Benjamin Netanjahu miniszterelnök két szélsőjobboldali koalíciós partnere Yoav Gallant védelmi miniszter leváltására szólított fel

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.18.Magyarország az európai káosz és forgószél közepette a béke szigetének tűnik, és a polgári kormány célkitűzése, hogy ez így is maradjon – mondta a pénzügyminiszter.

Kis lépéssel, rövid idő alatt is nagy eredményeket lehet elérni, ha az ember nem vesztegeti az idejét – közölte Szentkirályi Alexandra.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök két szélsőjobboldali koalíciós partnere Yoav Gallant védelmi miniszter leváltására szólított fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 16-án és 17-én Kínába látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására.

Belföldi hírek:

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tíz pontos kiáltványt tett közzé Európa békés jövőjéért. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke videoüzenetben hangsúlyllozta: régóta nem tapasztalt kihívások fenyegetik Európa polgárait és az együttműködés kereteit, s nincs idő késlekedni, cselekedni kell. A kisebbik kormánypárt vezetője kiemelte: a KDNP az Európai Unió alapító atyáinak szellemi és politikai örököse. Folytatják azt a munkát, amit Adenauer, Schuman és De Gasperi, illetve Magyarországon Barankovics István és Varga László megkezdtek. Az átaluk létrehozott európai együttműködés alapja és legfőbb célja a béke biztosítása. Ennek köszönhetően soha nem látott jólétet és biztonságot sikerült teremteni – mutatott rá Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: ma a XXI. század harmadik évtizedében Európa békéje veszélybe került. Régóta nem tapasztalt kihívások fenyegetik Európa polgárait és az együttműködés kereteit. A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben – fejtette ki Semjén Zsolt.

Magyarország az európai káosz és forgószél közepette a béke szigetének tűnik, és a polgári kormány célkitűzése, hogy ez így is maradjon – mondta a pénzügyminiszter Tiszafüreden, a Kiss Pál Múzeum felújított épületében megnyílt Darabos László Helytörténeti és Néprajzi Kiállítás megnyitóján. Varga Mihály kijelentette: „a gazdaság szereti a csendet és a nyugalmat, akkor lehet hosszú távon építkezni, és akkor lehetnek merészebb céljaink, ha ezt békés körülmények között tehetjük meg”. Jöhet bármilyen nyomásgyakorlás, pénzügyi zsarolás vagy politikai fenyegetés, a magyar kormány nem fog a hagyományos értékektől elállni, és nem fogja hagyni, hogy a kereszténység, a családi értékek, a nemzeti közösség összetartozása gyengüljön – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ennek a kiállásnak fontos végvárai az ilyen múzeumok, értékmentő intézmények, amelyek a kormány támogatására a jövőben is számíthatnak.

Kis lépéssel, rövid idő alatt is nagy eredményeket lehet elérni, ha az ember nem vesztegeti az idejét. Azonnali megoldást biztosítunk a BKK-dolgozóknak a MÁV-applikáción keresztül, hogy ugyanúgy kapjanak virtuális bérletet ők is, ahogy a MÁV-VOLÁN-dolgozók – írta a közösségi-oldalára feltöltött videó mellé csütörtökön a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a BKK-alkalmazottak vállalati országbérletének megoldásáról. Szentkirályi Alexandra előző csütörtöki bejegyzésében azt írta: tudomására jutott, hogy a főváros közlekedési cége még legalább 7 hónapig nem tudja biztosítani a saját alkalmazottainak a vállalati országbérletet, vagyis a MÁV-VOLÁN-járatokon való ingyenes utazás lehetőségét. „Egy applikáció-fejlesztés miatt csúszik az ügy, 15 ezer ember ingyenes utazása kerül ezzel veszélybe” – írta, hozzátéve: ez elfogadhatatlan, azonnali megoldás kell, „ezért intézkedni fogok az ügyben”.

Külföldi hírek:

Benjamin Netanjahu miniszterelnök két szélsőjobboldali koalíciós partnere Yoav Gallant védelmi miniszter leváltására szólított fel, miután az egy televíziós beszédében kétségbe vonta a kormány háború utáni terveit a Gázai övezetre vonatkozóan, és többen a terror bátorításával vádolták. A lépés a koalíció többi tagjának bírálatai és Netanjahu dühödt válaszlépése mellett a kormány stabilitását a háború kezdete óta fenyegető legnagyobb veszélyt jelentette. Bezalel Smotrich pénzügyminiszter a videoüzenetében azt követelte, hogy Netanjahu hozzon a kabinet elé egy olyan határozatot, amely kizárja a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság részvételét a tengerparti övezet háború utáni kormányzásában – és hogy Gallant távozzon, ha nem ért egyet.

Az amerikai kormány azt követeli, hogy Izrael utalja át a Palesztin Hatóságnak az adópénzt, amelyet Izrael szed be a nevükben, jelentette a KAN közrádió. Szmotrich pénzügyminiszter késlekedik a 200 millió sékel összegű adó átutalásával. Az elmúlt napokban magas rangú amerikai tisztviselők nagy nyomást gyakoroltak magas rangú izraeli tisztviselőkre, és üzenetet közvetítettek nekik. ,,Ezt a pénzt át kell utalni a Palesztin Hatóságnak. Ha nem megy át, az akut pénzügyi válságot okoz a Palesztin Hatóságnál, és lángra lobbanthatja a területet” – figyelmeztettek az amerikaiak. Emellett a nyomás egyre nő, ahogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó látogatásának időpontja közeledik.

