Kedden gázai terroristák több tucat rakétát lőttek ki a határ melletti izraeli közösségekre

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.17.Magyarországon minden adottság megvan ahhoz, hogy a következő két évben a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka jöjjön el – jelentette ki Navracsics Tibor.

Az LMP azt javasolja, hogy a művészettörténet maradjon önálló érettségi tárgy – mondta Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője.

Kedden gázai terroristák több tucat rakétát lőttek ki a határ melletti izraeli közösségekre.

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most – jelentette ki Orbán Viktor.

Belföldi hírek:

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2024. január 18-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor a Dohány utcai zsinagógában. A megemlékezésen beszédet mond: Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége alelnöke és Kardos Péter főrabbi. Az emlékező zsoltárokat Zucker Immanuel főkántor énekli. Orgonán kísér: Ferenczi Eszter. Közreműködik: Tordai Zoltán és zenekara. A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul. A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel várnak mindenkit.

Magyarországon minden adottság megvan ahhoz, hogy a következő két évben a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka jöjjön el – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Mohácson. Navracsics Tibor a megújuló területfejlesztés, illetve az ezt szolgáló térségi együttműködések témái köré szervezett konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a közigazgatás megújítását követően mostantól – a jogszabályi változásoknak is köszönhetően – a területfejlesztést teszi hatékonyabbá. Kifejtette: az új területfejlesztési politika egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források – kiemelten az Európai Uniótól érkező támogatások – hatékony elosztása érdekében. A tárcavezető jelezte: a magyar politikatörténetben másodszor fordul elő, hogy közigazgatási minisztériuma van az országnak.

Új funkcióval, a társadalombiztosítási (tb-) jogviszony ellenőrizhetőségével bővült az EgészségAblak mobilalkalmazás – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra elmondta, a „tb-lámpa” menüpont a taj-szám érvényességéről és az egészségbiztosítási jogviszony státuszáról ad információt. A funkció naponta frissül, így mindenki naprakészen ellenőrizheti, hogy rendezett-e az egészségügyi ellátáshoz szükséges jogviszonya vagy sem – tette hozzá. Ismertetése szerint a „tb-lámpa” menüpont alatt több színkategória működik. A zöld lámpa esetében a felhasználónak érvényes a taj-száma és rendezett a jogviszonya, piros lámpa esetében a taj-szám érvényes, azonban a jogviszony rendezetlen, bár a közfinanszírozott egészségügyi ellátás igénybe vehető.

Válaszokkal tartozik a Lánchíd felújítási botrányával kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester – jelentette ki Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fidesz Budapest közösségi-oldalára feltöltött videójában, amelyben több kérdést is intézett a városvezetőhöz. A kormánypárti politikus azt mondta: Karácsony Gergely ismét hallgat, pedig hetek óta várják a választ. Mint kiderült, már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is házkutatást tartott annál a cégnél, amelyért a főpolgármester annyira kardoskodott, hogy elvégezhesse a felújítást – tette hozzá. Wintermantel Zsolt arról beszélt, hogy a Lánchíd felújítása végül ötmilliárd forinttal többe került, kisebb műszaki tartalommal készült el, valamint hatvanszorosára emelték a fizetendő előleget és megfelezték a fizetendő kötbért.

Az LMP azt javasolja, hogy a művészettörténet maradjon önálló érettségi tárgy – mondta az ellenzéki párt szóvivője. Süveg Anna közölte, hogy ezzel párhuzamosan petíciót indítanak, amelynek aláírói jelezhetik, hogy nem értenek egyet az iskolai művészettörténet-oktatás eltörlésével. A művészettörténet segít a magyar nemzeti kultúra, valamint a globális képzőművészet nagy korszakainak, jelentős alkotóinak és alkotásainak megismerésében – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a művészettörténet önálló tárgyként való megszüntetése veszélyezteti a muzeológiai, a múzeumpedagógusi és a műemlékvédelmi szakemberek utánpótlását.

Külföldi hírek:

Izrael tovább harcol a Gázai övezetben és az északi határnál, újabb Izraelre irányzott rakétákat találtak, és elesett egy katona – jelentette a katonai szóvivő kedden, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet támadását követő háború 102. Napján. A katonai szóvivő jelentése szerint az izraeli csapatok mintegy száz lőszert, és mintegy hatvan, kilövésre kész rakétát találtak a Gázai övezet északi részén, Bét Lahíja térségében, valamint megöltek több tucat palesztin fegyverest a városban zajló csatákban. Szintén északon, a Sáti menekülttáborban kilenc iszlamistával számoltak le. Hán-Juniszban, az övezet déli részén a Hamász ottani megfigyelőállását vették célba, amely veszélyeztette a szárazföldi erőket. Az északi határnál az izraeli légierő egyik gépe a libanoni síita Hezbollah milícia páncéltörő rakétákat Izraelre lövő állomását támadta a határhoz közeli libanoni Kila falunál. A dél-libanoni Ajta es-Sab falunál izraeli különleges erők hárították el a határhoz közel nyomuló Hezbollah fenyegetését az izraeli katonai szóvivő szerint. Az izraeli hadsereg újabb, a Gázai övezet déli részén elesett tartalékos katona nevét hozta nyilvánosságra kedden, és az övezetben zajló tűzharcokban súlyosan megsebesült egy másik tartalékos katona is. Az október végén, az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán megindított gázai szárazföldi hadműveletben eddig 189 izraeli katona esett el.

