Több száz eritreai menedékkérő tüntető csapott össze az izraeli rendőrséggel az eritreai nagykövetség előtt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.04.Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében.

Több száz eritreai menedékkérő tüntető csapott össze az izraeli rendőrséggel az eritreai nagykövetség előtt.

Irán korszerű orosz harci kiképzőrepülőgépet kapott, hogy „javítsa a légierő kiképzési és harci képességeit.”

Belföldi hírek:

Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azzal kapcsolatban, hogy „a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének indokolatlan menesztése után” a nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón. Potápi Árpád János azt írta, a tantestület és a szülők néma sorfalat állva egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor Templom és iskola versével tiltakoztak „az ukránosító lépés ellen”. Hozzátette: a munkácsi kistérségben sajnálatos módon „folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások”, és ami még sajnálatosabb, „önkormányzati hatáskörre” hivatkozva ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel. Úgy fogalmazott: a munkácsi városvezetés „cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését”. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát. Ukrajna pedig most „a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1100 éve a szülőföldjén élő magyarságot” – írta.

A lélek és a hit megőrzéséről, ápolásának fontosságáról beszélt a KDNP frakcióvezetője a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Timár felújított görögkatolikus templomának és parókiájának átadásán. Simicskó István hangsúlyozta, napról-napra erősebb hittel kell rendelkezniük az embereknek, mivel jelenleg számos negatív, káros és veszélyes folyamat leselkedik például a gyermekekre, valamint egyre nehezedő próbatételekkel kell mindenkinek megküzdenie a hétköznapokban. „Meg kell állni a helyünket, le kell küzdeni ezeket a problémáinkat, meg kell tudnunk oldanunk, és ha közösségben és erős hittel dolgozunk, akkor sokkal inkább képesek vagyunk arra, hogy úrrá legyünk a nehézségeken” – fogalmazott a kisebbik kormánypárt képviselője. Simicskó István köszönetet mondott munkájukért a görögkatolikus egyház minden pásztorának, akik szavai szerint „igazi hittel-lélekkel nevelnek és tanítanak”.

Az európai gazdaság jövőbeli alakulására az autóipar változása lesz a legnagyobb hatással, és ennek az átalakulásnak Magyarország az egyik éllovasa – írta közösségi posztjában a külgazdasági és külügyminiszter, miután vendégül látta Vang Csuan-fut (Wang Chuanfu), a BYD autóipari vállalat elnökét, akivel áttekintették a vállalat magyarországi működésének tapasztalatait. Szijjártó Péter posztjában úgy fogalmazott: a BYD a világ egyik legsikeresebb autóipari vállalata: csak augusztusban több mint 274 ezer ekektromos járművet adott el, illetve idén összesen 3 milliót gyárt majd. A BYD az egyik legjelentősebb szereplője az autóipar meghatározó változásainak. „Ma Dunakeszin láttam vendégül a vállalat tulajdonosát és elnökét, Vang Csuan-fut, akivel áttekintettük az autóipar globális átalakulását. Egyértelműen megállapítottuk, hogy az európai gazdaság jövőbeli alakulására az autóipar változása lesz a legnagyobb hatással, és ennek az átalakulásnak Magyarország a globális éllovasai közé tartozik” – írta.

Az LMP helyi népszavazás kiírását javasolja az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozó ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település polgármesterének. Schmuck Erzsébet társelnök arról beszélt: nemrég derült ki a helyiek számára, hogy egy szlovén beruházó akkumulátor-feldolgozót akar létesíteni a településen. Szerinte ma egyetlen település sem érezheti magát biztonságban, a kormány az akkumulátor-nagyhatalmi törekvéseit „rendületlenül viszi előre”, és nem törődik azzal, az emberek akarnak-e akkumulátorgyár, -alkatrészgyár vagy akkumulátor-feldolgozóüzem közelében élni – mondta. Rámutatott: egy nemzetközi egyezmény értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy a környezetét érintő információkról tájékozódjon, és részt vegyen az azt érintő döntéshozatali folyamatban, ez azonban szerinte itt sem történt meg.

