Jichák Hercog államelnök a belső egység fontosságára hívta fel a figyelmet legutóbbi beszédében, melyben felszólította a vezetést, hogy hagyják abba a „kampányokat és politikai üzeneteket”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.12.26.Karácsony ünnepe „ujjongó megvallása” annak, hogy a „világ meghitt otthonunk”, és az „utolsó szó mindig a szereteté” – mondta Erdő Péter bíboros.

Szenteste napján 196-szor riasztották a tűzoltókat az országban, 29 alkalommal tűz – köztük 22 épülettűz -, 167 alkalommal műszaki mentés miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Jichák Hercog államelnök a belső egység fontosságára hívta fel a figyelmet legutóbbi beszédében, melyben felszólította a vezetést, hogy hagyják abba a „kampányokat és politikai üzeneteket”.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kijelentette, semmiféle forradalom nem folyik Belgrád utcáin.

Belföldi hírek:

Karácsony ünnepe „ujjongó megvallása” annak, hogy a „világ meghitt otthonunk”, és az „utolsó szó mindig a szereteté” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony éjjelén a budapesti Szent István-bazilikában. A bíboros a zsúfolásig telt székesegyházban a szentmise kezdetén emlékeztetett: karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte. Ez az a szeretet, amit „hálával és szeretettel kell viszonoznunk”, és ami arra kötelez, hogy „szeretettel forduljunk egymás felé is” – mondta. Erdő Péter homíliájában arról beszélt, hogy a Krisztusban „közénk lépő Isten megmutatja a valóság teljességét”: a teremtőt együtt a teremtett világgal. Azt az alkotót, aki „annyira szeret minket, hogy osztozik szenvedésünkben és halálunkban is” – fogalmazott.

Karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket – mondta Balog Zoltán református püspök karácsony napján. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szilágyi Dezső téri református templomban tartott istentiszteleten arról beszélt: János evangéliuma szerint a világ kettéválik karácsonykor is. Azokra, akik befogadták Jézust, és azokra, akik nem, pedig a „saját világába jött”. Ugyanakkor karácsony üzenete az is, hogy van átjárás a két csoport között, „ha egyszer beengeded Jézus Krisztust az életedbe”, akkor átalakít, megváltoztat, Isten gyermekévé tesz – tette hozzá.

Szenteste napján 196-szor riasztották a tűzoltókat az országban, 29 alkalommal tűz – köztük 22 épülettűz -, 167 alkalommal műszaki mentés miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mukics Dániel alezredes tájékoztatása szerint Göncruszkán kéményből, Karoson pedig kályhából kipattant szikra miatt égett, és vált lakhatatlanná egy-egy ház a hajnali órákban. Göncruszkáról négy, Karosról hat embert kellett rokonoknál elhelyezni. Vasárnap reggel Nyíregyháza Gerhátbokor városrészében egy pincelakásban egy kandalló melletti fotelen és falon kialudt tűz nyomait, valamint egy holttestet találtak a riasztott tűzoltók. Délelőtt Székesfehérváron, egy Kígyó utcai társasház két lépcsőháza is füsttel telítődött tűzhelyen felejtett étel miatt, de a tüzet még az egységek kiérkezése előtt eloltották a lakók. Egy törökszentmiklósi családi házban villanyóraszekrény gyulladt ki a délutáni órákban, a fűthetetlenné vált épületben élő öt embert rokonok fogadták be. Egy debreceni családi házban biztosítékszekrény égett, amelyet a tulajdonos eloltott, de az ingatlanból egy embert kórházba vittek a mentők, míg kettőt rokonoknál helyeztek el.

Az ukrán-magyar határszakaszon 4494-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Külföldi hírek:

Jichák Hercog államelnök a belső egység fontosságára hívta fel a figyelmet legutóbbi beszédében, melyben felszólította a vezetést, hogy hagyják abba a „kampányokat és politikai üzeneteket”, amelyek szerinte ártanak a háborús erőfeszítéseknek és az ország biztonságának. „Az ellenség csak arra vár, hogy repedéseket lásson köztünk. Látja a konfliktusokat, a személyes küzdelmeket és a politikai összecsapásokat – a háború előtti napon, és utána is -, és minden alkalommal ünnepel, amikor a vita megoszt minket” – mondta Hercog.

