Benny Gantz hétfőn kijelentette, hogy az Isaac Herzog elnök közvetítésével folyó kompromisszumos tárgyalások eddig nem hoztak eredményt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.05.02.

A Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának – közölte Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően.

„A magyarországi az egyedüli európai CPAC, az egyedüli kontinentális hub, ami idevonzza Budapestre a világ jelentős jobboldali szereplőit” – mondta Szánthó Miklós.

Benny Gantz hétfőn kijelentette, hogy az Isaac Herzog elnök közvetítésével folyó kompromisszumos tárgyalások eddig nem hoztak eredményt.

Franciaország-szerte több mint háromszáz nagygyűlést szerveztek hétfőre, a munka ünnepére, melyek közül jónéhány erőszakba torkollott.

Belföldi hírek:

A Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának – közölte Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn, útban Rómába. „Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem” – mondta a katolikus egyházfő anélkül, hogy további részleteket közölt volna ezen erőfeszítésekről. „Úgy vélem, békét csakis a csatornák megnyitásával lehet kötni. Sosem lehet békét elérni elzárkózás útján” – fogalmazott a pápa. Mint mondta, megbeszélte az ukrajnai helyzetet Orbán Viktor miniszterelnökkel és Hilarion metropolitával, az Orosz Ortodox Egyház budapesti-magyarországi egyházmegyéje kormányzójával. „Mindenki érdekelt a békéhez vezető útban” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Magyarországnak, a magyar jobboldalnak önmagán, az ország formális méretén jóval túlmutató ereje van – nyilatkozta az Alapjogokért Központ főigazgatója a május 4-5-én megrendezendő CPAC Magyarország konferencia kapcsán a mandiner.hu-n megjelent interjúban. Fontos politikai képesség a stratégiai nyugalom, és legalább ilyen fontos a geostratégiai ügyesség: hogy egy országnak legyen geopolitikai elképzelése regionális, de akár globális szerepéről is – tette hozzá Szánthó Miklós. „Úgy kell megvalósítani szuverenitásunkat, hogy közben globális együttműködéseket építünk” – fogalmazott a főigazgató a CPAC szerepéről szólva, megjegyezve azt is: „önmagunk dicsérete van annyira fontos, hogy azt nem bízhatjuk másra”. Számos CPAC volt a múlt évben, de „a magyarországi az egyedüli európai CPAC, az egyedüli kontinentális hub, ami idevonzza Budapestre a világ jelentős jobboldali szereplőit” – mondta.

Soha nem voltunk még ennyire távol Európától – fogalmazott Kele János, a Momentum elnökségi tagja az uniós csatlakozás 19. évfordulója alkalmából. Közölték: hétfőn a Momentum Mozgalom feltette az Európai Unió zászlaját a Karmelita előtti kordonra, hiszen Magyarország 19 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Donáth Anna, a párt EP-képviselője szerint az Európától való távolodás egyik szimbóluma a Karmelita előtti „építési kordon”, amely mögé szerinte elbújik a miniszterelnök.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5266-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7466-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – írta az ORFK.

Külföldi hírek:

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke keményen bírálta Joe Biden elnököt, amiért több mint négy hónappal a hatalomba való visszatérése után még nem fogadta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt. McCarthy egy kétpárti kongresszusi küldöttség vezetőjeként érkezett Izraelbe. McCarthy azt mondta: „Ha a Fehér Házba való meghívás nem történik meg, akkor Ő hívja meg a miniszterelnököt. Amikor arról kérdezték, hogy meddig várna, McCarthy azt mondta: „Azt hiszem, már túl sok idő telt el. Hamarosan meg kellene hívnia őt”. Hozzátette, hogy Isaac Herzog elnököt már meghívta, hogy júniusban Izrael 75. évfordulója alkalmából a kongresszus mindkét kamarája előtt beszéljen.

