Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és a Jerusalem Post konferencia elnöke szerint Izrael jelenlegi választási rendszere „a katasztrófa receptje”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.14. reggelén

Intézkedési tervet készít a fűtési időszakra a fővárosi önkormányzat a szakszervezettel közösen – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Az egészségügy digitalizációjában Magyarország sokat lépett előre, azonban vannak még fejlesztendő területek, mondta Takács Péter.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és a Jerusalem Post konferencia elnöke szerint Izrael jelenlegi választási rendszere „a katasztrófa receptje”.

Harcok törtek ki tegnap éjszaka az örmény-azeri határon Hegyi-Karabah térségében, a felek egymást vádolják a helyzet újbóli elmérgesedéséért.

Belföldi hírek:

A miniszterelnök a közösségi oldalára felkerült legfrissebb videós bejegyzésben hívja fel a figyelmet arra, hogy legyenek bármekkorák is az éppen előttünk magasodó akadályok, nem adhatjuk fel azt a nagy célunkat, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa. Orbán Viktor a videóban kijelenti: a migráció civilizációs kockázatot jelent. „Nyugat-Európa példájából láthatjuk: ott, ahol letelepednek az illegális migránsok, az élet már sohasem lesz olyan, mint korábban volt” – hangoztatta a miniszterelnök.

Intézkedési tervet készít a fűtési időszakra a fővárosi önkormányzat a szakszervezettel közösen – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A hivatal közleménye szerint a fővárosi önkormányzat vezetése elkezdte az egyeztetéseket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) arról, hogyan csökkenthetné az önkormányzat – a munkaegészségügyi szabályokat betartva – az épületek energiafelhasználását. Első lépésként a Főpolgármesteri Hivatal működését érintő intézkedésekről volt ilyen egyeztetés – írták. A fővárosi önkormányzat hivatalának otthont adó Városháza utcai épület már teljes mértékben távfűtéssel működik – közölték, hozzátéve, hogy ugyanakkor ennek költsége is jelentős lehet, ezért a több mint 50 ezer négyzetméteres épületre elhasznált energiamennyiség körülbelül 20 százalékos csökkentése szükséges. A hatályos munkaegészségügyi szabályokat figyelembe véve az egyeztetések alapján az épületben 20 fok lesz a hőmérséklet a fűtési időszakban. Ez a korábbi 22 fokos szinthez képest 10-12 százalékos megtakarítást jelenthet – írták. Közölték azt is, felmérik, hogy hol lehet átköltöztetésekkel az épület egyes részeit lekapcsolni a fűtési rendszerről, és ezzel csökkenteni a fűtött területek nagyságát.

Az önkormányzatoknak ellen kell állniuk, nem szabad átadni a vízközmű-vagyont az államnak – jelentette ki az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Keresztes László Lóránt szerint ugyanis a kormány arra készül, hogy kiszervezi az ágazatot. A politikus úgy látja: a kormány feladni készül egy fontos alapelvet, azt hogy nemzeti kézben tartsa a víziközmű-infrastruktúrát. Közölte: abból következtetett erre, hogy semmilyen szakmai irányítás nincs az illetékes tárcánál, de a kormány olyan szervet sem hozott létre, amely ennek a rendkívül kiterjedt infrastruktúrának a felújítását koordinálni tudná.

Az egészségügy digitalizációjában Magyarország sokat lépett előre, azonban vannak még fejlesztendő területek – nyilatkozta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Takács Péter, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Tel-Avivban tartandó kétnapos konferenciáján vesz részt, emlékeztetett: Magyarország 2017-ben vezette be az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) platformot, amely – mint mondta – nagy áldás a magyar egészségügynek. A rendszer „jótékony hatását” a koronavírus-járvány alatt is megtapasztalhatta az ország, hiszen ennek segítségével monitorozni lehetett az ellátóhelyeket mind a Covid, mind más betegségek szempontjából – mondta, ide sorolva az e-recept alkalmazását is, ami megkönnyítette az emberek életét. Kiemelte: tart az eeszt-rendszer továbbfejlesztése, lakosságcentrikussá szeretnék tenni, így a személyre szabott gyógyítás egyik eszköze lenne.

Külföldi hírek:

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és a Jerusalem Post konferencia elnöke szerint Izrael jelenlegi választási rendszere „a katasztrófa receptje”, mivel egyetlen kis politikai frakció képes megbuktatni egy kormányt. A New Yorkban megrendezett Jerusalem Post konferencián Lauder arra hivatkozva, hogy Izraelben az elmúlt három évben öt választást tartottak, azt mondta, hogy a jelenlegi rendszer, amelyben az izraeliek egyenlően oszlanak meg jobb- és baloldal között, szinte biztosan garantálja, hogy a mostani, november 1-jén tartandó választást hamarosan újabb választás követi. Az izraeli politikai rendszer eredendően instabil volta nem előnyös az ország számára, és a katasztrófa receptje. „Egyetlen ország, egyetlen vállalkozás, egyetlen szervezet – semmi sem tud megfelelően működni, ami bármilyen csoport által zsarolható” – mondta Lauder.

