Izrael céljai nem változtak, nem adja meg magát a Hamasznak – közölte a kormányfő

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.05.Magyarország mindenképpen kimarad a háborúból – mondta Orbán Viktor.

Izrael céljai nem változtak, nem adja meg magát a Hamasznak – közölte a kormányfő.

A mai Élet menete teljesíti a Tórában szereplő isteni parancsolatot: Ne felejts!

Budapesten és Pekingben is nagy várakozással tekintenek a kínai elnök látogatására.

Hírek:

A miniszterelnök szerint a júniusi európai parlamenti választás a béke melletti szavazást is jelent. Ha a többség Európa-szerte felemeli szavát, akkor még elkerülhető a legrosszabb – mondta. Orbán Viktor leszögezte, Magyarország mindenképpen kimarad a háborúból, de úgy vélte, jó lenne, ha az egész európai politika is megváltozna, ehhez pedig a kormánypártokhoz hasonlóan gondolkodóknak meg kell nyerniük a választásokat. A kormányfő a múlt hét végén kampánykörutat kezdett. Felkeresi az ország több pontját, hogy pártjának elnökeként így segítse a fideszes jelölteket. A pártoknak egyébként péntekig kellett leadniuk a listákat és az ajánlásokat az európai parlamenti választáshoz. A parlamenti pártoknak ez nem okozott gondot.

A külügyminiszter megerősítette, hogy a kormány álláspontja szerint az orosz-ukrán háborúnak nincs harctéri megoldása, a rendezés csak tárgyalásokkal lehetséges. Szijjártó Péter annak kapcsán beszélt erről, hogy a NATO főtitkárának javaslata értelmében öt év alatt további százmilliárd dollárt kellene költeni háborús célokra. A miniszter úgy fogalmazott, az észak-atlanti szövetség ezzel öles léptekkel halad a korábban közösen megrajzolt vörös vonalak átlépése felé. Mint mondta, Magyarország ki akar maradni ezekből a tervekből. Arra hivatkozott, hogy csak így lehet garantálni a magyar emberek biztonságát.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter közölte, a kormányon belül szoktak vitázni. Navracsics Tibor szavai szerint ez egy vitatkozó kormány, az álláspontok ütköztetésének terepe lehet akár a követendő kommunikációs irány vagy egyes megállapodások értelmezése. Hozzátette azonban, hogy Orbán Viktor a kormány feje, így a döntést mindig ő hozza meg, a kabinet tagjai pedig végrehajtják azokat. Mindezt arra a kérdésre mondta, hogy szokott-e vitázni a miniszterelnökkel arról, miképpen képviselje az unióval folytatott tárgyalásain a nemzeti érdekeket. Navracsics arról is beszélt, hogy a Fideszen belül nem okozott problémát Magyar Péter feltűnése a politikai színpadon. Szerinte emiatt inkább az ellenzék bizonytalanodott el.

A Dohány utcai zsinagóga előtt mától emléktábla őrzi a második világháborúban elpusztított magyar zsidók emlékét. Az avatás után az idén immár huszadik alkalommal tisztelegnek a holokauszt áldozatai előtt az Élet menetén. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, az Élet menete az emlékezés fontosságára hívja fel a figyelmet. Szalay-Bobrovniczky Vince megerősítette, a kormány tisztában van az egykori kormányzat bűnével és a jelenkori felelősségével. Ezért is támogatja különösen a nemrég indult Holokauszt 80 emlékév programjait. Kardos Péter főrabbi arról beszélt, az idén a zsinagógától a Keleti pályaudvarig tartó Élet menete teljesíti a Tórában szereplő isteni parancsolatot: Ne felejts! Isten előírja az emlékezést, és aki nem teljesíti ezt, az újra és újra átéli a történelem borzalmait – mondta.

Az izraeli kormányfő szerint nincs változás országa háborús céljaiban. Benjamin Netanjahu megerősítette, hamarosan megkezdik a Rafah városa elleni összehangolt támadást. Úgy fogalmazott, nem adják meg magukat a Hamasznak és bár készek lennének a megállapodásra a terrorszervezettel, de a háborút nem állítják le. Eközben viszont a palesztin tárgyalók ismét elutasították a fegyverszünet feltételeit. Az egyiptomi és katari közvetítéssel folytatott kairói megbeszélések ugyan még folytatódtak, de kevés az esély rá, hogy valaha is megegyeznek. A most elutasított javaslat értelmében 40 napig szünetelt volna a harc a térségben, ez idő alatt a Hamász fokozatosan engedte volna szabadon a túszul ejtett izraeli nőket, minden harmadik napon hármat.

Az amerikai külügyminiszter újabb izraeli látogatásán a terrorszervezetet okolta, amiért még mindig nem jött létre tűzszünet a térségben. Antony Blinken a fő célnak továbbra is azt nevezte, hogy a tavaly október 7-i támadás után a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok visszanyerjék szabadságukat. Erről beszélt azoknak a tüntetőknek, akik tel-avivi szállodájánál elrabolt hozzátartozóik ügyében demonstráltak. Közölte velük, hogy erőfeszítéseik középpontjában szeretteik visszajuttatása áll. Úgy fogalmazott, addig nem pihennek meg, amíg vissza nem tér mindenki, nők, férfiak, katonák, civilek és idősek.