A Legfelsőbb Bíróság hétfőn tárgyalta a Regavim mozgalom Benjámin Netanjahu miniszterelnök elleni petícióját Khan al-Ahmar kiürítésével kapcsolatban, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az ülésre azt követően került sor, hogy múlt hét hétfőn az állam benyújtotta álláspontját az ügyben a bírósághoz, arra hivatkozva, hogy nem indokolt a bíróság beavatkozása – és ismételten kérték a telep kiürítésére irányuló indítvány elhalasztását. A bírók megkérdezték az állam képviselőjét, hogy jelen esetben mennyi ideig tart még a törvény végrehajtáság, és jobban belegondolva, milyen garanciákat tud adni az állam arra, hogy a rendeleteket a sok évvel ezelőtti ígéretek szerint teljesítik. Az állam képviselője közölte, a politikai szint álláspontja az, hogy nem az a kérdés, hogy a kiadott bontási parancsokat végre kell-e hajtani, hanem az, hogy mikor és milyen módon. Hangsúlyozva a releváns politikai és biztonsági megfontolások figyelembevételét az intézkedéshez.

A Likud novemberi választási kampányának központi ígérete volt a 0-3 éves gyerekek ingyenes bölcsődei oktatásának bevezetése, amelyre a választók eddig hiába vártak. A bölcsődei díjak törlésére ugyan nem kerül sor, de a megélhetési költségek miatt elégedetlen izraeliek megnyugtatására Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Becalel Szmotrich pénzügy, illetve Joáv Kisch oktatási miniszter sajtótájékoztatón ismertette a 0-3 éves gyermekek bölcsődéinek támogatására irányuló kormányzati terv első szakaszát. A kormány által meghirdetett terv a jelenleg súlyos munkaerőhiánnyal küzdő állami bölcsődékben járó gyermekek mintegy 25 százalékának biztosít költségcsökkentést, leghamarabb nyolc hónap múlva.

Benny Gantz hétfőn kijelentette, hogy az Isaac Herzog elnök közvetítésével folyó tárgyalások, amelyek célja, hogy kompromisszumra jussanak a kormány által tervezett igazságügyi reformról, eddig nem hoztak eredményt. „A tárgyalások egyáltalán nem haladnak semmilyen kérdésben, különösen nem az igazságügyi kiválasztási bizottság ügyében” – mondta Gantz pártja frakcióülésén a Knesszetben. Ezzel a koalíciónak arra a rendkívül vitatott törekvésére utalt, hogy a bírák kiválasztása felett kormányzati kontrollt érvényesítsen. „Nem fogjuk megengedni, hogy politikusok ellenőrizzék a bírák kinevezését, mert ez politikai bírák kinevezését jelenti” – mondta Gantz, és fogadkozott, hogy pártja nem fog kompromisszumot kötni ebben a kérdésben.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a határrendészet harcosai az éjszaka letartóztatásokat hajtottak végre Júdea és Szamária-szerte valamint a Jordán-völgyben. A harcosok három keresett férfit tartóztattak le A-Zababde, Rumana és Nur Samsz falvakban a Menashe Regionális Dandár területén. A Nur Samszban végzett művelet során gyanúsítottak gumikat égettek, petárdáztak, és rálőttek a harcosokra, akik viszonozták a tüzet. A Binjamin Regionális Dandár területén lévő Beitunia, Karjut és Beit Szurik falvakban hat keresett személyt tartóztattak le. A Jordán-völgyben lévő Akabat Dzsaber menekülttáborban és Tammun faluban három keresett személyt tartóztattak le. Akabat Dzsaberben tűzharcra került sor palesztin fegyveresek és az izraeli erők között. Az izraeli erők sérüléseket azonosítottak. A Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma szerint egy 17 éves gyerek halálos fejlövést szenvedett, hat másik palesztin, köztük három súlyosan megsérült az izraeli erőkkel folytatott összecsapásokban. Az izraeli erők nyolc keresett személyt tartóztattak le al-Midya, Betany falvakban és Hebron városában. Az éjszaka folyamán összesen 17 gyanúsítottat tartóztattak le, akiket átadtak a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

Bezárták Izrael utolsó aktív covid-osztályát is egy jeruzsálemi kórházban. A jeruzsálemi Herzog Orvosi Központ döntése azt jelenti, hogy ezentúl Izraelben minden koronavírusos esetet más légzőszervi betegségben szenvedő betegeknek otthont adó kórtermekben fognak kezelni. Januárban a covidot influenzaszerű vírusos megbetegedéssé minősítették vissza Izraelben. Dr. Kobi Haviv kórházigazgató azt mondta, hogy „egy korszak véget ért. Nagyon sok mindent megtanultunk. Olyan tapasztalatokat gyűjtöttünk, amelyeknek remélhetőleg hasznát vesszük a jövőben. Egyszerűen csak örülünk, hogy mindezt magunk mögött hagyhatjuk”. „Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy bezárjuk az osztályt” – tette hozzá.

