A jövő héttől elérhető az oltópontokon az új covid-ellenes vakcina

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.09.11. reggelén

Orbán Viktor szerint az orosz-ellenes szankciók csak Európának ártanak.

Nemzeti gyász van Angliában II. Erzsébet királynő halála miatt.

Több mint 2 és fél milliárd dolláros amerikai katonai segély Európának.

A jövő héttől elérhető az oltópontokon az új covid-ellenes vakcina.

Hírek: 

A miniszterelnök ismét azt szorgalmazta, hogy az Európai Unió változtasson a szankciós politikán. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha ez nem történik meg, akkor Európa helyzete nem lesz könnyű. Mint mondta, jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány. Az utóbbi viszont Orbán Viktor szerint Magyarországot nem érinti, itt lesz gáz és elég villany is. A kormány azonban eközben előírta az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak, hogy negyedével csökkentsék a gáz felhasználását.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint szabályt sért, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum. Erről is a kormány döntött, de az érdekképviselet arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg is hatályos törvény meghatározza a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét. Eszerint ülőmunka esetén fél méter magasan 20-22 fokot kell biztosítani. Boros Péterné, a szakszervezet elnöke emlékeztetett rá, hogy az új intézkedés több mint 600 ezer ember munkavégzését érinti. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt közölte, a kormány magán kezdi a takarékoskodást, de ez nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem zárható ki, hogy a novemberi és decemberi gazdasági adatok fényében módosítani kell a jövő évi költségvetést. A büdzsét – akárcsak az előző években is mindig – a nyári szünet előtti egyik utolsó ülésén fogadta el a parlament. Szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy a háborús helyzet és a gazdasági válság miatt kockázatos ennyire előre tervezni. Egyikük már akkor úgy fogalmazott, hogy a benne szereplő számok közül csak a dokumentum oldalainak számozása érvényes. Az ellenzéki pártok azt kifogásolták, hogy a kormány gazdaságpolitikája megélhetési válságba sodort rengeteg embert.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a kormány következő ülésén döntenek az élelmiszerek és az üzemanyagok hatósági árának fenntartásáról. Elemzők szerint nagyon valószínű, hogy megszűntetik az árstopokat. Ez viszont azzal fenyeget, hogy tovább romlanak az inflációs adatok. A Központi Statisztikai Hivatal a héten tette közzé az augusztusi számokat. Eszerint a múlt hónapban 15,6 százalékos volt az éves infláció, az élelmiszerek árának növekedési üteme pedig túllépte a 30 százalékot is. Szakértők úgy látják, a rezsicsökkentés megszüntetése, az aszály következményei és a nemzetközi folyamatok a következő hónapokban tovább rontják az adatokat. Így az infláció elérheti majd a 20 százalékot is.

Koszovóba készül a magyar államfő. Novák Katalin a tervek szerint kedden látogat Pristinába. Az elnök a héten már két hivatalos külföldi utat is tett. Pénteken Szerbiában tárgyalt, előtte pedig Romániában járt. Bukarestben 12 éve nem fogadtak magyar államfőt, így megállapította, hogy most új fejezetet nyitottak a két ország kapcsolataiban. Klaus Iohannis államfővel megállapodtak, hogy lehetőség szerint csökkentik a létező feszültségeket. Közös céljuknak és egyben feladatuknak is nevezték, hogy felerősítsék az Európai Unió hangját és növeljék befolyását.

A területfejlesztési miniszter abban bízik, hogy a jövő év első negyedében megérkezhetnek az első összegek Magyarországra az uniós helyreállítási alapból. Navracsics Tibor emlékeztetett rá, hogy Brüsszel két héten belül válaszol a magyar kormány levelére, amelyben az Európai Bizottság aggályait igyekeztek elhárítani. Ugyanerről volt szó az igazságügyi miniszter kétnapos brüsszeli tárgyalásain is. Varga Judit hat uniós biztosnak is elmondta a folyamatban lévő magyarországi intézkedéseket. A megbeszélések után azonban uniós források arra utaltak, hogy nem tartják elegendőnek az eddigi lépéseket, így a jogállamisági eljárások várhatóan folytatódni fognak.

A magyar államfő szerint II. Erzsébet királynő a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakja volt. Novák Katalin azt írta, mi magyarok sokat tanultunk az uralkodótól a nemzetért és a családért való kiállásban. Az életének 97. évében elhunyt királynőt világszerte méltatták vezető politikusok. Angliában nemzeti gyász van a jövő hét végén várható temetésig. II. Erzsébettől – aki több mint 70 évig uralkodott – a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, vesznek végső búcsút, ott, ahol néhai édesapja és tavaly, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik. Az uralkodó halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös lett a király, aki – mint közölték – III. Károly néven lépett trónra. Első közleményében úgy fogalmazott, szeretett édesanyja halála az egyik legszomorúbb pillanat, hiánya pedig szomorúsággal tölti el az embereket az egész világon.

