Isaac Herzog elnök elismerte a Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya és a Biden-kormány között kialakult feszültséget

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.07.06.Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, Kijevben az orosz–ukrán háborúról, valamint kétoldalú kérdésekről is tárgyalt.

Új sebességmérő traffiboxokat helyeztek el a 71-es út zánkai Erzsébet-táborhoz közeli szakaszán.

Isaac Herzog elnök elismerte a Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya és a Biden-kormány között kialakult feszültséget.

Szlovákiában terrortámadássá minősítették át a vádakat a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merénylet ügyében.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, Kijevben az orosz–ukrán háborúról, valamint kétoldalú kérdésekről is tárgyalt. A kormányfő a héten a közösségi-oldalán tett közzé videót az útról, melyben tudatta, 2100 kilométert tett meg, és háromórás tárgyalásra került sor az ukrán fővárosban. „Út a békéért Kijevbe” – hangsúlyozta.

Új sebességmérő traffiboxokat helyeztek el a 71-es út zánkai Erzsébet-táborhoz közeli szakaszán. A berendezések biztonságosabbá teszik a tábor megközelítését – közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Dékány Balázs rendőr dandártábornok elmondta, hogy a két traffiboxot a rendőr-főkapitányság és a zánkai Erzsébet-tábor együttműködésének részeként helyezték üzembe a tábor bejáratánál. Kiemelte, a 71-es út, főleg a nyári hónapokban, rendkívül forgalmas; a legtöbb baleset gyorshajtás miatt következik be, így jelentős megelőző szerepe van a sebességmérő berendezéseknek. Veszprém vármegyében egyébként huszonkét sebességmérő üzemel, ebből hat a 71-es úton található.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) 76 millió forintot gyűjtött a kárpátaljai magyarlakta települések oktatási intézményeinek támogatására, a városok felajánlását az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el Kárpátaljára. Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke felidézte: közel tízéves a szövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködése, a szövetség által gyűjtött adományt a segélyszervezet segít eljuttatni a rászorulóknak. Hozzátette: a megyei jogú városok most 76 millió forintot adományoztak a költségvetésükből a kárpátaljai magyarlakta települések oktatási intézményeinek támogatására, hogy a kárpátaljai gyerekek a lehető legjobb oktatásban részesülhessenek. Jelezte: ismét az Ökumenikus Segélyszervezete kérték fel, hogy szervezze meg az adomány eljuttatását az érintettekhez. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: nyugtalanító a helyzet Kárpátalján, az emberek nem látnak kiutat, így ebben a helyzetben feltétlenül szükséges a szolidaritás.

Továbbra is emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján. Azt írták, hogy az év 26. hetében a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja – mérsékelt koncentráció mellett – emelkedett. Hozzátették: az ország legtöbb pontján emelkedő tendenciát tapasztaltak. A települések közül emelkedő tendencia észlelhető Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén. A többi település mintáit stagnálás jellemzi, csökkenést sehol nem tapasztaltak. A tájékoztatás szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Budapesti déli részén az „emelkedett”, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Szolnok, Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Salgótarján, valamint Budapesti északi és központi telepén a „mérsékelt”, máshol az „alacsony” tartományba esik.

Külföldi hírek:

Isaac Herzog elnök elismerte a Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya és a Biden-kormány között az Izraelnek történő amerikai fegyverszállítások miatt kialakult legutóbbi feszültséget az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének július 4-i éves ünnepségén mondott beszédében: „Mint minden családban, itt sincs mindig mindenben egyetértés, és ez rendben van. A nézeteltérések nem ássák alá a két ország közötti barátság és szövetség széles alapját, amely összeköt bennünket a közös történelmünkkel és előmozdítja a két ország létfontosságú érdekeit.” – mondta. „Izrael államának és népének nevében mély hálámat fejezem ki Biden elnöknek, az Egyesült Államok kormányának, a Kongresszusnak és az amerikai népnek a támogatásért és szolidaritásért, amely mindig is horgonyt jelentett biztonságunk számára, és amelyet október hetedike óta sokféleképpen kifejeztek” – mondta Herzog. Míg a miniszterelnökök általában részt vesznek az amerikai nagykövetség éves július 4-i rendezvényén, Netanjahu idén nem vett részt.

Vadászgépek és egy harci helikopter a Déli Parancsnokság irányításával csapást mértek terroristákra, akik az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) iskoláiban rejtőztek Gázavárosban. A hadsereg szerint a terroristák parancsnoki helységet működtettek az Al-Qahirah iskolában az Al-Furkan negyedben és a Musza iskolában a Daradzs-Tuffa negyedben. A helyszínekről a Hamász terroristái számos terrorcselekményt terveztek, irányítottak és hajtottak végre a Gázai övezetben bevetett izraeli erők ellen. A támadás végrehajtása előtt a hadsereg több intézkedést is végrehajtott a polgári lakosság óvása érdekében, beleértve a légi megfigyelést, „precíz lőszerek” és más hírszerzési adatok használatát. „A Hamász terrorszervezet rendszeresen megsérti a nemzetközi jogot, miközben szisztematikusan kizsákmányolja a polgári épületeket és a polgári lakosságot élő pajzsként használja Izrael Állam elleni terrortevékenységhez” – tette hozzá a hadsereg.

