A magyarok érdekeit képviselik

A magyarok érdekeit képviselik

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt elhibázott szavakról, valamint az ellenzékről.

A politikus legelőször beszélt arról az akcióról, ami múlt héten a Facebookon történt, ahol az emberek, így a közszereplők is csak egy-egy szavas posztokat tettek közzé, bemutatva saját gondolataikat, értékeiket. Ő is megtette, de egy olyan szót választott, a „kitartást”, ami valóban sokak érzékenységét sértheti. Mint megjegyezte, elnézést kér mindenkitől, senkit nem szándékozott megbántani. Ugyanakkor azt is hozzátette, számos szó és kifejezés van, amit a történelem bemocskolt, a politikának az is a dolga, hogy ezeket a szavakat tisztára mossa.

          Egy másik bejegyzése is vitákat váltott ki, ahol az államférfiúságról írt. Ennek kapcsán megjegyezte, nem azt akarta kifejezni, hogy saját magát államférfiúnak gondolja, ezt a címet nem is maguknak adják a közszereplők. Azt a tevékenységük nyomán a történelem ítéli meg. Mindezek mellett az is fontos lenne, hogy a mai magyar politikusok a korábbi államférfiakat kövessék, ha ez megtörténne, sokkal jobb hely lenne Magyarország.

          A pártelnök beszélt arról az eseményről, ahol a Tranziton Gulyás Gergely kancellária miniszterrel vitázott, és ahol az elemzők szerint ezt a vitát el is vesztette. A politikus azt mondta, lehet, hogy ez így volt, de véleménye szerint vitapartnere nem mondott igazat egyetlen szavával sem. Példának hozta fel, amikor az energiaárak elszabadulása kapcsán Gulyás Gergely mindezt a háborúval és a szankciókkal kötötte össze, erre Gelencsér Ferenc azt mondta, a Momentum már tavaly is figyelmeztetett az energiaárak megugrására, és arra, hogy a rezsirendszer így nem tartható.

          A pártelnök, miután parlamenti képviselő lett, az 1. kerületi önkormányzatban betöltött tisztségéről le kellett, hogy mondjon. A betöltetlen helyére pedig időközi választást írtak ki, amire most vasárnap került sor, ahol a kormánypártok toronymagasan győztek. Az ellenzék sokat kampányolt, országosan elismert politikusok is megfordultak itt, de ez sem vezetett eredményre. A vereségnek két jelentősebb oka volt a pártelnök szerint. Egyrészt az ellenzéki szavazók az áprilisi fiaskó óta apátiában vannak, amiből nem sikerült kizökkenteni őket. Másrészt pedig nem sikerült a választás napján a mozgósítás, véleménye szerint nem tudtak versenyre kelni a Kubatov-listával. Megjegyezte, időközi önkormányzati választások történetében még nem volt ilyen magas a részvétel, ami 35 százalék volt.

          A jövőt illetően Gelencsér Ferenc szerint az ellenzéki pártoknak az a dolga, hogy bemutassák a jelenlegi helyzetet, például azt, hogy számos területen emelt adót a kormány, amit legvégül a lakosság fog megfizetni. Nagyon fontos lenne, hogy végre megállapodás szülessen az EU-val. Arra a felvetésre, hogy a kormánypártok szerint az ellenzéki politikusok az ország ellen cselekszenek, Gelencsér Ferenc kijelentette, az ellenzéki pártok, így a Momentum politikusai, az EP képviselői, a magyarok érdekeit képviselik. Ugyanakkor mindez nem egyenlő a magyar kormánnyal. Ha a kormányt kritizálják, akkor olyan eseteket hoznak fel, ahol egyértelműen elhibázott projektek szerepelnek, amikhez uniós támogatást igényeltek. A Momentum továbbra is azon fog dolgozni, hogy hallassa a hangját, és elmondja a véleményét.