Az Izraeli Védelmi Erők egy új értékelése szerint a Hamász október 7-i mészárlásáról az derül ki, hogy mintegy 3000 terrorista hatolt be Dél-Izraelbe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.11.04.A nemsokára induló nemzeti konzultációban három olyan fontos gazdasági kérdés is lesz, amiben Brüsszel megtámadta Magyarországot – mondta Hollik István.

Magyarországi lőszergyártásról írtak alá szándéknyilatkozatot a honvédelmi miniszter ellenjegyzésével Budapesten.

Az Izraeli Védelmi Erők egy új értékelése szerint a Hamász október 7-i mészárlásáról az derül ki, hogy mintegy 3000 terrorista hatolt be Dél-Izraelbe.

Végrehajtotta szűzrepülését az Il-96-400M széles törzsű, modernizált, hosszú távolságokra készült repülőgép prototípusa – közölte Gyenisz Manturov.

Belföldi hírek:

Amennyiben a nemzetközi közösség nem képes békésen rendezni napjaink biztonsági kihívásait, akkor az emberiség minden eddiginél közelebb kerülhet a harmadik világháború kirobbanásához – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asztanában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy csütörtökön Orbán Viktor kormányfő a kazah elnökkel tárgyalt, majd sor került a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) következő csúcstalálkozójára, amelynek az utóbbi időszak biztonsági kihívásai miatt különösen nagy a jelentősége. Közölte, hogy Európa szempontjából a hidegháború vége óta nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet, mint jelenleg, fegyveres konfliktus dúl a kontinensen, illetve a közvetlen szomszédságában is, eközben pedig a terrorfenyegetettség is egyre súlyosabbá válik. „Tehát keresni kell a békés megoldások lehetőségét. Ha a globális közösség nem lesz képes a mostani biztonsági kihívások közül legalább egyet-kettőt eljuttatni a békés megoldáshoz a következő viszonylag rövid időszakban, akkor nem teljesen irreális azzal számolnunk, hogy minden eddiginél közelebb kerülünk egy harmadik világháború kirobbanásához” – mondta.

A nemsokára induló nemzeti konzultációban három olyan fontos gazdasági kérdés is lesz, amiben Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ránk akarja erőltetni az akaratát – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István hozzátette: „ezek ráadásul húsbavágó kérdések”, hiszen a rezsicsökkentésről, a kamatstopról, valamint az extraprofitadóról szólnak. Brüsszel szerint ezeket mind el kéne törölni. Ma viszont Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági energiaár – mondta a politikus, aki úgy fogalmazott, „ennek vetne véget a brüsszeli direktíva”. Hollik István hangsúlyozta, egy ilyen komoly politikai vitában meg kell kérdezni a magyar embereket. „Legalábbis szerintünk” – tette hozzá. Úgy látszik a dollárbaloldal szerint viszont nem… Ezen persze nem csodálkozunk, hiszen amikor ők kormányoztak, soha nem kérdezték meg az embereket, az energiaárakat viszont 2010 előtt az egekbe emelték, és emellett ők persze Brüsszel minden kérését kérdés nélkül végrehajtották” – mondta Hollik István.

Magyarországi lőszergyártásról írt alá szándéknyilatkozatot az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt., valamint az olasz Beretta vállalatcsoport képviseletében a tulajdonos, Pietro Gussalli Beretta, a honvédelmi miniszter ellenjegyzésével Budapesten – közölte a Honvédelmi Minisztérium. Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztert idézve azt írták: az N7 védelmi ipari holding és a nagy hagyományokkal rendelkező olasz Beretta vállalatcsoport közti szándéknyilatkozat aláírásával két új – a Magyar Honvédség számára nagyon fontos – lőszerfajtát is Magyarországon gyártanak majd. A miniszter közlése szerint „a 7.62 milliméteres és a 12.7 milliméteres lőszer többek között a már jól ismert Lynx és Gidrán harcjárműveink fegyverzetéhez szükséges”. „Mindkét eszközünk gyártása Magyarországra került, nemsokára pedig már a muníció is itthon készül” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők egy új értékelése szerint a Hamász október 7-i mészárlásáról az derül ki, hogy mintegy 3000 terrorista hatolt be Dél-Izraelbe, hogy végrehajtsa a gázai határ menti városokban elkövetett gyilkos ámokfutást – tudta meg a The Times of Israel. Korábban a hadsereg becslése szerint mintegy 2500 terrorista vett részt a példátlan támadásban, amely mintegy 1400 ember életét követelte Izraelben, többnyire civilekét, akiket otthonukban vagy egy zenei fesztiválon mészároltak le. A terroristák legalább 245 túszt is ejtettek, minden korosztályból, miközben több ezer rakétát lőttek ki izraeli városokra. A legutóbbi becslésben szereplő 3000-es szám csak a fegyveres terrorszervezetek tagjait tartalmazza, nem pedig a gázai polgárok hullámait, akik a nap folyamán a kerítésen lévő hatalmas réseket kihasználva szintén bejutottak. Az egyik elfogott terrorista a Shin Bet biztonsági ügynökség által közzétett, kihallgatásán készült új felvételen, borzalmas leírást adott arról, hogy ő és társai október 7-én Kfar Azában gyerekeket és családokat lőttek agyon.