Külföldi hírek:

Több száz eritreai menedékkérő tüntető csapott össze az izraeli rendőrséggel az eritreai nagykövetség előtt a hétvégén Tel-Avivban, az összetűzésben több mint száz ember megsérült. A tüntetők egy eritreai nagykövetség által szervezett esemény ellen tiltakoztak. A tüntetésen az eritreai kormány támogatói és az Iszajasz Afeverki eritreai elnök hatalmát ellenzők egymás ellen fordultak. Az izraeli rendőrök rohamfelszerelésben és lovakon próbálták megfékezni a tüntetőket, akik a barikádokon áttörve a járda darabjaival és kövekkel dobálták őket. Izraeli egészségügyi illetékesek szerint több mint 114 embert, köztük mintegy 30 rendőrt kellett ellátni sérülések miatt. Eritrea most ünnepli függetlensége 30. évfordulóját. Az Európában és Észak-Amerikában élő diaszpóra is számos ünnepséget szervezett. Az eritreai kormány azonban a kormányellenes felvonulókat, akik az ünnepségek ellen tiltakoztak, „menedékkérő söpredéknek” nevezte.

Ciprusi tisztviselők az elmúlt hónapokban az izraeli tisztviselőkkel zajló megbeszéléseken megjegyezték, hogy a zsidó államnak ,,Libanonnal, egy ellenséges országgal sikerül megegyeznie a gázkérdésben, de velünk nem”, jelentette vasárnap a Kan közrádió. Izrael és Libanon tavaly októberben véglegesítette a tengeri határról szóló megállapodást. Izrael és Libanon technikailag még mindig háborúban áll, és a megállapodás nem érinti a szárazföldi határt. A felháborodás árnyékában Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap kétnapos ciprusi látogatásra indult. A látogatás során Netanjahu kétoldalú megbeszéléseket, valamint háromoldalú csúcstalálkozót tart Nikosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel és Görögország miniszterelnökével, Kyriakos Kiriákosz Micotákisszal. A látogatás és a csúcstalálkozó célja, hogy mindkét ország számára világossá tegyék, a velük való szövetség erős, még akkor is, ha Izrael kapcsolata javult Törökországgal. A látogatás az Izrael és Ciprus közötti nézeteltérés hátterében zajlik a Ciprus gazdasági vizein található Aphrodite gázmezőről és a Jisájról.

A hétvégén tovább folytatódtak a kormány által támogatott igazságügyi reform ellen irányuló országos tüntetések. A tel-avivi központi demonstráción a héber média szerint több mint százezren, a koalíció igazságügyi reformját ellenezve, és a múlt pénteken kezdődött új iskolai tanévhez kapcsolódóan a “nincs diktatúra az iskoláinkban” jelszó alatt vonultak fel, békésen. A vasárnapi dél-tel-avivi rendbontás ellenére, amely az eritreai menedékkérők saját kormányuk elleni tüntetésén tört ki, és több mint százötvenenen sérültek meg, köztük 30 rendőr, – a szervezők úgy döntöttek, hogy nem mondják le az eseményt. Azt követően, hogy a sérültek ellátása vészhelyzetet idézett elő a fogadó Ichilov Kórházban, ahol 43, – közülük 14 súlyos állapotú sérültet láttak el, a tüntetésen jelenlévőket véradásra szólították fel, mivel a hirtelen keletkezett vészhelyzet miatt a környékbeli kórházak vérhiánnyal szembesültek. A 12-es csatorna riportja szerint a demonstráció után hosszú sorok várakoztak véradásra az Ichilov Kórházban.

A marokkói képviselőház – az ország szenátusának – elnöke a héten történelmi jelentőségű állami látogatásra érkezik Izraelbe. Enaam Mayara elmondta, hogy elfogadta Amir Ohana, a Knesszet elnökének meghívását, és csütörtökön érkezik Jeruzsálembe. Ő lesz az egyik első magas rangú marokkói politikus – és egyike azon kevés muszlim vezetőnek -, aki hivatalos látogatásra érkezik a Knesszetbe, ahol vörös szőnyeg és díszőrség várja – írta az Israel Hayom. Ez lesz az első hivatalos találkozója Izraelben a két ország magas rangú politikusainak, miután Izrael elismerte a Nyugat-Szahara feletti marokkói szuverenitást. Az ügyet ismerő források megjegyezték, hogy Mayara látogatása kölcsönös látogatás, miután Ohana három hónappal ezelőtt Marokkóba utazott. Ohana látogatása volt az első, hogy a Knesszet elnöke általában véve muszlim országba, és különösen a marokkói szenátusba látogatott.

