Az Egyesült Államok által Izraelben tárolt háborús fegyvertartalékok jelentős részét Ukrajnába küldték

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.01.

Május elsejét, a munka ünnepét ünnepeljük.

Véget ért Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatása.

Az Egyesült Államok által Izraelben tárolt háborús fegyvertartalékok jelentős részét Ukrajnába küldték.

Kivonulhat a Wagner-csoport Bahmutból a növekvő veszteségek és lőszerhiány miatt.

Belföldi hírek:

Ma van a munka ünnepe. Évről évre május elsején, a munka ünnepén számos programmal várják az érdeklődőket szerte az országban. Egész napos programmal várja az érdeklődőket a Városháza Park is. Az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest majálisán lesznek gyermekprogramok, színházi előadások, gasztróélmények. Több szakszervezet is részt vesz az eseményen, a beszélgetéseken arra keresik a választ, miképpen tudnak a munkavállalókkal közösen reagálni a jelen kihívásaira. Délután 5 órától pedig ingyenes koncertek lesznek. Fellép a Midlife Crisis, aztán a Balkán Fanatik, végül pedig a Kelemen Kabátban.

Ferenc pápa háromnapos magyarországi apostoli útjának csúcspontja volt a tegnapi szentmise és Regina Caeli, azaz a Mennyek Királynője imádság a Kossuth téren. Az egyházfő negyed tízkor érkezett meg a Kossuth Lajos térre, ahol a nyitott oldalú pápamobillal vitték az emberek közé. Orbán Viktor miniszterelnök feleségével közösen vett részt az ünnepi szentmisén. Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is a Kossuth Lajos téren hallgatta a szentmisét.

Orbán Viktor megköszönte Ferenc pápának a szentmisét, és imára szólított fel a közösségi oldalán megjelent bejegyzésben. „Imádkozzunk magyar hazánkért, hogy a feltámadott Megváltó öröme adjon nekünk megújulást és jövőbe vetett reménységet!”– tette közzé a miniszterelnök.

„Szentséges Atya! Hálás köszönetet mondunk azért, hogy apostoli látogatásra eljött hozzánk. Amikor péteri szolgálata elején arról beszélt, hogy az Egyháznak el kell mennie a perifériákra, a szívünkből szólt. Akkor püspöki karunk jegyzőkönyvben állapította meg, hogy mi, a magyar katolikus közösség – mint sokan mások is – periféria vagyunk. Évszázadokig a városunkat átszelő Duna a Római birodalom határa volt. Később a Frank birodalom is eddig terjesztette ki a befolyását. Az Oszmán török birodalom északi határvidéke voltunk itt, Európa szívében. A nyugati kereszténységnek is ezer éve a keleti határán élünk − mondta Erdő Péter. A bíboros úgy fogalmazott: Köszönjük, Szentatya, hogy eljött hozzánk. Olyan néphez, akinek a nyelvéhez még hasonlót is nehéz találni az egész világon. Olyan néphez, amely ezer éve szeretettel ragaszkodik ahhoz a nyugati kereszténységhez, amelyről sokszor úgy érezte, hogy megfeledkezett róla.”

Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és egyházi vezetők, többek között Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke búcsúztatták Ferenc pápát a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A szentatya kezet fogott valamennyi jelen lévő egyházi méltósággal, a köztársasági elnöktől Ferenc pápa hosszú kézfogással búcsúzott. Ferenc pápa végül a repülőgépről mosolyogva, integetve köszönt el. A szentatya gépe este 6-kor szállt fel Budapestről.

