Ma kezdődik és kilenc napon át tart a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.03.A pénzügyminiszter szerint lesz novemberben nyugdíjkorrekció.

Az új tanév kezdetén ismét több ezer pedagógus hiányzik.

Ma kezdődik és kilenc napon át tart a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál

Mongóliában tesz négynapos látogatást a katolikus egyházfő.

Hírek:

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy várhatóan az idén is lesz nyugdíjkorrekció novemberben. Varga Mihály közölte, hogy a kormány változatlanul biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést. Emlékezetes, hogy januárban az érintettek 15 százalékos emelést kaptak. Csakhogy a gazdaságfejlesztési miniszter nemrég arról beszélt, hogy az infláció idei átlaga legalább 17 és fél százalék körül lesz. Szakértők pedig kiemelték, hogy a nyugdíjas infláció ennél általában egy százalékkal magasabb. Mindez számításaik szerint azt jelenti, hogy novemberben 3-4 százalékos emelés válik esedékessé, mégpedig januárig visszamenőleg. A pénzügyminisztérium azt is jelezte, hogy jövő februárban az érintettek ismét kapnak 13. havi nyugdíjat is.

Az éves átlagos infláció magas szintje miatt már az idén is bérkorrekciót tart szükségesnek a Liga Szakszervezet. Mészáros Melinda elnök azzal érvelt, azt szeretnék, hogy a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők megőrizhessék a reálpozíciójukat. Egyben valószínűsítette, hogy összevonják az esetleges korrekció mértékéről történő egyeztetéseket, valamint a 2024-es bértárgyalásokat. Minderről már szó volt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legutóbbi ülésén is. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára eközben utalt rá, hogy a hosszabb ideje tartó recesszió terheinek jelentős részét a legtöbb munkavállalót foglalkoztató kis- és középvállalkozások viselik. Perlusz László szerint a túlzott kiadások jónéhány cég létét is veszélyeztethetik.

Kritikus mértékűnek tartja a pedagógushiányt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Totyik Tamás intézményvezetőkre hivatkozva azt mondta, hogy jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Márpedig – szavai szerint – ez akkora tőrdöfés, amit egyetlen rendszer sem tud túlélni. Hozzátette, adataik alapján minden ötödik általános iskolában tanít képesítés nélküli pedagógus és minden harmadikban van olyan tanár, aki nem a szakjának megfelelő tantárgyat oktat. A tanévnyitó alkalmából felidézte, hogy a minisztérium szerint minden rendben van. Ennek azonban Totyik Tamás szerint az is ellentmond, hogy a legutóbbi országos kompetenciamérés eredménye azt mutatta, a nyolcadikos tanulók 40 százaléka funkcionális analfabéta.

A külgazdasági és külügyminiszter biztos benne, hogy a parlament még az őszi ülésszakon jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, noha ez a téma egyelőre nem szerepel a programban. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a kormány már rég elvégezte házi feladatát az ügyben, hiszen még tavaly beterjesztette a svéd ratifikációs dokumentumot az Országgyűlésnek. Mint mondta, nem akarnak a svéd NATO-tagság akadályává válni, és elismerte, hogy erről folyamatosan konzultáltak a török vezetőkkel. Emlékezetes, hogy Magyarországon kívül csak a törökök nem hagyták még jóvá a csatlakozást. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a kérdésről szó volt Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 20-i budapesti látogatásán is.

Az unióval is folyamatosan tárgyaló területfejlesztési miniszter közölte, hogy Magyarország mégis kér 3,9 milliárd eurós hitelt a tagállamoknak szánt helyreállítási alapból. Emlékezetes, hogy a kormány korábban elutasította az uniós hitel felvételét, azóta viszont az Európai Bizottság a jogállamiság erősítését jelentő 21 úgynevezett szupermérföldkő teljesítéséhez köti a folyósítást. A pénz elvileg rendelkezésre áll, akkor veszhet el, ha a feltételeknek jövő év december közepéig sem sikerül megfelelni. Navracsics Tibor elmondta, hogy az összeget energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld átállás projektjeinek finanszírozására szánják.

Eközben az Európai Parlament Budapesten járt küldöttsége kedvezőtlen tapasztalatokról számolt be. Jelentéstervezetük ismertetésekor elmondták, hogy a kormánypárti média ellenségesen fogadta őket, egyes képviselőket szándékosan rágalmaztak, a vizit célját pedig ‘boszorkányüldözésnek’ vagy inkvizíciónak nevezték”. Májusi látogatásukon a legfőbb gondnak azt tartották, hogy az uniós támogatások nem jutnak el átlátható, tisztességes és pártatlan módon a magyar polgárokhoz, vállalkozásokhoz és régiókhoz. Azt is várják, hogy a frissen felállított Integritás Hatóság konkrét megállapításokkal álljon elő a magyarországi korrupcióról. Kifogásolták, hogy az Állami Számvevőszék nem szolgáltatott meggyőző bizonyítékokat az uniós források elköltésének hatékony ellenőrzéséről.

Holnap zárul a katolikus egyházfő négy napos mongóliai látogatása. Ferenc pápa érkezésekor örömének adott hangot, hogy elmehetett a buddhista többségű ázsiai országba. Az egykori szovjet csatlósállamban, amely 1992-ben lépett a demokrácia útjára, a világ egyik legkisebb katolikus közössége él, mintegy 1500 hívővel. A pápa külön kiemelte, hogy egy létszámában kicsi, de hitében dinamikus egyházat keresett fel. Mint mondta, útjával erősíteni kívánta a katolikus közösség és a többi felekezet közötti párbeszédet. Róma és Ulanbator között kilenc órát tart a repülőút, ami jelentős megpróbáltatás a 86 éves egyházfőnek, aki a mongol fővárosban találkozott az orosz ortodox egyház helyi vezetőjével is.

