A Hamász terroralagút-hálózata a Gázai övezetben még kiterjedtebb, mint korábban gondolták

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.18.Magyarország nonszensznek tartja az Izrael elleni vádakat, és továbbra is kiáll az ország mellett – jelentette ki Szijjártó Péter.

Alternatív közmeghallgatást szervez az LMP a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében – közölte Tetlák Örs.

A Hamász terroralagút-hálózata a Gázai övezetben még kiterjedtebb, mint korábban gondolták.

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját – jelentette ki Novák Katalin.

Belföldi hírek:

Magyarország nonszensznek tartja az Izrael elleni vádakat, és továbbra is kiáll az ország mellett azokon a nemzetközi fórumokon, ahol Jeruzsálemet a tavaly októberi pokoli támadást követően megindított terrorellenes műveletek miatt támadják – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Jeruzsálemben. A tárcavezető az izraeli kollégájával, Jiszráél Katz-cal folytatott tárgyalását követően arról számolt be, hogy Izrael pokoli terrortámadással szembesült 103 nappal ezelőtt, amely megölt ezreket, illetve sok százan kerültek a Hamász fogságába, az ennek nyomán megkezdett terrorellenes művelet sikere pedig az egész világnak érdeke. „Nem szabad megengedni, hogy bárhol a világban, bármikor a jövőben ilyen esemény újra előforduljon (…) Éppen ezért nonszensznek tartjuk, hogy egyes országok népirtással vádolják Izraelt, hiszen ilyennel vádolni egy olyan országot, amely pokoli terrortámadással kellett, hogy szembenézzen, nyilvánvalóan nonszensz” – szögezte le. „… Magyarország kiáll Izrael mellett azokon a nemzetközi fórumokon, ahol Izraelt támadják a terrorellenes műveletek miatt” – jelentette ki.

Az európai határ- és partiőrség (FRONTEX) adatai tavaly mindhárom fő migrációs útvonalon – spanyol, olasz, balkáni – jelentős növekedést mutatnak – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta: az Európába irányuló migráció múlt évi erősödése mellett fokozódnak azok a jelek, amelyek a szervezett bűnözés jelenlétére utalnak. Hozzátette: a magyar déli határon ez év elején a szerb rendőri erők akciói visszafogták a migrációt, ugyanis nagy létszámban fogtak el tiltott határátlépésre készülőket, embercsempészeket, és találtak fegyvereket, hamis okmányokat. Így a magyar hatóságok az idén eddig a múlt év azonos időszakához képest kevesebb, 56 határsértőt és három embercsempészt fogtak el – ismertette. A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia déli részén és a balkáni útvonalon torlódás alakult ki, mert a magyar határt nem tudják megközelíteni a migránsok. Ezért két irányban próbálkoznak: egyrészt Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia felé, ami miatt az olasz rendőrség megerősítette a szlovén határ védelmét, másrészt Románia felé, ahol a zöldhatáron és a határátkelőhelyeken – járművekben elrejtőzve – jelentős növekedés tapasztalható a migránsok számában – jelezte.

Alternatív közmeghallgatást szervez az LMP a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében – közölte Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere. Elmondása szerint kedden értesültek róla, hogy az Alsózsolcáról a lakosság és az önkormányzat tiltakozása miatt „kiszorult” szlovén akkumulátor-újrafeldolgozó cég az Érd melletti Sóskúton hozza létre ugyanazt az üzemet. Sóskúton úgy indul újabb akkumulátor-ipari beruházás, hogy az önkormányzat novemberben még azt állította, nincs ilyesmiről tudomása – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a sóskúti és a környékbeli lakosság teljes kizárásával, az önkormányzat megkerülésével vagy asszisztálásával újabb akkumulátor-ipari veszélyes üzem fog megjelenni a sóskúti ipari parkban, csak néhány száz méterre egy természetvédelmi területtől és alig egy kilométerre lakóövezetektől.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg (IDF) leszámolt az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveres csoportjaival Ciszjordániában és a Gázai övezetben is – közölte az izraeli katonai szóvivő. Az IDF bejelentette, hogy meggyilkolták Bilal Nofalt, a Hamásznak azt a parancsnokát a Gázai övezetben, aki a terrorszervezet elleni kémkedéssel gyanúsítottak kihallgatását irányította. Emellett megsemmisítették az övezetben azt a rakétakilövő állást, ahonnan kedden rakéták tucatjait indították a Gázához közeli izraeli Netivot ellen. Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közölte, hogy Ciszjordániában meggyilkolták egy olyan terrorista csoport tagjait, amely titkosszolgálati információ szerint azonnali támadást tervezett Izrael ellen. Három palesztin vesztette életét ebben a Nábluszban végrehajtott dróntámadásban, amely egy járművet vett célba a város keleti részén. A hadsereg bejelentette, hogy meghalt köztük az iszlamista osztag vezetője, Abdullah Abu Salál is, aki több terrorakcióért volt felelős az elmúlt évben. A katonai szóvivő szerdai jelentése szerint az utóbbi napon az izraeli egységek a Hezbollah dél-libanoni célpontjait, infrastruktúráját és építményeit is támadták vadászgépekkel, harckocsikkal és tüzérséggel Izrael északi határánál.

