Ma is folytatódik az Emlékezés Napja, miközben tegnap újabb terrortámadást követtek el Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2023.04.25.

A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik is – jelentette ki a miniszterelnök.

Az LMP szolidáris a pedagógusokkal, az ellenzéki párt szerint ugyanis a kormány nem segít – jelentette ki Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

Ma is folytatódik az Emlékezés Napja, miközben tegnap újabb terrortámadást követtek el Izraelben.

Négy újabb magyar állampolgárt menekítettek ki a fegyveres harcok sújtotta Szudánból – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Belföldi hírek:

A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik is – jelentette ki a miniszterelnök a 16. Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében Budapesten. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hangsúlyozta: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. Hozzátette: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új rendszer – mondta. A kormányfő a diákoknak azt üzente: a siker kulcsa a kíváncsiság, a kreativitás, a kitartás és az együttműködés.

Technikai megállapodás született az igazságügyi csomagról – jelentette be a közösségi oldalán Varga Judit. Az igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint szerdán konstruktív megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai uniós biztossal. Az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak. Most a biztosi kollégium döntését várják – írta a tárcavezető. Mint ismert, a magyar kormány és az Európai Bizottság között tavaly nyár óta intenzív egyeztetések, konstruktív tárgyalások folynak annak érdekében, hogy a magyar emberek hozzájussanak az őket jogosan megillető uniós forrásokhoz. A szóban forgó igazságügyi reformcsomag a 2021–2027 közötti felzárkóztatási támogatások odaítélésének legfontosabb feltétele.

Az LMP szolidáris a pedagógusokkal, az ellenzéki párt szerint ugyanis a kormány az egyik kezével elvesz tőlük, de a másikkal sem ad semmit – jelentette ki Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes. A politikus sérelmezte, hogy a kabinet a tanárok béremelését illetően folyamatosan „az Európai Unióra mutogat”, holott a megfelelő bérek biztosítása szerinte a magyar állam feladata, az uniónak ahhoz nincs köze. Kijelentette: egy azonnali, 50 százalékos emelésre lenne szükség, amit minden évben egy infláció feletti növelésnek kellene követnie ahhoz, hogy a magyarországi tanárok bére elérje az osztrákokét, és vonzóvá váljon a pálya. A készülő státusztörvénnyel ugyanakkor elvesz a kormány a tanároktól – hangsúlyozta a politikus. Azt mondta: a tervezet kizárólag olyan változtatásokat tartalmaz, amelyek súlyosan korlátozzák a pedagógusokat.

Országszerte sztrájkoltak a közoktatásban és a szakképzésben dolgozó pedagógusok, tiltakozva a státustörvény ellen. A Belügyminisztérium elé 0. óra az oktatásért címmel civilek szerveztek ülősztrájkot. A köznevelést és a pedagógusok új életpályáját támogató törvénytervezetekről másfél hónapja tart a szakmai egyeztetés, rendszeresek a tárgyalások az érdekképviseletekkel, a szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagógus Karral és az Országos Köznevelési Tanáccsal – írta a Belügyminisztérium hétfői közleményében. „Sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét” – írták.

Külföldi hírek:

Ma is folytatódik az Emlékezés Napja. Tegnap este 8 órakor egy percre megszólalnak a szirénák országszerte az izraeli háborúkban elesett katonák és a terrortámadások áldozatainak emlékére. Ma 11:00 órakor két percre ismét megszólalnak a szirénák, majd ezzel kezdetét veszik az állami megemlékezések országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken. A fő ceremóniára a jeruzsálemi Herzl-hegyen kerül sor. Az Emléknap ma este 7:45-korfáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi a 75. Függetlenségi Nap.

