Hétfőn páncéltörő rakétákat lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Libanonból Jir’onra

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.11.Kudarcnak értékelte a Momentum szereplését az európai parlamenti választáson, ezért – a felelősséget vállalva – lemond a párt vezetéséről Donáth Anna.

Megérkezett az első Budapesten összeszerelendő CAF-villamos kocsiszekrénye a megrendelt és gyártás alatt lévő 51 új szerelvényből.

Hétfőn páncéltörő rakétákat lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Libanonból Jir’onra.

Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra.

Belföldi hírek:

A közszolgálatnak, a közigazgatásnak nemcsak az ügyek intézéséről kell szólnia, hanem ezt a munkát egy nagyobb jó, a közjó, a nemzet érdekében kell tenni – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyary Zoltán-díjak átadásán. Navracsics Tibor azt mondta, Magyary Zoltán születésnapjához – június 10. – igazodó közszolgálat napja azt is jelzi, hogy akik a közszolgálatban, a közigazgatásban dolgoznak, elkötelezettek a jelenért és a jövőért, egyben tiszteletben tartják a hagyományokat is. Felidézte: Magyary Zoltán volt az, aki a több nemzedékre visszavezethető közigazgatást megújította. Bizonyára nem vita nélküli az ő hagyatéka, de az, ahogyan „felfedezte”, hogy a közigazgatás nem csupán ügyek intézése, hanem a nemzet szolgálata is, mindannyiunk példaképévé avatja – mondta. Navracsics Tibor szerint „ez a többlet” az, ami szándékaik szerint mostantól kezdve minden elismerésben, dicséretben és munkára buzdításban meg kell hogy jelenjen.

Kudarcnak értékelte a Momentum szereplését az európai parlamenti választáson, ezért – a felelősséget vállalva – lemond a párt vezetéséről Donáth Anna. A poltikus ezt hétfőn jelentette be a közösségi oldalán. A vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választásokat értékelve a Momentum távozó elnöke kiemelte: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, a Fidesz-KDNP most először 45 százalék alá került egy EP-választáson. „Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak” – fogalmazott. Donáth Anna kudarcként írt azonban pártja európai parlamenti eredményéről. Ennek okát abban látja, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a Momentum európai parlamenti munkájára nemet.

Megérkezett az első Budapesten összeszerelendő CAF-villamos kocsiszekrénye a megrendelt és gyártás alatt lévő 51 új szerelvényből, amelyeknek köszönhetően a jelenlegi 30-ról mintegy 40 százalékra növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya a fővárosban – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), Azt írták, az új CAF-villamosflotta összeszerelését a spanyol gyártó felügyeletével – jelentős magyar hozzáadott értékkel – a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik. Többek között magyar szakemberek hajtják végre a járművek elektronikai szerelését; az ajtók, az ablakok és az ülések beszerelését; az utastéri berendezések (például a monitorok és a kapaszkodók) felszerelését, valamint a vezetőfülke kialakítását. A tájékoztatás szerint az új járművekkel először tervezetten a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsony padlós villamosok aránya. A flotta utolsó járműve előreláthatólag 2026 nyár végén érkezik Spanyolországból.

Külföldi hírek:

Hétfőn páncéltörő rakétákat lőtt ki a Hezbollah terrorszervezet Libanonból Jir’onra, kárt okozva egy házban, közölték a hatóságok. A Hezbollah azt állította, hogy egy katonai posztot vett célba. Később számos robbanó drónt küldtek Libanonból Naharija területére. Kettőt elfogtak a légvédelmi rendszerek a tenger felett Naharija mellett, míg másik kettő Kabri kibuc közelében csapódott be, kárt és tüzet okozva.A hadsereg vizsgálja, miért nem sikerült elfogni a drónokat. Ezt követően további drón behatolási figyelmeztetéseket aktiváltak az északi határ több közösségében, a hadsereg vizsgálja az okát.

Hétfőn a légierő a 98. hadosztály irányításával a Gázai övezet középső részén támadta a Hamász terroristáit, köztük olyanokat, akik a Nukba elit haditengerészeti erőihez tartoztak. A légicsapásokkal párhuzamosan, vadászgépek a Déli Parancsnokság és a 98. hadosztály irányításával földalatti terror-infrastruktúrákat támadtak Deir al-Balachban. Ezen felül a 7. dandár és az elit Jahalom harcmérnöki egység csapatai katonai épületeket rohamoztak meg az övezet középső részén, és alagút nyílásokat lokalizáltak majd semmisítettek meg. A 162. hadosztály folytatja célzott rajtaütéseit hírszerzési információk alapján a dél-gázai Rafah térségében. A művelet során terroristákat likvidáltak, akik fenyegetést jelentettek az erőkre. A 414. egység azonosított két fegyverest egy alagút nyíláshoz közelíteni, dróncsapással megölték őket.

A határrendészet mesterlövésze megölt egy fegyveres terroristát az előző éjszakai letartóztatási akció során a palesztin Tulkaremben. A határrendészet szerint fedett erők razziát tartottak a város Danaba negyedében, hogy letaróztassanak egy terrorista tevékenység miatt keresett palesztint. Az erők letartóztatták a gyanúsítottat és összecsapások törtek ki a területen. Egy katonai mellényt viselő fegyveres terroristát agyonlőtt egy mesterlövész az összecsapások során. Az izraeli erők körében sérülés nem történt. Az Izraeli Védelmi Erők bejelentetették, hogy széles körű terrorelhárító műveletet indított a Far’a menekülttáborban, a Jordán-völgyben. Az akció során tűzharcba kerültek terroristákkal, akik közül egyet megöltek és többeket megsebesítettek, továbbá robbanóeszközöket hatástalanítottak. Eddig három gyanúsítottat tartóztattak le. Palesztin riportok egy halottról és négy sérültről számoltak be.