A túszok családjai hirdetéseket helyeztek el egy Binjámin Netanjahu miniszterelnökről szóló könyvhöz, amely hamarosan megjelenik az izraeli újságokban, köztük a Haaretzben, Yediot Ahronothban és Israel Hayomban. A „Mr. Cserbenhagyó – A túszok magára hagyójának öröksége” című könyvet a Choosing Life szervezet írta, amelynek tagjai között vannak túszok családtagjai is. ,,Felismertük, hogy Netanjahu sebezhetősége az öröksége” – mondta az egyik forrás, aki részt vett a könyv reklámozásában, amelyet adományokból finanszíroznak. A 103FM-ben Einav Zangauker, a fogságban lévő Matan édesanyja azt állította hogy a tárgyalócsoport egyik tagja azt mondta neki, hogy Netanjahu politikai okokból szándékosan szabotálja a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodást.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő sürgette Donald Trump volt amerikai elnököt, leendő republikánus elnökjelöltet, hogy mihamarabb hozza nyilvánosságra az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború gyors befejezésére vonatkozó tervét, „ha valóban van ilyen javaslata”. Az ukrán elnök egyúttal figyelmeztetett arra, hogy egyetllen békejavaslatban sem szerepelhet Ukrajna szuverenitásának megsértése. „Ha Trump tudja, hogyan kell véget vetni ennek a háborúnak, még ma beszélnie kell róla. Ha az veszélyezteti Ukrajna függetlenségét, államiságát, akkor készen akarunk állni erre, tudni akarjuk” – szögezte le Zelenszkij a Bloomberg TV-nek Kijevben adott interjúban, amelyet a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szemlézett. Az interjúban az elnök egyébként a szokásos módon sérelmezte, hogy késnek a nyugati szövetségesek fegyverszállításai.

Csehország eddig 6,75 milliárd korona, azaz mintegy 108 milliárd forint értékű hadianyagot küldött az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának – közölte a cseh védelmi minisztérium a héten Prágában. A cseh kormány a haditechnika, a fegyverek és a lőszerek Ukrajnába küldését bizalmas rendszerben tárgyalja és hagyja jóvá, majd a védelmi miniszter javaslatára utólagosan ad róla tájékoztatást. Jana Cernochová védelmi miniszter a legfőbb közjogi méltóságok hradzsini tanácskozása után jelentette be, hogy az Ukrajnának eddig szállított katonai segélyről a héten hoznak nyilvánosságra részleteket. A tárca által közzétett listából kiderül, hogy a csehek eddig egyebek között nyolc katonai légi szállítóeszközt, 62 tankot, 131 gyalogsági páncélozott harckocsit, 26 speciális vegyi felderítő autót, 16 speciális légvédelmi autót, 47 teherautót, 13 tarackot és 12 rakétavetőt küldtek az ukránoknak.

Geert Wilders barátunk pártjának győzelme után több hónappal letette hivatali esküjét a holland kormány, soraiban a magyarul kiválóan beszélő tiszteletbeli konzulunkkal, Dirk Beljaartssal – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán, ahol a magyar nyelvű gratuláló levelet is közzétette. Mint írta, Dirk Beljaarts hosszú éveken keresztül dolgozott elkötelezetten a holland–magyar kapcsolatok fejlesztéséért és segítette honfitársainkat ügyes-bajos dolgaik intézésében. Dirk Beljaarts mostantól gazdasági miniszterként dolgozik tovább. Köszönjük az elmúlt évek közös munkáját és készen állunk a következő évek közös munkájára is! – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

Szlovákiában terrortámadássá minősítették át a vádakat a Robert Fico kormányfő elleni májusban elkövetett merénylet ügyében – közölte Maros Zilinka főügyész a közösségi-oldalon. Azt írta: „A beszerzett bizonyítékok alapján a vád alá helyezett cselekmény a jövőben különösen súlyos bűncselekménynek, terrortámadásnak minősül”. A szlovák büntetőtörvénykönyv alapján egy terrorcselekmény elkövetője 20-25 év börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető. Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Belgiumban feltehetően a nyár végéig marad a hármas szintű terrorkészültség a négyfokozatú skálán – derült ki a belga terrorelhárítás (OCAD) vezetője eheti bejelentéséből. „Belgium súlyos fenyegetéssel néz szembe és ez a nyár végéig aligha változik” – szögezte le Gert Vercauteren, akit a VRT belga hírcsatorna idézett. Az országban használt négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán – ahol a négyes „nagyon súlyos” besorolásnak felel meg – a hármas szintet 2023 októberében vezették be, az után, hogy egy, magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának valló ember meggyilkolt két svéd futballszurkolót Belgiumban.Vercauteren mindazonáltal leszögezte, hogy a terrorfenyegetettséget vélhetően az októberi terrortámadás nélkül is megemelték volna.

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat. Karine Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője előző napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „teljes mértékben hamis” a New York Times napilap értesülése, miszerint Joe Biden elnök fontolgatja, hogy folytassa-e az újraválasztásáért folyó küzdelmet. A napilap az elnök „kulcsfontosságú szövetségesére” hivatkozott, akivel állítólag azt közölte, hogy gondolkozik a visszalépésen. A szóvivő szintén valótlannak nevezte az ABC News televízió tudósítását is arról, miszerint az elnök magánbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy a következő napok meghatározóak lesznek abban, hogy versenyben maradhat-e. Joe Biden elnök a héten találkozott több demokrata törvényhozóval, valamint 22 demokrata párti kormányzóval. Egyikük, Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker a CNN hírtelevíziónak a megbeszélés előtt azt mondta, hogy „az elnöknek többet kell kommunikálnia”, ha azt akarja, hogy sikerüljön ellensúlyoznia a június 27-i, Donald Trumppal vívott televíziós vitában nyújtott szereplése negatív hatásait. A Fehér Ház k több új programot is bejelentett, amelyeken az elnök a következő napokban részt vesz, köztük egy televíziós, valamint több rádiós interjút és nyilvános szereplést.

Időjárás:

Ma országszerte felerősödhet a déli szél, de marad a napsütés.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 34 fok körül alakul.