Az izraeli hadsereg továbbra sem tett le Rafah ostromáról

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.19.Orbán Viktor szerint Európában véget kell vetni az erőszaknak.

Az izraeli hadsereg továbbra sem tett le Rafah ostromáról.

Az új holland kormány erőteljesebben kiáll Izrael mellett.

Az ügyvédi kamarának saját szuverenitása a legfontosabb.

Hírek:

Szlovákiában megerősítették a pozsonyi parlament és képviselőinek védelmét a kormányfő elleni merénylet után. A megválasztott államfő eközben az európai parlamenti választások kampányának felfüggesztésére és a politikai konfrontáció visszafogására szólította fel a pártokat. Peter Pellegrini a hivatalban lévő államfővel, tárgyalt és egyeztetésre hívták a parlamenti pártok képviselőit. Zuzana Caputova a demokratikus berendezkedés elleni támadásnak nevezte a merényletet. Robert Fico miniszterelnököt négy lövéssel sebesítették meg. Egy operációval sikerült stabilizálni állapotát, de sokáig nem volt túl az életveszélyen. A merénylő, egy 71 éves lévai férfi előzetes letartóztatásban van és védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják. Ezért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A magyar miniszterelnök szerint véget kell vetni az erőszaknak és ehhez a június 9-i választáson való aktív részvétel vezet. Orbán Viktor szerint Szlovákia a tavaly őszi választás után elindult a békepártisághoz vezető úton, de – mint fogalmazott – most ezt lőtték keresztbe. Mostantól kétszeres erővel, egymagunk kell harcolnunk – tette hozzá. Eközben két európai országban is vezető politikusok elleni fenyegetésekről számoltak be. Szerbiában elfogtak egy zombori férfit, miután kilátásba helyezte az államfő meggyilkolását. Egy közösségi platformon ugyanis azt írta, ami Szlovákiában történt, csak az Aleksandar Vucic elleni merénylet próbája volt. Lengyelországban egy közösségi médiában megjelent bejegyzés szerint a szlovákok megmutatták, mit kell csinálni Donald Tuskkal. A lengyel kormányfőt azért támadnák, mert ellenzi egy óriásrepülőtér megépítését.

Még az európai parlamenti választás előtt Magyarországon tárgyal a NATO főttikára – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Jens Stoltenberg tervezett útja is annak jele, hogy jelentős nyomás hárul Magyarországra, hogy hagyjon fel békepárti álláspontjával. Mint mondta, a válasz erre csak az lehet, ha nemzeti egységet teremtenek a béke és így a kormány mellett. A miniszterelnök megismételte, hogy az ukrajnai háború elhúzódása csak a szenvedéseket növeli. Úgy fogalmazott, a politikusoknak vissza kell venniük az irányítást a katonáktól. Ez azt jelenti, hogy tárgyalásokra van szükség, mert a háború árát az emberek fizetik meg, többek között azzal, hogy háborús árak vannak a boltokban.

Az izraeli hadsereg továbbra sem tett le a Gázai övezet déli városa, Rafah ostromáról. Újra felszólították a város központjában élőket, hogy azonnal hagyják el a lakóhelyüket, mert a területen katonai műveletek kezdődnek. Ez azt jelenti, hogy több mint százezer embernek kell menekülnie a területről. Már eddig is mintegy 150 ezren kényszerültek evakuálni. A legtöbben egy úgynevezett „kibővített humanitárius zónába” mentek, amelyet az izraeliek jelöltek ki a tengerparton, illetve Rafahtól északnyugatra. Az Egyesült Államok és legutóbb az ENSZ főtitkára is arra szólította fel az izraeli vezetést, hogy hagyjon fel Rafah ostromával. Benjamin Netanjahu kormányfő ezt azzal utasította vissza, hogy a városba húzódott vissza a Hamász legtöbb magas rangú vezetője és a még harcképes fegyverese, őket viszont meg akarják semmisíteni.

Eközben az izraeli hadsereg tovább harcol délen, a Gázai övezetben, és északon, a libanoni határnál is. Az északon fekvő Dzsabalija menekülttáborban a légierő egy olyan fegyveres csoportot támadott, amely kedden rakétákat indított az övezet közelében fekvő izraeli Szderot irányába. Az övezet déli, Egyiptomhoz közeli részén megtámadták a Hamász iszlamista terrorszervezet kiképzőhelyét. Mint közölték, az összecsapásban életét vesztette több palesztin fegyveres. Északon, a libanoni határ térségében is összecsapások voltak.

A Magyar Ügyvédi Kamara visszautasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal felkérését, hogy szolgáltasson adatokat olyan ügyvédekről, akik valamilyen módon sérthetik az ország szuverenitását. A Kamara elnöke úgy fogalmazott, leegyszerűsítve így lehetett értelmezni azt a levelet, amelyet Lánczi Tamás, a hivatal elnöke küldött az együttműködés elvárt formáiról. Havasi Dezső közölte, egyetértenek a magyar szuverenitás védelmével, de a kamara köztestület, nem állami szerv, így nem lehet címzettje a megkeresésnek. Hozzátette, amit kértek tőlük, az ráadásul összeegyeztethetetlen az ügyvédi tevékenységről szóló 2017-es törvényben foglaltakkal.

A magyar hadseregnek konfliktusokra kell készülnie – közölte a Honvéd Vezérkar főnöke. Böröndi Gábor úgy fogalmazott, nem béketámogató műveletek vagy a katasztrófavédelem tartoznak elsősorban a honvédség feladataihoz. Márpedig az alapvető teendők egész embert, jól felkészült, elkötelezett tiszteket kívánnak. Mint mondta, a magyar honvédség jelenleg történének legnagyobb átalakításán megy keresztül. Az egész világ forrong, átalakulóban van. Azok a doktrínák, szabályzatok, amelyekben eddig hittek, lehet, hogy már holnap nem érnek semmit – mondta a vezérezredes. Emlékeztetett rá, hogy határaink mellett háború dúl, akárcsak Gázában és migránshullámok érhetik el Európát.

