Ma egyszerre választunk európai parlamenti és önkormányzati képviselőket

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.09.Ma egyszerre választunk európai parlamenti és önkormányzati képviselőket.

Még csak tárgyalnak a gázai tűzszünetről, miközben folytatódik a háború.

3,1 millliárd euróért Ismét magyar kézbe került a Ferihegyi repülőtér.

Budapestnél már tetőzött a dunai árhullám, a jövő héten újra nyitják a rakpartot.

Hírek:

Este 7 óráig szavazhatnak az ország 10 119 szavazókörében a mai választáson. Ezúttal az Európai Parlament magyar tagjaira, valamint a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre, továbbá a nemzetiségi képviselőkre is lehet voksolni. Ezeken a választásokon kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre. Az európai képviselőkre 7 millió 670 ezren voksolhatnak, az önkormányzatok összetételére pedig mintegy százezerrel többen. Magyarország 21 képviselőt küldhet az európai parlamentbe, ebben az esetben listákra kell szavazni, azt pedig összesen 11 párt tudott állítani. A települési választásokat az ország 3177 településén tartják. Budapesten négy főpolgármester-jelölt van, országosan összesen majdnem 50 ezren jelöltették magukat különböző tisztségekre. A szavazók mindenütt több lapot kapnak a jelöltek neveivel.

Az Európai Parlament tagjainak választása már csütörtökön megkezdődött. Először Hollandiában járulhattak az urnákhoz a szavazók. Pénteken Írországban és Csehországban volt szavazás, az utóbbi helyen még tegnap is lehetett voksolni. Ugyancsak szombaton választhattak Lettországban, Máltán és Szlovákiában. Olaszországban szintén két napos a szavazás, sőt, ma ott zárnak be legkésőbb a szavazóhelyiségek. Emiatt az eredmények közzétételével meg is kell majd várni, amíg 11 órakor lezárják az olaszországi urnákat is.

Itthon viszont már addig is lesznek eredmények, hiszen az önkormányzati választás nem kapcsolódik egyetlen más európai országhoz sem. A 7 órai zárás után a szavazatszámláló bizottságok először a polgármester-választások lapjait számolják össze. Utána a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok következnek, majd Budapesten a főpolgármester-választás szavazólapjait veszik sorra. Ezután számlálják össze a vármegyei közgyűlésekre – Budapesten a Fővárosi Közgyűlésre – leadott szavazatokat. A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a számolás eredményét továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. Az eredmények közlését várhatóan este 8 órától kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda. A választóknak egyébként a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket. Voksolni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet.

Tűzszünetet és megegyezést szorgalmazott 16 ország közös közleményében, amelyben az Izrael által javasolt megállapodás elfogadására szólították fel a Hamaszt. Külön is kiemelték, hogy az iszlamista terrorszervezetnek mielőbb el kellene engednie a tavaly október óta fogságban tartott izraeli túszokat Az új javaslat teljesülése esetén azonnali tűzszünet lépne életbe. Hosszabb távon pedig elvezetne a Gázai övezet talpra állításához, miközben biztonsági garanciákat tartalmaz az izraeliek és palesztinok számára is. Izraelben egyébként újabb heves vitákat váltott ki a tervezet, mert még a jobboldali kormány egyes pártjai is attól tartanak, hogy úgy fejeződne be a háború, hogy nem pusztítják el a Hamaszt és nem nyeri vissza szabadságát valamennyi túsz.

Az izraeli főügyész szerint állami vizsgálóbizottság létrehozásával válaszolhatnának az országát érő bírálatokra. Gali Baharav-Miara levéálben javasolta ezt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek. Szerinte csak így ellensúlyozhatnák a Hamasz tavaly októberi mészárlása nyomán indult izraeli hadműveleteket kritizáló hangokat. Emlékezetes, hogy a hágai nemzetközi bíróság ügyésze korábban letartóztatási parancsot kér Netanjahu és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen. A főügyész arra figyelmeztetett, hogy a háború miatt erősödött a nemzetközi nyomás Izraelre, miközben a hadseregben is folynak már különböző belső vizsgálatok a katonai műveletek miatt.

Az izraeli hadsereg eközben tovább folytatta a hadműveleteket. A Gázai övezetben, Rafahnál megsemmisítettek egy rakétakilövő állomást néhány perccel azután, hogy onnan izraeli katonákra nyitottak tüzet. Hírszerzési információk alapján támadták a terrorcsoportokhoz tartozó, föld feletti és föld alatti állásokat. Több légicsapást is végrehajtottak, az egyik egy iskolát ért, ahol több palesztin civil is életét vesztette. Izraelben azt is közölték, a kormány 300-ról 350 ezerre emelte a tartalékosok számát, akiket esetén behívhatnak a hadseregbe. Ezt azzal indokolták, hogy nemcsak a Hamasz terroristáival, hanem a Hezbollah siita szervezet egységeivel is meg kell küzdeniük.

Itthon már a mai választás másnapján, vagyis holnap már össze is ül a parlament, amely a kampány miatt több mint egy hónapig szüneteltette tevékenységét. Várhatóan megválasztják az Alkotmánybíróság új elnökét. Ezt a tisztséget korábban Sulyok Tamás töltötte be, de miután ő márciusban államfő lett, meg kellett találni utódát. A Fidesz Trócsányi Lászlónak szánta a posztot, de a korábbi igazságügyi miniszer egyetemi kötelezettségvállalásaira hivatkozva visszautasította a felkérést. Az új jelölt Juhász Imre alkotmánybíró. A 61 éves jogász 11 éve tagja a taláros testületnek és mandátuma jövőre jár le. A parlament holnapi ülésén szavazni kell arról az ellenzéki javaslatról, amely méltatlanságra hivatkozva megfosztaná tisztségétől Sulyok Tamást. Nem kétséges azonban, hogy a kormánypárti többség bizalmat szavaz majd az államfőnek.

