Az ellenzéknek most az a dolga, hogy a munkáját végezze

Az ellenzéknek most az a dolga, hogy a munkáját végezze

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ellenzék szemszögéből értékelte a Parlament tegnapi döntését, de beszélt a javaslataikról is, amelyeket később a kormány megvalósít.

Az ellenzéki politikus szerint a tegnapi parlamenti döntés is azt mutatta, hogy miközben a járvány következtében egyre több ember veszti el a munkáját, a megélhetését, közben a kormány nem tesz semmit az emberek jövedelempótlása érdekében. Ugyanakkor az is igaz, tettek lépéseket, amik jó irányba mutatnak, mint például a hiteltörlesztések, az adóbehajtások felfüggesztése, de azt is látni kell, most vannak, nem is kevesen, akik egyszerűen pénz nélkül maradnak. A Párbeszéd képviselője kiemelte, olyan jövedelempótló támogatásokat szeretnének látni, mint amilyeneket a szomszéd országokban bevezettek, de másutt is, ahol 60-80 százalékban vállalja át az állam a jövedelmek kifizetését a fizetni nem tudó vállalkozások helyett. Az ellenzék szerint ezen túlmenően most szükség lenne az álláskeresési járadék emelésére, az időtartamának a meghosszabbítására, pontosabban vissza kéne tenni a régi 9 hónapos határidőt.

Az ellenzéki pártok között nincs ebben egyetértés, de a Párbeszéd szerint most különösen fontos lenne az alapjövedelem bevezetése, hozzátette, erre van forrás a költségvetésben, hiszen csak idénre több mint 2000 milliárd forint van különböző beruházások finanszírozására, ezeknek legalább a fele elhalasztható, netán törölhető lehet. Mellette a képviselő a szolidaritás fontosságáról is beszélt, például – mint kiemelte, azok a milliárdosok, akik az elmúlt tíz évben gazdagodtak meg, most vissza is adhatnának valamennyit a vagyonukból. Mindezek mellett az MNB is felléphetne most, akár nyomtathatna pénzt is, bár ez békeidőben tilos, de most már helyzet van és azt is látni kell, nem fenyeget egy ilyen döntés inflációs veszéllyel.

Arra a kérdésre, hogy ilyenkor mit tehetnek az ellenzéki politikusok, Tordai Bence úgy felelt, a legfontosabb, hogy a munkájukat végezzék, aminek van is értelme, hiszen, mint hozzátette, a kormány sorra megvalósítja azokat a javaslatokat, amiket az ellenzék letesz az asztalra, igaz az is, pár nap különbséggel és a saját maga neve alatt, ezért sem szabad a parlamenti munkából kivonulni. Mindezek mellett természetesen a személyes segítségnyújtás is jelen van az életükben az ellenzéki politikusoknak, leginkább az önkormányzatokon keresztül.

Tordai Bence elmondta, neki, mint négygyerekes családapának jót tett a karantén, hiszen most sokkal többet látják egymást a családban. Ez másutt, másoknál is fontos, hiszen most van arra lehetőség, hogy a szülők egyre többet tanuljanak, beszélgessenek gyerekeikkel. A felnőttek is jobban egymásra vannak utalva, ez az egymás iránti türelmet igényli.