79 éve szabadult fel a budapesti gettó: Emlékezzünk közösen a Dohány utcai zsinagógában!

79 éve szabadult fel a budapesti gettó: Emlékezzünk közösen a Dohány utcai zsinagógában!

 

 

 

79 éve szabadult fel a budapesti gettó: Emlékezzünk közösen a Dohány utcai zsinagógában!
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2024. január 18-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor a Dohány utcai zsinagógában. A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel meghívjuk.

A megemlékezésen beszédet mond: Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége alelnöke és Kardos Péter főrabbi.

Az emlékező zsoltárokat Zucker Immanuel főkántor énekli. Orgonán kísér: Ferenczi Eszter.

Közreműködik: Tordai Zoltán és zenekara.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul.

A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel meghívjuk:

Mester Tamás
elnök
Dr. Kunos Péter
ügyvezető igazgató
Felhívjuk férfi résztvevőink figyelmét, hogy a megemlékezésen fejfedő viselése szükséges.
Reggel 8 órakor diákok, tanárai karöltve a zsidó civil szervezetek tagjaival és bárkivel, aki szeretne részt venni az eseményen bekerítik az egykori gettó területet, élőláncot alkotva.
Az eseményen átadják Erzsébetváros új emlékművét, amely a gettó falait jelzi, valamint 1000 fehér léggömböt engednek a magasba, amelyek a felszabaduláskor itt megtalált áldozatok neveit repítik fel.
RÉSZLETES PROGRAM
Hetvenkilenc éve, 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki. 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg közeledtére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.