Egy új módszerrel, egy tüzes hajítógépet vetnek be az izraeli hadsereg katonái az északi határon

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.14.Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja az ukrajnai háborút és a béke lehetőségét – közölte Szijjártó Péter.

Miután eldőlt, hogy ma újra számolják a szavazatokat, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette, kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését.

Egy új módszerrel, egy tüzes hajítógépet vetnek be az izraeli hadsereg katonái az északi határon.

Fel kell számolni az Ukrajnának szánt segítségnyújtás hiányosságait – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként azt szerette volna elsőként megtudni, mitől lesz jobb, gyorsabb és rugalmasabb az ellátás azáltal, hogy az állam egy fontos feladatot szervez ki a Batthyány-Strattmann Alapítványba, amely többek között gyógyászati segédeszközök megvásárlásához járul hozzá. A politikus válaszában kiemelte, ehhez az alapítványhoz, amelynek működéséhez az állam közel ötvenmilliárd forinttal járul hozzá, – az egyedi elbírálás alá eső esetek kerülnek. Orvosok, egészségügyi szakemberek, közgazdászok segítik a munkát, ami azt is jelenti, hogy nem a miniszternek, vagy az államtitkárnak kell döntenie, hanem szakmai vélemények alapján hoznak határozatokat. A pandémia óta tudjuk, hogy folyamatos vírushelyzet van, a Heti TV arra volt kíváncsi, mit lehet tudni a korábban bejelentett oltóanyag gyárról. A miniszter megjegyezte, a gyár a debreceni egyetem tulajdonában van, így arról bővebben az intézmény tudd nyilatkozni, de a kormányhoz beérkezett információk alapján a gyár majdnem készen van, így a termelés is rövidesen beindulhat. A Heti TV következő kérdése az volt, hogy a Budapest Airport megvásárlása után mikor fogják leporolni a gyorsvasút megépítésének a tervét, és mikor utazhatunk ezzel a reptérre. Gulyás Gergely örömét fejezte ki amiatt, hogy sikerült az üzletet megkötni. Ezt követően indulhatnak meg az infrastrukturális beruházások, hiszen mindenkinek érdeke, hogy minél hamarabb elérhessék a repteret, illetve onnan a fővárost. A Heti TV azt is szerette volna megtudni, hogy az EP választás után tervezi-e a kormány a V4-es országok szorosabb együttműködését. A miniszter szerint nagyon fontos az együttműködés, a vezetők legutóbbi találkozóján is megerősítették mindezt. Hozzátéve, több köti össze a V4-es országokat, mint ami elválasztja őket. A Heti TV kíváncsi volt a kormány véleményére annak a hírnek a kapcsán, miszerint az orosz flotta hajói Kuba partjainál jelentek meg. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, a 20. századi hidegháború során már történt hasonló eset. A mostani is a feszültségek további erősödéséhez vezet, ahogy az is, hogy az oroszok, az Amerikával ellenséges országoknak adnak el fegyvereket, miközben a NATO ukrán misszióra készül. Magyarország befolyása sajnos nem elég nagy ahhoz, hogy érdemi nyomást gyakoroljon a mindenki által óhajtott béke ügyében, de minden lehetséges fórumon hangoztatja a kormány ennek fontosságát. Végezetül a miniszter megerősítette, Magyarország fontos szövetségese Izrael államnak, és a lehetőségeihez mérten mindenhol kiáll a zsidó állam mellett.

Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja az ukrajnai háborút és a béke lehetőségét – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter azt írta, hogy a NATO most egy ukrajnai koordinációjú misszió megindítására készül, „mi ezt veszélyesnek és feleslegesnek tartjuk”. „Mivel azonban 31 NATO-tagállam ezt másként gondolja, ezt megakadályozni nem tudjuk” – tette hozzá. A kormány legfontosabb céljának és feladatának a tárcavezető azt nevezte, hogy garanciát kapjon arra, hogy magyar katonáknak ne kelljen részt vennie ebben a misszióban, hogy magyar területen ne kerüljön sor semmilyen háborús történésre, és hogy magyar adófizetők pénzét ne használják fel a misszió finanszírozására. Szijjártó Péter bejegyzése szerint a háborús eszkaláció veszélye súlyosabb, mint bármikor korábban. Folyamatos küzdelemre kell számítani annak érdekében, hogy Magyarország biztonságát meg tudjuk őrizni, és hogy Magyarország ki tudjon maradni a háborúból – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere csütörtök délutáni, a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott, sajtótájékoztatóján bejelentette, kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését Budapest egész területén. A főpolgármester szerint a Fidesz megtévesztette a választókat Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével. Az utolsó pillanatos visszalépés soha nem látott kihívás elé állította a szavazóköröket – vélekedett Karácsony Gergely. Ez szerinte sok problémát okozott a választás során, ez pedig nagyon sok bizalomvesztéssel járt a választási folyamatot illetően. Az újraszámlálás, amelyet a választási bizottság Vitézy Dávid fellebbezését jóváhagyva elrendelt, Karácsony szerint jogilag nem indokolt, mert nem mutattak be világos bizonyítékokat az újraszámlálás megindoklására. A főpolgármester szerint az újraszámlálás alapvető kérdése az, hogy hány olyan szavazólap van, amelyen Szentkirályi Alexandrára és Vitézy Dávidra is húztak egy x-et. Karácsony Gergely úgy vélte, egy olyan – érvénytelen – szavazólapot, melyen csak a visszalépett Szentkirályi Alexandra neve mellett van x, könnyű egyetlen tollvonással érvényessé tenni. Továbbá felvetette, „nem tudhatjuk, hogy az újraszámlálás során nem történik-e valami, ami befolyásolja a végeredményt”.

