A libanoni síita Hezbollah több mint százhatvan rakétát lőtt ki Izrael északi részére szerdán

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.13.Magyarország az orosz-ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül sehogy nem kell részt vennie a háborúbanl – jelentette ki Orbán Viktor.

Az eredmények szorossága miatt az újraszámlálás elkerülhetetlen – jelentette ki Vitézy Dávid.

A libanoni síita Hezbollah több mint százhatvan rakétát lőtt ki Izrael északi részére szerdán.

Kim Dzsongün észak-koreai vezető Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött üzenetében úgy fogalmazott, hogy országaik „legyőzhetetlen harcostársak”.

Belföldi hírek:

Magyarország az orosz-ukrán háború kapcsán garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Orbán Viktor elmondta: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, és emlékeztetett arra, hogy 1300 magyar katona vesz részt a NATO műveleteiben. Hozzátette, Magyarország azon nem túl nagy számú országok közé tartozik, amelyek teljesítik összes vállalt kötelezettségüket: védelmi kiadásai meghaladják a nemzeti össztermék két százalékát és a 20 százalékos képességfejlesztési célt is bőven eléri az ország. Közölte, Magyarország légtérrendészeti feladatokat is ellát, Szlovákia, Szlovénia esetében, és időről időre a Baltikumban is. Hozzátette: Magyarország NATO-összekötő nagykövetség fontos közép-ázsiai és afrikai országok felé. Orbán Viktor elmondta, Magyarország ezekkel a vállalásokkal tudja erősíteni a NATO-t és ezeket a vállalásait a jövőben is teljesíteni fogja.

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál és a tőkepiacokon. A háztartások pénzügyi vagyona nagyobb részt az átértékelődés következtében növekedett. A biztosítási szektor díjbevétele tavaly (fióktelepekkel együtt) 1600 milliárd forint fölé nőtt, a 6,5 százalékos bővülési ütem kissé elmarad a korábbi évekétől. A nem-élet ág díjbevétele 14,5 százalékos növekedéssel jórészt követte az inflációt, azonban az élet-ágban – az egyszeri díjak jelentős visszaesése miatt – 6,3 százalékos csökkenés látható. A szektorszintű növekedés nem volt elegendő ahhoz, hogy a nominális GDP emelkedését elérje. A nemzetközi összehasonlításban használatos penetráció (a díjak GDP-hez viszonyított aránya) 2 százalékra csökkent, így tovább távolodott az MNB által a szektor jövőképében kívánatosnak tartott 3 százalékos célértéktől – olvasható az MNB Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésében, amely az intézményi befektetői kört és a közvetítő szektort fedi le.

Az eredmények szorossága miatt az újraszámlálást elkerülhetetlennek tartom – jelentette ki Vitézy Dávid, aki hozzátette, a szavazás lezárulta óta több ezer bejelentést kaptak a visszaélésekről. Ha az érvénytelen szavazatok száma hetvenhatszorosa a két jelölt közötti különbségnek, akkor minden jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy legalább az érvénytelen szavazatokat újraszámolják – emelte ki a főpolgármester-jelölt, majd hozzátette, „ezt a választást Karácsony Gergely Budapest köztársaságában rendezték, ezért minden visszaélés a főváros felelőssége”. A sajtótájékoztató során Vitézy Dávid elmondta, a vasárnapi választás rekordrészvétel mellett zajlott, különösen a pesti külső kerületekben nőtt az urnához járuló választók számra. A legmagasabb érvénytelen szavazatok számának az aránya a VII. és IV. kerületben volt – jelentette ki a főpolgármester-jelölt aki hozzátette, a listára leadott érvénytelen szavazatok esetében is hatalmas különbségek láthatók a kerületek között.