Spanyolországban a kijelölt kormányfő kompromisszumot ajánlott legfőbb vetélytársának. A jobboldali konzervatív Néppárt vezetője azt kérte az eddigi kormányfőtől, a szocialista munkáspárt vezetőjétől, hogy pártja képviselői tartózkodjanak a szeptember végi szavazásnál és így segítsék miniszterelnökké választását. Cserébe azt ígérte, hogy nem marad négy évig, hanem két év múlva előre hozott választást írnak ki. Pedro Sánchez egyelőre elutasította Alberto Núnez-Feijóo ajánlatát. Így viszont az látszik valószínűnek, hogy a júliusi választáson győztes Néppárt vezetője nem képes koalíciós kormányt alakítani. Pedro Sánchez már korábban közölte a királlyal, hogy ő viszont megpróbálná ugyanezt és a jelek szerint neki több esélye is van rá, mert több kis párt támogatására is számíthat.

A bukott amerikai elnök ártatlannak vallotta magát abban az eljárásban, amelyet Georgia államban indítottak ellene a 2020-as elnökválasztással összefüggő bűncselekmények ügyében. Donald Trumpot azzal vádolják, hogy kísérletet tett a választás eredményének megváltoztatására. Könyörgéssel és fenyegetőzéssel ugyanis megpróbált rávenni helyi republikánus tisztségviselőket, hogy tisztességtelen módon változtassák meg a voksolás kimenetelét. A volt elnök jelenleg is a republikánusok egyik legnépszerűbb politikusa és esélye van rá, hogy jövőre megszerezze pártja elnökjelöltségét. Trump egyébként köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért legutóbbi interjújában reményét fejezte ki, hogy ismét ő lesz majd az Egyesült Államok elnöke.

Újabb nyugat-afrikai országban vette át a hatalmat a hadsereg. Ezúttal Gabonban hajtottak végre puccsot. Az országban az előző hétvégén választást tartottak, amelyen az eddigi elnök, Ali Bongo győzött. Csakhogy a katonák csalással vádolták meg őt és úgy döntöttek, megvédik az ország békéjét, miután véget vetnek a fennálló rezsimnek. Az elnököt házi őrizetben tartják. A puccs után lezárták az ország határait, feloszlatták az olyan állami intézményeket, mint például az alkotmánybíróság is. Az Afrikai Unió eközben felfüggesztette Gabon részvételét a szervezetben, amíg nem áll helyre az alkotmányos rend.

Az Egyesült Államokban halottakat követelt és jelentős anyagi károkat okozott a Florida partjainál pusztító hurrikán. A trópusi vihar Észak-Karolinát, valamint Florida és Georgia államot érintette. Áradásokat váltott ki és áramszünetekhez is vezetett. Az Idalia névre keresztelt hurrikán útvonalában sok lakóház súlyosan megrongálódott. Floridában óránként 200 kilométeres sebességű széllökések voltak. A régiót hasonló erejű vihar még sosem sújtotta. Az újjáépítésre az állam és a szövetségi kormány is forrásokat biztosít. Ez volt egyébként az idei hurrikánszezon első jelentős vihara Floridában, ahol tavaly szeptemberben már egy másik hurrikán súlyos károkat okozott, egyes tengerparti településeket szinte földig rombolva.

Itthon ma kezdődik és kilenc napon át tart a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvénysorozatnak a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai zsinagóga, a Bálint Ház, a Magyar Zene Háza és a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. A közönség a magyar zenei élet olyan elismert énekeseivel találkozhat, mint például Malek Andrea, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Veres Mónika Nika, Pásztor Anna, Janicsák Veca, Müller Péter Sziámi, Dés László és Vastag Tamás.Az énektudásukkal is kiemelkedő színészek közül olyan művészek lépnek fel, mint Gubik Petra, Ónodi Eszter, Koós Réka, Bereczki Zoltán, Csonka András, Kamarás Iván, Máté Gábor és Mácsai Pál. A fesztivált a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band koncertje nyitja, és a szintén 25 éves jubileumát ünneplő, Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band fellépése zárja.

Budapesten holnaptól lezárják a Nyugati pályaudvarhoz vezető aluljárót, így csak némi kerülővel lehet majd elérni a vonatokat. A lezárás ideje alatt a vágányokat a felszínen, a csarnokon át lehet megközelíteni. A MÁV azt javasolja, az utasok érkezzenek korábban, a kerülőút pár perccel több időt vesz igénybe. A felújítás keretében elvégzik az álmennyezet és a padlóburkolat teljes cseréjét a lámpatestekkel, új elektromos hálózattal, vízelvezetőkkel együtt. Megújulnak a lépcsők, valamint a falburkolat és az oldalajtók sora is. Az aluljáró a munkák végeztével a pályaudvar területéről is elérhető lesz akadálymentesen.

Időjárás:

Erre a hétvégére még visszatért a strandidő. Ma is több órás napsütésre számíthatunk, fátyolfelhőzet és erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Megélénkül a szél. A hőmérséklet napközben 24 és 30 fok között alakul, estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. A jövő hét elején kisebb hideghullám érkezik, visszaesik a hőmérséklet.