A hétvégén ismét több mint 10 izraeli katona esett el a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott háborúban – jelentette be Daniel Hagari

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.25.Jézus életével megtanítja nekünk, hogy kik vagyunk és mi a valódi, örök hivatásunk – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek karácsony alkalmából.

Néhány kivétellel idén is ingyenes a parkolás december 24. és január 1. között a fővárosban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A hétvégén ismét több mint 10 izraeli katona esett el a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott háborúban – jelentette be Daniel Hagari.

Joe Biden amerikai elnök telefonon, megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

Belföldi hírek:

Jézus életével megtanítja nekünk, hogy kik vagyunk és mi a valódi, örök hivatásunk – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek karácsony alkalmából. Erdő Péter hangsúlyozta: az ember nem tudhat magáról mindent, de Isten, aki az embert a saját képére alkotta, igazán ismer minket. Jézus azzal, hogy megszületett, végigélte egy ember életét, meghalt és föltámadt, „föltárta előttünk létezésünk titkát”. Erdő Péter a 2022-es népszámlálás ősszel nyilvánosságra hozott adatairól azt mondta: nem lepte meg az eredmény, mely szerint egymillióval kevesebb katolikus van Magyarországon, mint volt 2011-ben. Ugyanakkor jelezte, nem ért egyet az alkalmazott módszerrel, és a kötelező állami népszámlálás keretében feltett fakultatív kérdésre adott választ nem tartja mérvadónak az ország katolikusainak számát illetően.

Jézus azzal, hogy igent mond az életre és megszületik, kiteljesíti az embert és olyan méltóságot ad neki, amilyet mi nem tudunk magunknak adni. Erről beszélt Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsony alkalmából. Balog Zoltán kiemelte: Jézus az egyetlen, akit – hitünk szerint – az Atya megkérdezett, hogy meg akar-e születni, akar-e élni, lemondva isteni méltóságáról és hatalmáról. Ő dönthetett, és igent mondott az emberi életre, nem elméletileg, hanem magára véve az ember összes szenvedését és halálát. A református püspök a 2022-es népszámlálás ősszel nyilvánosságra hozott, a történelmi egyházak tagjainak jelentős fogyását jelző adataira úgy reagált: az egyház saját nyilvántartása alapján rosszabb eredményre számított.

Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport volt vezetője szerint a járvány kellős közepén vagyunk, miközben az egy évnél régebben felvett oltások kikoptak. Bár nem lehet állandó rettegésben élni, de a zsúfolt bevásárlóközpontokban újra indokolt lehet a maszk. A legfrissebb adatok szerint egyetlen hét alatt majdnem 300 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. A vizsgált mintáknál 43 százalék volt a covidosok aránya. És ez csak a jéghegy csúcsa, nagyon sokan nem mennek orvoshoz és maximum otthon tesztelnek, így róluk az állami ellátórendszer semmit sem tud. Arról, hogy pontosan hányan lehetnek kórházban, szintén nincs országos, összesített adat. Annyit lehet tudni, hogy az adatszolgáltatásra kijelölt 24 kórházban 339 embert kezelnek, közülök 46-ot intenzív osztályon.

Néhány kivétellel idén is ingyenes a parkolás december 24. és január 1. között a fővárosban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Díjköteles marad az ünnepek idején a parkolás az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán és a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán, a Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein, a Rákóczi téri mélygarázsban, az Újpest-Városkapu P+R parkolóban, a Hűvösvölgy P1 P+R parkolóban, a Kőbánya-Kispest P+R parkolóban, a Köki Terminál P+R parkolóházban, az Etele P1 P+R parkolóban, az Etele P2 P+R parkolóban, az Őrmező P1 P+R parkolóban, az Őrmező P2 P+R parkolóban, a Pillangó utca P+R parkolóban és az Örs vezér tere P+R parkolóban.

Külföldi hírek:

A hétvégén ismét több mint 10 izraeli katona esett el a Gázai övezetben a térséget irányító Hamász iszlamista terrorszervezettel folytatott háborúban – jelentette be Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. „Harcosaink bátran küzdenek az ellenséggel vívott csatákban, haderőink között is vannak áldozatok. Azt kell mondanunk, hogy ez a háború része, ez egy nehéz háború egy kegyetlen ellenség ellen, egy elhúzódó és nehéz hadművelet, amely még el fog tartani egy ideig”- mondta Hagari. Az IDF bejelentette, hogy elfogtak egy, libanoni területről Izraelbe érkezett lövedéket Galileában. A libanoni belövések miatt Észak-Izraelben lezártak 12 utat a forgalom elől, valamint lezárták a határ négy kilométeres körzetében fekvő településeket.

