A belbiztonsági szolgálat támogatja a Palesztin Hatóság megerősítését célzó lépéseket, és dolgozik azok előmozdításán, mondta Ronen Bar

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.10. reggelén

A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál, mondta Gulyás Gergely.

Nagyon jó úton halad az Artemisz-program, mondta Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A belbiztonsági szolgálat támogatja a Palesztin Hatóság megerősítését célzó lépéseket, és dolgozik azok előmozdításán, mondta Ronen Bar.

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin.

Belföldi hírek

A kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a kormány magán kezdi a takarékoskodást, amely azonban nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket. Elmondta, a következő kormányülésig minden miniszternek a saját területén meg kell hoznia az ehhez szükséges intézkedéseket. Beszámolt arról is, hogy a kormány tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet a gáz kiváltása érdekében. Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, minden fatermékre – fajtánként eltérő – hatósági árat fog megállapítani a kormány – közölte. A miniszter azt mondta, az erdőgazdaságok mindenkinek tudnak biztosítani tíz köbméter fát, ami egy háztartás téli fűtésére elegendő. Szólt arról is, hogy szénprogramot is indítanak, ezért a barnaszénre is állami elővásárlási jogot biztosítottak. 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés külszíni, felszíni fejtés esetén. Az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban a kormány megteszi – közölte. Gulyás Gergely közölte, a kormány egy olyan támogatási programot is kidolgoz, amely lehetővé teszi, hogy az ellátási láncok sértetlenül – a profit csökkenésével – folytatni tudják tevékenységüket – mondta.

Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez, ami a mostani válságos időszakban segíthet a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Roberto Sánchez külkereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel való tárgyalása után elmondta, hogy az ukrajnai háború példátlan gazdasági, politikai és biztonsági kihívások elé állítja a világot. Ez pedig szerinte megnöveli a megbízható partnerségek jelentőségét, főleg egy olyan ország számára, amely annyira nyitott gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország. Kiemelte: „a magyar gazdaság válság alatti növekedésének szempontjából is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi gazdasági-kereskedelmi együttműködéseink folyamatosan bővüljenek”.

Nagyon jó úton halad az Artemisz-program, mondta Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta, az amerikaiak nagyon jól döntöttek, hogy ideiglenesen leállították a rakéta startját, mert valahol szivárgást észleltek. A rakétáról elmondta, a fedélzeten van két bábu is, amiknek a ruházatának elkészülésében izraeli kutatók segédkeztek, míg a babákon és ruháikon lévő sugármérőket magyar szakemberek szállították. Ami a programot illeti, Ferencz Orsolya elmondta, azért viseli az Artemisz nevet, mert ő volt a görög mitológiában Apolló testvére, akiről elnevezték az amerikaiak korábbi sikeres Hold-programját is. Most is az a cél, hogy minél többet megtudjunk a holdról. Ebben a projektben az amerikaiak mellett az Európai Űrügynökség, köztük a magyarok, valamint Izrael is komoly szerepet vállal. Kiemelte, minden, az űrbe feljuttatott eszköz kettős céllal rendelkezik, ez mindig is így volt. A szakember beszélt a klímahelyzetről is, amiről elmondta kifejezetten jó hír, hogy a hazai klímakutatók és a kormány leülnek egymással tárgyalni.

Az elmúlt napokban hallhattuk Kern Andrást és művészbarátait, tapsolhattunk az izraeli Nigun kvartettnek, megcsodálhattuk a színpadon a kirobbanó formában lévő Koncz Zsuzsát, álló ovációval ünnepeltük Havasi Balázst, együtt éltettük a zene erejét Malek Andreával és péntek este megnézhettük a Budapest Klezmer Band koncertjét a Dohányban és Gergely Róbert koncertjét a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, ahol visszautazhattunk az elmúlt évtizedek hangulatába, s még mindig nincs vége, van még előttünk néhány nap, amikor a felhőtlen életörömre fókuszálhatunk.Vasárnap meghallgathatjuk, hogyan szól a „Földközi-tenger hangja” egy spanyol énekesnő, Mara Aranda révén a Rumbach-ban, ugyancsak vasárnap részesei lehetünk a Teszter Nelli-Nógrádi Gergely szerzőpáros ősbemutatójának egy zenés komédia előadásán a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában; majd ugyanitt hétfőn már a Sabbathsong Klezmer Band koncertjén emlékezhetünk Fényes Szabolcsra és Jávor Pálra. Ugyancsak ősbemutatóval jelentkezik a Zsidó Kulturális Fesztiválon most először a Madách Színház, amelynek Tolnay Szalonjában az Emberszag című film-szín-játékot adják szeptember 12-én, hétfőn este 7 órától.