Törökország „semlegesítette” az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia feltételezett vezetőjét egy szíriai bevetés során – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Erdogan a TRT Türk török műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy az Abu Huszein al-Kurasi fedőnevű férfit a török hírszerző szervezet által végrehajtott műveletben „semlegesítették”. „A török hírszerző szervezet hosszú ideje követte al-Kurasit” – mondta Erdogan. Hozzátette: „folytatni fogjuk a harcot a terrorszervezetekkel, minden megkülönböztetés nélkül”. Ankara a „semlegesített” kifejezést használja a megölt vagy elfogott fegyveresekre. Az Iszlám Állam évekig nagy területeket ellenőrzött Irakban és a szomszédos, háború sújtotta Szíriában. A szélsőséges milícia mindkét országban katonai vereséget szenvedett, de fegyveresei továbbra is aktívak, és több támadást hajtottak végre a két országban.

A Szudánban szembenálló felek, az Abdel Fattah al-Burhan tábornok vezette reguláris hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők nemrég újbóli tűzszünetről állapodtak meg, aminek értelmében lehetővé tették volna, hogy a civilek vasárnap éjféltől további 72 órán keresztül biztonságban hagyhassák el a háborús zónákat, és eljussanak az ország kikötőibe. A tűzszünet ellenére azonban a fegyveres erők légi támadásokat hajtottak végre hétfőn a fővárosban, Kartúmban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a tűzszünet megsértésére reagálva Szudánba küldte a humanitárius részlegének vezetőjét. A szervezet véleménye szerint az észak-afrikai országban példátlan helyzet alakult ki.

Az orosz légierő több ukrán város ellen intézett rakétatámadást, egy ember meghalt, három pedig megsebesült a dél-ukrajnai Herszon régióban – jelentette a helyi katonai közigazgatás. Moszkva hétfőn újabb rakétacsapásokat mért az ukrán városokra, amelyeket a kijevi erők szerint nagyrészt semlegesítettek. A helyi katonai közigazgatás vezetője, Olekszandr Prokudin azt írta, hogy „az orosz hadsereg a régió területének lakónegyedeit, valamint egy hivatalos épületeit vette célba Herszon régió központjában”. A támadásban egy ember meghalt, három másik, köztük egy gyermek pedig megsebesült – tette hozzá, megjegyezve, hogy a várost 24 óra alatt nyolcszor érte támadás. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be, hogy a Kijevet támadó orosz harcigépek 18 kilőtt rakétájából 15-öt megsemmisítettek.

A szakszervezetek számos civil csoporttal együttműködésben Franciaország-szerte több mint háromszáz nagygyűlést szerveztek hétfőre, a munka ünnepére. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a hatóságok 550-600 ezer tüntetőre számítottak országszerte. Párizsban 80-100 ezer fő vonult fel. Több helyen is erőszakos fordulatot vettek a tüntetések. Angers városában jelenlévők bankok, ingatlanügynökségek és munkaerő-közvetítő cégek kirakatait és irodáit is megrongálták, a kiérkező rendőröket petárdákkal, kövekkel és üvegekkel dobálták. A tüntetők egy kis csoportja betörte a városháza ablakait. Párizsban a tömeg elején a tüntetők folyamatosan támadták a rendőröket, és kirakatokat törtek be.

Időjárás:

Ma egy mediterrán ciklon érkezés várható. Többnyire változóan felhős-napos idő lesz a meghatározó.
Este mindenütt borongós, helyenként esős időre számíthatunk.
A hőmérséklet jellemzően 15 – 23 fok köré emelkedik.