„Ha az ellenség szárazföldi inváziót indít Rafah ellen, leállítjuk a tárgyalásokat.” – jelentette be Oszama Hamdan, a Hamász egyik vezetője

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.04.Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a háborús sérülésekről.

Idén több mint 94 ezer tanuló felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal.

„Ha az ellenség szárazföldi inváziót indít Rafah ellen, leállítjuk a tárgyalásokat.” – jelentette be Oszama Hamdan, a Hamász egyik vezetője.

Kolumbia megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel a gázai háború miatt – jelentette be Gustavo Petro kolumbiai elnök.

Belföldi hírek:

Az április 16-án, a holokauszt magyarországi emléknapján a parlamentben elmondott beszédére referált Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában, a háborús sérülésekkel kapcsolatban. Mint hozzátette, az akkor jelenlévők szinte mindegyike párhuzamot vont a 21. századi háborúkkal kapcsolatban. A képviselő szerint nagyon kell figyelni a mai korra is, a szomszédban dúló háborúra, ahol már százezrek haltak meg, rengetegen megsérültek, és hihetetlen károk keletkeztek. Ebből a szomorú felsorolásból ki szokták sajnos hagyni a lelki sérüléseket. Nagyon nehéz belegondolni abba, hogy egy, a frontról visszatérő katona fejében, lelkében milyen iszonyatos nyomokat hagy a háború. Jakab István határozottan kijelentette, ennek az egésznek véget kell vetni. A politikus azt is megjegyezte, a világban zajló háborúknak, így Izrael küzdelmének is vannak olyan negatív hatásai, amit nem lehet megérteni. Példaként hozta fel azokat a tüntetéseket, egyre veszélyesebb megmozdulásokat, amelyek az amerikai egyetemeken történnek. A képviselő szerint nem látható érdekek mozgatják ezeket az egyre agresszívabbá váló hangoskodókat. Az okokat bizony elemezni kellene. Izraelről külön beszélt Jakab István, megjegyezve, Magyarország azon kevesek közé tartozik, aki igazán kiáll a zsidó állam mellett, hogy megvédje saját polgárait. Jakab István külön is kitért az európai felelősségre az agrárium kapcsán. Mint kijelentette, az Európai Unió különböző szabályozásokkal elárulta saját polgárait, a gazdákat. Egész egyszerűen lehetetlen helyzetbe hozta őket, az élelmiszertermelést, az élelmiszerbiztonságot.

A migrációs válság a magyar EU elnökség prioritásai közé fog tartozni – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Július elsején veszi át Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Bakondi György elmondta: kiemelkedő jelentősége lesz a migrációnak, „hiszen az európai emberek mindennapjait súlyosan terhelő, komoly veszélyt, komoly szociális, társadalmi változásokat elindító jelenségről van szó”. Hozzátette: ha rangsorolni kell, akkor a legfontosabb kérdés nyilván a háború, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt megelőzzék, „és igyekezzünk olyan politikusokat megválasztani az Európai Unióba a június 9-i választáson, akik a béke mellett fognak tevékenykedni, és meg kívánják oltalmazni az európai emberek életét és biztonságát”. Az uniós tagállamok belügyminiszterei hétfőn tartottak informális találkozót, hogy megvitassák azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik az új migrációs és menekültügyi paktum végrehajtását. Bakondi György optimistának nevezte Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos azon kijelentését, hogy ez jó rendszer lesz, mint mondta, nem tudja, milyen ténybeli alapokon nyugszik ez a megközelítés.

Idén több mint 94 ezer tanuló: 80 402 nyolcadik, 7 849 hatodik és 5 821 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal. A közlemény szerint az általános középfokú felvételi eljárásban a nyolcadikosok 97,36 százaléka (78 277 diák) nyert felvételt valamely középiskolába. A felvételizők 75,92 százaléka (61 045 diák) az első helyen, 91,82 százaléka (73 826 fő) pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait. A tanulók 43,34 százaléka (33 927 fő) technikumi, 35,01 százaléka (27 402 fő) gimnáziumi, 17,75 százaléka (13 898 fő) szakképző iskolai, 2,17 százaléka (1 702 fő) szakgimnáziumi, 1,35 százaléka (1 053 fő) szakiskolai, 0,38 százaléka (295 fő) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be – sorolták.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Azt írták, hogy az év 17. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban továbbra is alacsony koncentráció mellett stagnál. Közölték: a minták többségénél a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a kimutatási határnál alacsonyabb, enyhe emelkedő tendencia Szegeden és Szekszárdon mérhető. A koncentráció minden vizsgált település esetében az alacsony tartományba esik. Közölték azt is, hogy a 17. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a kimutatási határ alatti tartományban maradt a szennyvízben, az országos átlagkoncentráció stagnál.

