Az izraeli tárgyalócsoport állítólag zöld utat adott az úgynevezett Biden-tervnek, akár az összes foglyot szabadon engedhetik

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.19.Az orosz-ukrán háború tapasztalatai egyértelműek: modern hadsereg nem létezhet megfelelően felszerelt és kiképzett tartalékos erő nélkül – jelentette ki Czermann János.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos.

Az izraeli tárgyalócsoport állítólag zöld utat adott az úgynevezett Biden-tervnek, akár az összes foglyot szabadon engedhetik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az általános katonai alapképzéséről szóló törvényt.

Belföldi hírek:

Közzétette a 2024 Magyar Elnökségi Kommunikációs csapat a magyar európai elnökség arculati elemeit, a hivatalos elnökségi logót és egy bemutató videót.

Az orosz-ukrán háború tapasztalatai egyértelműek: modern hadsereg nem létezhet megfelelően felszerelt és kiképzett tartalékos erő nélkül, ezért a haderőfejlesztés egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Barcson. Czermann János a HM területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén közölte: a hétfőn indított Szeretem, megvédem! mottójú országos kampány célja, hogy minél többen megismerjék a tartalékosoknak kínált lehetőségeket. Várják azon tettre kész, bátor jelentkezőket, akik többet szeretnének kihozni magukból, szeretnének egy összetartó közösség tagjává válni, tenni akarnak Magyarországért, otthonukért, szeretteikért – tette hozzá.

Döntött az ítélőtábla, a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól – írta a pénzügyminiszter a közösségi-oldalán. Varga Mihály bejegyzése szerint a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól – tette hozzá. Úgy folytatta, hogy mindeközben Budapest csődben van: bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt, és további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat – írta.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében. Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Külföldi hírek:

Az izraeli tárgyalócsoport állítólag zöld utat adott az úgynevezett Biden-tervnek – amely az amerikai elnök szerint pontosan megegyezik az eredeti Netanjahu vázlattal, – nyilatkozta az ügyben érdekelt magas rangú izraeli forrás az AFP-nek, hozzátéve, hogy a gázai háború leállítása addig nem elfogadható, amíg egy megállapodás keretében az összes foglyot szabadon nem engedik. „Tucatnyi túsz biztosan életben van. Nem hagyhatjuk ott őket hosszú ideig, meg fognak halni,” – állította a nevét elhallgató forrás, hozzátéve, hogy túlnyomó többségüket a Hamász terroristái tartják fogva. Továbbá, megjegyezte, miszerint Izrael nem vethet véget a Hamásszal való konfliktusnak a túszmegállapodás előtt, azt kockáztatva, hogy a terrorcsoport „megszegheti kötelezettségvállalását, és a tárgyalásokat 10 évig vagy tovább húzhatja,” – áll az AFP jelentésében, arra hivatkozva, hogy a vázlat az első fázisában van egy záradék, amely tárgyalások útján vezet át a másodikra, amely lényegében biztosítja a férfi, illetve a katona túszok szabadon bocsátását.

Az izraeli kormányon belül is egyre növekvő feszültség közepette, ugyancsak a miniszterelnök frakciójának másik törvényhozója viszont szembe menve pártja véleményével, előrehozott választásokat javasolt a kormány eredménytelensége miatt. „Mi egy olyan kormány vagyunk, amelynek nincsenek eredményei, ez az igazság,” – nyilatkozta Elijahu Revivo a Kneszet csatornán, csatlakozva azokhoz, akik a miniszterelnökkel ellentétben előrehozott választásokat sürgetnek. „Talán mérlegelni kellene a választásokat, mint az egyik lehetőséget,” – mondta, miközben megjegyezte azt is, hogy feltételezhetően a Likudban mások is osztják ezt a nézetet, bár mindezek ellenére nem látja a kormány összeomlását a következő hetekben, – „ezt nem a valóság diktálja. Sok mindent lehet tenni a megelőzés érdekében, de ha nem történik meg, akkor figyelmen kívül hagyása nem megoldás. A székhez való ragaszkodás egyfajta járvány, amely minden pártot gyengít,” – tette hozzá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag megígérte Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Washington a következő napokban megszüntet minden korlátozást az Izraelnek szánt fegyverszállításra vonatkozóan. A jelentés, melyet az izraeli 12-es csatorna valamint a német Bild napilap tett közzé, arról számolt be, hogy a múlt heti jeruzsálemi találkozójukon Netanjahu követelte, hogy az amerikai fegyverszállítások térjenek vissza az október 7-e utáni szintre, sajnálkozva, hogy az USA a gyakorlatban leállította a Hamász elleni háború katonai támogatását. Netanjahu állítólag azzal érvelt, hogy a segélynyújtás lelassulása Irán és a régióban lévő meghatalmazottjai, köztük a Hamász és a Hezbollah kezére játszik, kiterjeszti a háborút, és növeli annak kockázatát, hogy kiterjed új frontokra. Blinken ígéretét követően Netanjahu azt mondta Joáv Gallant védelmi miniszternek, Ron Dermer stratégiai miniszternek és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadónak, hogy bizonyosodjanak meg arról, hogy a fegyverszállítás teljesen helyreáll az amerikai tisztviselőkkel való közelgő washingtoni találkozókon.

