Kezdetét vette a Függetlenség Napja Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.14.Elementáris küzdelem várható a következő hetekben a NATO-s javaslat ügyében, elképesztő a nyomás Magyarországon – közölte Szijjártó Péter.

A fővárosi állatvédelem kudarc, és a Karácsony Gergely által e téren beígért programból semmi nem valósult meg – mondta Vitézy Dávid.

Kezdetét vette a Függetlenség Napja Izraelben.

Elismerte az ukrán hadsereg hétfőn, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el az északkeleti Harkiv régióban indított offenzívájukban.

Belföldi hírek:

Elementáris küzdelem várható a következő hetekben a NATO-s javaslat ügyében, elképesztő a nyomás Magyarországon, azonban a kormány ennek ellenére sem kíván részt venni semmilyen módon az ukrán katonák kiképzésében és a fegyverszállításban – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Fidesz frakcióülésén figyelmeztetett, hogy a NATO elkezdte halványítani azokat a saját maga által előzőleg megrajzolt vörös vonalakat, amelyek kimondták azt, hogy a szövetség nem részese az ukrajnai háborúnak, valamint mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal. „És most jött elő az a történet, hogy a főtitkár úgy érezte, hogy most már a NATO-nak is érdemes lenne valamit csinálnia, mert az nem megy, hogy itt a NATO két éve ül, és csak a tagországok meg az Európai Unió képes elkövetni a világ biztonságát fenyegető lépéseket” – mondta. Ennek keretében pedig fokozni kívánják a szervezet koordináló szerepét a fegyverszállításban, az ukrán katonák kiképzésében és százmilliárd eurós támogatási csomagot készülnek elfogadni, azonban ebben Magyarország nem kíván részt venni semmilyen formában – szögezte le.

Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése nem egy lezárt küzdelem. Ezt a pozíciót folyamatosan meg kell védeni, egyre nagyobb nyomás mellett – mondta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás úgy fogalmazott a videóban: a béke megőrzése „folyamatos küzdelem a miniszterelnöknek, a kormány tagjainak, a külügyminiszter úrnak, EP-képviselőknek.” Menczer Tamás hangsúlyozta: a magyar miniszterelnök „egy nagy harcos” és „mindig kitart.” A magyar álláspontot, „az ország biztonságát és a békepárti pozíciónkat” azonban csak akkor tudja Brüsszelben megvédeni Orbán Viktor, „ha a magyar emberek ott állnak mögötte.” A kormánypártok kommunikációs igazgatója felidézte, hogy Orbán Viktor kormányfő néhány nappal ezelőtt az országjárása keretében Solymáron találkozott emberekkel, és az ott tartott fórumon „világosan elmondta, hogy mi fog történni.”

A fővárosi állatvédelem kudarc, és a Karácsony Gergely által e téren beígért programból semmi nem valósult meg – mondta Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a FÖRI Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti telephelyén. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt szerint Karácsony Gergelyt semmi nem akadályozta meg ígéretei teljesítésében, „de ezekből mégsem lett semmi”. Nem lett semmi az állatszaporítók elleni fellépésből, a kedvezményes ivartalanítási programból és nem bővítették az egyetlen fővárosi fenntartású állategészségügyi telepet sem, amely évek óta teltházzal üzemel – mondta a politikus.

Külföldi hírek:

Helyi idő szerint hétfőn 11 órakor két percre megszólaltak a szirénák Izraelben, és az egész országban megállt az élet; néma főhajtással adóztak az Izrael védelmében elesettek emléke előtt. Izrael szerte 54 katonai temetőben és emlékhelyen tartottak megemlékezést az elesettek tiszteletére. Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen, a hősi halottak nemzeti csarnokában rendezett központi megemlékezésen részt vett Jichák Hercog államelnök, Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Amír Ohana házelnök, valamint Herci Halevi, a hadsereg vezérkari főnöke. Netanjahu a temetőben mondott beszédében felidézte az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásában, vagy az azóta tartó háborúban harcoló izraeli katonák emlékét, és kijelentette, hogy „vagy mi, Izrael, vagy ők, a Hamász” létezik, és ezért Izraelnek meg kell nyernie a harcot ellenük. A megemlékezések után pedig este ránk köszöntött a Jom Haatzmaut (יום העצמאות), azaz Izrael Függetlenség Napjának ünnepe.

