Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte többek között Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.21.Amikor a béke mellett állunk ki, a hazánk mellett állunk ki – jelentette ki a miniszterelnök.

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetéséve – mondta az agrárminiszter.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte többek között Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen.

Aggaszthatja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága már csak 17 százalék.

Belföldi hírek:

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a balesetet okozó szállodahajó kapitányát hétfőn – közölte a rendőrség a police.hu-n. A rendőrségi honlapon emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított a szombat éjjel a Duna verőcei szakaszánál bekövetkezett, két ember halálával és öt ember eltűnésével járó motorcsónak-tragédia körülményeinek tisztázásáért. Azt írták: az érintett motorcsónaknál és a szállódahajónál is szemlét tartottak a rendőrök. A szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki kétrendbeli segítségnyújtás halált okozó elmulasztása, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt. A gyanú szerint a kapitány az ütközés után saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett azért, hogy a mentésre szorulókat kimentse, továbbá a hajót sem állította meg.

Amikor a béke mellett állunk ki, a hazánk mellett állunk ki. – Az európai népek éppen ébredezőben vannak. Ha jól látom, mi történik Európában, akkor napról napra nő azoknak a száma, akik felébredtek, és rájöttek arra, hogy itt nagy baj lehet. Ez a háborús örvény, ami fenyegeti ma az egész Európai Uniót, benne Magyarországot is ” – fogalmazott a miniszterelnök a legfrissebb bejegyzésében, amelyhez kapcsolódóan egy videórészletet osztott meg országjárásának kecskeméti állomásáról. Orbán Viktor szerint ezért fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra. – És miután Európában mégiscsak demokrácia van, a sok marháskodás ellenére is, mégiscsak alapvetően demokrácia van, az emberek véleményét az európai politikában nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezért fontos, hogy külön-külön és együtt is az európai emberek milyen akaratot fejeznek ki” hangsúlyozta a kormányfő, aki feltette a kérdést: – Háború vagy béke? Ezen múlik minden – szögezte le.

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el – mondta az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: az ország zöld vagyonának legfontosabb elemét az erdők jelentik, és olyan kiemelt közcélokat szolgálnak, mint a klímavédelem, a szénmegkötés vagy a biodiverzitás megőrzése. Hozzátette, az ország erdővagyonára stratégiai elemként tekintenek. Úgy fogalmazott: „az ország fával borított területének gyarapodása a jövőnk záloga”, ezzel a szemlélettel hirdette meg a tárca az országfásítási programot. A kezdeményezés eredményességét jól jelzi – fűzte hozzá -, hogy 2019 óta 184 millió új fát ültettek el az ország erdőterületének növeléséért. Ismertette: 172 millió fát a vidékfejlesztési program erdőtelepítéseinek részeként ültettek el, az újszülöttek erdeje program pedig 4,3 millió fával gyarapodott az állami erdészeti társaságok közreműködésének köszönhetően.

Még Rodolfo is megirigyelné Karácsony Gergely „speciális baloldali, gyurcsányista trükkjét”: úgy eltüntette Budapest pénzét, hogy közben semmi nem épült – közölte a Fidesz-KDNP főpolgármester jelöltje a közösségi-oldalán.Szentkirályi Alexandra azt írta, 200 milliárd forint megtakarítással adták át a város kulcsait, ebből mára semmi nem maradt, és „Karácsony elmondása szerint is csőd szélén táncol Budapest”. Hozzátette, a jelenlegi városvezető semmit nem tud felmutatni: nem épített egyetlen kilométer villamos- vagy metróvonalat sem, továbbá 4 és fél év alatt sem sikerült klimatizálni a 3-as metrót. Úgy folytatta: csökkentették a BKK járatainak számát, valamint leszereltek 3000 kukát, és 2 milliárdot vontak el a köztisztaságért felelős cégtől. „Változást Budapesten!” – szorgalmazta bejegyzésében Szentkirályi Alexandra.

Külföldi hírek:

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben. Karim Khan az interneten is elérhető közleményében azt írta: „a hivatalom által összegyűjtött és megvizsgált bizonyítékok alapján alapos okkal feltételezem, hogy Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke és Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere büntetőjogi felelősséggel tartozik a Hamász iszlamista terrorszervezet által október 7-én elkövetett terrortámadást követően és azóta a palesztin területeken háborús és emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekért”. A Hamász vezetői a főügyész szerint szintén háborús és emberiesség elleni bűnökért felelősök, köztük gyilkosságokért, nemi erőszakért, kínzásért és túszszedésért.

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit – írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen. „Izrael a legigazságosabb háborúba kezdett, miután egy terrorista szervezet mészárlást hajtott végre polgárai ellen. Izrael a történelem legmorálisabb módján harcol, ragaszkodva a nemzetközi joghoz, igazságszolgáltatási rendszere független és erős”- írta Ganz.”A polgárainak védelméért harcba szállt ország vezetőit egy sorba állítani a vérszomjas terroristákkal erkölcsi vakság, és megsérti az ország polgárainak védelmére vonatkozó kötelezettségét és lehetőségét”- hangsúlyozta.