Az új brit kormányfő – akinek kinevezése az elhunyt uralkodó utolsó hivatalos tevékenysége volt – megtette első reformlépését. Lizz Truss ugyanis hivatalba lépése után adócsökkentéseket és további változásokat helyezett kilátásba, hogy folytatódhasson a gazdaság növekedése. Mint közölte, a korábban tervezettnél több mint ezer fonttal alacsonyabb szinten fagyasztják be a háztartási energiaárakat. A következő két évben 2500 font – mintegy 1 millió 100 ezer forint – lesz a háztartásoknak évente számlázható átlagos energiaellátási díj felső határa. A 47 éves Liz Truss az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke. Több hónapos választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, és lett a lemondásra kényszerült Boris Johnson utóda. Korábban részt vett több kormányban, legutóbb külügyminiszter volt.

Csúcstalálkozóra készül az orosz és a kínai elnök. Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping csütörtökön tárgyal az üzbegisztáni Szamarkandban, ahol mindketten részt vesznek az úgynevezett Sanghaji Együttműködési Szervezet megbeszélésén. A két államfő legutóbb februárban Pekingben tanácskozott, röviddel azelőtt, hogy Oroszország megindította Ukrajna elleni invázióját. Putyin a héten arról beszélt, hogy az ukrajnai – moszkvai szóhasználat szerint – „különleges hadművelet” eredményeképpen országa megerősítette szuverenitását. Azt is közölte, hogy nem elkezdték a katonai műveleteket Ukrajnában, hanem csak megpróbálják befejezni őket.

Az Egyesült Államok újabb jelentős katonai segítséget nyújt Ukrajnának. Ezt közölte előre nem bejelentett kijevi látogatásán az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken elmondta, hogy 675 millió dollár értékben küldenek még fegyvereket, lőszereket és felszereléseket a harcoló országnak. Ennél azonban lényegesebb, hogy további 2 milliárd 200 millió dollárt kívánnak hosszú távon fordítani arra, hogy megerősítsék Ukrajna és 18 szomszédja biztonságát. Mint mondta, olyanokat segítenek, amelyeket leginkább fenyegethet az orosz agresszió. Volodimir Zelenszkij elnök szerint Blinken látogatása fontos jelzés és „garancia arra, hogy Ukrajna vissza tudja szerezni ideiglenesen megszállt területeit”.

A volt amerikai elnök floridai birtokán olyan iratokat foglaltak le, amelyek közül a legérzékenyebbek egy külföldi ország katonai védelmi képességeiről szóltak, beleértve annak atomarzenálját is. Erről ír a Washington Post, amely nem nevezi meg az érintett államot. A cikk szerint a 11 ezer iratból sok annyira titkos volt, hogy csak a mindenkori kabinet tagjai tekinthették meg. Donald Trump korábban hazugságnak nevezte a nukleáris titkokról szóló híreszteléseket, az FBI-t és az igazságügyi minisztériumot pedig azzal vádolta, hogy boszorkányüldözést folytatnak ellene. A szövetségi nyomozók, az FBI emberei hónapok óta próbálták visszaszerezni a dokumentumokat, de a bukott elnök arra hivatkozott, hogy jogosan tartja magánál őket.

Itthon a jövő héttől elérhető lesz az oltópontokon a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája. Ezt az eredeti vírustörzsre és az omikoron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, az új készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett, 12 év felettieknek. Galgóczi Ágnes közölte: most majdnem 110 ezer adag érkezett, de a következő hetekben összesen több mint 3 milliót várnak belőle. Rusvai Miklós víruskutató szerint a nyári járványhullám lecsengőben van, és a következőre másfél-két hónapot talán még várni kell. Oltatni azoknak érdemes magukat, akik valamilyen rizikócsoportba tartoznak.

Budapesten ma nyílt nap van a Vígszínházban. A cél az, hogy a művészek és a közönség együtt ünnepelhessék meg az évadkezdést. A programsorozat végig kalauzolja a látogatókat a színház ritkán látott helyszínein és alkalmat teremt arra, hogy a közönség kötetlenebb formában találkozzon a művészekkel. A gyerekeket arcfestéssel, tánctanulással, jelmez- és parókapróbával várják. A teátrum archívumának kincseiből a Vígböngészdében lehet válogatni, és a színház művészeinek saját készítésű édességeiből is lehet vásárolni. A bevételt jótékonysági célokra ajánlják fel. Az eseményt a Víg125 koncert zárja, a Vígszínház történetének emblematikus előadásaiból nagyzenekari kísérettel adnak elő részleteket a társulat művészei.

A fővárosi Állatkertben pedig holnap rendezik meg a sérült gyermekek napját. Az eseményt immár harmincadik alkalommal tartják és ilyenkor több ezer fiatal gyűlik össze rokonaikkal, segítőikkel. A Volánbusz 19 megye 57 városából térítésmentesen szállítja a résztvevőket a fővárosba. Változatos programokkal, például Vastag Csaba koncertjével várják az érdeklődőket. A szervező, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége most első alkalommal működik együtt az Egyszülős Központtal, amely a rendezvényen hasznos információkkal segíti az érintett családokat.

Tovább tart a változékony idő. Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Ugyanakkor főleg északkeleten erősen felhős körzetek is lehetnek. Szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A szelet több helyen erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet napközben 19 és 25 fok között alakul, estére pedig jobbára 7 és 15 fok közé hűl le a levegő.