A Gázai övezet északi és déli részén, valamint az északi határnál Libanonban harcol az izraeli hadsereg (IDF) az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háború nyolcvanadik napján. IDF szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon a légierő vadászrepülőgépe megölt egy Hamász parancsnokot, majd több terroristát Hán-Junisz körzetében, akiket a terepen lévő szárazföldi erők azonosítottak. Egy másik izraeli egység megsemmisített több iszlamista fegyverest egy építményben. A Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahiában megtalálták a Hamász számos fegyverét, köztük Kalasnyikov puskákat, bevetésre kész robbanóanyagokat és töltényeket. Az IDF bejelentette, hogy megvizsgálja a Gázai övezet közepén található al-Maghazi menekülttábor elleni támadást, ahol a Hamász felügyelte palesztin egészségügyi minisztérium legkevesebb hetven ember haláláról számolt be. „A Hamász Gázában civil területeken tevékenykedő terroristái jelentős kihívásokat jelentenek, de ennek ellenére az IDF elkötelezett a nemzetközi törvények betartása mellett, és lépéseket tesz a civileket ért károk minimalizálása érdekében” – közölte a katonai szóvivő.

Újabb két, egy húsz és egy harminc éves katona halálát hozta nyilvánosságra az izraeli hadsereg hétfőn. A Gázai övezet északi részén folytatott csatákban vesztették életüket. Az izraeli hatóságok lezártak tizenegy, a libanoni határok közelében fekvő utat a Dél-Libanonból érkező belövések, a határövezetben kialakult háborús helyzet miatt, és megtiltották a belépést több, határhoz közeli izraeli, korábban evakuált településre. Mindeközben folytatódik a harc Izrael libanoni határánál, egy vadászgép megtámadta a síita Hezbollah milícia célpontját a libanoni határon fekvő Markaba faluban. A felsőoktatási intézményeket vezető tanács úgy döntött, hogy december 31-én a nem harcoló diákok és tanárok részvételével megkezdik a háború miatt elhalasztott tanévet, és pár hét múlva biztosítják a tartalékos katonák felzárkózását egy egyhetes képzésen. Az izraeli hadsereg nem tudta megadni a tartalékosok tömeges leszerelésének időpontját, és ezért döntöttek a későbbi, egyelőre nem meghatározott időpontban történő felzárkóztatásuk, és a tanév megindítása mellett.

A Khan Younis térségében működő Kiryati Brigád csapatai rajtaütöttek egy fegyvergyártó üzemen és egy betongyáron, amelyet a Hamász alagutak építésére használt – közölte az IDF. A komplexumot később a harci mérnökök megsemmisítették. Az IDF szerint a tartalékos dandár az elmúlt hetekben több mint 100 Hamász-létesítményt semmisített meg Khan Younis térségében, több tucatnyi ügynökkel végezve. Azt állítja, hogy a csapatok operatív ellenőrzést alakítanak ki Khan Younis térségének fő útvonalai felett.

David Lau izraeli főrabbi levelet intézett Ferenc pápához, amelyben felszólította a katolikus egyházfőt, hogy vonja vissza a Jichák Herzog elnökkel folytatott múlt havi beszélgetés során tett megjegyzéseit, amelyben úgy tűnt, hogy Izraelt és a Hamászt egyaránt „terrorizmussal” vádolja a folyamatban lévő háborúban, amely a Hamász több mint 1200 ember életét követelő mészárlásával kezdődött október 7-én Dél-Izraelben. A beszélgetés során Ferenc pápa azt mondta, hogy „tilos a terrorra terrorral válaszolni”. „Hallottam a nyilatkozatát a két nő elleni támadást követően, akik egy gázai keresztény templomnál voltak. Én is nagyon sajnálom értelmetlen halálukat. Azonban egy kijelentést szeretnék megjegyezni, ami elhangzott: „terror”. Ez a kijelentés, amely a történtekre utalva hangzott el, helytelen, sőt felháborító” – írta levelében Lau rabbi.

