Washington védelmi paktum megkötését fontolgatja Szaúd-Arábiával és Izraellel

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.09.26.Magyarország ellenfelei várhatóan egyszerre lépnek majd fel a követeléseikkel, de ezeket nem fogadhatjuk el, mert nem akarunk visszamenni oda, ahová terelni akarnak bennünket – jelentette ki Orbán Viktor.

Az LMP markáns alternatívát kíván mutatni az Országgyűlés őszi ülésszakjában mind a kormánypárti, mind az ellenzéki politikával szemben – mondta Kanász-Nagy Máté.

Washington védelmi paktum megkötését fontolgatja Szaúd-Arábiával és Izraellel.

Rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket – jelentette ki a német külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Magyarország ellenfelei várhatóan egyszerre lépnek majd fel a követeléseikkel, de ezeket nem fogadhatjuk el, mert nem akarunk visszamenni oda, ahová terelni akarnak bennünket – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. A miniszterelnök azt mondta: Magyarország politikailag elég stabil, gazdasága pedig elég erős, hogy letörje az inflációt, megvédje a nyugdíjakat, a fizetéseket és a munkahelyeket, és a következő évben ismét jelentős gazdasági növekedést érjen el. Hangsúlyozta: megszorításról szó sem lehet. A kormányfő kifejtette: sikeresen megrendezték Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, a budapesti atlétikai világbajnokságot is. Azt is mondta: a kormány egyik kiemelkedő vállalása, hogy „az energetikai világpiac felfordulása ellenére” fenntartják Magyarország energiabiztonságát. Ezért a nyáron energetikai együttműködést hoztak létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral, mindhárom országgal megállapodásokat kötöttek – fűzte hozzá. Azt is elmondta, megállapodtak, hogy Magyarország nemcsak gázt szállít Törökországon keresztül, hanem közvetlenül vásárol is tőle, megkezdődött az Azerbajdzsánból vásárolt gáz szállítása Magyarországra és Azerbajdzsánnal nagyszabású energiaszállítási tervekről is megállapodtak – sorolta.

Az Országgyűlés döntése nyomán a 2024-ben közel 1300 milliárd forint használható fel gyermekvédelemre és szociális kiadásokra – jelentette ki a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Magyarországi Evangélikus Egyház által megrendezett Diakónia napján. Ez az összeg négyszer több mint 2010-ben, amikor csupán 325 milliárd forint állt rendelkezésre erre a célra – közölte Fülöp Attila, a Deák téri evangélikus templomban megtartott ünnepségen. Ebben a helyzetben a kormány továbbra is az evangélikus egyház partnere kíván lenni a diakóniai munkában – tette hozzá. A politikus úgy vélekedett, hogy az immár hagyományos Diakónia napja örömünnep mindazok számára, akik a gondoskodáspolitikában tevékenykednek, illetve szociális segítő munkát végeznek.

Az LMP markáns alternatívát kíván mutatni az Országgyűlés őszi ülésszakjában mind a kormánypárti, mind az ellenzéki politikával szemben – mondta Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Kanász-Nagy Máté bírálta a többi ellenzéki pártot, amelyekre szerinte a választások óta csupán „a jelzők halmozása, ökölrázás” a jellemző, és nem ügyeket képviselnek. Emellett nem tudnak kiszabadulni a választási vereség egyik fő okát jelentő „egyneműsítő” politikából sem – mondta. Az LMP „üres orbánozás” helyett ügyeket képviselne, hisztéria helyett józanságot, gyűlölet helyett megértést kínál elérni a közéletben – jelentette ki, hozzátéve: ezért a párt tartalmi politizálást és mérsékelt hangnemet ajánl. A politikus azt is mondta, hogy a parlament intézményét arra fogják használni, amire való: beviszik javaslataikat és képviselik a magyar embereket. Akkor is ezt teszik majd, ha a fideszes többség egyetlen indítványukat sem támogatja – fogalmazott.

Külföldi hírek:

Washington védelmi paktum megkötését fontolgatja Szaúd-Arábiával és Izraellel annak az erőfeszítésnek a részeként, hogy közel-keleti szövetségesei hivatalosan is elismerjék egymást és normalizálják a kapcsolatokat. Több hírügynnökség szerint Joe Biden amerikai elnök kormánya úgy véli, hogy elősegítheti az izraeli-szaúdi normalizációt, egy olyan átfogó szerződéssel, amelyhez a kongresszus jóváhagyására lenne szükség. Bár még folyamatban van, és a részleteket illetően kissé homályosak, a források és a diplomáciai tisztviselők szerint a tárgyalások jelentősen előrehaladtak a felek között. Izrael számára a védelmi paktum és normalizáció egyben a szaúdi piachoz való hozzáférést, valamint az Iránnal szembeni ellenállás megerősödését jelentené. Az alku továbbá más muszlim országokat is arra ösztönözhetne, hogy nyitottabb álláspontot képviseljenek a zsidó állammal szemben. A hét elején Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök maga is bizakodását fejezte ki a Szaúd-Arábiával való „történelmi béke” megteremtésének lehetőségére a Bidennel folytatott megbeszélése során. Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg pedig a maga részéről jelezte, hogy a megállapodás elérésének esélye „minden nappal” nő.