Külföldi hírek:

Csütörtökön a közösségi oldalakon megjelent videóban egy új módszer látható, amelyet az izraeli hadsereg katonái alkalmaznak az északi határon: Egy ősi fegyver, egy hajítógép, amelyet évezredekkel ezelőtt találtak fel, jóval az ágyú előtt. Most úgy tűnik, hogy a primitív eszközt az izraeli hadsereg arra használja, hogy tüzet gyújtson a Libanonnal közös határ másik oldalán. A hadsereg szerint ez egy helyi kezdeményezés, és nem használják széles körben. A libanoni határt sziklák, bozótosok és sűrű tövisnövényzet jellemzik, ami kihívás elé állítja a védelemre bevetett csapatokat. A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hadsereg hivatalosan nem ismerte el, de becslések szerint a határon túli növényzet felégetésének célja a terület feltárása, hogy könnyebben azonosítsák a határra igyekvő terroristákat, sőt akár előkészítsék a terepet egy libanoni szárazföldi manőverhez – és feltárják a Hezbollah terrorszervezet robbanóeszközeit és posztjait.

Este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti több közösségben, valamint Szderot és Askelon városaiban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. A Gázai övezetből kilőtt újabb hét rakétáról négyet elfogott a légvédelem, a többi nyílt területeken landolt. A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy két katona megsérült egy Libanonból indított páncéltörő rakétatámadásban a Galilea-földnyelv területén. A katonákat közepesen súlyos és könnyű sérülésekkel kórházba szállították, családjaikat értesítették. Izraeli vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráit támadták délután a dél-libanoni Deir Szerjanban.

Washington aggodalmának adott hangot az elmúlt napokban az északi fronton fokozódó erőszak miatt, attól tartva, hogy a feszültség végül Izrael és a Hezbollah közötti súlyos háborúvá fajulhat. A Hamász terrorszervezet legújabb taktikázása következtében eleve esélytelennek tűnő gázai tűzszüneti megállapodás nyomása közepette, a libanoni terrorszervezet egyre erősebb támadásai félő, hogy Izraelt egy komolyabb háború elindítására kényszeríti, ami megfelelő katonai stratégia nélkül súlyos regionális válságot idézne elő, a konfliktusba magával rántva az Egyesült Államokat is. A Fehér Ház úgy véli, hogy a gázai tűzszünet az egyetlen lehetőség, ami jelentősen csökkentené a feszültséget az izraeli-libanoni határon, emellett a Biden-kormányzat az elmúlt hetekben óva intette Izraelt egy „korlátozott háború” elindításától északon, arra figyelmeztetve, hogy ez esetben Teherán Szíriából, Irakból vagy akár Jemenből érkező Irán-barát katonákkal árasztaná el Libanont, akik csatlakoznának a harcokhoz.

A Hamász által kért, és az Egyesült Államok által előterjesztett tűzszüneti javaslatban ajánlott változtatások „nem jelentősek”, és tartalmazzák az izraeli csapatok a Gázai övezetből való teljes kivonását – közölte a terrorszervezet egyik magas rangú vezetője csütörtökön. Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a Hamász számos, részben megvalósíthatatlan változtatást javasolt az Egyesült Államok által támogatott javaslatban, de a közvetítők elkötelezettek a nézetkülönbségek áthidalása mellett. A Hamász követelései között szerepel, hogy az izraeli börtönökben hosszú időre elítélt palesztin foglyok közül ők választhassanak ki száz személyt, akiket szabadon engednek majd – közölte a szervezet., A Hamász kifogásolta, hogy az izraeli dokumentum kizárja, hogy ők válasszák ki a száz elítéltet. Emellett nem értenek egyet azzal sem, hogy a hosszú börtönbüntetésre ítélt foglyok csak akkor szabadulhatnának, ha legfeljebb 15 év van hátra a büntetésükből.

Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, az illegális határátlépés pedig nem emberi jog, hanem bűncselekmény – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Manilában. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Enrique Manalo fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt, majd kifejtette: az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, kit enged be a területére és kikkel akar együtt élni. Abban is egyetértenek, hogy az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűncselekmény – fűzte hozzá. Kiemelte: nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, tiszteletben tartva a két ország közötti megállapodásokat. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik – jelentette ki Szijjártó Péter.

Fel kell számolni az Ukrajnának szánt segítségnyújtás hiányosságait és a katonai eszközök átadásának késedelmeit, azoknak ugyanis következményeik vannak a harctereken – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben. Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve azt mondta, a tagállamok között továbbra is széles egyetértés van abban, hogy a szövetségnek katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának. Sürgősen, kiszámítható módon további biztonsági rendszerek, fegyverkészletek, légvédelmi eszközök és lőszerek átadására van szükség, valamint egy pénzügyi csomaggal kiegészített erősebb keretrendszerrel kell biztosítani a kiszámíthatóságot Ukrajnának – szögezte le.

Időjárás:

Ma visszatér a napos, melegedő időjárás.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 26 fok körül alakul.