Irán korszerű orosz harci kiképzőrepülőgépet kapott, hogy „javítsa a légierő kiképzési és harci képességeit.” „Több Jak-130-as kiképzőgép érkezett az országba, és csatlakozott a közép-iráni Iszfahánban lévő Shahid Babaei légibázishoz” – írta a Tasnim iráni hírügynökség. A Tasnim a hadsereg sajtóosztályát idézve közölte, hogy a Jak-130-asok érkezése az iszlám köztársaságnak az Orosz Föderációval kötött „fegyverszerződésének” keretében történt. Korábban márciusban Teherán bejelentette, hogy megállapodott Moszkvával a Szu-35-ös vadászrepülőgépek vásárlásáról. Irán jelenleg főként elavult vadászrepülőgépekkel rendelkezik, amelyek még a hidegháború korszakából származnak.

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője arról beszélt, hogy Oroszország idén január óta mintegy 280 ezer embert toborzott a hadseregbe. Mint mondta, Oroszország nem vezetett be újabb mozgósításokat, amelyek nem is voltak népszerű intézkedések, helyette aktív kampányt indítottak azért, hogy minél több embert vonzzanak a seregbe. „A védelmi minisztérium jelentése szerint január elsejétől már 280 ezren csatlakoztak az orosz hadsereghez szerződéssel – mondta Medvegyev. Egy része a jelentkezőknek önkéntes, egy része tartalékos és vannak, akik más kategóriákba érkeztek a sereghez. A tavasz óta tartó hatalmas reklámkampány vezetett ehhez a magas számhoz. Az interneten, az utcákon, hirdetésekben keresték az önkénteseket, a katonáknak magasabb fizetést is ígértek.

„Orbán Viktor egy nagyszerű vezető és államférfi. Magyarország csodálatos lakosai szerencsések lehetnek vele” – fogalmazott Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök a Truth Social közösségi oldalon. Trump a magyar kormányfő Tucker Carlsonnal, a Fox News amerikai hírcsatorna volt műsorvezetőjével készült interjúját követően szólalt meg ismét, hiszen már korábban is megköszönte Orbán Viktor őt dicsérő szavait. Az interjú során, amelyben Orbán Viktort többek között az orosz–ukrán háborúról és a békéről is kérdezte Carlson, a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: a kulcs Amerika kezében van, vagyis, ha az USA békét akarna, akkor már másnap reggel béke lehetne, mert az egyértelmű, hogy Ukrajna egyedül ebben a háborúban nem tudna helytállni. „A megoldás az Önök elnökének kezében van” – mondta.

Észak-Korea szimulált „taktikai atomtámadási” hadgyakorlatot tartott a hétvégén, amelynek során két, nagy hatótávolságú cirkáló rakétát is kilőttek – közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A közlemény szerint a gyakorlatra helyi idő szerint szombat hajnalban került sor abból a célból, hogy „figyelmeztessék ellenségeiket”: Észak-Korea készen áll egy nukleáris háborúra, miközben Phenjan katonai elrettentő erejének megerősítésén dolgozik Washingtonnal és Szöullal szemben. A két, nem valódi nukleáris robbanófejjel ellátott cirkáló rakétát a Kína és a Koreai-félsziget között fekvő Sárga-tenger felé lőtték ki; a rakéták mintegy 1500 kilométert tettek meg az előre rögzített 150 méteres magasságban – fogalmazott a phenjani hírügynökség, megerősítve az előző napi dél-koreai jelentéseket.

Időjárás:

Ma mindenütt feloszlik a felhőzet, kitisztul az ég. Délután többfelé megerősödhet a szél is.

Este mindenütt nyugodt, csillagfényes időre készülhetünk.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 27 fok köré emelkedik.