Az IDF először alkalmaz operatív tevékenységében vezető nélküli D9-es buldózereket a jelenleg is zajló gázai háborúban – jelentette az izraeli hadsereg. Ez a világon az első jelentős bevonása ilyen földi roboteszközöknek a harcba. Ezek a robotbuldózerek, amelyek a „Panda” nevet viselik, szabványos D9-es buldózerek, amelyeket az Elta Systems átalakított. A Pandák jelentős szerepet játszanak a gázai harcokban, elsősorban az összetett és hosszadalmas mérnöki feladatok emberi közreműködés nélküli végrehajtásában. Minden egyes autonóm „Panda” 50 tonna súlyú, önálló mozgásra képes. A rendszer lehetővé tesz különböző földmunkákat: aláaknázott utak feltörését, akadálymentesítést, a földgátak és a tankok lőállásainak kialakítását, sőt még az épületek lerombolását is – mindezt emberi életek kockáztatása nélkül. Az a tény, hogy a vezető nélkül működik, jelentősen csökkenti a katonák veszélyeztetettségét a városi környezetben.

Amerikai tisztviselők a New York Times-nak azt nyilatkozták, hogy a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar nagy valószínűséggel Khan Junesz alatti alagutakban tartózkodik, ez a hírszerzési információ pedig alááshatja a rafahi katonai műveletek izraeli okát. A lapnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint Szinwar fittyet hányt a terrorszervezet külhoni vezetésére, akik nem kaptak tájékoztatást a Hamász október 7-i mészárlásának pontos terveiről. Az amerikai tisztviselők úgy vélik továbbá, hogy Szinwar hagyja jóvá a Hamász által végrehajtott katonai műveleteket, bár az izraeli hírszerző tisztek azt mondják, nem világos hogy milyen mértékben vesz részt benne.

„Káoszhoz és zűrzavarhoz” vezetne az izraeli hadsereg (IDF) Rafah elleni átfogó offenzívája – jelentette ki az amerikai külügyminiszter, kiemelve, hogy egy ilyen művelet nem semmisítené meg a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezetet sem. Antony Blinken az NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában figyelmeztetett: az IDF Rafahra vonatkozó tervei – bár „az elején sikert hozhatnak” – rendkívül súlyos csapást mérnének a Gázai övezet déli részén lévő városban élő civilekre, a művelet nyomán kialakuló káosz pedig akár a Hamász terrorszervezet megerősödésével is járhat. „Láthattuk, amint a Hamász visszatért azokba a zónákba, amelyeket Izrael felszabadított, még Hán-Júniszba is” – szögezte le a tárcavezető. Mint mondta, míg Washington hetek óta egyeztet több arab országgal annak érdekében, hogy hiteles terveket készítsen a Gázai övezet biztonságáról, kormányázásról és újjáépítéséről, Izrael részéről egyelőre nem láttak ilyen jellegű terveket, melyeket azonban továbbra is várnak.

Irán kész újrakezdeni a tárgyalásokat Washingtonnal – jelentette ki Kamal Harazi, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah külpolitikai tanácsadója. „Az amerikaiak szerint a diplomácia a legjobb választás; mi osztjuk ezt a nézetet és készek vagyunk visszatérni a tárgyalóasztalhoz” – szögezte le Harazi, akit az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség idézett. A korábban külügyminiszteri tisztséget is betöltő politikus hozzátette: a síita államnak arra is készen kell állnia, hogy folytassa az iráni nukleáris programmal kapcsolatos, Donald Trump volt amerikai elnök hivatali ideje alatt megszakadt egyeztetéseket. „Akkor már tárgyalhatnánk a régió atommentesítéséről is” – szögezte le. Az iráni külügyminisztérium korábban többször aláhúzta, hogy Washingtonnal csak egy harmadik félen – például Kataron, Ománon vagy, néhány esetben az Európai Unión – keresztül hajlandó kapcsolatba lépni. A két ország között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat.