A Hamász feltételezett támogatóinál tartott házkutatást a német rendőrség Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, miután a tartomány hatóságai betiltották a gyanú szerint a terrorszervezetet támogató csoportot. A Duisburgban tartott razziákat nem sokkal a Palästina Solidarität Duisburg nevű csoport betiltásáról szóló döntés közzététele után tartották. Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul elmondta: a döntés „a megfelelő időben született és a megfelelő üzenetet hordozza”. Hozzátette: vannak, akik a palesztinok iránti szolidaritással csupán az antiszemitizmust akarják elfedni. A minisztérium közleménye szerint a betiltott csoport „folyamatosan gyűlöletet szított Izrael ellen, melyet a közel-keleti konfliktus egyedüli felelősének minősített (…) ezzel veszélynek teszi ki az izraelieket és a Németországban élő zsidókat”.

A héten minden akadály elhárult az átfogó migrációs paktum végleges bevezetése előtt. Ezentúl a kötelező kvóta értelmében, amelyik ország nem fogad be migránsokat, annak fizetnie kell. Számos politikus azt hangoztatja, hogy a migrációs paktum ellentmond a korábban uniós szinten elfogadott önkéntesség elvének. Egy már biztos: ismét milliók indulhatnak meg Európa irányába. A héten az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet jogalkotási fejezetét, mely értelmében véglegessé vált az új migrációs reform. Három ország szavazott nemmel: Lengyelország, Szlovákia és Magyarország. A paktum célja, hogy átfogóan szabályozza a migrációs kérdéseket az Európai Unióban, beleértve a migrációs nyomás alatt álló országoknak nyújtott segítséget. Európa-szerte egyre több politikus és párt tiltakozik a tömeges migrációt elősegítő új intézkedéscsomag miatt.

A szerdán egy lőfegyveres merényletben életveszélyes sérüléseket szerzett Robert Fico miniszterelnök a szlovák liberális sajtó kormánypolitikusokkal szembeni hangulatkeltésére hivatkozva nem sokkal az áprilisban megtartott államfőválasztás után egy várható tragédiára figyelmeztetett – derült ki a kormányfő közösségi profilján közzétett bejegyzéséből, amelyet a szlovák sajtó is idézett. „Az utcákon trágár módon szidják a kormánypolitikusokat, és én már azt várom, hogy ez a frusztráció, amelyet a Denník N, a Sme és az Aktuality gerjeszt, mikor torkollik valamelyik vezető kormánypolitikus meggyilkolásába. És ezzel most nem túlzok egy cseppet sem” – írta Robert Fico egy az államfőválasztás után közzétett közösségi bejegyzésében. A szlovák miniszterelnök ezekkel a mondatokkal a szlovák sajtó államfőválasztást követően megjelent véleményáradatára utalt, amely a kormánykoalíció államfőjelöltjének, Peter Pellegrininek a győzelmét követte. Arra, hogy a szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett merénylet összefüggésben lehetett az államfőválasztás eredményével, szerdán Sutaj Estok belügyminiszter is utalt, amikor bejelentette: politikai motivációjú merénylet történt, amelynek gyökerei az államfőválasztásig nyúlnak vissza. A támadás feltételezett elkövetője – egy 71 éves férfi -, szerdán, miután a rendőrség letartóztatta, a TA3 hírtelevíziónak nyilatkozva a tette okait tudakoló kérdésre azt válaszolta: nem értett egyet a kormány politikájával, majd ezt kifejtve a kormány több olyan döntését említette, amelyeket hangsúlyosan negatív színben tárgyalt a progresszív pozsonyi sajtó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 16-án és 17-én Kínába látogatott Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására. Az orosz államfőnek ez volt az első külföldi útja beiktatása után. A két ország vezetői részletesen megvitatták a partnerséget a stratégiai interakció területén, a gyakorlati együttműködést az orosz-kínai kapcsolatok terén, és eszmecserét folytatnak az aktuális regionális és nemzetközi problémákról. Ennek eredményeként közös államfői nyilatkozatot és több kétoldalú dokumentumokat is aláírtak.

Az Egyesült Államok komoly figyelmet összpontosít arra, hogy az ukrán elnök által a héten kért további Patriot rakétarendszereket és egyéb légvédelmi eszközöket előteremtse – közölte az amerikai külügyminisztérium azt követően, hogy Antony Blinken miniszter Kijevben tanácskozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel. A közlemény szerint Antony Blinken hangsúlyozta, hogy a rakétarendszerek és az ukrán légvédelem megerősítése – különös tekintettel Harkiv védelme – „sürgető prioritás”. Hozzátette, hogy a kérdést részleteiben megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A két elnök, Joe Biden és Volodimir Zelenszkij személyes találkozójával kapcsolatban Antony Blinken úgy fogalmazott: „teljes mértékben előrejelezhető”, hogy arra a következő hetekben lehetőség nyílik. Dmitro Kuleba a közlések szerint utalt arra, hogy a két elnök a közeljövőben aláírhatja az Ukrajna és Egyesült Államok közötti védelmi megállapodást.

Időjárás:

Ma főképp napos időre számíthatunk.

Este kisebb záporok kialakulására van esély.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 26 fok körül alakul.