Ismét magyar kézbe került a Ferihegyi repülőtér. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint már aláírták a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését. Több mint egy évig tartottak a tárgyalások, amelyekben a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a francia társbefektető VINCI Airports vett részt. Utóbbinak 20 százalékos tulajdonrésze lesz, a többi viszont a magyar államé. A vételár 3,1 milliárd euró, s mint közölték, a visszavásárlás érdekében az állam több vagyonelemet is értékesített. A közlemény kitér arra is, hogy – idézem – a Gyurcsány-kormány 2005-ben elkótyavetyélte ezt a nemzeti kincset. Mint írják, a reptér tulajdonlása szuverenitási kérdés, amely nem csak a személyszállítás és a turizmus, hanem az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőségű, a gazdasági vérkeringés egyik ütőere.

Orbán Viktor annak ellenére sem megy el a jövő hét végén Svájcban tartandó Ukrajna-konferenciára, hogy az ukrán elnök személyesen hívta meg. A külgazdasági és külügyminiszter ugyanis közölte, ő vesz részt a békecsúcson. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország a béke pártján áll, és minden olyan rendezvényen részt vesz, ahol a béke van napirenden. Egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy nem lesz ott minden érintett. Oroszország ugyanis – akárcsak Kína – már bejelentette, hogy nem képviselteti magát. Szijjártó egyébként minderről Szentpéterváron nyilatkozott. A háború kitörése óta már nyolcadszor ment el Oroszországba, ezúttal egy nemzetközi gazdasági fórumra.

A nyugati szövetségesek kiállása az oroszok által megtámadott Ukrajna mellett egyenes folytatása annak a szabadságharcnak, amely Európában a második világháború idején folyt. Egyebek között erről beszélt amerikai elnök a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartott franciaországi megemlékezéseken. Joe Biden emlékeztetett rá, hogy 80 évvel a náci Németország elleni harcok után ismét vannak diktátorok, akik be akarnak vonulni Európába. A rendezvényeken 25 állam- és kormányfő vett részt, Joe Biden mellett III. Károly brit uralkodó, Olaf Scholz német kancellár, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a házigazda francia államfő is. Emmanuel Macron is arról beszélt, hogy a növekvő veszélyek idején készek áldozatokat hozni és megvédeni a szabadságot.

A Munkáspárt vezetője szerint a kormányzó konzervatívok 14 év alatt tönkre tették az állami egészségügyi szolgálatot, amely csak most kezd magához térni a koronavírus-járvány sokkjából. Egyebek között ezzel érvelt Keir Starmer a kormányváltás mellett a miniszterelnökkel folytatott első televíziós vitáján. Ugyancsak kifogásolta a toryk bevándorlási és adópolitikáját is. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a legtöbb felmérés szerint teljesítményét sokkal jobbnak ítélték, mint Rishi Sunak kormányfőét. De ez még nem minden. A friss közvélemény-kutatások szerint a brit politikatörténet utóbbi száz évében példátlan alsóházi többséget érhet el a Munkáspárt a július 4-re kiírt parlamenti választáson. Keir Starmer pártja 194 fős többséget szerezhet az alsóházban. Hasonlót legutóbb a szintén Munkáspárt Tony Blair ért el 1997-ben, akkor 179 munkáspárti képviselővel több ült a londoni parlamentben, mint konzervatív.

A szlovák kormányfő nem érez gyűlöletet merénylőjével szemben, nem kér kártérítést és nem tesz jogi lépéseket sem a támadó ellen. Minderről első tévéüzenetében beszélt Robert Fico, aki már otthon gyógyul és állapota jelentősen javult. Úgy fogalmazott, az a férfi, aki öt lövést adott le rá három hete, – idézem – „a frusztrált ellenzék által kezelhetetlen méreteket öltött gonosz hírnöke volt”. Eközben a védelmi miniszter – aki jelenleg Ficot is helyettesíti – bejelentette, hogy már holnap a parlament elé kerül egy új törvényjavaslat. Robert Kalinak szerint ennek célja, hogy olyan intézkedéseket fogadjanak el, amelyek biztonságosabbá tehetik a foglalkozásuk miatt gyűlölet célpontjává váló személyek védelmét.

Itthon várhatóan a jövő hét elején ismét megnyitják a dunai alsó rakpartokat, amelyeket csütörtök este zártak le a dunai árhullám miatt. Egyelőre tehát még tilos a behajtás az érintett szakaszokon, bár a folyó vízszintje Budapestnél tegnap tetőzött. A héten mintegy 500 kilométeren volt árvízi készültség az országban. Mindezt az utóbbi hetekben esett jelentős mennyiségű csapadék okozta. Mint közölték, a fokozottan megerősített vízügyi őrszolgálat folyamatosan figyeli a Dunát, a változó helyzethez alkalmazkodva, felkészülten végzik az árvízi védekezést, a szakemberek a nap 24 órájában követik az adatokat. A dunai árvízzel egy időben árhullám van a Murán, a Rábán és a Tarnán is.

Időjárás:

Eső továbbra is várható, de kora nyári meleg is lesz. Több órás napsütésre számíthatunk, helyenként erős gomolyfelhő-képződéssel. Napközben elszórtan kialakulhat zápor, zivatar. Megélénkül, néha viharossá válik a szél. A hőmérséklet napközben 28 és 34 fok között alakul, estére is csak 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Holnap kisebb hidegfront érkezik.