Külföldi hírek:

A Sabak vezetője, Ronen Bar az Egyesült Államok közel-keleti ügyekért felelős külügyminiszter-helyettesének, Barbara Leafnek azt mondta, hogy a belbiztonsági szolgálat támogatja a Palesztin Hatóság megerősítését célzó lépéseket, és dolgozik azok előmozdításán. A Sabak igazgatója ugyanakkor megjegyezte, hogy az izraeli választási időszak nagyon érzékeny, és megnehezíti a döntéshozatalt az ügyben, nyilatkozták a beszélgetés tartalmát ismerő izraeli források a Walla híroldalnak. Leaf a Biden-kormány azon nagy aggodalmai miatt utazott Izraelbe, hogy a helyzet romlása Júdea és Szamáriában, valamint az Izrael és a palesztinok közötti erőszak eszkalációja súlyos válsághoz vezet. A biztonsági szervezetek magas rangú tisztviselői, akikkel Leaf találkozott, világossá tették számára, hogy erről a politikai körrel kéne beszélnie. A feszültség Júdea és Szamáriában jelentősen fokozódott az elmúlt hónapokban. Jelentősen megnőtt a palesztinok által katonák és telepesek elleni támadások száma, ugyanakkor jelentősen megnőtt az Izraeli Védelmi Erők palesztin városokban végrehajtott rajtaütéseinek száma. Ennek eredményeként pedig megnőtt a palesztin halálesetek száma is.

Tizenkét „ultrajobboldali nézeteket valló” ember bíróság elé állítását kezdeményezte a francia terrorellenes ügyészség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Emmanuel Macron államfő ellen terveztek merényletet 2018 novemberében. A vádhatóság terrorista bűnszövetkezet címén kérte augusztus 18-án a 22 és 62 év közötti gyanúsítottak bíróság elé állítását. Közülük egy nő és 11 férfi, s a Barjols elnevezésű közösségi-csoporton keresztül tartották a kapcsolatot egymással – tudta meg az AFP hírügynökség. A per megtartásáról – esküdtszék vagy büntetőbíróság előtt – a vizsgálóbíró hozza meg a végső döntést. Az ügyben 2016. november 6-án indult eljárás, amikor is a radikális szélsőjobboldal több szimpatizánsát előállították. A nyomozás először 14 embert gyanúsított meg terrorista összeesküvéssel, de a négy évig tartó vizsgálat végén két ember ellen ejtették a vádat.

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az „illegális, imperialista és igazolhatatlan” orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a németországi Ramstein légitámaszponton. A miniszter az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport ülését megnyitó beszédében kiemelte, hogy a washingtoni vezetés 6,3 milliárd dollár értékű támogatásról döntött a legutóbbi, júliusi tanácskozás óta. A Joe Biden elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tűzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést – mondta.  Lloyd Austin kiemelte, hogy Kijev támogatóinak meg kell erősíteniük a hosszú távú segítség iránti elkötelezettségüket, mert „nehéz út” áll az országukat bátran védelmező ukránok előtt. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a védekezés sikeres, és változóban van a háború jellege.

A héten megkezdte őszi ülésszakát az Egyesült Államok Kongresszusa, amelynek felsőháza, a szenátus ősszel az azonos neműek házasságát törvénybe iktató demokrata javaslatról is szavaz, amelyet a képviselőház júliusban már elfogadott. Az őszi ülésszakot meghatározza majd a közelgő félidős választás – és annak szintén most induló kampánya -, amelyen arról is döntenek, hogy melyik képviselő és szenátor folytathatja a munkát a törvényhozásban januártól. Az azonos neműek házasságát elismerő törvényt a képviselőház július közepén fogadta el. Ezt követően a szenátus szeptemberre halasztotta, hogy szavazzon a sokak szerint megosztó javaslatról. Ahhoz, hogy elfogadják, a 100 szenátor közül 60-nak a támogató szavazatára van szükség, ami azt jelenti, hogy 10 republikánus tagnak is a javaslat mellé kell állnia. A szenátus többségi, demokrata képviselőcsoportjának vezetője, Chuck Schumer a nyári szünet előtt határozottan úgy nyilatkozott, hogy szavazásra bocsátják a kérdést, de pontos menetrendet nem mondott.

Az elmúlt két évben tíz országból kilencben több évtizedes fejlődést vetett vissza a várható élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét terén a világjárvány – állapította meg az ENSZ csütörtökön közzétett jelentése. Az emberi fejlettségi index című jelentésben 1990 óta először fordult elő, hogy két egymást követő évben – 2020-ban és 2021-ben – is romlottak a számok, ami visszatérést jelent a 2016-os szintre. A világ öt évvel marad le a fejlődésben, és az ENSZ attól tart, az ukrajnai háború tovább ront a helyzeten. A jelentés szerint 2021-ben Svájc volt a világ éllovasa 84 éves várható élettartammal, az oktatásban töltött áltagosan 16,4 évvel és 64 475 svájci frankkos medián éves fizetéssel. A skála túlsó végén Dél-Szudán helyezkedik el, ahol 55 év a várható élettartam, a helyiek átlagosan mindössze 5,5 évet töltenek iskolában, és évente 768 dollárt (304 ezer forint) keresnek.

Időjárás:

Ma még erősen felhős idő várható záporokkal, zivatarokkal. Este befelhősödik az ég, és elvétve kisebb eső, zápor is lehet. A hőmérséklet jellemzően 20 – 25 fok körül alakul.