Az amerikai elnök elítélte az erőszakos egyetemi tiltakozásokat, amelyeket Izrael gázai övezeti hadművelete váltott ki országszerte. Joe Biden ugyanakkor védelmébe vette a békés tiltakozás jogát, mint az amerikai demokrácia egyik fontos elemét. Közölte viszont, hogy a rendet helyre kell állítani. Donald Trump eközben a radikális baloldalt tette felelőssé az erőszakos egyetemi tüntetésekért. A bukott elnök és elnökjelölt-aspiráns hozzátette, ha újra elnök lesz, megakadályozza, hogy ezek az erők átvegyék a hatalmat. Az utóbbi két hétben az Egyesült Államok több mint 30 egyetemén összesen már 1750 embert vettek őrizetbe a tüntetéseken.

Kína megbízható partnerként számíthat Magyarországra, a kormány kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Egy gazdasági fórumon Nagy Márton a kínai államfő szerdán kezdődő budapesti látogatásának előkészítéseként beszélt erről. Közölte, Magyarország elutasít minden törekvést, amely protekcionista módon kizárná a kínai termékeket az európai piacról. Hozzátette, a versenyképesség javítása érdekében szükség van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére. Erre Peking is készen áll – erősítette meg az ázsiai ország budapesti nagykövete. Gong Tao kifejtette, országa azt várja az Európai Unió soros magyar elnökségétől, hogy Budapest racionális és pragmatikus politikára törekszik Kínával szemben és erre ösztönzi az Európai Unió többi államát is.

A júliustól esedékes magyar elnökségnek két fontos feladata lesz az uniós ügyekért felelős miniszter szerint. Menedzselni kell majd az európai parlamenti választások utáni intézményi átmenetet és az átmeneti időszakban biztosítani az unió működését. Bóka János egy budapesti konferencián beszélt, amikor megemlékeztek arról, hogy Magyarországot húsz éve vették fel az unióba. Mint mondta, kudarcnak tartja az unió utóbbi öt éves tevékenységét. Nem sikerült békét és a biztonságot teremteni, lemaradtak a versenyképesség területén, nem tudták kezelni a migrációs válságot és a mezőgazdasági problémákat sem. Ennek fő okát abban látta, hogy vezetői alkalmatlanság miatt rossz döntések születtek. Ráadásul önálló életre keltek az intézmények és a bürokrácia is – mondta Bóka János.

Az uniós tagság nem végcél, hanem egy út, és új lehetőségek kezdete. Egyebek között erről is beszéltek egy balatonfüredi tanácskozáson, amelyen megünnepelték a az uniós csatlakozás 20. évfordulóját. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter többek között úgy vélte, hogy a rendszerváltás utáni 14 év minden nehézség ellenére a magyar történelem legsikeresebb másfél évtizede volt. Medgyessy Péter volt miniszterelnök – aki annak idején aláírta a csatlakozási okmányt – kifejtette, hogy az Európához tartozás alapvetően kulturális kérdés, ahol a szembenállás kultúrája helyett az együttműködés kultúrája dominál. Nagyra értékelte, hogy Magyarország teljes jogú tagja lett annak a közösségnek, amely lehetőséget teremt a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlására és ahol megkérdőjelezhetetlen az emberi méltóság és egyenlőség.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára abban bízik, hogy a következő időszakban tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára. Grád Ottó elsősorban a gázolaj piacán számít csökkenésre, de a benzin is olcsóbb lehet, miután előállítása és szállítása tavasszal és nyáron valamivel kevesebbe kerül. Tegnap óta négy-négy forinttal mérséklődött mindkét üzemanyag ára. A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a kereskedők – szavai szerint — megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat. Nagy Márton a múlt héten még kormányzati beavatkozást sem tartott lehetetlennek, ha ez nem történik meg. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója eközben arról írt, hogy az árak akkor mérséklődhetnek jelentősen, ha csökken az üzemanyagok iránti kereslet.

Itthon holnaptól indul az írásbeli érettségi nagyhete. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából adnak számot tudásukról a diákok. Szerdán történelem, csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvből írnak dolgozatot. A vizsgaidőszak már pénteken elkezdődött, akkor a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgái voltak soron. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Az írásbelik május 27-éig tartanak, júniusban lesznek a szóbelik. Ezek közül az emelt szintű vizsgákat június 5. és 12., a középszintűeket pedig június 17. és július 3. között tartják meg.

Kínában 36 ember meghalt, majdnem ugyanennyi megsérült, amikor beomlott egy hegyvidéki autópálya. Kuangtung tartományban a heves esőzések miatt történt a katasztrófa. Az út egy 18 méteres szakaszon sérült meg és több tucat autó zuhant a mélybe. A mentést nehezítette a folyamatos esőzés, a helyszínen lezúduló kavics és föld, ami kockázatot jelentett a munkások számára – mondták a tűzoltók. A térségben már hetek óta ítéletidő pusztít. Hatalmas esők zúdultak le, jégesővel kísérve és veszélyes sárcsuszamlásokat okozva. A környéken az utóbbi négy hétben több mint 56 centiméternyi eső esett, négyszer annyi, mint tavaly. A múlt hétvégén a tartomány fővárosában, Kuangcsouban egy tornádó öt ember halálát okozta.

Időjárás:

Mára már végérvényesen visszatért a kora nyári idő. Ma is sok napsütésre van kilátás gomoly- illetve fátyolfelhőkkel. Szórványosan kialakulhat záporeső, zivatar. Helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél. A hőmérséklet napközben 21 és 27 fok között alakul, estére 6 és 14 fok közé hűl le a levegő. A hét elején folytatódik a felmelegedés.