A Hamász terroralagút-hálózata a Gázai övezetben még kiterjedtebb, mint korábban gondolták – idézett a The New York Times magas rangú izraeli védelmi tisztviselőket, akik szerint az új becslések szerint a gázai terrorhálózatnak több mint 5700 bemeneti aknája van. Az elmúlt hetekben Hán Júniszban végrehajtott intenzív terrorellenes harci műveletek nyomán Izrael most úgy véli, hogy az iszlamista csoport 600-700 km földalatti terrorinfrastruktúrát épített ki Gázában, szemben a korábbi 400 km-es becsléssel. A Times „rendkívüli”-nek nevezte a friss izraeli hírszerzési becslését, különösen annak fényében, hogy az övezet 41 kilométer hosszú, szélessége 6 és 12 kilométer között változik, ez azt jelenti, hogy egy Budapestnél jóval kisebb területen él több mint két millió ember. Az amerikai lap írt egy olyan esetről is, amelyben IDF katonái rajtaütöttek egy Hamász-terrorista lakhelyén, ahol egy csigalépcsőt fedeztek fel, amely egy hét emelet mély alagútba vezetett. Az izraeli hírszerzés szerint csak Hán Júnisz alatt mintegy 160 km alagút húzódik – jegyezte meg a Times.

Az izraeli hadsereg egész nap támadásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet libanoni posztjai ellen. Vadászrepülőgépek katonai épületeket és a terrorcsoport által használt különféle infrastruktúrákat bombáztak Hulában. Egy harckocsi célba vett egy területet Ajta as-Sabban, a tüzérség pedig egy területet Dhayrában, hogy ,,fenyegetéseket hárítson el”. A dél-libanoni Marwahinban pedig csapást mértek egy Hezbollah-terrorsejtre. A hadsereg szerint páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból a határon lévő egyik posztjára. Válaszul csapást mért a rakétavetőre.

Antony Blinken külügyminiszter Thomas Friedmannal beszélve a Világgazdasági Fórumon, Davosban azt mondta: „Most van valami, ami korábban nem volt, vagyis arab országok és muszlim országok, még a régión kívül is, készen állnak arra, hogy Izraellel kapcsolatot létesítsenek az integráció, normalizáció és biztonság tekintetében, amire korábban soha nem voltak készek” – mondta Blinken. „De ezeknek az országoknak a teljes meggyőződése, amit mi is osztunk, hogy ennek tartalmaznia kell egy utat egy palesztin államhoz… Ehhez is egy erősebb és megreformált Palesztin Hatóságra van szükség”. Benjámin Netanjahu koalíciója nem nyitott semmilyen palesztin állam gondolatára Izrael mellett.

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén. Novák Katalin a beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni. A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk – hangsúlyozta Novák Katalin. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt mondta: Oroszország nem győzhet.

Noha az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán. Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitán kiemelte, az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény szavatolja a bírói függetlenség megerősítését, és korlátozza az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás lehetőségét. „Ezt kértük, Magyarország pedig teljesítette” – fogalmazott. A szexuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok miatt visszatartott pénzeszközök azonban mindaddig befagyasztva maradnak, amíg Magyarország nem teljesíti az összes szükséges feltételt – szögezte le az uniós bizottság elnöke.

Minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni, az ideológiai zsarolás elfoghatatlan – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban. Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitán elmondott felszólalásában kijelentette: az uniós parlament fel akarja függeszteni Magyarország szavazati jogát csak amiatt, mert fontos politikai kérdésekben nem értenek egyet. „Ez a legalja mindennek. Ilyet az autokraták és a diktátorok tesznek” – fogalmazott. Az EP-képviselő Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A tagállamoknak az unió költségvetésén kívüli pénzügyi eszközzel kell támogatniuk Ukrajnát, nem szabad ezt közös hitelből finanszírozni. Magyarország készen áll arra, hogy saját költségvetéséből járuljon hozzá egy ilyen pénzügyi eszközhöz – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Időjárás:

Ma egy melegfront hoz változást. Többfelé viharossá fokozódhat a szél.

Este mindenütt beborul az ég, helyenként kisebb csapadékra kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 16 fok köré emelkedhet.