Az “Oroszlánok Barlangja” sechemi militáns csoport legalább négy magas rangú tagja feladta magát a Palesztin Hatóságnak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.10.29.

Naiv illúzió, hogy orosz-ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából november 2-áig este nyolc óráig lesznek nyitva a fővárosi temetők.

Az “Oroszlánok Barlangja” sechemi militáns csoport legalább négy magas rangú tagja feladta magát a Palesztin Hatóságnak.

Varsó ellenzi az európai parlamenti képviselők megválasztásának javasolt módosítását.

Belföldi hírek:

Naiv illúzió, hogy orosz-ukrán tárgyalásokkal véget lehet vetni a háborúnak, a tartós békéhez amerikai-orosz tárgyalásokra van szükség, ehhez viszont fontos lenne, hogy a két ország vezetője találkozzon a G20-csoport közelgő csúcsértekezletén – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Buenos Airesben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége és az Európai Unió közös argentínai külügyminiszteri találkozóját megelőzően hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 indonéziai ülésén jó eséllyel részt vesz majd az orosz és az amerikai elnök is. „Értjük, hogy fontos a protokoll, értjük, hogy fontos, hogy mindenki erősnek láttassa magát, erősebbnek a másiknál. De itt emberek százezrei halnak meg, emberek milliói menekülnek, az egész világ válságba került” – szögezte le. Valamint kijelentette, hogy a békéhez amerikai-orosz tárgyalásokra van szükség. Szijjártó Péter aláhúzta, hogy bár regionális fegyveres konfliktusról van szó, az mégis súlyos negatív hatásokkal jár az egész világ számára.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt kéri, hogy adják vissza a sztrájkjogot a tanároknak – közölte a párt szóvivője. Barkóczi Balázs megismételte azokat a korábbi kéréseiket, hogy vegyék vissza a „jogtalanul kirúgott” tanárokat és vonjanak vissza minden tankerületi büntetést. Emellett a pedagógusoknak 45 százalékos azonnali béremelést kell adni és törvényben kell garantálni a túlóráik kifizetését – tette hozzá a képviselő. A politikus hozzátette: „Orbán Viktor egyelőre ugyanazt teszi, mint amit az elmúlt 12 évben csinált: távoli és homályos ígéreteket tesz a tanároknak, hogy majd talán 2025-ben valamivel jobb lesz a fizetésük. Ez a kormányzati magatartás csak olaj a tűzre, a tanároknak éppen ebből van elegük – nekik most kell fizetésemelés, nem 2025-ben.” – magyarázta a politikus. Az iskolákról elmondta, azokat a fenntartásukra szolgáló forrásokkal együtt vissza kell adni azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt kérik – közölte.

A mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából november 2-áig este nyolc óráig lesznek nyitva a fővárosi temetők – közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója. Október 27. óta november 2-ig reggel hét és este nyolc óra között tartanak nyitva a temetők, november 3-ától ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, azaz reggel fél nyolctól délután öt óráig látogathatók a sírkertek – közölték. Idén két temetőben is tartanak központi kegyeleti megemlékezést: október 31-én délután öttől az Új Köztemető szóróparcellájában, valamint november 1-jén ugyancsak délután öt órától a Farkasréti temetőben, a ravatalozó előtti téren. A BTI Temetkezési Divízió a legnagyobb forgalmú Új köztemetőben azzal is segíti a látogatókat, hogy igény szerint október 29-étől november 1-ig térítésmentesen, kisbusszal is eljuthatnak hozzátartozóik sírhelyéhez. A jármű reggel nyolc és délután öt óra között áll rendelkezésre – írták. Közölték, a kegyeleti helyszínek nyugalmának biztosítása érdekében október 29-étól november 2-áig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani. Kivétel ez alól az Új köztemető, ahova ebben az időszakban díjmentesen lehet behajtani. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az európai uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül hajthatnak be a temetőkbe, ha ezt a sírkertek forgalma lehetővé teszi. Mozgásukban korlátozott látogatóikat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint inkább a kisebb forgalmú délelőtti órákban keressék fel a temetőket.

Külföldi hírek:

Az “Oroszlánok Barlangja” sechemi militáns csoport legalább négy magas rangú tagja feladta magát a Palesztin Hatóságnak. A csoport a közelmúltban támadások sorozatát hajtotta végre izraeli célpontok ellen. A Palesztin Hatóság arra készül, hogy védőőrizetbe helyezze őket a jerikói börtönben. Helyi palesztin sajtóértesülések szerint a négy operatív között volt Mahmúd al-Bana, aki megsebesült a terrorcsoport ellen végrehajtott keddi izraeli rajtaütésben. Al-Bana egy Facebook-bejegyzésében közölte, hogy egy másik operatívval együtt feladta magát, hogy óvja az életét. Beni Gantz védelmi miniszter közösségi-oldalán megosztotta a megölt, célkeresztben lévő és a magát feladó terroristák képét a ,,börtönben vagy sírban” szöveggel. A biztonsági szervezetek forrásai szerint az operatívok lépése mögötti ok az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Jamam terrorelhárító egység e heti speciális sechemi hadművelete volt. Az izraeli csapatok kedd hajnalban razziát hajtottak végre az Oroszlánok Barlangja militáns csoport rejtekhelyén Szamáriában, a sechemi kaszbában, amelyet bombagyártó laboratóriumkét használtak, és megölték az akció elsődleges célpontját, a szervezet vezetőjét, a 31 éves Wadi al-Houhot.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tárgyaló osztrák kormánydelegáció célja, hogy a földgázszállításról szóló szándéknyilatkozaton túllépve már konkrét megállapodással térjen haza – közölte Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön Abu-Dzabiban. Nehammer idén már második alkalommal látogatott Abu-Dzabiba, hogy megbeszélést folytasson arról, miként tudna az Egyesült Arab Emírségek cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítani Ausztriába. „Arra számítunk, hogy még annál is kedvezőbb megállapodást tudunk kötni, mint amilyet Olaf Scholz német kancellár szeptemberi látogatásán hoztak tető alá” – mondta Nehammer. Az RWE német energiavállalat akkor 137 ezer köbméter cseppfolyósított földgáz szállításáról állapodott meg Németország számára. Az osztrák kormánydelegációban tárgyal Leonore Gewessler energiaügyi miniszter és Magnus Brunner pénzügyminiszter. A konkrét szállításokról az osztrák olaj- és gázipari vállalat köthet majd szerződést, amelynek az egyik legnagyobb részvényese – az osztrák állam mellett – a Mubadala, Abu-Dzabi szuverén vagyonkezelő alapja 24,9 százalékos részesedéssel.

Varsó ellenzi az európai parlamenti képviselők megválasztásának javasolt módosítását – derül ki a lengyel belügyi tárca által előkészített állásfoglalás csütörtökön ismertetett tervezetéből. Az Európai Parlament (EP) májusban fogadott el az európai uniós választási szabályok teljes átdolgozását javasló jelentést, amely szerint egységes európai választási rendszerré alakítanák a most 27 eltérő módon zajló EP-választásokat. A tárcaközi egyeztetésre elküldött, majd utóbb a kormány elé bocsátandó lengyel állásfoglalás szerint Varsó nem ért egyet az EP projektjével, mivel annak egyes megoldásai nincsenek összhangban a lengyel jogrenddel. Az EP által javasolt páneurópai listák az Európai Unió föderalizációja felé tett lépést jelentenék – áll az állásfoglalásban. Minthogy a lengyel alkotmány 18 éves korhatárhoz köti a választási jogot, erre hivatkozva azt is ellenzik, hogy az uniós javaslat szerint az EP-választáson minden 16 éven felüli állampolgár részt vehessen.

Nem minősítené többé illegális drognak a kannabiszt a német szövetségi kormány, és szigorú szabályozás alá venné a pszichoaktív szer piacát – jelentették be szerdán Berlinben. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a tervezett szabályozás alapelveit ismertető tájékoztatóján elmondta, hogy a kannabisz illegális kábítószerként kezelésén, vagyis a szer termesztésének, értékesítésének és fogyasztásának tiltásán alapuló hozzáállás kudarcos, mert egyre növekszik a fogyasztás, bővül a feketepiac, és emelkedik a szer hatóanyagtartalma. Ezért új megoldásokra van szükség – fejtette ki a miniszter, kiemelve, hogy a holland mintát nem lehet követni, mert egyesíti a liberális szabályozás összes hátrányát.

Az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint az Egyesült Államok és szövetségeseinek kereskedelmi műholdjai célponttá válhatnak Oroszország számára, ha részt vesznek az ukrajnai háborúban. Oroszország, amely 1957-ben felbocsátotta a világűrbe a Szputnyik-1-et, az első ember alkotta műholdat, 1961-ben pedig eljuttatta az első embert a kozmoszba, jelentős támadó űrkapacitással rendelkezik, ahogyan az Egyesült Államok és Kína is. Oroszország 2021-ben műholdellenes rakétával semmisítette meg egyik saját műholdját. Konsztantyin Voroncov, az orosz külügyminisztérium illetékes igazgatóhelyettese az ENSZ Közgyűlés Első Bizottságának ülésén elmondta, a kereskedelmi műholdak legitim célpontjává válhatnak egy csapásnak azt követően, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a világűrt a nyugati dominancia érvényesítésére próbálják felhasználni. Voroncov kifejtette, hogy a nyugati műholdak használata az ukrán háborús erőfeszítések támogatására „rendkívül veszélyes tendencia”. Hozzátette, provokatív, hogy a Nyugat ilyen műholdakat használ Ukrajna támogatására.

A mianmari humanitárius válság súlyosbodására figyelmeztetett az ENSZ mianmari különmegbízottja a világszervezet New Yorki-i székhelyén. Noleen Heyzer kiemelte, hogy az 55 millió lakosú délkelet-ázsiai országban több mint 13,2 millió embernek nincs elegendő ennivalója, 1,3 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, a két éve puccsal hatalomra került junta pedig nem hagy fel a lakosság elleni kegyetlenkedéssel. Beszédében Heyzer beszámolt augusztusi mianmari látogatásáról, amely során találkozott a junta vezetőjével, Min Aung Hlaing tábornokkal. Azt mondta neki: az ENSZ elvárja Mianmartól, hogy térjen vissza a civil kormányzáshoz. „Az emberek változást akarnak, nem fogadják el a hadsereg irányítását” – jelentette ki a megbízott.

Időjárás:

Ma is az évszakos átlagnál enyhébb időre számíthatunk. Este a borongós idő válik meghatározóvá. A hőmérséklet jellemzően 15 – 20 fok köré emelkedik.