A latin pátriárka a háború befejezését, a palesztinok és Izrael közötti rendezést sürgette Betlehemben, az éjféli misén elmondott beszédében, amelyet a jeruzsálemi Keresztény Média Központ közvetített az interneten. Homíliájában Pierbattista Pizzaballa érsek, latin pátriárka az éjféli misén arra kérte az embereket, hogy a gyűlölet, a harag és a bosszú szelleme helyett az igenlést, az elfogadást és a megbékélést válasszák. „Mindenkire gondolok megkülönböztetés nélkül, akit érint ez a háború Palesztinában, Izraelben, minden térségben. Különösen azokra, akik gyászolnak és sírnak, elfogadásra, közelségre és törődésre várnak” – mondta a latin pátriárka. „Gázára és kétmillió lakójára gondolok. A ‘nem volt számukra hely’ bibliai szavai leírják helyzetüket. Emberek ezreit megfosztották alapvető szükségleteiktől, éhesek és kiszolgáltatottak az érthetetlen erőszaknak. A lakosság kilencven százalékát evakuálták, ami egyedülálló” – hangoztatta Pierbattista Pizzaballa érsek.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a televízióban kommentálta a helyi eseményeket. Egyrészt megismételte korábbi kijelentését, miszerint semmiféle forradalom nem folyik Belgrád utcáin, másrészt pedig szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzék a nép akaratával szembe szállva, erőszakkal akar hatalomra kerülni. Vasárnap késő este a nemzetbiztonsági tanács is összeült, hogy értékelje a helyzetet. Az ülést követően Ivica Dacic külügyminiszter, aki a testület titkára, közölte: el kell választani egymástól a politikai tiltakozásokat és az erőszakos tüntetéseket. Vasárnap este pedig az állami intézmények elleni támadás és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete történt – mondta. Hozzátette: a nemzetbiztonsági tanács ülésén elemezték annak lehetőségét is, hogy külföldi befolyás állhat a tiltakozás mögött, de erre vonatkozóan nem közölt részleteket.

Öt ember halt meg a tavaly felszabadított dél-ukrajnai Herszon megyében, amely azóta is heves orosz tüzérségi támadások célpontja. Az orosz kézen lévő Horlivkában pedig az ukrán tüzérségi támadásnak lett egy halálos áldozata és több sérültje vasárnap. A herszoni rendőrség közölte, hogy hárman egy magánházat ért orosz tüzérségi találat következtében haltak meg az azonos nevű megyeszékhelyen. Egy nő Herszontól délre egy kisvárosban halt meg dróntámadásban, míg egy másik nő egy északabbra fekvő város ellen intézett heves tüzérségi tűzben vesztette életét. Olekszandr Tolokonnikov, a Herszon megyei katonai közigazgatás vezetője az ukrán közszolgálati televízióban közölte, hogy a támadások következtében – amelyek során egy egészségügyi létesítményt is eltaláltak – részlegesen szünetel a gáz- és a vízszolgáltatás.

Fegyveresek legkevesebb tizenhat embert megöltek egy Nigéria középső részén fekvő faluban – közölte egy katonai vezető, Oya James százados. A támadást a több éve vallási és etnikai feszültséget sújtotta Plateau állam Mushu nevű falujában követték el vasárnap. Caleb Mutfwang, az állam kormányzója elítélte a „barbár, kegyetlen és indokolatlan” támadást. Nigéria északnyugati és középső régióinak lakói a dzsihadista szervezetek és a falvakat fosztogató, a lakosokat gyilkoló, illetve elrabló bűnbandák támadásai miatt állandó félelemben élnek.

Időjárás:

Ma is enyhe idő lesz a meghatározó.

Este mindenütt felhős, ködös időre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 13 fok köré emelkedik.