Az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdasági stabilitás fenntartása érdekében

Az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdasági stabilitás fenntartása érdekében

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Parlament tegnapi döntéseiről beszélt.

A politikus beszámolt a parlament tegnapi üléséről, ahol a képviselők egy rendkívül fontos törvényről döntöttek, ami a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nevet viseli. A képviselők szabályokat állapítottak meg ennek kapcsán a korábban a kormány által meghirdetett vészhelyzeti állapottal kapcsolatban, ami az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdasági stabilitás fenntartása érdekében szükséges. Hozzátette, azt mindenki elismeri, hogy a mostani pandémiás helyzet nagyon súlyos és most a tegnapi döntés alapján a kormány számára megfelelő cselekvési jogkört, lehetőségeket adott a Parlament. Most lehetőség van arra – hangsúlyozottan a járványra tekintettel -, hogy a kormány egyes törvények alkalmazásától eltekintsen, azokat felfüggessze és mellette intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdasági stabilitás érdekében. A tegnapi nap folyamán ezt a törvényt fogadták el a kormánypártok kétharmados többségével, Bajkai István kifejtette, sajnos az ellenzék ismételten nemmel szavazott. A törvény megszavazása után nem sokkal pedig a köztársasági elnök megállapította, hogy semmilyen alkotmányossági aggály nem merülhet fel, így aláírta azt, így azt már ki is lehetett hirdetni.

A képviselő nevével jegyezték az a javaslatot, ami a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről szólt és amit tegnap szintén elfogadtak. Mint elmondta, eddig ennek az elismert egyetemnek több campusa volt, ami megnehezítette az intézmény életét. Most ennek a helyzetnek a megváltoztatása érdekében egyes ingatlanokat, mint a Magyar Rádió egykori épületegyüttesét bocsátották az egyetem rendelkezésére ingyenesen. Hozzátette, bár a mostani törvény ezt nem mondja ki, de egyértelmű, hogy a Pázmány korábbi ingatlanait pedig majd az állam fogja megkapni, igaz az is, ezzel kapcsolatban még lesznek tárgyalások a Vatikánnal is.  Ugyanakkor azt is kiemelte Bajkai István, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormány nem csak a felekezeti egyetemek részére nyújtott rendkívül sok kedvezményt, juttatást, hanem mindegyik felsőoktatási intézménynek.

Bajkai István beszélt arról is, hogy most nem lehet semmilyen rendezvényt sem tartani, így a nevéhez kötődő jótékonysági eseményeket sem, de mint megjegyezte, így is van mód segíteni, például telefonon keresztül igyekeznek támogatni az embereknek, de szervezik a különböző bevásárlási akciókat.