Illusztráció

Újabb terrortámadást követtek el Izraelben. A jeruzsálemi Mahane Yehuda piac közelében elkövetett feltételezett autós merényletben öten sebesültek meg, közölték a mentősök. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a merénylet „egy újabb kísérlet izraeli állampolgárok meggyilkolására”. Netanjahu az emléknap eseményeit megnyitó ünnepségen mondott beszédet, miközben Izrael a háborúban és a terrorban elesettekre emlékezik. „Percekkel ezelőtt, nem messze innen, újabb kísérlet történt izraeli állampolgárok meggyilkolására” – mondta Netanjahu, hozzátéve, hogy az incidens „arra emlékeztet minket, hogy Izrael földjét és Izrael államát sok megpróbáltatáson keresztül szereztük meg”. A rendőrség szerint „semlegesítették” azt a sofőrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Jeruzsálemben autóval elkövetett robbantásos merényletet követett el.

Az izraeli hatóságok őrizetbe vettek egy jordániai képviselőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy fegyvert és aranyat csempészett be a palesztin lakosságú Ciszjordániába. Ammán azon dolgozik, hogy elérje a képviselő szabadlábra helyezését – közölte a királyság külügyminisztériumának szóvivője, Szinan al-Madzsali. Imád al-Advan parlamenti képviselő még vasárnap autóval lépte át a Jordán folyó mentén lévő fő határátkelőt, és elfogása után ki is hallgatták az izraeli hatóságok – közölte a szóvivő. „A minisztérium az illetékes ügynökségekkel együttműködve azon fáradozik, hogy részletes információkhoz jusson az ügyről, és azt a lehető leggyorsabban megoldja” – mondta Madzsali. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem kívánt reagálni a letartóztatással kapcsolatos hírekre.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn a Miniszterelnöki Hivatalban találkozott Hakeem Jeffries kongresszusi képviselővel, az Egyesült Államok Képviselőházának demokrata kisebbségének vezetőjével. Netanjahu megvitatta a delegációval, hogy meg kell akadályozni Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson, az Ábrahám-egyezményekről és a békekör más országokkal való kiterjesztésének lehetőségeiről. A találkozón jelen volt Ron Dermer stratégiai miniszter, Thomas Neides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Ofir Fleck miniszterelnök politikai tanácsadója és Avivit Bar Ilan, az Országgyűlés külpolitikai helyettese is.

Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnöke a The Times of Israel szerint elutasította azt az izraeli kérést, hogy halasszák el a palesztin kérdésről Izrael nemzeti gyásznapjára tervezett vitát. Gilad Erdan ENSZ-nagykövet a közelmúltban felkereste az orosz ENSZ-tisztviselőket, jelezve feléjük az Izrael védelmében elesettek nemzeti gyásznapjának jelentőségét, közölve, hogy nem lenne helyénvaló a „Közel-Kelet, beleértve a palesztin kérdést” témájú vita megtartása egy ilyen napon. Moszkva nem engedett, megtorlásképp azért, mert a zsidó állam támogatja Ukrajnát a jelenleg zajló háborúban – mondta egy diplomáciai tisztviselő az izraeli 12-es csatornának. A vitán a palesztinokat, akik győzelemként értékelik a vita megtartásáról szóló döntést, külügyminiszterük, Rijád al-Malki fogja képviselni.

Lezuhant egy amerikai motorral felszerelt, mintegy százkilós pilóta nélküli repülőgép a Moszkva megyei Noginszk közelében – közölték orosz hírügynökségek biztonsági szolgálatokra hivatkozva. A drón a város közelében zuhant le. Széttört, tüzet nem okozott. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. Noginszk Moszkvától mintegy ötven kilométerre keletre fekszik. A kettétört drónra vasárnap találtak rá. Február végén egy drón a Moszkva megyei Kolomna város közelében lévő Gubasztovo falunál zuhant le. A biztonsági szolgálatok szerint célpontja egy gázelosztó állomás lehetett.

Egyszerre harmincnál is több helyszínen kezdtek tüntetést klímavédelmi aktivisták hétfőn Berlinben, hogy a német főváros közlekedésének megbénításával kényszerítsenek ki fordulatot a szövetségi kormány klímapolitikájában. Az Utolsó nemzedék nevű csoport több más szerveződéssel együtt nagyjából nyolcszáz aktivista mozgósításával indította el a határozatlan időre szóló tüntetéssorozatot. Rendőrségi adatok szerint 33 helyszínen – többnyire közlekedési csomópontokon és autópályák le- és felhajtóinál – kezdtek demonstrációt. A kisebb csoportokat alkotó aktivisták ragasztóval az úttestre rögzítették magukat vagy transzparenseket tartva igyekeztek elállni az utat a járművek előtt.