Herci Halevi vezérkari főnök ismét összetűzésbe került a két szélsőjobboldali taggal, Becalel Szmotrich pénzügyminiszterrel és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel. A 12-es és a 13-as csatornának kiszivárgtatott részletek szerint Szmotrich azért kritizálta Halevit, amiért politikai ügyekbe folyt bele azzal, hogy nyilvánosan az ultraortodox férfiak besorozásának fontosságát hangsúlyozta. „Üzeneteket és videókat tettél közzé az ultraortodoxokról” – mondta Szmotrich. ,,Ez politikai kérdés, és a vezérkari főnöknek nem szabad erről beszélnie. Szerintem nem helyénvaló a vezérkari főnök megjegyzése”. ,,Ti utasítottátok az izraeli hadsereget, hogy sorozza be az ultraortodoxokat most. Vállaljátok a felelősséget. Tudom, hogy ez egy szokatlan szó itt” – vágott vissza Halevi, utalva Netanjahu miniszterelnökre és más izraeli politikai vezetőkre, akik nem vállalták a felelősséget a Hamász október 7-i mészárlásához vezető kudarcokért. ,,Addig is folytatom a besorozást az izraeli társadalom minden részéből. Az izraeli hadseregnek katonákra van szüksége.” – jelentette ki.

Az elhibázott európai politikáért felelős pártok nem lehetnek meghatározó szereplői a következő időszakra vonatkozó uniós intézményi leosztásnak, valamint az intézményi vezetői pozíciók szétosztásának, Magyarország azokkal keresi az együttműködés lehetőségét, akik hisznek egy szuverén Európában, hisznek abban, hogy új és másfajta európai politikát is lehet folytatni – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben. Orbán Balázs, az uniós tagországok vezetőinek informális munkavacsorája másnapján, magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette, az európai parlamenti választáson az európai választópolgárok egy dolgot egyértelművé tettek: nem elégedettek azzal, amilyen irányba Európa az elmúlt öt évben tartott, és nem elégedettek a brüsszeli bürokraták és a brüsszeli elit politikájával. Változást akarnak mind a migráció, mind a zöld átmenet, mind a versenyképesség, mind pedig a szankciós politika tekintetében – vélekedett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a közép- és felsőoktatási intézményekben tanulók általános katonai alapképzéséről szóló törvényt az ukrán parlament honlapján megjelent közlemény szerint. A jogszabály célja az általános katonai képzés rendszerének javítása, amely az „Ukrajna védelme” tantárgy oktatásával történik. A dokumentum indoklásában a célok között szerepel „az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra”. A törvényt május 22-én fogadta el a kijevi törvényhozás. Akkor Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő kifejtette, hogy a sorozás előtti képzés helyett általános katonai alapképzés bevezetését javasolják, amelyet a gimnáziumi, szakközépiskolai és felsőoktatási intézményekben, valamint minden más oktatási tevékenységre engedéllyel rendelkező intézményben oktatnának. Az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy programját egy végrehajtó hatóság fogja kidolgozni a védelmi minisztériummal egyeztetve. Zseleznyak a Telegram üzenetküldő csatornáján közölte, hogy az államfő további öt törvényt írt alá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának, amelyeket nem ellenőriz a Nyugat, a politikus egyben rendíthetetlen támogatásáról biztosította Phenjant – derült ki az észak-koreai médiában kedden nyilvánosságra hozott leveléből, a kelet-ázsiai országba tervezett látogatása előtt. A Koreai Munkapárt párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent dokumentumban az orosz elnök azt írta, hogy a két ország az elmúlt 70 évben jó kapcsolatokat és partnerséget alakított ki, amelyek az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak. „Olyan alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fogunk kidolgozni, amelyeket nem a Nyugat ellenőriz, és közösen ellenállunk a törvénytelen egyoldalú korlátozásoknak” – írta Putyin. Hozzátette: „ezzel egyidejűleg felépítjük – az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában”. Az orosz államfő megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatta az Oroszország által különlegesnek nevezett ukrajnai katonai műveletét, és támogatást ígért Phenjan azon erőfeszítéseihez, hogy megvédje érdekeit az „amerikai nyomás, zsarolás és katonai fenyegetések” ellenére.

Időjárás:

Ma mindenütt kánikula kezdődik.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 34 – 37 fok köré emelkedik.