Külföldi hírek:

A libanoni síita Hezbollah több mint százhatvan rakétát lőtt ki Izrael északi részére szerdán – közölték az izraeli hatóságok. Több nagyobb északi várost is lőttek Libanon felől, köztük Cfátot és Tibériást, ahol legutóbb októberben volt légiriadó. Többfelé tűz ütött ki a lövedékek nyomában, melyeknek csak a lakott területekre irányzott részét fogta el a Vaskupola légvédelmi rendszer. Szasza kibucban egy rakéta becsapódott egy üzem épületébe jelentős károkat okozva. A Kinneret, másik nevén a Genezáreti-tó partjainál mintegy 11 ezren nyaralnak, ugyanis szerdán Izraelben a savuot, vagy hetek ünnepét, a zsidó pünkösdöt ülik, és sokan táborozni mentek a tó körüli kempingekbe. Több strandon pánik tört ki a légiriadók idején, mert nincsenek óvóhelyek, de nem döntöttek a térség evakuálásáról.

Előző este az izraeli hadsereg célzott dróntámadással megölte az Abu Taleb néven is ismert Taleb Abdallahot. A Hamász elleni háború október 7-i kitörése óta ő volt a Hezbollah legmagasabb rangú parancsnoka, akit likvidáltak. A Dél-Libanonban, Türosz térségében történt akcióban vele együtt a Hezbollah négy, magas rangú parancsnokát ölték meg. Abu Taleb a dél-libanoni térségben, az izraeli határtól a Litani folyóig működő an-Naszr csapatok vezetője volt.

Izraeli vadászgépek és más repülőgépek az elmúlt nap folyamán mintegy 30 célpont ellen hajtottak végre csapásokat a Gázai övezetben – közölte a hadsereg. A célpontok között voltak terrorcsoportok által használt épületek, rakétakilövő állomások, alagútaknák, egyéb infrastruktúrák, valamint fegyveres terrorszervezetek sejtjei – közölte az IDF. A csapásokra akkor került sor, amikor a csapatok továbbra is a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban és az övezet középső részén lévő Netzarim-folyosóban folytatják a műveleteket. Rafahban az IDF szerint a Givati dandár csapatai több fegyverest öltek meg közelharcban; a Nahal dandár több felrobbantott épületet talált meg és semmisített meg; a 401. páncélos dandár pedig több terrorista ügynököt ölt meg és katonai felszerelést talált meg. A Gázai övezet középső részén az IDF azt állítja, hogy csapást mértek egy Hamász-ügynökökből álló sejtre és egy fegyverraktárra.

Néhány órával azt követően, hogy a Hamász megadta válaszát a 12 nappal ezelőtt benyújtott hivatalos túszalku és a tűzszünet javaslatra, Jeruzsálemben úgy értelmezik azt, hogy a terrorszervezet valójában elutasította az izraeli vázlatot, amelyet Joe Biden amerikai elnök is bemutatott május végi beszédében. A Moszad vezetőjét, Dadi Barneát Mohammed al-Thani katari miniszterelnök tájékoztatta a részletekről. A héber médiának nyilatkozó magasrangú forrás úgy véli, hogy Biden beszédében hangsúlyozta, hogy a Hamásznak szó szerint el kell fogadnia a javaslatot, és egyszerűen alá kell írnia, amit letettek elé az asztalra, a Hamász „lényeges változtatásokat” hajtott végre a javaslaton, és ezért negatív válasznak tekintendő, míg a közvetítők szerint a Hamász új ütemtervet javasolt a tűzszünetre, és az izraeli hadsereg kivonulására. A módosítások a tartós tűzszünet és az izraeli csapatok Gázából – beleértve Rafahból és az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphi folyosóból – való kivonásának aktualizált ütemtervét tartalmazzák, állítja az egyik közvetíti ország tisztviselője.