Joáv Gallant védelmi miniszter közölte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, hogy Izrael elkötelezett a szárazföldi hadműveleteinek kiterjesztése mellett Rafahban, hogy felszámolja a Hamászt és hazahozza a túszokat. Gallant arra is figyelmeztetett, hogy megoldás hiányában a libanoni Hezbollah terrorszervezet támadásai „jelentős eszkalációhoz vezethetnek”. Mindeközben Sullivan üzenete az izraeli vezetésnek: Meg kell fogalmazni a háború után politikáját – a Hamász legyőzésének biztosítására.

Nincs igazi politikai akarat a gázai tűzszünetre, amíg folytatódnak a hadműveletek – közölte Mohammed el-Hulejfi katari államminiszter. Katar – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború októberi kitörése óta igyekszik közvetíteni a szemben álló felek között.Szintén hétfőn az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet arra figyelmeztetett, hogy a Gázavárostól mintegy négy kilométerre északra fekvő Dzsabália menekülttáborában lévő al-Auda kórház teljesen kifogyott az ivóvízből. A szervezet az X-en azt közölte, hogy az egészségügyi létesítményt „harckocsik veszik körbe”, s aláhúzta: a harcoló feleknek minden körülmények között tiszteletben kell tartania a kórházak biztonságát.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón. Az elnök Atlanta városában, az afroamerikai diákok által látogatott Morehouse Főiskola ünnepségén vett részt, ahol palesztinpárti diákok kisebb csoportja hátat fordítva tüntetett, de a beszédet nem szakították félbe. Az elnök a tüntetőknek azt ígérte, hogy meghallja szavukat. Joe Biden, aki a hétvégét választási kampányeseményeken töltötte Georgia államban, a diplomaosztón az afroamerikai végzősöknek intézve szavait azzal vádolta a republikánusokat, hogy a kisebbség közösségét „nem látják Amerika jövőjében”.

Az IDF a múlt héten lokalizált négy izraeli túsz holtteste a Hamász egyik földalatti komplexumában volt az észak-gázai Dzsabalija táborban – jelentették. Az izraeli hadsereg az első dzsabalijai szárazföldi művelete során nem jutott el az alagútig, mely a terrorszervezet parancsnoki központjaként szolgált a háború közepette. Ron Benjamin (53), Jichák Gelerenter (53), Amit Buszkila (28) és Sani Louk (22) holttestét az alagút belsejében rejtették el, a környező területet pedig a Hamász őrizte. Az alagút bejáratához közeli sikátorban a terroristák egy nagy robbanószerkezetet helyeztek el, amelyet a csapatok hatástalanítottak.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopterszerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt. „Az iráni nép igaz és fontos szolgáját vesztette el, akit egyes gonosztevők hálátlansága sem tántorított el az állandó munkától” – olvasható az ajatollah közleményében. Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át. Az iráni törvények értelmében Mokbarnak – aki, akárcsak a néhai államfő, Hamenei bizalmi emberének számít – 50 napja van az új elnökválasztás lebonyolítására, melyet eredetileg 2025-re tervezték. Mindeközben a Taszním iráni félhivatalos hírügynökség az iráni Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy Raiszit kedden temetik el az északnyugat-iráni Tebríz városában. Hivatalos forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a szerencsétlenül járt helikopter többi utasát szintén Kelet-Azerbajdzsán tartományban helyezik végső nyugalomra.

Aggasztja a nyugati kormányokat az ukrán vezetés támogatottságának katasztrofális csökkenése, Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága már csak 17 százalék – közölte az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája. Az SZVR abból az alkalomból adott ki közleményt, hogy Zelenszkij ötéves mandátuma május 21-én este lejár, és sokan az ukrán alkotmányra hivatkozva azt állítják, hogy attól kezdve nem tekinthető legitim államfőnek. A kémszolgálat szerint az ukrán vezetők megítélése különösen az új mozgósítási törvény elfogadását követően zuhant katasztrofálisan. „Az amerikaiak és az európaiak által végzett, zárt közvélemény-kutatások szerint Volodimir Zelenszkij támogatottsága 17 százalékra esett és tovább csökken” – állította az SZVR. Az SZVR szerint Zelenszkij népszerűsége a „szüntelen ideológiai megdolgozásnak” alávetett ukrán fegyveres erőknél sem haladja meg a 20 százalékot, ezért az ukrán államfő kétségbeesetten próbál „megszabadulni a megbízhatatlan emberektől”. „Nagyszabású tisztogatás zajlik a hadsereg közegében, átrendeződés a kormányban, az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetésében” – állt az orosz hírszerzés közleményében.

Tovább javult Robert Fico szlovák kormányfő állapota, aki ellen a múlt héten merényletet kíséreltek meg – közölte hétfőn a miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház. „A mai konzultációk szerint a beteg állapota stabilizálódott” – áll a közleményben, amely szerint Robert Fico kommunikál, és gyulladásai lassan enyhülnek. A kormányfő egyelőre a kórházban marad – tették hozzá. A kórház előző nap azt közölte, hogy a miniszterelnök már nincs életveszélyben. Az 59 éves kormányfőre szerdán Nyitrabányán egy férfi nyitott tüzet, sebesülései nagyon súlyosak voltak. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át Besztercebánya kórházában.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este helyenként csapadék kialakulására kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 26 fok körül alakul.