Nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.01-reggelén

Nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az operatív törzsnek ebben segítségére volt a Waberer’s logisztikai vállalat. A szállítások kedden is folytatódnak. Az egyéni védőeszközöket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók kapják – közölte, hangsúlyozva: a kórházparancsnokok jelentése alapján az operatív törzs megállapította, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés teljeskörűen rendelkezésre áll.  Kiss Róbert közölte azt is, a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el: 26 emberrel szemben rémhírterjesztés, 19-cel szemben közveszéllyel fenyegetés, 22 emberrel szemben csalás miatt indult eljárás, illetve kilenc járványügyi szabályszegéssel összefüggésben rendeltek el bűntetőeljárást. A kijárási korlátozás három napjában 943 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része – 822 eset – figyelmeztetéssel zárult. Hozzátette: eddig 9448 hatósági házi karantént rendeltek el, a rendőrség ezt 63 ezer alkalommal ellenőrizte.

Az áruforgalom zavartalanságának biztosításáról és az ingázók határátlépési lehetőségeiről egyeztetett  kedden videokonferencián egyeztetett a szerb európai integrációs miniszterrel és a szlovén külügyminiszterrel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  A koronavírussal szembeni védekezésben is szoros együttműködésre van szükség a szomszédos országokkal, mivel az emberek egészségének megvédésén túl fontos feladat a folyamatos ellátás biztosítása is – magyarázta.

Mindkét féllel megállapodtak, hogy fenntartják az akadálymentes árufuvarozást, bár Szerbia rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be – közölte. Elmondta: abban sikerült megállapodniuk, hogy a magyar-szerb határon jelenleg működő három átkelőhelyen fenntartják az áruk akadálymentes forgalmát, hozzájárulva ezzel a magyarok és a szerbek folyamatos ellátásához.

Szijjártó Péter azt is  bejelentette, hogy eddig 5500 magyart tudtak hazahozni, és a napokban ér haza az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából 257 magyar és 18 szlovák állampolgár. Hétfőn pedig négy busszal és 150 személyautóval érkeztek haza Tirolból magyarok, akik a kéthetes házi karantént Tirolban kitöltötték, tünetmentesek, negatív a tesztjük, így nekik a magyarországi hatósági házi karantént nem rendelték el.

A koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány Magyarországon és ez a következő hónapokban is így lesz. A kormány minden eszközével azon dogozik, hogy a lakosság számára az élelmiszerellátást továbbra is zavartalanul biztosítsa, emellett szigorúan fellép az élelmiszerek túlárazásával szemben is – közölték a koronavirus.gov.hu honlapon. A közlemény szerint a magyar gazdák és az élelmiszer-ellátásban részt vevő vállalkozások szorgalmának és erőfeszítésének köszönhetően biztonságos a magyar emberek élelmiszerellátása a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben is. A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, az alapanyagok pedig több mint nyolcvan százalékát itthon állítjuk elő. A kormány a folyamatos áruellátás érdekében több intézkedéssel javította a közúti fuvarozási és a kiskereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit is.

A Demokratikus Koalíció elnöke arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként Magyarországnak megítélt mintegy 2000 milliárd forintos (5,6 milliárd euró) uniós támogatásból pótolja a munkavállalók kieső jövedelmeit. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az EU most kivételesen gyorsan döntött, a pénz akár „mától vagy holnaptól” rendelkezésre állhat arra, hogy a kormány segítse a munkahelyüket elvesztőket. A kabinet azonban mégsem tett ilyen lépést – jelentette ki. A pártelnök úgy számolt, hogy amennyiben egymillióan veszítik el a munkájukat, akkor az uniós támogatásból hat hónapon keresztül lehetne fizetni az ő kieső jövedelmük négyötödét.

 

Külföld:

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel – 7,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem. Hollandiában a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek száma lassan eléri a négyezret, ezen belül az intenzív osztályon kezelt betegek száma 1072. Diederik Gommers, az intenzív ápolás országos tagozatának elnöke szerint jelenleg nem több, mint 1500 intenzív férőhely van még az országban.   A holland kormány várhatóan kedden dönt az érvényben lévő korlátozó intézkedések meghosszabbításáról, és esetleges újabbak bevezetéséről.

 

Spanyolországban már negyedik napja napi nyolcszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma – derült ki az spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatásából. A járvány kezdete óta a legtöbben, 849-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket a fertőzöttek közül. Eddig összesen 8189-en hunytak el. María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa elmondta: a halálos áldozatok 85 százaléka 70 év feletti, 60 százalékuk pedig 80 év feletti. A vizsgálatokkal igazolt fertőzések napi növekedése 9200 felett van, eddig több mint 94 ezer embernél azonosították a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét.

Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők az orosz parlament alsóháza által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák. Egy másik tervezet értelmében a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, ha a járványhelyzet úgy diktálja, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig öt évi börtön lesz kiszabható. Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés az Állami Duma által elfogadott jogszabály-tervezet értelmében öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelőst egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá bizonyos beosztásoktól, illetve foglalkozásoktól való háromévi eltiltással sújtható. A karantén egyszerű megsértése félmillió és 700 ezer rubel közötti bírsággal, vagy kétévi szabadságvesztéssel, továbbá beosztásoktól és foglalkozási köröktől való három évi eltiltással büntethető.

 

Egyre szigorúbb korlátozásokat vezetnek be az ázsiai országok az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a korlátozások ellenére messze még a járvány vége a térségben. Kaszai Takesi, a WHO nyugat-csendes-óceáni térségével foglalkozó részlegének vezetője szerint a jelenlegi intézkedések csak arra jók, hogy az országok időt nyerjenek a nagyarányú tömeges fertőzésekre való felkészüléshez. Aláhúzta: a kockázat a világjárvány megszűnéséig fennmarad. „A járványnak nincs vége az ázsiai és csendes-óceáni térségben” – figyelmeztetett a tisztségviselő. „Ez egy hosszútávú küzdelem lesz, nem lankadhat a védelmünk” – mondta. Kaszai szerint nem nyugodhatnak meg azok az országok sem, ahol csökken az esetek száma, mert előfordulhat, hogy a vírus később újult erővel támad.

Kihasználva a világot megbénító koronavírust, illetve, a tényt, hogy Donald Trump a novemberben esedékes újraválasztási kampányával van elfoglalva, Irán arra buzdítja az általa finanszírozott terrorcsoportokat, hogy szítsanak feszültséget a Közel-Keleten – írja a The Jerusalem Post.  Ezt támaszthatja alá az a tény is, hogy az elmúlt hétvégén két ballisztikus rakétát is hatástalanítottak Szaúd-Arábia légterében, melyet az irániak által szponzorált jemeni felkelők lőttek ki. Szintén a múlt hét végén, pénteken, a Gázai-övezetből indítottak Dél-Izrael ellen rakétát a Hamász terroristái, mely az első ilyen eset volt az elmúlt hónapban. Ezt megelőzően Bagdadban indítottak támadást az ún. Zöld Zónában amerikai érdekeltségek ellen, két katona, egy brit és egy amerikai meg is halt. A támadást Amerika az irániak által szponzorált Kataib Hizbullah terrorszervet elleni légitámadásokkal torolta meg.

 

Gazdaság:

Az izraeli pénzügyminisztérium vezetőhelyettese szerint az izraeli gazdaság idén 2 százalékot meghaladó visszaesést produkál majd a koronavírus-járvány miatt, azonban az év második felében gyorsan ismét növekedési pályára tud majd állni – írja a The Times of Israel. Lev Drucker szerint a legoptimistább becslés is maximum stagnálást jelenthet, a negatív növekedés azonban sokkal valószínűbb. 2019-ben az izraeli gazdasági növekedés 3,3 százalékos volt, mely még így is elmaradt a korábbi évektől, Drucker előrejelzését egyrészről a nemzetközi gazdasági folyamatokra, másrészről a koronavírus miatti izraeli intézkedések hatásaira alapozta.  Drucker, hozzátette, hogy ez évre a vírus előtt 3%-os növekedést prognosztizáltak a szakemberek.

 

Időjárás:

Szerdán országszerte javulás látszik az időjárásban. Derült ég, sok napsütés, kevés felhős, gyenge légmozgás lesz jellemző. A hőmérséklet azonban számottevően még nem emelkedik. A hajnali fagyos időszakot követően a délutáni értékek is még több fokkal elmaradnak a sokéves átlagtól.

Éjszaka marad a nyugodt, eseménytelen, derült időjárás. Ismét gyorsan hűl a levegő, hajnalban többnyire fagypont alatt várható a hőmérséklet. Erősebb fagyfoltok ismét a völgyekben, szélvédett fagyzugokban tudnak kialakulni.

A jellemző hőmérséklet átlaga   kedd délután +7 – +9, szerda reggel-9 – -1, szerda délután +10

csütörtök reggel-6 – -1 fok körül alakul.