A Knesszet a héten jóváhagyta az IDF tartalékosainak kötelező szolgálati idejét meghosszabbító törvényjavaslatot

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.30.Magyarország nem kívánja végrehajtani a nem egyhangú döntés során megkötött uniós migrációs paktum intézkedéseit, elutasítja a migránsok betelepítését – jelentette ki Bakondi György.

Hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot; Budapesten a héten 693 centiméteren tetőzött a vízállás.

A Knesszet a héten jóváhagyta az IDF tartalékosainak kötelező szolgálati idejét meghosszabbító törvényjavaslatot.

A háborús előkészületek fokozására szólított fel az észak-koreai vezető a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülésén.

Belföldi hírek:

Napjainkra azt lájuk, ahelyett, hogy a józan racionalitás vezérelné az Európai Unió (EU) bővítési folyamatát, egyre jobban átpolitizálódik, ezáltal az értéke, a komolyan vehetősége megkérdőjelezhető – írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a közösségi-oldalán. Bóka János közölte: az Európai Unió bővítési folyamatáról eddig azt gondoltuk, hogy objektív, érdemeken alapuló eljárás. Az évtizedes tapasztalatok és az a szándék formálták ilyen eszközzé, amelynek célja az EU erejének és egységének a megőrzése. Napjainkra azonban azt lájuk, ahelyett, hogy a józan racionalitás vezérelné, egyre jobban átpolitizálódik, ezáltal az értéke, a komolyan vehetősége megkérdőjelezhető. „Ha egy tagjelölt állam rájön arra, hogy itt nem feltételeket kell teljesíteni, nem előre meghatározott eljárási szabályok szerint zajlik a bővítési folyamat, akkor az egész egy politikai erődemonstrációvá alakul át” – fogalmazott a tárcavezető.

Magyarország nem kívánja végrehajtani a nem egyhangú döntés során megkötött uniós migrációs paktum intézkedéseit, elutasítja a migránsok betelepítését – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György tévesnek nevezte azt az uniós álláspontot, hogy azokat a bevándorlókat, akik legalább 6-8 biztonságos országon keresztül érkeznek, engedjék be az Európai Unió területére, majd ezt követően itt bírálják el menedékkérelmüket. A főtanácsadó emlékeztetett a 2015-ben történtekre, amikor szintén az elhibázott uniós bevándorláspolitika miatt mintegy 400 ezer migráns tolongott itt. Bakondi György ismertetése szerint Magyarország mindent elkövetett annak érdekében, hogy megváltoztassák az uniós döntéshozók álláspontját, erőfeszítéseik azonban nem vezettek eredményre. Közölte, a paktum értelmében azoknak az országoknak, amelyek nem kívánják befogadni az illegálisan érkező migránsokat, egy kvótarendszer szerint fizetniük kell, ám válsághelyzet esetén nem lehet nemet mondani, kötelezően be kell fogadni a bevándorlókat, azt pedig, hogy mikor alakul ki válsághelyzet, központi döntéssel határozzák meg.

Hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot; Budapesten szerdán 20 órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Azt írták, hogy a Duna Nagybajcsnál hétfőn este tetőzött 612 centiméteres vízállással, kedden délután újra áradásnak indult, majd aznap este 616 centiméterrel újfent tetőzött; azóta már elkezdődött az apadás. Komárom és Esztergom térségében szerdán késő délelőtt, illetve kora este tetőzött az árhullám, Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnapra csökkenhet a vízszint az első fokú készültség szintje (mindkét helyen 500 centiméter) alá. Budapesten szerdán 20 órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt, azóta tetőző-stagnáló a vízjárás a 690-692 centiméteres tartományban. A 700 centiméteres, másodfokú készültségi szintet nem érte el a vízállás – közölték. Kiemelték, hogy a főváros alatti szakaszokon Bajánál szombaton napközben első fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés. Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 centiméter körüli legmagasabb vízállás prognosztizálható – tették hozzá.

Külföldi hírek:

A Knesszet a héten jóváhagyta az IDF tartalékosainak kötelező szolgálati idejét meghosszabbító törvényjavaslatot, amely a második és harmadik olvasatban is átment a Knesszet plénumán, mindössze néhány nappal azután, hogy úgy tűnt, a bizottságban megrekedt. A törvényjavaslat, amely két hónapra szóló ideiglenes intézkedés, a tartalékos katonák esetében 40-ről 41 évre, a tisztek esetében pedig 45-ről 46 évre emeli a tartalékos katonai szolgálat alól való felmentési korhatárt. Az olyan szakembereknek, mint az orvosok és a légi személyzet, 49 helyett 50 éves korukig kell majd szolgálatot teljesíteniük. A javaslat átmeneti megoldásnak szánják, hogy a Gázában zajló harci műveletek közepette megakadályozzák a felmentési korhatárt elérő katonák tömeges elbocsátását a tartalékosoktól.