A Háárec honlapján megjelent, palesztin és Hamász-forrásokra támaszkodó jelentés szerint Egyiptom kéthetes fegyverszünetet ajánlott a Hamásznak cserébe 40 izraeli túsz szabadon bocsátásáért egy három szakaszból álló tűzszünet keretében. Eszerint azt indítványozták a Kairóban tartózkodó Hamász-küldöttségnek, hogy először két hétre szüntessék be a harcokat 40 izraeli túsz, – nők, gyerekek és felnőttek, többségében betegek – elengedéséért, cserébe 120 palesztin fogoly szabadon bocsátásáért és nagy mennyiségben humanitárius segélyek, üzemanyag és gáz bejuttatásáért a Gázai övezetbe. A második szakaszban új kormány alakulna a humanitárius segítségnyújtás és a sáv újjáépítésének felügyeletére, és a választások előkészítésére. Ezt követően tárgyalásokat folytatnának Izraellel egy átfogó tűzszünetről, amelyben hazamehetne az összes izraeli túsz nagyszámú fogolyért cserébe, és Izrael kivonná erőit az övezetből.

Az „Irányváltás” nevű tiltakozó mozgalom aktivistái elbarikádozták magukat vasárnap egy olyan jeruzsálemi kormányépület bejáratánál, amely a Negev, Galilea és a Nemzeti Ellenállóképesség Minisztériumának, a Munkaügyi Minisztériumnak, a Társadalmi Egyenlőségi Minisztériumnak és a Regionális Együttműködés Minisztériumának ad otthont. Ezzel tiltakoznak a szerintük „felesleges minisztériumok” ellen. Beszámolók szerint az aktivisták a miniszterek képeivel ellátott bankjegyeket dobálnak a levegőbe, és azt kiabálják: „Mit tettél értünk október 7. óta?”.

Az amerikai haditengerészt megsemmisített négy, a Vörös-tenger déli részén lévő amerikai romboló felé tartó drónt, amelyet Jemen húszik ellenőrizte részéről lőttek ki – jelentette be vasárnap az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM). A parancsnokság az X közösségi platformon egyúttal azt is közölte, hogy az amerikai erők szombaton két, a térségen áthaladó hajó vészjelzéseire is válaszoltak. Az indiai, illetve norvég zászló alatt közlekedő olajszállító tartályhajók dróntámadást jelentettek. A térségben néhány napja kezdődött az Egyesült Államok vezetésével zajló, a Vörös-tenger hajózási szabadságát biztosítani kívánó nemzetközi misszió, az őrjáratokban több tucat ország vesz részt.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október 7-e óta folytatott háború miatt idén zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben, a Palesztin Hatóság területén. „Idén is van éjféli mise Betlehemben, de ezúttal külső dekoráció és karácsonyi fények nélkül, csak liturgiai programok vannak a helyi keresztények számára, mert nincsenek turisták és zarándokok. Főként a békéért imádkozva ünneplünk” – közölte Jerzy Kraj ferences szerzetes, a jeruzsálemi keresztény információs központ igazgatója. A helyi hagyományoknak megfelelően vasárnap délután Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka áthaladt menete élén Jeruzsálemből Betlehembe, ahol azonban a más években megszokott hangos ünneplés, a helyi cserkészzenekar helyett csendben kísérik a Születés Temploma melletti Jászol térre. Betlehem legfőbb bevételi forrása az idegenforgalom, hetvennyolc szálloda várja 5700 szobával a helyi csúcsszezonban, karácsony környékén a vendégeket, de idén a háború miatt szinte teljesen elmaradtak a külföldiek.

Joe Biden amerikai elnök telefonon, megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. A Fehér Ház közleménye szerint „a vezetők megvitatták Izrael gázai katonai hadjáratát, beleértve annak céljait és szakaszolását. Az elnök hangsúlyozta a polgári lakosság védelmének szükségességét, beleértve a humanitárius segélyakciót támogató lakosságot is, valamint annak fontosságát, hogy a civilek biztonságosan eltávolodhassanak a folyamatban lévő harcok által érintett területekről”. „A vezetők megvitatták az összes fennmaradó túsz szabadon bocsátásának biztosítását. Megállapodtak abban, hogy továbbra is rendszeres konzultációt folytatnak közvetlenül és a nemzeti biztonsági csapataikon keresztül” – tette hozzá a nyilatkozat. Az izraeli miniszterelnöki hivatal szintén közleményt adott ki a beszélgetésről, amelyben az állt: „Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és elismerését fejezte ki az Egyesült Államok álláspontja miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsában”. „A miniszterelnök világossá tette, hogy Izrael addig folytatja a háborút, amíg minden célját el nem éri” – tették hozzá.

Emberséget szorgalmazott Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján a Szent Péter téren mondott beszédében. Az egyházfő közelségét hangsúlyozta a háborútól szenvedőkkel. Hozzátette, nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik nyomorban, éhezésben, rabszolgaságban szenvednek. Istent kérte, hogy emberséget töltsön a szívekbe. Ferenc pápa imával, szeretettel és mérséklettel teli ünneplést kívánt. Azt mondta, nem szabad az ünneplést a fogyasztással összekeverni. Ünnepelni lehet, és a keresztényeknek így is kell tenni, egyszerűen, pazarlás nélkül, megosztva azokkal, akik nélkülöznek vagy magányosok – hangoztatta. A Kölnből, Bécsből és Madridból érkezett terrorfigyelmeztetést követően az olaszországi templomoknál tovább erősítették a biztonsági készültséget.

Időjárás:

Ma is folytatódik az enyhe, helyenként szeles idő.

Este mindenütt kitisztul az idő.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 14 fok köré emelkednek.