Kezdetét vette a jom kippuri 25 órás böjtje vasárnap naplementekor, azaz a zsidó engesztelés és a zsidó naptár legszentebb napja

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.25.A kormány számára kiemelt fontosságú a gondoskodás a nyugdíjasokról, az idősek biztonságáról – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Az LMP szerint le kell mondania posztjáról Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, mert a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.

Kezdetét vette a jom kippuri 25 órás böjtje vasárnap naplementekor, azaz a zsidó engesztelés és a zsidó naptár legszentebb napja.

Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.

Belföldi hírek:

Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni, a külföldi befolyásszerzési kísérleteket pedig meg kell akadályozni – hangsúlyozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté ezzel kapcsolatban jelezte: az Országgyűlés őszi ülésszakán az ország függetlenségét megóvó törvénycsomagot kívánnak benyújtani. Ennek célja, hogy azokat – a sok esetben álcivil – szervezeteket, amelyeket külföldről pénzelnek, valamint azokat a pártokat és személyeket, akik Karácsony Gergely környékén is felbukkantak, számon kérhesse a jövőben a törvény. A frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy 2022-ben amerikai és más forrásokból származó dollárokból és eurókból kampányolt a hazai baloldal. Szerinte 1990 óta abban konszenzus volt a pártok között, hogy külföldi befolyásszerző csoportok pénzéből, nyomásuknak eleget téve belpolitikai, közhatalmi pozíciókra nem vontak be forrást. De tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy ez megváltozott és „a sokakban felháborodást keltő eset” után ezt meg kell fékezni. Kocsis Máté rámutatott arra, hogy tulajdonképpen a választási törvény kiterjesztéséről van szó, miután a nem pártként induló szervezetek szerint rájuk nem vonatkoznak a pártok gazdálkodását érintő jogszabályok, ami szerinte „nyilván a hatályos jogszabályi környezet kijátszása”. A jövőben azokra az álcivil szervezetekre, amelyek választáson indulnak, ugyanazok a szabályok vonatkoznának elszámolás, működés, elfogadható finanszírozás terén, mint a pártokra.

Minden fő útvonalon megnövekedett az Európába tartó migránsok száma, a görög szigeteknél már a hát-nyolc évvel ezelőttihez hasonló aktivitás figyelhető meg, ez pedig a balkáni útvonalon Magyarországra érkezők számában is látszik – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Elhangzott: újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát, ami miatt az olaszok zárt táborok építésébe kezdtek, a déli határ túloldalán pedig mindennapossá váltak az összetűzések a migránscsoportok között, továbbá a magyar határőrök naponta mintegy ezer migránst akadályoznak meg az illegális határátlépésben. Eközben Brüsszel ultimátumot adott a tagállamoknak a migrációs paktum ügyében. A belbiztonsági főtanácsadó megerősítette: a migránsok száma mind a három fő – így a spanyol, olasz és görög-balkáni – útvonalon megnövekedett az utóbbi időszakban, de különösen a görög szigeteknél figyelhető meg jelentős – a hát-nyolc évvel ezelőttihez hasonló – aktivitás. Mindez – folytatta Bakondi György – a teljes balkáni útvonalra kihat, így jelentős a terhelés a délszláv államokon és a magyar határon is.

A kormány számára kiemelt fontosságú a gondoskodás a nyugdíjasokról, az idősek biztonságáról – hangsúlyozta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a közösségi-oldalára feltöltött videós bejegyzésben vasárnap. Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott: Magyarország kormánya mindig kiáll a nyugdíjasok érdekeiért, háborús időkben is megvédi a nyugdíjakat, garantálja az inflációkövető nyugdíjemelést és sikerült visszaépítenie a 13. havi nyugdíjat is. A kormány számára ugyanilyen fontos az is, hogy gondoskodjon a nyugdíjasok biztonságáról, ezért indították el az Európában egyedülálló Gondosóra programot, amely egy ingyenesen igényelhető és havidíjmentes szolgáltatás, amit minden 65 év feletti kérhet, aki szeretné, hogy a nap 24 órájában biztonságban legyen – mondta. A Gondosóra biztonságot ad a nyugdíjasnak, nyugalmat a hozzátartozónak, segítség egy gombnyomással – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