Külföldi hírek:

Az Israel Hayom szerint az Egyesült Államok által Izraelben tárolt lőszerek jelentős részét Ukrajnába küldték, hogy segítsék Kijev Oroszország elleni háborús erőfeszítéseit. A lőszerraktárak kezdenek kifogyni, és nem tudni, mikor töltik fel őket újra. A fegyverraktárak az Egyesült Államok hadseregének tulajdonában vannak, hivatalosan az ő használatukra szolgálnak, és diplomáciai mentesség alá tartoznak. Ennek ellenére a két szövetséges ország között nem hivatalos megegyezés született arról, hogy a raktárakat abban az esetben használják, ha a zsidó állam veszélyhelyzetbe kerülne. Egy amerikai forrás megerősítette az Israel Hayom értesülését, és azt mondta a lapnak, hogy jelenleg nem tudni, mikor pótolják a készleteket, hozzátéve, hogy ez az amerikai lőszergyártás ütemétől függ. „Ezek Izrael háborús fegyvertartalékai” – magyarázta egy izraeli forrás. Korábbi izraeli tisztviselők szerint Biden elnök közel-keleti politikája veszélyezteti Izraelt. Az amerikai elnök Szaúd-Arábiához való hozzáállása lehetővé teszi Irán számára, hogy növelje befolyását.

Szombat este országszerte százezrek tiltakoztak a kormány vitatott igazságügyi reformja ellen az immár 17. hete folyamatosan zajló tüntetéssorozat keretében, azon aggodalmak közepette, hogy a tavaszi szünetet után ismét munkába álló Kneszet napirendjére kerülhet az igazságszolgáltatás radikális korlátozását célzó törvényjavaslatok megszavazása. A héber média által ismertetett Crowd Solutions cég becslése szerint a telavivi Káplán sugárúton mintegy 200 ezer izraeli gyűlt össze, illetve további 30 ezren Haifán, 18 ezren Kfár Szaván és 16 ezren Netanján, így az ország több tucat más helyszínein tartott demonstrációkkal együtt, a szervezők szerint országszerte több mint 400 ezren tiltakoztak a vitatott törvény megszavazása ellen.

700 elit tartalékos tiszt és harcos a Katonai Hírszerzés Különleges Műveleti Osztályából valamint a kiberegység tagjai levélben fordultak Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz, figyelmeztetve, hogy ha koalíciója igazságügyi átalakítási tervét egyoldalúan elfogadják, és nem veszik komolyan az ellenzékkel folytatott tárgyalásokat, elindul a tartalékos rendszer ,,összeomlása”. A Különleges Műveleti Osztály hírszerzési műveletekkel foglalkozik. Nagy jelentőségű, és a felszín alatt titkos és kritikus hadműveletekben tevékenykedő elit formációnak számít. „A védelmi szervezetek vezetői a legtitkosabb megbeszéléseken azt mondják, hogy ha ragaszkodsz a jogszabály gyors és drasztikus elfogadásához, abban a pillanatban a szerződés darabokra hullik. Izrael tartalékos rendszere össze fog omlani” – áll a levélben.

Irán Szisztán és Beludzsisztán délkeleti tartományában ismeretlen fegyveresek vasárnap lelőtték a Szaraván körzeti rendőrség bűnügyi nyomozóosztályának vezetőjét – jelentette a Mehr hírügynökség. Ali Reza Sahraki őrnagy feleségét, aki az autójában vele utazott, kritikus állapotban kórházba szállították. A hatóságok vizsgálják az ügyet. Az utóbbi időben megszaporodtak az egyelőre tisztázatlan indítékkal elkövetett támadások Iránban. Szombaton Komban két hittanhallgató sérült meg egy autós merényletben. A héten Abbász Ali Szoleimáni vallási vezetőt gyilkolta meg egy bank biztonsági őre. Iránt tavaly ősz óta zavargások sújtják, miután az iráni-kurd, Mahsza Amini a rendőrség őrizetében meghalt, mert állítólag megsértette a női viseleti előírásokat.

Ebrahim Raisi iráni elnök szerdán Damaszkuszba utazik a szíriai elnök hivatalos meghívására egy „nagyon fontos” kétnapos látogatásra – jelentette az állami média. „Raisi jövő szerdai damaszkuszi útja nagyon fontos utazás a térségben zajló változások és fejlemények miatt” – idézte az IRNA állami hírügynökség Hoszein Akbari iráni szíriai nagykövetet. A látogatásra a regionális rivális Irán és Szaúd-Arábia közötti közeledés, valamint a Damaszkusz iránti fokozott arab elkötelezettség közben kerül sor.