Eli Cohen szerint féltucat muszlim ország készül normalizálni a kapcsolatait Izraellel. Akár hét további muszlim ország is békét köthet Izraellel, ha a zsidó állam békemegállapodást köt Szaúd-Arábiával – mondta Eli Cohen külügyminiszter a KAN News izraeli hírszolgáltatónak. Közvetlenül Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek az ENSZ Közgyűlésén elhangzott beszéde után, amelyben egy „új Közel-Keletről” beszélt, ahol Izrael és Szaúd-Arábia diplomáciai kapcsolatokat tart fenn, Cohen azt mondta, hogy „a béke Szaúd-Arábiával békét jelent a muszlim világgal”. „Van még legalább hat vagy hét másik ország, amelyekkel találkoztam – jelentős muszlim országok, amelyekkel nincsenek kapcsolataink -, amelyek érdekeltek [a békében]” – tette hozzá. Cohen ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni a kérdéses afrikai és ázsiai országokat.

A náci bűnök nem évülnek el, elfeledésük felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben álló ovációban részesítettek egy ukrán SS-veteránt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ottawai látogatásának idején. „Sok nyugati ország, köztük Kanada is, olyan fiatal generációt nevelt fel, amely nem tudja, hogy a korábbi nemzedék ki ellen harcolt. Semmit sem tudnak a fasizmus fenyegetéséről” – nyilatkozott Peszkov. „Ez azzal jár, hogy a fasizmus itt-ott elkezd megnyilvánulni. És most azt látjuk, hogy gyakorlatilag megpróbálja megvetni a lábát Európa közepén, Ukrajnában, ami ellen könyörtelenül harcolunk” – tette hozzá. Peszkov arra reagált, hogy Yaroslav Hunka, az SS Galícia hadosztályának veteránja meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette szerinte úgy mutatták be, mint „az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt”.

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült – közölte Olkesznadr Prokugyin, a régió kormányzója. A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu-34-es repülőgéppel hajtották végre. Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója arról adott hírt, hogy a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli vesztette életét, a holttestüket a romok alatt találták meg.

Rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket – jelentette ki a német külügyminiszter. Annalena Baerbock egy német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy „rendet és struktúrát” kell teremteni az EU-s menekültügyi migrációs folyamatokban, ami mindenekelőtt azt jelenti, hogy „egyértelmű szabályokat” kell bevezetni az EU külső határán, és rendezett módon szét kell osztani a tagállamok között a befogadásra jogosult menedékkérőket. A szövetségi kormány éppen ezért támogatta az úgynevezett határeljárás bevezetésére vonatkozó javaslatokat az EU menekültügyi rendszerének reformjáról folytatott tárgyalásokon. A határeljárás – amelynek keretében a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel rendelkező kérelmezőket az EU külső határán kialakítandó állomásokon kell elhelyezni, akár menekültügyi őrizet alatt, és a kérelem elutasítása esetén közvetlenül ezekből a létesítményekből kell őket visszajuttatni hazájukba – „erősen vitatott, de szükségünk van rá, hogy utána rendezetten el lehessen osztani” a menedékkérőket – fejtette ki a Zöldek politikusa.

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozási kísérlettel vádolta meg Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter Olaf Scholz német kancellárt a lengyel hatóságok által vizsgált vízumkiadási szabálytalanságokról tett minapi kijelentése miatt. Scholz nyilatkozata sérti a szuverén államok egyenlőségének elvét, amelyet a jószomszédi viszonyról szóló, 1991-ben kötött lengyel-német megállapodásban rögzítettek – írta Rau a közösségi médiában. „A Lengyelországban folytatott eljárások nyilvánvalóan nem tartoznak a német kancellár hatáskörébe” – hangsúlyozta. Úgy vélte: az ügyben tett német nyilatkozatok „arra utalnak”, hogy beavatkoztak „a lengyel állam belügyeibe, valamint a Lengyelországban zajló választási kampányba”. Rau a jó kétoldalú kapcsolatok nevében felszólította Scholzot, hogy tartsa tiszteletben Lengyelország szuverenitását, és „tartózkodjon a kétoldalú kapcsolatoknak ártó nyilatkozatoktól”.

Visszautasította Petr Pavel cseh államfőnek a szlovák választási kampányba történő lehetséges beavatkozását Robert Fico, a legerősebb szlovák ellenzéki párt elnöke. A korábbi többszörös szlovák miniszterelnök a közösségi-oldalán közzétett videójában Petr Pavel Egyesült Államokban tett kijelentésére reagált, amely szerint „bizonyos mértékig megzavarhatja” a kétoldalú kapcsolatokat, ha Robert Fico a hétvégi választások után visszatér a szlovák kormány élére. A cseh államfő – utalva az Ukrajnában zajló konfliktusra is – úgy vélekedett: ennek oka az, hogy ő és Fico „bizonyos alapvető dolgokra” másként tekintenek. Robert Fico azt mondta: vissza kell utasítania a cseh elnök kijelentését, amennyiben az arra irányult, hogy nem helyénvaló módon arra figyelmeztesse a szlovákiai választókat, hogy ha az Irányra (Smer-SD) szavaznak, akkor az a cseh politikai vezetés részéről a cseh-szlovák kapcsolatok „jegeléséhez” vezet majd.

Időjárás:

Ma is nyugodt, napos időben

Este hűvös, de továbbra is nyugodt időjárásra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 26 – 29 fok köré emelkedik.