Az LMP szerint le kell mondania posztjáról Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, mert a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: a kormány a háborús vészhelyzetre hivatkozva olyan rendeletet fogadott el és léptetett hatályba, amely lehetővé teszi, hogy „a szennyező, környezetpusztító cégek el tudják kerülni a bírságokat, és amely lehetetlenné teszi súlyos környezetszennyezés esetén az üzemek bezárását” – mondta. Úgy vélekedett: a kormány ezzel letette a fegyvert, teljes önfeladást hajtott végre az idegen ipari szereplők, az akkumulátorgyárak előtt. Szerinte a jogszabállyal minden lehetőséget megad Magyarország a szennyező cégeknek profitszerző tevékenységükhöz a környezetvédelem teljes feladásával.

Külföldi hírek:

A jom kippuri 25 órás böjt vasárnap naplementekor kezdetét vette és hétfő este ér véget. A zsidó engesztelés és a zsidó naptár legszentebb napján Izrael szünetelteti a tömegközlekedést, a kormányzati szolgáltatásokat és a TV adásokat. A mentősök számára a jom kippur az év egyik legforgalmasabb napja, melyben több száz extra orvosi rendelő, rohammentős, mentős és önkéntes vesz részt az egész országban. Mint minden évben, a világi izraeliek ki fogják használni, hogy az utak és autópályák üresek, és megtöltik bicikliző gyerekekkel és felnőttekkel. A rendőrség műveleti részlegének vezetője azt mondta, országszerte jelentősen megnőtt a terrortámadásokra vonatkozó figyelmeztetések száma, és több mint tízezer rendőr gondoskodik a biztonságról a böjt idején. A biztonsági szervek országszerte fokozták a készenlétet a Jom Kippur miatt, a fő hangsúlyt Jeruzsálemre, Júdeára és Szamáriára, valamint a központi városokra helyezve. Az izraeli hadsereg a varratvonalra – egy terület a zöld vonaltól keletre és nyugatra Izrael elválasztó kerítésétől – , a rendőrség pedig a városokba helyezett ki csapatokat. Ezen kívül minden zsinagógában lesz egy fegyveres személy. Egy nappal korábban lezárták a palesztinok ellőtt a határátkelőket Júdeában és Szamáriában, mely 150 000 palesztint érint. Az ünnep kimenetelét követően várhatóan újranyitnak az átkelők.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hétvégén lezárta amerikai útját. New York-i szállodája előtt tüntetők búcsúztatták, miközben konvoja elindult a repülőtérre. A miniszterelnök izraeli idő szerint tegnap délután 2-kor landolt a Ben Gurion repülőtéren. Netanjahu a járat fedélzetén tett rövid nyilatkozatában a hatnapos látogatást egy „nagyon sikeres útként” összegezte, mely során „öt kontinens mintegy 20 államfőjével” találkozott. A miniszterelnök kiemelte, hogy „nagyszerű” találkozót folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, ,,amelyen megvitattuk a béke körének kiterjesztését, a három évvel ezelőtt aláírt Ábrahám-egyezmény folytatását”.