Ukrajnában kedden lejár az ukrán államfő ötéves hivatali ideje, de Volodimir Zelenszkij a következő elnök megválasztásáig marad hivatalában. Erről beszélt az ukrán igazságügyi miniszter, amikor felidézte, hogy az alkotmány előírása szerint hadiállapot ideje alatt nem lehet választásokat tartani. Denisz Maljuszka utalt rá, hogy sokat ártana országának, ha most heves viták kezdődnének az elnök legitimációjáról. Hozzátette, az alkotmány kidolgozói annak idején nem nagyon hittek egy ukrajnai háború kitörésében, így meglehetősen „ügyetlenül” fogalmazták meg az alaptörvény erre vonatkozó normáit. Leszögezte, hogy az elnöki rendeletek egyértelműen teljesen legitimek lesznek május 21-e után is.

Oroszország és Kína szerint az ukrajnai válság politikai rendezésére van szükség és mindkét ország ellenzi az elhúzódó konfliktust. Az orosz elnök pekingi látogatásán háláját fejezte ki Kínának, amiért megpróbálja megoldani az ukrajnai válságot. Vlagyimir Putyin azt is megígérte kínai kollégájának, hogy tájékoztatja őt a helyzetről, most például arról, hogy csapatai több fronton is előre nyomulnak. Hszi Csin-ping cserébe megerősítette, hogy az orosz vezetéssel számos kérdésben azonos állásponton vannak. Mindjárt el is ítélték az Egyesült Államokat, amelynek magatartását egyre agresszívabbnak minősítették. Putyin ötödik elnöki ciklusának első külföldi látogatására érkezett a kínai fővárosba és az együttműködés erősítésével egyértelmű üzenetet is küldött a világnak.

Nagy-Britanniában a kormányfő megkísérli a lehetetlent és megpróbálja a maga javára fordítani a helyzetet. Rishi Sunak arra figyelmeztette a választókat, el kell dönteniük, hogy a következő öt veszélyes évben ki vezesse az országot. Azt még egyelőre nem tudni, mikor lesz a parlamenti választás, de a 2010 óta kormányzó konzervatívok egyre rosszabbul állnak. A nemrég tartott helyhatósági választásokon rengeteg mandátumot vesztettek, a legújabb közvélemény-kutatás szerint pedig a Munkáspárt most majdnem háromszor annyi képviselői helyet szerezne, mint ők. Sunak azzal érvelt, hogy a globális kiterjedésű konfliktusokat a szélsőségesek arra igyekeznek használni, hogy megosztottságot keltsenek Nagy-Britanniában és visszaélnek a brit liberális demokrácia biztosította szabadságjogokkal.

Hollandiában az új koalíciós kormány megvizsgálja, mikor helyezhetik át az ország nagykövetsége Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezt is tartalmazza a napokban tető alá hozott koalíciós megállapodás. Majdnem hat hónap telt el a választás óta, mire a győztes Szabadságpárt meg tudott állapodni az új kormány létrehozásáról három másik jobbközép párttal. Az viszont egyelőre nem dőlt még el, hogy elfogadják-e kormányfőnek a győztes Szabadságpárt szélsőjobboldali vezetőjét, Geert Wilderst. Szakértők szerint még újabb hat hétbe is beletelhet, mire az új kabinet esküt tehet. Mindenesetre a koalíciós megállapodásban leszögezik, hogy Hollandia támogatja Izrael létjogosultságát és biztonságát.

Brazíliában rendkívüli segélyt kapnak az árvízkárosult családok tízezrei. Az ország déli részén, Rio Grande do Sul államban az özönvízszerű esőzéseket nyomán több száz települést öntött el az ár. A példátlan éghajlati katasztrófában150-nél több ember vesztette életét és több mint százat eltűntnek nyilvánítottak. A károk mértékét még mindig nehéz felmérni. Több mint félmillió embert menekítettek ki az érintett területekről, közülük mintegy 80 ezret több tucatnyi óvóhelyen, iskolákban és sportközpontokban helyeztek el. Rio Grande do Sul állam a trópusi és a sarkvidéki légkör földrajzi találkozási pontján fekszik. Emiatt gyakoriak az intenzív esőzések és a hosszú aszályos időszakok.

Náthavírussá szelídült a koronavírus, nem kell súlyos betegségektől tartani annak, aki esetleg megfertőződik. Rusvai Miklós víruskutató szerint viszont már Magyarországra is eljuthatott az omikron legújabb variánsa. A FLIRT névre keresztelt mutáció okozta az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált esetek mintegy egyharmadát. A nyár, amikor nő az átlaghőmérséklet, nem kedvez a koronavírus terjedésének, ezért a szakember arra számít, hogy előbb-utóbb megáll az új variáns terjedése. Rusvai Miklós szerint a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák továbbra is megfelelő védelmet nyújtanak. A víruskutató az utóbbi évek tapasztalatai alapján arra számít, hogy az őszi időszakban terjednek leginkább a légzőszervi járványok.

Időjárás:

Ami pedig az időjárást illeti, a pünkösdi hosszú hétvégén elég változatos. Ma többórás napsütés várható, de délután megnő a fátyolfelhőzet és szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a szél. A hőmérséklet napközben 23 és 29 fok között alakul, estére 10 és 17 fok közé hűl le a levegő. Holnap viszont már több lesz a csapadék.