Közösségi-oldalán reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentésére, miszerint Magyarország viselkedése NATO-tagországként nem megfelelő. A tárcavezető bejegyzésében közölte, szerencsére nem Zelenszkij dönti el, hazánk viselkedése megfelelő-e vagy sem. Hangsúlyozta, „a magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek a háborúért. Számos magyar ember – a kárpátaljai magyar közösség tagjai – halt már meg ebben a háborúban.” A tárcavezető hozzátette, ha ez a nyilatkozat azt jelenti: az ukrán elnök tisztelettel megköszöni a magyaroknak, hogy beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából, és tisztelettel megköszöni, hogy folyamatosan küldik a segélyeket, akkor szívesen, és számíthatnak ránk a jövőben is.

Csehország szövetségeseivel együtt keresni fogja a lehetőségét annak, hogyan növeljék a lőszerszállításokat Ukrajnába – jelentette ki a cseh államfő vasárnap Prágában. Petr Pavel Zuzana Caputová szlovák államfővel együtt péntektől vasárnapig háromnapos munkalátogatást tett Ukrajnában. Prágába való visszatérése után Petr Pavel a Kbely katonai repülőtéren tartott sajtótájékoztatót. Az elnök szerint Ukrajnában komoly lőszerhiány van, ami akadályozza Kijevet, hogy ellentámadást indítson az orosz megszállók ellen az ukrán területek feletti ellenőrzés visszaszerzésére. Az elnök úgy látja, hogy az oroszok naponta négyszer-ötször több lőszert használnak fel, mint az ukránok. – Keresni fogjuk az utat, hogyan növeljük a lőszerszállítást saját forrásainkból – jelentette ki Petr Pavel.

Gitanas Nauseda litván elnök szerint Ukrajna Ukrajna biztosan a NATO tagja lesz, de nem valószínű, hogy erre a háború vége előtt sor kerül. „Tisztában vagyunk ezzel, és az ukránok is tudják ezt. Tovább kell lépnünk a gyakorlati szakaszba, meg kell határoznunk a következő lépéseket” – fogalmazott az államfő. Nauseda ugyanakkor abban bízik, hogy a NATO következő, júliusban a litván fővárosban, Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján már egy konkrét menetrendet tudnak elfogadni. A litván elnök szerint az elmúlt évek egyik legbonyolultabb témája a szövetségen belül Ukrajna tagsága lesz. A NATO szabályzata egyébként kimondja, hogy háborúban álló országgal nem lehet bővíteni a tagok listáját.

Kivonulhat a Wagner-csoport Bahmutból a növekvő veszteségek és lőszerhiány miatt – mondta egy interjúban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője. A Bahmutban folyó harcok kapcsán az ukrán katonai hatóságok leszögezték, az orosz erők nem tudták elvágni a frontvonalban lévő városba vezető utánpótlási útvonalaikat. A tüzérségi lőszerek hiánya miatt a szükségesnél ötször nagyobbak a veszteségek Bahmutnál – mondta Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök egy orosz katonai bloggernek. Hozzátette, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek is levelet írt, amelyben lőszerutánpótlást kért. Elmondta: „Ha a lőszerhiányt nem oldják meg, kénytelenek vagyunk … vagy visszavonulni, vagy meghalni”.

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke vasárnap Jeruzsálemben „áldott nemzetnek” nevezte Izraelt. „Izrael, te egy áldott nemzet vagy” – írta McCarthy a nyugati fal látogatókönyvébe, miután leszállt a Ben Gurion repülőtéren, és hozzátette: „Közös értékeink olyan köteléket kötnek össze, amely soha nem szakad meg”. A kaliforniai republikánus egy 20 amerikai kongresszusi képviselőből álló kétpárti csoportot vezet, akik csatlakoztak a nyugati fal rabbijához, Shmuel Rabinovitchhoz a Kotelben imádkozva. Kevin McCarthy a a folyamán a Kneszetben mond beszédet.

Időjárás:

Ma főképp változóan felhős-napos idő lesz a meghatározó.
Este helyenként kialakulhat kisebb eső, zápor.
A hőmérséklet jellemzően 17 – 23 fok köré emelkedik.