Lövéseket adtak le kedden a Védelmi Minisztérium egyik traktorára, amely karbantartási műveleteket végzett a határkerítés mentén Dzsamala palesztin falu közelében, Dzsenin térségében (Menase Regionális Dandár), közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. Sérülés nem történt. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint mintegy 40 töltényhüvelyt találtak a területen. Az izraeli hadsereg hajtóvadászatot indított a tettesek után. A palesztin közösségi médiában terjesztett videó állítólag az Al-Aksza Mártírok Dandár terrorcsoport tagjai által elkövetett támadás pillanatát mutatja be. Az izraeli védelmi minisztérium és a hadsereg júniusban megkezdett egy 360 millió sékel összegű építkezést az úgynevezett varratzónában. A 45 kilométer hosszú és kilenc méter magas falat áprilisban hagyták jóvá, a terrorhullám nyomán. Technológiai rendszerekkel erősítik meg, és ez lecseréli a mintegy 20 éve épített kerítést.

Minden lehetséges eszközzel és formában támogatni kell Ukrajnát, és még több szankciót kell kivetni Oroszországra – jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Sanna Marin beszédében hangsúlyozta, minél nagyobb hatást ér el az Európai Unió a szankciók által, annál drágább lesz Oroszország számára a háború folytatása. „A támogatásunkkal Ukrajna meg foga nyerni, szívünkben már meg is nyerte a háborút” – fogalmazott. Kijelentette: Oroszország az energiaellátást zsarolásra használja, és meg akarja osztani az uniós egységet. Ezzel szemben Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszország magára maradt, az Európai Unió pedig egységesebb, mint valaha. Oroszország saját gazdaságát és jövőjét teszi tönkre – húzta alá. A finn miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy a szankciók érezhetők legyenek az oroszok mindennapi életében, ugyanis – mint mondta – nem elfogadható, hogy amíg ukrán állampolgárok halnak meg, addig az orosz állampolgárok szabadon utazhatnak.

Magyarország közvetítő szerepet tölt be a Nyugat-Balkán és az Európai Unió között – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Vjosa Osmani koszovói államfővel tartott sajtótájékoztatóján kedden Pristinában. Kiemelte: Európa békéjéhez, stabilitásához szükséges, hogy a Nyugat-Balkánon béke és biztonság legyen, ehhez járul hozzá a KFOR-haderő, valamint egy jövőbeli európai uniós tagság a Nyugat-Balkán országai számára. Közölte, hogy Magyarország határozott és elkötelezett a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának támogatásában és ebbe beletartozik Koszovó európai integrációja is. Most, hogy Ukrajna és Moldova megkapta a tagjelölti státuszt, ez egyszerre lehetőség és veszély – mondta. Novák Katalin hangsúlyozta: ebben a vonatkozásban az esélyt látjuk, és azt a lehetőséget szeretnénk megragadni, hogy a mostani időszak felgyorsíthatja a már várakozó országoknak az integrációt.

Magyarország hadereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős, a balti légtérellenőrzési misszióban résztvevő magyar katonák pedig a szövetség védelmén keresztül hazánk biztonságát is óvják – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a litvániai siauliai légibázison. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a litván légierő repülőbázisán tett látogatásán elmondta, hogy a kalinyingrádi orosz exklávé a legmilitarizáltabb területe Európának, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója. A miniszter köszönetet mondott helytállásukért, higgadtságukért a magyar katonáknak, és rámutatott, hogy a jelenlegi háborús körülmények között ez ma a honvédség legélesebb, legnehezebb kiküldetése. Leszögezte, hogy a katonák a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul rendkívül felelősségteljesen kell eljárniuk, hiszen az egyik legfontosabb cél a közvetlen konfliktus megelőzése az észak-atlanti szövetség és Oroszország között.

Harcok törtek ki tegnap éjszaka az örmény-azeri határon Hegyi-Karabah térségében, a felek egymást vádolják a helyzet újbóli elmérgesedéséért. Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kedden telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnökkel, valamint Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Pasinján azt is közölte, hogy legalább 49 örmény katona vesztette életét az összecsapásokban. Az Interfax orosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában a miniszterelnök hozzátette, a harcok, noha kisebb intenzitással, de folytatódnak. A News.am című örmény hírportál közölte, hogy éjszaka rendkívüli ülést tartott az örmény biztonsági tanács, Pasinján pedig hivatalosan is felkérte a Kremlt, segítsen szavatolni Örményország biztonságát a Moszkva és Jereván között 1997-ben életbe lépett, katonai ügyekre is kiterjedő kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében. Az Interfax orosz hírügynökség később arról számolt be, hogy Suren Papikján örmény és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megegyeztek, hogy „lépéseket tesznek a helyzet stabilizálására”. Antony Blinken a feszültség azonnali csökkentésére szólított fel.

Időjárás:

Ma egy mediterrán ciklon melegfrontja éri el térségünket. Este országszerte megvastagszik a felhőzet. A hőmérséklet jellemzően 17 – 30 fok körül alakul.