Egy izraeli katona közepesen súlyosan megsérült a biztonsági erők művelete során az előző éjszaka a palesztin Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban. Az akció az észak-szamáriai menekülttáborban lévő terrorinfrastruktúra elleni művelet része volt. A dandárszintű művelet során az Egoz, a Golani felderítő, a határrendészeti és a mérnöki egységeket palesztin fegyveresek golyózáporral célozták és házilag gyártott bombákat élesítettek a közelükben. A harcos repeszek okozta sérüléseket szenvedett. A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint két palesztint az izraeli csapatok fejbe lőttek és megöltek. Az erők a menekülttábor egyik épületében megsemmisítettek egy parancsnoki központot és több tucat robbanószerkezetet. Az egyik helyiségben megfigyelő eszközöket, számítógépeket és technológiai eszközöket találtak. A művelet részeként a Sabak belbiztonsági szolgálat irányítása alatt nehéz munkagéppel több útszakaszt feltúrtak a menekülttáborban, miután félő volt, hogy robbanószerkezeteket temettek az aszfalt alá. Legalább két bomba felrobbant a művelet során.

A hétvégén az Izraeli Védelmi Erők csapást mért a Hamász terrorszervezet egyik katonai posztjára a Gázai övezetben, miután a határ közelében elkezdődtek a lázadások. A hadsereg közleménye szerint a poszt a heves zavargások egyik gócpontjának közelében volt, ahonnan lövéseket adtak le az izraeli csapatokra. Palesztinok tucatjai gyűltek össze a Rafah melletti régi Karni átkelő környékén, a napi rendszerességű összecsapások részeként a biztonsági erőkkel. Zsinórban immár nyolcadik napja tartanak rendbontásokat a határkerítésnél, mely magába foglalja gumiabroncsokat felgyújtását és robbanóeszközök dobálását. Az izraeli hadsereg katonái tömegoszlató eszközökkel és mesterlövészek bevetésével reagáltak. Nem észlelték tűzveszélyes léggömbök indítását a Gázai övezetből. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. Pénteken az izraeli hadsereg drónokkal támadott két Hamász-posztot, tankkal pedig egy harmadikat, melynek közelében lövéseket adtak le a határ mentén bevetett izraeli erőkre.

Örményország más államokkal fenntartott biztonsági kapcsolatai nem bizonyultak elégségesnek ahhoz, hogy garantálják az ország biztonságát és védjék érdekeit – jelentette ki az örmény miniszterelnök. „Örményország mindig teljesítette vállalásait, és sosem árulta el szövetségeseit. Ám a helyzet azt mutatja, hogy a szövetségi rendszerek és szövetségeseink, amelyekre mindig számítottunk, inkább kiszolgáltatottságunkra világítottak rá” – mondta az örmény televízióban elmondott beszédében Nikol Pasinján. „Felszólítjuk partnereinket, tartsák tiszteletben államunk szuverenitását (…), a nemzetközi közösséget pedig arra kérjük, hogy nyilvánítsa ki támogatását Örményország függetlensége, területi egysége és demokráciája iránt” – tette hozzá.

Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat. Az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszaka után tartott sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov a Kijev által szorgalmazott tízpontos béketervről kijelentette, hogy „teljességgel megvalósíthatatlan”. „Ezt nem lehet megvalósítani. Nem realista, ezt mindenki látja, de ugyanakkor azt mondják, hogy ez a tárgyalások alapja” – emelte ki az orosz külügyminiszter. Lavrov kijelentette, a konfliktus a harctéren fog megoldódni, ha Kijev és nyugati szövetségesei ragaszkodnak ehhez az állásponthoz.

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját. Az államfő rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború során az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított. Úgy látta, nagy problémát okozott, hogy „egyszerre csak megváltoztatta véleményét” az Európai Bizottság (EB), ugyanis eredetileg az ukrán gabonát érintő uniós behozatali tilalommal támogatni akarta a közép- és kelet-európai országokat. Ezzel az elnök arra utalt, hogy az EB a szeptember 15. utáni időszakra nem hosszabbította meg az Ukrajnával határos országokat védő, május elején kivetett embargót.

Időjárás:

Ma újra javulni kezd az idő, de egyelőre még hűvös lesz az időjárás.

Este többfelé kell ködre számítani.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 27 fok köré emelkedik.