Külföldi hírek:

„Ha az ellenség szárazföldi inváziót indít Rafah ellen, leállítjuk a tárgyalásokat. Az ellenállás nem tárgyal tűz alatt” – jelentette be Oszama Hamdan, a Hamász egyik vezetője az al-Manar televíziónak. „A szervezet álláspontja negatív a jelenlegi javaslatról a tűzszüneti és fogolycsere-tágyalásokon” – mondta Hamdan Izrael legújabb, eddigi legengedékenyebbnek mondott javaslatáról. „Azt akarjuk, hogy a háború azonnal leálljon, de nem bármi áron. Arról nem lehet szó, hogy átadjuk az elrabolt személyeket, és fennáll annak a lehetősége, hogy Izrael ismét megtámad minket”- fejtette ki a Hamász álláspontját. „Kitartunk amellett, hogy egyértelműen ki legyen mondva, hogy a háborút beszüntetik”- tette hozzá. „A dokumentummal kapcsolatos összes észrevételünket továbbítottuk Egyiptomnak” – mondta. A Hamász hivatalos szóvivői azt is kijelentették, hogy hajlandók folytatni a tárgyalásokat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön megerősítette Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy Izrael nem fogadja el a Hamász követelését a háború lezárásáról, és mindenképp támadást fog intézni Rafah ellen.

Élénk vita bontakozott ki a médiában, miután Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök látogatást tett egy katonai akadémián, ahol a közzétett képek tanúsága alapján a kadétok izraeli Merkava tank elpusztítását tanulmányozták. Egyiptom ezzel üzent Izraelnek a készülődő rafahi offenzíva előtt? – találgatta az izrael Ynet izraeli portál. Egyébként korántsem ez az első alkalom, hogy egyiptomi katonák izraeli Merkava tank ellen készülnek. Olyannyira nem, hogy már egy öt évvel ezelőtti hadgyakorlaton is bemutatták, ahogyan páncéltörő rakétavetővel támadják a harckocsit, ráadásul az egészet közzé is tették. A Merkava tankok már a nyolcvanas évek óta az izraeli hadsereg fő harckocsijai. A páncélos hadtest nemrég cserélte le a legtöbb Merkava Mark 3 típust a 2003-ban bevezetett Mark 4-es típusra.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közel áll ahhoz, hogy ,,heteken belül” történelmi védelmi megállapodást kössön egymással, mely magában foglalja a kapcsolatok normalizációjának lehetőségét Rijád és Jeruzsálem között, jelentették. Amint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia megállapodásra jut, választás elé állítják Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt: vagy csatlakozik a megállapodáshoz, amely hivatalos diplomáciai kapcsolatokat jelent Szaúd-Arábiával, több beruházást és regionális integrációt, vagy kimarad belőle. A kulcsfontosság feltétel: a gázai háború befejezése és a palesztin államhoz vezető út elfogadása, melyről Netanjahu és szélsőjobboldali kormánya hallani sem akar. Az amerikai kormány számos tisztviselője nagy optimizmusának ad hangot a megállapodás lezárása iránt, ami Antony Blinken külügyminiszter szerint nagymértékben megerősíti a két ország védelmi szövetségét. Azonban Washington és Rijád is készül arra a lehetőségre, hogy a megállapodást Izrael nélkül kötik meg.

Moszkvában a Poklonnaja-hegyen található Győzelmi Múzeumban megnyitották az orosz katonák által, az orosz–ukrán háborúban zsákmányolt fegyverek kiállítását, többek között a zaporizzsjai terület Rabotino és Malaja Tokmacska településein, valamint a Donyecki Népköztársaság Avgyijivka településén zsákmányolt trófeafegyverek és felszerelések kiállítását. „A harctéren semmilyen nyugati katonai felszerelés nem fogja megváltoztatni a helyzetet. Az ellenséget legyőzzük!” – áll az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának Telegram-bejegyzésében. Óriási tömegek kíváncsiak a háborúban zsákmányolt eszközökből felépített kiállításra, amely több tematikus zónára tagolódik. Információs standokon a gyártó országokról, a taktikai és műszaki jellemzőkről olvashatnak, valamint a zsákmányolás helyszíneiről és körülményeiről. A hagyományos győzelem napi felvonuláson Moszkvában, amit május 9-én tartanak, további érdekességekre lehet számítani.

Kolumbia csütörtökön megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel a gázai háború miatt – jelentette be Gustavo Petro kolumbiai elnök. Petro népirtásnak nevezte Izrael gázai háborúját. „.. megszakadnak a diplomáciai kapcsolatok Izraellel a népirtó elnökük miatt” – szögezte le a dél-amerikai ország vezetője. „Palesztina halála az emberiesség halálát jelentené, amit nem fogunk megengedni” – hangoztatta. Az elnök korábban felfüggesztette Kolumbia izraeli fegyverbeszerzéseit, Izrael gázai műveleteit pedig a náci Németországéihoz hasonlította. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter visszautasította Petro kijelentéseit. „A történelem emlékezni fog arra, hogy Gustavo Petro az emberiség legelvetemültebb szörnyetegeinek oldalára állt, akik csecsemőket égettek el, nőket erőszakoltak meg és ártatlan civileket hurcoltak el” – írta a politikus. Kolumbia egykor Izrael egyik legközelibb dél-amerikai szövetségese volt, de a baloldali Petro 2022-es hatalomra kerülésével a két ország közti kapcsolatok megromlottak. Kolumbia 2020-ban szabadkereskedelmi egyezményt kötött Izraellel, és izraeli gyártású harci repülőgépekkel és fegyverekkel küzd a drogkartellek és a lázadócsoportok ellen.

Időjárás:

Ma már többfelé kisüthet a nap.

Este ismét sokfelé kialakulhatnak záporok.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok körül alakul.