Nem fűznek az izraeliek nagy reményeket a mostani túszalku-javaslathoz sem.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.07.01.Nem fűznek az izraeliek nagy reményeket a mostani túszalku-javaslathoz sem.

Becslések szerint 115 000 gázai ment át Egyiptomba október 7. óta, annak ellenére, hogy Kairó ismételten kijelentette, hogy nem fogad palesztin menekülteket.

Új korszak kezdődik – jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben.

Lengyelország nagy valószínűséggel biztonsági megállapodást ír alá Ukrajnával még a NATO-csúcstalálkozó előtt – mondta a lengyel miniszterelnök.

Belföldi hírek:

A hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére, az élet megóvására is, az egészségügyi dolgozóknak pedig ebben példát kell mutatniuk – mondta a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára a Semmelweis-napi elismerések átadásán. Takács Péter úgy fogalmazott, a díjazottak mind példaképek, mert elkötelezettek az egészség megőrzése mellett, tevékenységük irányt mutat, kitartásuk pedig erőt ad. A magyar példaképek közül kiemelte Semmelweis Ignácot, akinek az eredményei vitathatatlanok, hiszen anyák ezreinek életét mentette meg, a hangsúlyt azonban nem a gyógyításra, hanem a megelőzésre helyezte. „Az orvostudomány ma már szinte csodákra képes, halálos kórokkal veszi fel a harcot”, de a hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére, az élet megóvására” – emelte ki az államtitkár.

A magyar uniós elnökségi programok során kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők az akadálymentesítésre, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyeinek biztosítására – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel. Azt írták, Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közreműködésével egyeztettek a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel. A tájékoztatás szerint a találkozó résztvevői hangsúlyozták, hogy a magyar uniós elnökség programjai során kiemelt cél a résztvevők számára a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés. Kiemelték a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv fontosságát, azt, hogy a fogyatékossággal élőket jogaik és érdekeik érvényesítésére az őket érintő valamennyi döntésbe bevonják. Ez az elv biztosítja, hogy közvetlenül részt vehessenek a számukra fontos kérdések megvitatásában és a döntéshozatalban, így biztosítva az egyenlő esélyeket, a befogadó társadalom kialakítását – írták.

Háborúpárti együttműködés jött létre a baloldalivá vált Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok között – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az EP-választások utáni fejleményekről szólva. A politikus arról beszélt, hogy hatalmi manipuláció zajlik az európai politikában, ami megváltoztatja az európai polgárok választáson kinyilvánított akaratát. Emlékeztetett arra, az Európai Parlamentben a június 9-i választás után több mint 20 százalékkal nőtt a szuverenista, jobboldali, konzervatív képviselők száma. „Egyértelmű, hogy a jobboldali, szuverenista, nemzeti elkötelezettségű, hazafias pártok lettek összességében győztesei az EP-választásnak” – tette hozzá.

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt a június 9-ei választási eredmény miatt, derül ki az Alkotmánybíróság honlapjáról. A volt főpolgármester-jelölt nem posztolt róla a közösségi-oldalán, ahogy hasonló súlyú lépések esetében szokott. Erre vonatkozó kérdésre Vitézy Dávid vasárnap délelőtt azt válaszolta, hogy szerdai posztjában fenntartotta az alkotmányjogi panasz lehetőségét. Az ügy egyelőre nincs érdemben az AB előtt – ezért sem kommunikáltam azon túl, amit korábban már megtettem” – írta a Telexnek Vitézy Dávid. A Kúria szerdán hagyta helyben a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. A Kúria határozatában Vitézy Dávid kérelmét is elutasította.

Külföldi hírek:

Az izraeli miniszterelnök közelmúltban elhangzott kétértelmű nyilatkozatai és a Hamász terrorszervezet által a hétvégén visszaigazolt, kisebb izraeli módosítások ellenére nagy reményeket nem fűznek az aktuális túszalku-javaslat sikerét illetően. A héber médiának nyilatkozó források hangsúlyozták, hogy kár illúziókat kelteni a családokban, ugyanis a mindössze kisebb módosításokat eltekintve nincs új javaslat napirenden. Lényegét tekintve elmondható, hogy legfeljebb kisebb fokozaton, de Izrael tovább folytatja a gázai övezet megszállását, miközben Egyiptom, Katar és Washington nagy nyomást gyakorol a Hamászra, hogy egyezzen bele a túszok elengedésébe az izraeli javaslat feltételei szerint. A terrorszervezet azonban változatlanul ragaszkodik azon álláspontjához, hogy garanciát kér a harcok befejezését, és az izraeli csapatok kivonulását illetően, ilymódon, a szakértő források arra utaltak, hogy legfeljebb meglepő fordulatban lehet reménykedni a Hamász válaszát illetően. Izrael feltételezése szerint Szinvár úgy gondolja, hogy nyerésre áll, ezért nem igazán van oka pont most elfogadni a vázlatot és szabadon engedni a túszokat.