A közelgő parlamenti választáson azt kell eldönteni, hogy ki vezesse Nagy-Britanniát a következő veszélyes években – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök. A konzervatív párti kormányfő a Policy Exchange nevű londoni politikai elemzőműhelyben tartott előadásában – továbbra is időpont említése nélkül – megerősítette, hogy a választásokat az idei év második felében tartják. Sunak kijelentette: a következő brit kormány mandátumának öt évében nagyobb változásokra kell számítani, mint a megelőző harminc évben. A brit miniszterelnök szerint veszélyes öt év következik, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök felelőtlensége miatt a világ közelebb sodródott a nukleáris eszkalációhoz, mint az 1962-es kubai rakétaválság óta bármikor.

Elismerte az ukrán hadsereg hétfőn, hogy az orosz erők taktikai sikert értek el az északkeleti Harkiv régióban indított offenzívájukban. „Az ellenség jelenleg taktikai sikereket ér el” – közölte az ukrán vezérkar a közösségi médiában hétfőn közzétett helyzetjelentésében. Miután a túlnyomórészt oroszok lakta Harkivi területen az orosz erők több falut elfoglaltak, jelenleg az orosz határtól 5 kilométerre fekvő Vovcsanszk város körül folynak a harcok – derült ki a tájékoztatóból. Ukrajna szerint az orosz hadsereg súlyos veszteségei ellenére jelentős erőket vet be a Vovcsanszkért folytatott harcban, és akár öt zászlóalj is tart a város felé. Vovcsanszk a háború elején került orosz megszállás alá. Ukrajna 2022-es őszi offenzívája során a Harkivi területen az orosz csapatok kivonultak Vovcsanszkból. Ukrán adatok szerint ekkor még mintegy 3500 ember élt a településen.

Ha a nyugati országok a harctéren akarják megoldani az ukrán válságot, Moszkva készen áll erre – jelentette ki Szergej Lavrov megbízott külügyminiszter az orosz parlament felsőházának külügyi bizottságában a tisztségére való újrajelöléséről folytatott konzultáción. „Joguk van erre. Ha a csatatéren akarják, akkor a csatatéren lesz (a döntés)” – mondta a diplomata a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint. Lavrov a Svájcban Oroszország részvétele nélkül tartandó ukrajnai rendezési konferenciát – amelyen szerinte Moszkvának szóló ultimátumokat fognak megfogalmazni – egy „iskolás gyerek megrovásához” hasonlította, akit akkor hívnak be a tantestület elé, amikor már döntöttek a sorsáról. „Így nem lehet senkivel sem beszélni, nemhogy velünk” – jelentette ki. Az ügyvezető és kijelölt külügyminiszter kifogásolta, hogy Svájcban kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendezési képletéről fognak tárgyalni, holott több más elképzelés is létezik. Ezek közül a kínait nevezte a legátfogóbbnak.

Észak-Korea felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, köztük több európai országot, hogy ne szítsák tovább a feszültséget az ázsiai-csendes-óceáni térségben – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Az észak-koreai külügyminisztérium elítéli azokat a „katonai beavatkozásokat”, amelyeket „az ENSZ által kivetett szankciók esetleges megsértése miatti megfigyelés ürügyén” hajtanak végre a térségben – áll a minisztérium által kiadott közleményben, amelyet a KCNA tett közzé. Észak-Korea figyelmeztette Németországot, Franciaországot, az Egyesült Királyságot, Ausztráliát, Új-Zélandot és Kanadát, hogy „azonnal hagyjanak föl a feszültséget és bizonytalanságot keltő provokációkkal” – közölte a KCNA.

Időjárás:

Ma általában mindenütt napos időre készülhetünk.

Este országszerte felhősödés kezdődhet.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 25 fok körül alakul.