Emmanuel Macron francia államfő felszólította mindazokat, akik „nemet tudnak mondani a szélsőségekre”, hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások „előtt vagy után „, amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett. „Azt szeretném, hogy amikor eljön az idő, (a választások) előtt vagy után, összefogjanak azok a jószándékú nők és férfiak, akik együtt nemet tudnak mondani a szélsőségekre” – jelentette ki Emmanuel Macron, felszólítva az elnöki táborhoz tartozó pártokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat más erőkkel. Az államfő az EP-választáson harmadik helyen végzett szocialistákhoz és az ötödik helyre került jobbközép Köztársaságiakhoz szólt, elutasítva a győztes „szélsőjobboldalt”, amely szerinte a kirekesztésre építi a politikáját, és a negyedik helyen végzett radikális baloldalt, amelyet „antiszemitizmussal és antiparlamentalizmussal” vádolt meg.

A német nemzetbiztonsági hivatal, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal szerint növekszik a „szélsőjobboldali spektrumba sorolható” személyek száma Németországban. „Az erőszakorientált jobboldali szélsőségesek számának újbóli növekedését tapasztaljuk” – fogalmazott a 2023-as nemzetbiztonsági jelentés jövő heti publikálása előtt a dpa hírügynökségnek adott interjúban Thomas Haldenwang, a hivatal elnöke. Haldenwang szerint az utóbbi időben az ebbe a spektrumba tartozók számának növekedését „a szélsőséges struktúrák terjedése” táplálta. A 2022-es jelentéshez képest 14,5 százalékkal nőtt a szélsőjobboldali szélsőségesként megfigyelt személyek száma. Ami az elnök szerint jelentős részben annak köszönhető, hogy Alternatíva Németországért (AfD) pártot megfigyelés alá vette a hivatal. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2021 márciusában jelentette be először, hogy szélsőséges tevékenység gyanújával vizsgálat alá veszi a pártot.

Egy izraeli férfit Barcelonában sétálás közben megtámadták zsidósága miatt. Yotam Eyal egy videót tett közzé arról, ami a vasárnap történt támadást rögzítette. A videón több férfi is látható, amint azt kiabálnak Eyalnak, majd az egyik támadó hátulról fejbe vágja, és kirúgja a kezéből a telefonját. Az izraeli férfi elmondta, hogy a támadói arabok voltak, véleménye szerint a konfrontáció az általa viselt kippa miatt kezdődött. „Megérkezett a rendőrség, kórházba kerültem, és jól vagyok” – írta. „Meg fognak fizetni ezért a támadásért, már dolgozom rajta”. Spanyolország a Hamász elleni háború kitörése óta az egyik legkritikusabb európai nemzet Izraellel szemben. Múlt héten Madrid engedélyt kért az ENSZ bíróságától, hogy csatlakozhasson Dél-Afrika ügyéhez, amely népirtással vádolja Izraelt a Gázai övezetben.

Kim Dzsongün észak-koreai vezető Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött üzenetében úgy fogalmazott, hogy országaik „legyőzhetetlen harcostársak” – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Oroszország június 12-i nemzeti ünnepe alkalmából Kim kijelentette, hogy egy orosz űrrepülőtéren Putyinnal tett tavalyi látogatása határozottan emelte a két ország „évszázados stratégiai kapcsolatát”. A jelentőségteljes kötelékek és a szoros bajtársias kapcsolatok a jövőben is fennmaradnak köztünk, és tovább szilárdítják majd a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Oroszország kapcsolatainak örök mérföldkövét az új korszakban” – tette hozzá ki Kim. Kim ezen felül méltatta Moszkvát, amiért képes sikereket elérni az erős ország kiépítéséért tett erőfeszítéseiben, annak ellenére, hogy kénytelen „elnyomni és elpusztítani az ellenséges erők felől érkező kihívásokat, szankciókat és nyomást”. A Vedomosztyi című orosz lap hétfőn arról számolt be, hogy Putyin az elkövetkező hetekben látogatást tehet Vietnamban és Észak-Koreában.

Időjárás:

Ma is marad a főképp felhős időjárás.

Este országszerte lecsökken a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 15 – 23 fok körül alakul.