Az Európai Unió tagországainak külügyminisztereit tömörítő tanács luxembourgi ülésén megállapodott arról, hogy a polgári és kereskedelmi ügyekben hozott unión kívüli határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló hágai egyezmény keretében szerződéses kapcsolatokat létesít Ukrajnával. Az uniós Külügyek Tanácsa közleménye szerint mivel Kijev 2022-ben ratifikálta az egyezményt, nincs akadálya annak, hogy Ukrajna és az Európai Unió között szerződéses igazságügyi kapcsolatok jöjjenek létre szeptember elsejétől. Az Európai Unió tagállamai úgy vélik, hogy nincs olyan alapvető akadály, például az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága, a korrupció elleni küzdelem vagy az alapvető jogok tiszteletben tartása terén, amely megakadályozhatná az EU-t abban, hogy szerződéses kapcsolatokat létesítsen Ukrajnával – jelentették ki a szakminiszterek.

Ausztrália kormánya az ország haderőfejlesztésében előtérbe helyezi a nagy hatótávolságú precíziós csapásmérő képességet, az irányított fegyverek hazai gyártását és a diplomáciát – ezek a kulcspontok az ausztrál védelmi rendszer hétfőn közzétett, a második világháború óta legnagyobb léptékű reformjának megindítását szorgalmazó felülvizsgálatában. A dokumentum szerint az Egyesült Államok már nem az „egypólusú vezetője az indiai-csendes-óceáni térségnek”, az Egyesült Államok és Kína közötti intenzív verseny határozza meg a régiót, a nagyhatalmi versengés a konfliktus lehetőségét hordozza magában. A vizsgálat középpontjába kerültek Ausztrália északi támaszpontjai, amelyek az ellenség elrettentetésére, valamint a kereskedelmi útvonalak és a kommunikáció védelmére szolgálnak. Anthony Albanese miniszterelnök a felülvizsgálatot „a második világháború óta végzett legjelentősebb munkának” nevezte.

Négy újabb magyar állampolgárt menekítettek ki a fegyveres harcok sújtotta Szudánból, míg hat másik személy evakuálása folyamatban van – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy négy magyar már biztonságban van Dzsibutiban, közülük hárman a Franciaországgal folytatott evakuációs együttműködés keretében jutottak ki az országból, amiért köszönetét fejezte ki Franciaországnak. Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve három másik magyar kimenekítése is zajlik. „Őket konzul kollégáim a Szudánnal határos egyes országokban meghatározott határátkelőkön várják” – mondta, hozzátéve, hogy ennél pontosabb információkat egyelőre nem árulhat el biztonsági okokból. Szijjártó Péter tudatta, hogy további öt magyar állampolgár még mindig a szudáni fővárosban tartózkodik.

Paul Seger, Svájc németországi nagykövete kiállt hétfőn a svájci alkotmány által előírt semlegesség mellett, amely értelmében az alpesi ország ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. A nagykövet egy német lapnak a fegyverszállítással kapcsolatban elmondta, hogy meglepte a rájuk zúduló kritika mértéke. Svájcban a semlegesség történelmi hagyományai miatt törvény tiltja, hogy az ország fegyvert exportáljon konfliktusövezetekbe. A törvény azt is kimondja, hogy a svájci gyártású lőszerek vásárlói nem adhatják tovább azokat egy hadban álló harmadik félnek. „A semlegesség a svájci identitás fontos része. Kialakult egy olyan vélemény, hogy Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút. Azonban 12 ezer darab lőszer nem tudja eldönteni vagy érdemben befolyásolni a háborút” – mondta Seger az interjúban.

Időjárás:

Ma is marad az erősen felhős égbolt. Helyenként kisebb eső is várható.
Este mindenütt felszakadozik a felhőzet, kitisztul az ég.
A hőmérséklet jellemzően 12 – 17 fok köré emelkedik.