Kedden gázai terroristák több tucat rakétát lőttek ki a határ melletti izraeli közösségekre. Netivot helyi hatóságai szerint több mint 50 rakétát lőttek ki a közösségre, az egyik egy boltba csapódott be. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy kombinált támadássorozatot hajtott végre vadászgépekkel és tüzérségi tűzzel a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyei ellen, Wadi Szaluki területén. Az erők rövid időn belül több tucat célpontra mértek csapást, köztük megfigyelőállásokra, katonai épületekre és más terror-infrastruktúrára. A Hezbollah ,,széles körben terror célokra használja Wadi Szaluki területét”, és több tucat posztja van az erdős területen – közölték.

Javier Milei argentin elnök februárban Izraelbe látogat, ő lesz az első latin-amerikai vezető, aki a Hamász elleni gázai háború kezdete óta a zsidó államba utazik. A szolidaritási út, amely a decemberi hivatalba lépése óta tett első külföldi útjainak egyike, jelentős változást jelez az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni argentin politikában, miután a Dél-amerikai ország évtizedekig az arabokat támogatta. Milei, aki nyilvánosan felvállalt filoszemita, rabbival tanul és ígéretet tett arra, hogy az argentin nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti. A február 5-9. között tervezett látogatása során Milei a tervek szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Jichák Herzog elnökkel Jeruzsálemben, és imádkozik a Siratófalnál.

Európának segítenie kell Izraelt a túszok kiszabadításáért folytatott és a Hamász terrorszervezet elleni jogos harcában – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök Strasbourgban. Alexander De Croo, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió Tanácsának január elején kezdődött féléves belga elnökség programjáról folytatott vitán úgy fogalmazott: „mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk az ártatlan civilek szenvedését Izraelben és Palesztinában”. Több humanitárius folyosó kialakítását kell szorgalmazni a Gázai övezetben, olyan biztonságos folyosók megteremtését, amelyek folyamatosan nyitva maradnak – hangsúlyozta. Az izraeliek és a palesztinok szenvedésének megszüntetésére irányuló európai erőfeszítések nem összeegyeztethetetlenek. Ellenkezőleg, ez a helyes cselekedet. Csak politikai megoldás biztosíthatja a tartós békét és a biztonságot a Közel-Keleten – húzta alá.

Vera Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős cseh uniós biztos egy kedden megjelent prágai lapinterjúban beismerte: brüsszeli tevékenysége során nem sikerült olyan nyomást gyakorolnia a magyar kormányra, hogy az megváltoztassa politikáját. „Nem sikerült a magyar kormányt és a magyar politikai képviseletet elvezetnem a demokráciához. Ez nem is sikerülhetett, mert ez a magyar választók kezében van” – jelentette ki Vera Jourová a Lidové Noviny cseh konzervatív napilapban kedden megjelent interjúban. “Számomra, mint uniós biztos számára, akinek védelmeznie kell a jogállamot, azonban alapvető fontosságú, hogy a választásokon győztes kormányzat nem vihet mindent. A +győztes mindent visz+ elvnek nem szabad érvényesülnie.

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel. Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország és Szlovákia érdekei legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak, mind a két ország számára fontos a szuverenitás. „Magyarország részéről – és úgy érzem, hogy itt van azonosság – nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, egyáltalán nem örülünk az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek, meg akarjuk védeni a határainkat, és mi akarjuk megmondani, kiket engedünk be az országunkba” – tette hozzá. A magyar miniszterelnök köszönetet mondott Robert Ficónak, amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait, és jelezte: cserébe Magyarország örömmel járul hozzá ahhoz, hogy az idei év elejétől közreműködjön a légtérrendészeti feladatok ellátásában a szlovák légtérben.

A Trieszt, Genova, La Spezia és Gioia Tauro kikötőit érő tetemes kereskedelmi kár miatt Róma kész részt venni egy vörös-tengeri katonai misszióban – közölte Antonio Tajani olasz külügyminiszter egy erről tartott kormányülést követően. A jemeni húszik támadásai okozta vörös-tengeri hajózási zavarok miatt krízishelyzet alakult ki a négy legnagyobb olaszországi kereskedelmi kikötőben. 2023-ban az olasz kereskedelmi csereforgalom negyven százaléka a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán keresztül haladt, ami 154 milliárd eurónak felelt meg. A Trieszt, Genova, La Spezia, valamint a déli Gioia Tauro kikötőjébe december óta nem érkeznek konténerszállító hajók. Hasonlóképpen Velence kikötőjét is a teljes leállás veszélyezteti az Európa és a Közel-Kelet közötti kereskedelmi útvonalon. Trieszten tavaly 877 ezer, Genován 2,5 millió, Gioia Tauro kikötőjén 3,6 millió konténer haladt át. A helyzetről Antonio Tajani, a Guido Crosetti védelmi miniszter és a titkosszolgálatokért felelős Antonio Mantovani számolt be a kormánynak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten megerősítette országa NATO-csatlakozási szándékát a szervezet főtitkárával, Jens Stoltenberggel folytatott megbeszélésén Davosban kedden – közölte az ukrán elnöki hivatal. Az ukrán elnök a Világgazdasági Fórum (WEF) éves ülésének keretein belül Stoltenberggel tartott megbeszélésén reményét fejezte ki, hogy a NATO még az idén olyan döntéseket hoz, amelyek közelebb viszik országát a csatlakozáshoz. Zelenszkij tájékoztatta Stoltenberget a fronton kialakult helyzetről is, és megköszönte a NATO folyamatos támogatását is – derül ki az elnöki hivatal közleményéből. Zelenszkij hangsúlyozta az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésének fontosságát is.

Időjárás:

Ma mindenütt szeles, felhős időre számíthatunk.

Este többfelé kell esőre készülni.

A hőmérséklet jellemzően 0 – 6 fok köré emelkedik.