Az október 7-i délnyugat-izraeli mészárlás válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok 2020-ban megölte az iráni Forradalmi Gárda iráni Kudsz Erőinek parancsnokát, Kasszem Solejmánit. Legalábbis ezt állítja a teheráni vezetés. A Hamász által al-Aksza áradása néven futó október 7-i terrorakció „a Szolejmani tábornok USA és a cionisták által elkövetett meggyilkolásáért való bosszú volt” – közölte Ramezan Sharif dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda szóvivője az iráni állami ISNA hírügynökséggel. „Természetesen ezek a bosszúhadjáratok folytatódni fognak különböző időpontokban és helyeken” – jelentette ki Sharif, bosszút esküdve Razi Muszavi iráni vezérőrnagyért, aki a hét elején egy állítólagos izraeli légicsapásban halt meg Szíriában. Az iráni Forradalmi Gárda szóvivője azt állította, hogy Izrael az elmúlt hetekben elszenvedett „helyrehozhatatlan vereségek” miatt végzett Muszavival, valamint azért, hogy „megszabaduljon a gázai ellenállási front könyörtelen támadásainak nyomásától”. Sharif megjegyzéseire reagáló nyilatkozatában a Hamász tagadta az iráni Forradalmi Gárda állítását, és kitartott amellett, hogy a mészárlás válasz volt a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetben elkövetett állítólagos izraeli „bűnökre”.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint Izrael lakossága 2024 kapujában 9 millió 842 ezer fő. 2023-ban megközelítőleg 179 000 fővel nőtt a lakosság, ami 1,9%-os növekedést jelent, 2022-ben 2.2% volt. A KSH szerint Izraelnek 7,208 millió (73,2%) zsidó, 2,080 millió (21,1%) arab és 554 000 (5,7%) más vallású lakosa van. Az országban az idei népességnövekedés nagy része természetes volt (72%), a többi (28%) a bevándorlás eredménye. Mintegy 179 000 baba született Izraelben 2023-ban: 73,3%-a zsidó anyától, 24,1%-a muszlim anyától és 2,6%-a más vallású anyától. 2023-ban mintegy 45 ezer új bevándorló érkezett Izraelbe, 75 százalékuk Oroszországból és Ukrajnából. További 7000 fő pedig családegyesítéssel.

A német rendőrszakszervezet elnöke zavargásokra és erőszakra számít szilveszterkor, és azt mondta, hogy a politikusok nem tudták megakadályozni a várható zűrzavart. Jochen Kopelke kijelentette: „A tavalyi berlini erőszakos cselekmények óta mindenki tudja, hogy valami elromlott a társadalmunkban. Erre egyszerűen reagálnunk kell”. Hozzátette, hogy idén a rendőrség tömegesen lesz jelen a potenciális gócpontoknál. Németországban szilveszteri tűzijátékot csak az év utolsó három napján lehet legálisan nyilvánosan vásárolni, és csak egy bizonyos fokozatig. „A politikusok cserbenhagytak minket” – állította Kopelke. „Miért nem adnak végre jogi eszközöket, hogy következetesen felléphessünk az erőszakos cselekményekben résztvevőkkel szemben? És miért nem tiltottuk be szilveszterkor a tűzijátékok árusítását, ahogy az év többi napján is?” – folytatta a szakszervezeti elnök.

Roman Abramovics izraeli-orosz milliárdos üzletember a ZAKA civilszervezettel együtt pert indított a Mizrahi Tefahot Bank ellen, azt követően, hogy a bank megtagadta 8 millió sékel adomány átutalását a háborús kutató-mentő műveletek finanszírozására. A bank állítólag arra hivatkozott, hogy az Európai Bíróság a múlt héten elutasította Abramovics vagyonának befagyasztása elleni fellebbezést, ilymódon nem törölte a 27 EU-tagállam szankciós listájáról Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szoros kapcsolatai miatt. A perben Abramovics azt követeli, hogy izraeli állampolgárként a bank köteles átutalni a pénzt, mondván az általános elutasítás indoka, hogy Abramovics számlája az EU és az Egyesült Királyság kormánya által érvényes szankciók miatt zárolt, illetve a bank megközelítése miszerint semmilyen tevékenységet nem végezhet rajta – nem helytálló.

Oroszország és India kézzelfogható előrelépést ért el a haditechnikai eszközök közös gyártásáról folytatott tárgyalásokon – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Moszkvában tárgyalt indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaisankarral. Lavrov egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez az együttműködés stratégiai jellegű, mindkét ország érdekeit szolgálja, és hozzájárulna az eurázsiai kontinens biztonságának szavatolásához. „Moszkva tiszteletben tartja India azon törekvését, hogy diverzifikálja haditechnikai beszállítóit. Egyben kész támogatni Újdelhi azon törekvését is, hogy az India számára szükséges eszközöket helyben gyártsák” – közölte. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Dzsaisankarral. Az indiai diplomácia irányítója azt mondta, hogy Putyin és Narendra Modi indiai miniszterelnök várhatóan jövőre találkozik. Szólt arról is, hogy Lavrovval megvitatták az ukrajnai és a gázai konfliktust, továbbá a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat.

A háborús előkészületek fokozására szólított fel az észak-koreai vezető a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának évzáró plenáris ülése második napján. Beszédében Kim Dzsong Un a lőszergyártásért, a nukleáris fegyvergyártásért, valamint a polgári védelemért felelős szektort is megszólította – számolt be a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Kim szerint az Egyesült Államok „példátlan mértékű provokációi miatt” a Koreai-félsziget biztonsági helyzete rendkívül veszélyessé vált, és az „antiimperialista állammal” ápolt stratégiai kapcsolatok szorosabbra fűzését nevezte meg célként. Kitért arra is, hogy Phenjan a múlt héten nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel, mellyel szerinte Észak-Korea bebizonyította, hogy ellenségei esetleges nukleáris provokációjára habozás nélkül képes lenne megfelelő választ adni. A rakétakilövés után nem sokkal dél-koreai és japán szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú rakéta jóval nagyobb távolság megtételére is képes, és az Egyesült Államokban is szinte bárhol landolhatott volna.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős, borongós időre számíthatunk.

Este fokozatosan felszakadozhat a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 12 fok köré emelkedik.