Beni Gantz bejelentése, miszerint frakciója kilép a Hamász október 7-i támadása után alakult válságkormányból, mindössze idő kérdése volt azt követően, hogy a Nemzeti Egység vezetője a múlt hónapban előre jelezte távozási szándékát, amennyiben a miniszterelnök nem gondoskodik az általa szükségesnek tartott változásokról. A hadikabinet immár volt minisztere azzal kezdte beszédét, hogy pártja a Szimchát Tóra-i mészárlások, és azt követően kezdődött háború következtében kialakult válsághelyzet miatt, és a politikai nézeteltérések ellenére, kizárólag az ország érdekében csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányához. „Sajnos Netanjahu megakadályozza, hogy a valódi győzelem felé haladjunk, nehéz szívvel, de teljes szívvel távozunk ma a szükségkormányból,” – tette hivatalossá döntését, megjegyezve azt is, hogy Netanjahu egységről szóló beszédei egy olyan valóságot takarnak, amelyhez hozzátartozik, hogy a sorsdöntő stratégiai döntéseket politikai megfontolásoknak alárendelve, habozással és halogatással hozzák, – utalt ilymódon a koalíció radikális partnerei – Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági, és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által a döntéshozó miniszterelnökre kényszerített meggondolatlan követelésekre.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Egyiptomba és Izraelbe látogatott, hogy növelje a nyomást a Hamászon és Izraelen a megfeneklett túszmegállapodás újraindítására. Blinken Kairóban találkozik Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd Izraelbe utazott, ahol a külügyminisztérium menetrendje szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Joav Gallant védelmi miniszterrel. A látogatásra azt követően került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök május 31-én felvázolta Izrael háromfázisú tűzszüneti javaslatát, amely a háború befejezését és az izraeli túszok szabadon bocsátását irányozza elő. Az izraeli erők szombaton egy gázai rajtaütés során kiszabadítottak négy, a Hamász által október óta fogva tartott túszt.

Az európai parlamenti választások üzenete világos: a tengely elmozdult a baloldal alternatíváját képviselő erők felé, és ez jó hírnek számít – kommentálta az eredményeket Giorgia Meloni kormányfő, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke. A belügyminisztérium a nem végleges, de kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságú szavazatszámlálási adatokat közölte. Egyes szavazóhelyiségekben ugyanis még mindig nem sikerült lezárni a számlálást. Giorgia Meloni úgy vélte, akárhogy is alakuljanak a végső számok és a többség az Európai Parlamentben, „több mint biztos, hogy egy pragmatikusabb Európára lesz szükség”. Világos üzenetnek nevezte, hogy Európa politikai tengelye elmozdult azon erők felé, amelyek a baloldal alternatíváját képviselik, és a tengelymozgást is „pragmatikus és nem ideológiai politikákkal kell megvalósítani” – hangoztatta a jobboldali olasz kormánypárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoport elnöke egy nyilatkozatban.

Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra, a magyar határőrök 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe – közölte Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője. A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az incidens vasárnap történt Kockaszállás és Nagybégány között. Videokamerák rögzítették, ahogy a teherautó a dűlőútról a szántón át a határ felé halad. Az autót később a magyar oldalon találták meg üresen, minden utasa elhagyta. A magyar fél később 32 személy őrizetbe vételéről tájékoztatott – mondta el a szóvivő. Hozzátette, hogy a munkácsi határőrkülönítmény által ellenőrzött területen történt az illegális határátlépés, jelenleg a szükséges ellenőrzéseket végzik. Szavai szerint technikai eszközökkel rögzítették az autó nyomait a szomszédos ország felé. Emellett az ukrán határőrök több olyan személyt is őrizetbe vettek, akiknek közük lehet ezeknek az embereknek az illegális átszállításához. Megjegyezte, hogy az embercsempészéssel foglalkozó szervezett bűnözői csoportok általában jelentős összegekért ígérik a jogsértők átjuttatását az államhatáron.

Egy ember eltűnt, egy másik meghalt az ausztriai viharokban és áradásokban, és jelentős anyagi kár is keletkezett a helyi hatóságok hétfői beszámolói szerint. Egy repülőgép is megrongálódott, miután jégesővel súlyosbított viharba került. A halálos áldozat egy 36 éves horvát munkás, aki földmunkagéppel dolgozott, de a járművel együtt egy patakba zuhant, és a kabinba rekedve találtak rá. Az újjáélesztési kísérletek ellenére a kórházban elhunyt. A rendőrség közlése szerint egy 77 éves nyugdíjas tűnt el, akit nem láttak azóta, hogy vasárnap autóval szavazni indult az európai parlamenti választásokra a kelet-ausztriai Mischendorfban. A férfi után folytatják a kutatást. Az Austrian Airlines osztrák légitársaság Palma de Mallorcából érkező repülőgépe Bécs közelében jégviharba került. A pilóták szerint a jégesőt nem lehetett előre látni a meteorológiai radaron. A repülőgép rádiós riasztást adott le, majd nehézségek nélkül leszállt a repülőtéren. Egyetlen utas sem sérült meg, de megrongálódott a gép orra és több lemezt letépett a vihar.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp felhős időre készülhetünk.

Este országszerte lenyugszik a légkör.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 27 fok körül alakul.