Miközben az IDF egyre mélyebbre hatol a Gázai övezetben, hogy felszámolja a Hamász infrastruktúráját és terroristák tucatjait likvidálja, a csoport vezetője, Iszmail Haníje televíziós nyilatkozatban jelentette be, hogy hajlandó „politikai tárgyalásokat” folytatni. „Készek vagyunk a politikai tárgyalásokra a kétállami megoldásról, amelyben Jeruzsálem Palesztina fővárosa” – mondta beszédében Haniyeh, hozzátéve azt a kikötést, hogy a folyamat csak tűzszünet és a humanitárius folyosók megnyitásának feltételével kezdődhet meg, hogy több segélyt juttassanak Gázába. Iszmail Haníje látszólagos hajlandósága az Izraellel való párbeszédre teljesen ellentétesnek tűnt a Hamász politikai irodájának egy másik tagja, Ghazi Hamad nyilatkozatával, aki a múlt héten kijelentette, hogy a terrorcsoport további, az október 7-ihez hasonló mészárlásokat kíván elkövetni, ha csak lehetőséget kap rá, amíg Izrael el nem pusztul.

Az elmúlt héten több tucatnyi kép és videoklip látott napvilágot, amelyeken az IDF katonái a Ciszjordániában elfogott palesztinokat bántalmaznak és aláznak meg, gyakran bekötött szemmel és megbilincselve. Az egyik legbrutálisabb videón, amelyet elmosódottan mutattak be, az IDF katonái magukat filmezték le, amint hét ciszjordániai munkást bántalmaznak, akiket elfogtak, amikor engedély nélkül próbáltak Izraelbe belépni a dél-hebroni hegyektől délre fekvő területen. A felvételeken látható, amint a palesztin férfiak meztelenre vagy félmeztelenre vetkőztetve, bekötött szemmel és megbilincselve, fájdalmukban sikoltozva menekülnek. Egyiküket a földön vonszolják. A videó egyik képernyőképén látható, amint egy katona csizmájával az egyik palesztin fejére lép, miközben egy másik katona fegyvert fog rá. Egy másik erőszakos jelenetben, amelyet a kamera rögzített, egy katona hasba rúg egy bekötött szemű palesztin férfit, majd leköpi és arabul sértegeti.

Az Izraeli Védelmi Erők információbiztonsági szerve leleplezett egy több tucat hamis közösségi médiaprofilokból álló hálózatot, amely az elmúlt napokban megpróbált információkat kiszedni katonákból a csapatokról és műveleteikről a Gázai övezetben. A profilok mögött az Irán vezette Izrael- és Nyugat-ellenes nemzetek és terrorcsoportok informális koalíciója, az úgynevezett „Ellenállási Tengely” áll, amelynek tagjai próbálnak segíteni a Hamász terrorszervezetnek. Főként Instagram profilokon keresztül, létező nők fotóit használva, levelezéssel, hangfelvételekkel és videohívásokkal próbáltak bizonyos fokú romantikus kapcsolatot kialakítani az információszerzéshez. A hitelesség érdekében minden álprofilhoz barátok és családtagok álprofiljait társították. ,,Mikor mész be Gázába?”, ,,Milyen messze van a bázisod az otthonodtól” és ,,Isten óvjon, hol vagy most?” kérdések szerepeltek a beszélgetésekben, arra kérve a katonákat, hogy készítsenek képeket magukról a terepen. A hadsereg közölte, hogy a műveleti elhárítás mellett politikai szinten a profilok inkriminálására és blokkolására törekszenek. ,,Ismerjük azt a tendenciát, hogy az ellenség arra törekszik, hogy hírszerzési információkat gyűjtsön az Izraeli Védelmi Erők tisztjeiről, ami megbillentheti a harcokat” – mondta az információbiztonsági szervezet vezetője, akire csak neve héber kezdőbetűjével és rangjával, mint “Gimmel” ezredes lehet utalni.

Lengyelország további húsz nappal, november 22-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter döntése szerint. Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon, az intézkedést október 12-én már egyszer meghosszabbították. A most kiadott belügyminiszteri rendelet szerint a szigorított határellenőrzés idején a forgalmat továbbra is kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos átkelőre korlátozzák. A lengyel határőrség szerdán közölte: október 4-e óta több mint 343 ezer embert és csaknem 114 ezer járművet ellenőriztek a Szlovákiával közös határátkelőkön. Hétfői adatok szerint ebben az időszakban 2052, Szlovákiából érkező illegális bevándorlót tartóztattak fel. Az év elejétől októberig mintegy 1700-at.

Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel is Kazahsztán fővárosában, Asztanában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két vezető a Türk Államok Szervezetének 10. csúcstalálkozójára érkezett a kazah fővárosba, amelyet pénteken tartottak.

Végrehajtotta szűzrepülését az Il-96-400M széles törzsű, modernizált, hosszú távolságokra készült repülőgép prototípusa – közölte Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter. „A korszerűsített IL-96-400M első és sikeres repülése a hazai tervezőirodák és repülőgépgyárak legmagasabb szintű kompetenciájának bizonyítéka” – mondta Manturov az orosz kormány sajtószolgálatának közleménye szerint. A tárcavezető szerint a modernizált repülőgép megőrizte az IL-96-300-as nagy teljesítményét. és új üzemeltetési és szállítási képességeket is kapott. A továbbfejlesztett jármű törzsét 9,35 méterrel meghosszabbították, a gép nagyobb teljesítményű PSZ-Z90A1 típusú hajtóműveket kapott, és így akár 370 utas befogadására is alkalmas. A maximális repülési távolsága 8100 kilométer. „Az orosz alkatrészekből készült új, korszerű kormányzási, navigációs és rádiókommunikációs berendezéseknek köszönhetően javul a repülésbiztonság és a megbízhatóság, a repülőgép aerodinamikai elrendezésében, szerkezetében rendszerei pedig olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek biztosítják az üzemeltetés hatékonyságát” – hangsúlyozta Manturov.

Időjárás:

Ma is marad a változóan felhős-napos, enyhe időjárás.

Este mindenütt megvastagszik a felhőzet, helyenként csapadék is kialakulhat.

A hőmérséklet jellemzően 13 – 20 fok körül alakul.