A 7. dandár a Givatival és az ejtőernyősökkel csütörtök óta Gázaváros Szedzsaijja negyedében van bevetve. A hadművelet részeként a csapatok kutatásokat végeznek a terrorista területté alakított polgári infrastruktúrákban. Ennek részeként rajtaütést hajtottak végre az ENSZ egyik iskolájában, melyet a terroristák több tucat fegyver, gránát és értékes hírszerzési dokumentum elrejtésére és tárolására használtak. Ezen túlmenően az erők egy klinikán egy aktív parancsnoki helységet találtak kommunikációs eszközökkel, ellenséges dokumentumokkal és megfigyelőkkel. A hadsereg becslései szerint a Hamásznak sikerült rendeznie sorait az övezet északi részén és több száz új terroristát toboroz, néhányuk kiskorú, és a célzott hadművelet Szedzsaijjában még eltart néhány hétig. A hadsereg azt állítja, hogy most korábban fel nem tárt alagúthálózatokat és Hamász-telephelyeket is el tudott érni más gázai hadműveletek során szerzett új hírszerzési adatok felhasználásával. Az izraeli hadsereg legfrissebb értékelései szerint eddig legalább 40 Hamász-terroristát öltek meg a katonák Szedzsaijjában.

Az izraeli hadsereg vasárnap azonosított egy terroristát bemenni egy katonai épületbe, ahol más terroristák tartózkodtak, a dél-libanoni Hula térségében. Nem sokkal az azonosítás után a légierő vadászgépei csapást mértek az épületre. Egy másik incidensben a hadsereg azonosított egy terroristát a Hezbollah egyik épületében Kafr Kilában, és légicsapást irányított az épületre.

Becslések szerint 115 000 gázai ment át Egyiptomba október 7. óta, annak ellenére, hogy Kairó ismételten kijelentette, hogy nem fogad palesztin menekülteket, állítja a Washington Post. A jelentés a Palesztin Hatóság egyiptomi nagykövetségére hivatkozva azt írja, hogy míg néhányan a harcokból evakuált sebesültekként érkeztek, sokan „turistákként” jöttek. A jelentés szerint a turisták érkezését a Hala Consulting and Tourism nevű egyiptomi cég segítette elő, amelyet úgy jellemeztek, mint „állami biztonsági szolgálatokhoz köthető vállalatot, amely tetemes ‘koordinációs’ díjat számít fel, hogy segítse a palesztinokat a szökésben”. A jelentés szerint a turisták közül sokan bizonytalanságban élnek, és nincs státuszuk a 45 napos turistavízum lejárta után.

Számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt szombat délelőtt egy támadó, akit a csendőr agyonlőtt. A szerb hatóságok szerint a merénylő egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi. A merénylő 11 óra körül egy nyilat lőtt ki a csendőrre, akit a nyakán talált el. A sebesült csendőr lőfegyveréből többször rálőtt a támadóra, aki halálos sebeket kapott. Az eszméleténél lévő, de életveszélyesen megsérült csendőrt kórházába szállították, ahol műtétet hajtottak végre rajta, állapota a hírek szerint stabil. „A csendőr önvédelemből fegyvert használt, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe” – mondta Ivica Dacic belügyminiszter. Dacic elmondása szerint a támadó előzőleg többször is odament az őrbódéban tartózkodó csendőrhöz, hogy egy múzeum után érdeklődjön. Volt nála egy táska, amelyből egy ponton elővette a nyílpuskát, és a rálőtt az őrre. A belügyminiszter közölte: a támadás „a szerb állam ellen irányuló terrortámadás”. Hozzátette, hogy az elkövető az iszlám hitre tért mladenovaci 25 éves Milos Zujovic, vallási nevén Salahudin.

Új korszak kezdődik – jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. Orbán Viktor a Bécsben tartott sajtókonferencián azt mondta: 1989-ben elkezdődött az európai politikának egy korszaka, amikor leomlott a berlini fal, és ez a korszak a mostani európai parlamenti döntéssel lezárult. A kormányfő úgy fogalmazott: az új rszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát. Ma egy olyan politikai formációt hoznak létre, amely „hasítani fog” és nagyon gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz – mondta Orbán Viktor.

Lengyelország nagy valószínűséggel biztonsági megállapodást ír alá Ukrajnával még a NATO-csúcstalálkozó előtt – mondta a lengyel miniszterelnök. Donald Tusk azt is közölte, hogy a július 9-én kezdődő washingtoni NATO-csúcs előtt Varsóban tárgyalnak Ukrajna elnökével. „A védelmi miniszterrel együtt meg kell határoznom, hogyan segíthetünk továbbra is Ukrajnának, de nem gyengíthetjük Lengyelország védelmi képességeit” – mondta Tusk. „99 százalékos esély van arra, hogy aláírjuk ezt a megállapodást Zelenszkij elnökkel” – húzta alá a lengyel miniszterelnök. Donald Tusk elmondta, hogy a megállapodás gyakorlatilag „kész”, és csak néhány részletet és megfogalmazást kell tisztázni.

Svájcban két ember meghalt, és legalább egy eltűnt a délkeleti Ticino kantonban egy földcsuszamlást követően, amelyet az alpesi ország nagy részét szombat óta sújtó özönvízszerű esőzés okozott – közölte a rendőrség vasárnap. A hatóság már korábban előrejelezte többek eltűnését. A heves zivatarok „földcsuszamlást okoztak Fontana térségében (a kanton északnyugati részén), és emberek eltűnését jelentették” – írta közleményében az olasz nyelvű kanton rendőrsége, és később hozzátette, hogy a mentésen dolgozók két holttestet találtak. A mentési munkálatok a rossz időjárási viszonyok miatt különösen nehezek – számolt be az idézett forrás. A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára, ahol az eltűnteket keresik. Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették – közölte a kantoni rendőrség. Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos, de szeles időre készülhetünk.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 29 – 34 fok körül alakul.