Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek most kell tisztáznia, hogy Beni Gantz és Joáv Gallant védelmi miniszter, vagy a jobboldal és Ben-Gvir ideológiai útját kívánja-e követni

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.08.A kormány gazdaságélénkítő intézkedései ütésállóvá teszik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart a gyorsan változó nemzetközi környezetben – mondta Nagy István.

A fővároshoz ért a dunai árhullám, ezért több helyen le van zárva a rakpart.

Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek most kell tisztáznia, hogy Beni Gantz és Joáv Gallant védelmi miniszter, vagy a jobboldal és Ben-Gvir ideológiai útját kívánja-e követni.

Három héttel az ellene elkövetett merénylet után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Robert Fico.

Belföldi hírek:

A kormány az elmúlt években kiemelten támogatta a budapesti egészségügyi fejlesztéseket: az Egészséges Budapest Program keretében 88 milliárd forintnyi támogatást biztosított a fővárosnak és a kerületi önkormányzatoknak ahhoz, hogy javítani tudják az egészségügyi ellátás színvonalát – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az elkészült újbudai gyermekegészségügyi központnál Király Nórával, a Fidesz-KDNP XI. kerületi polgármesterjelöljével tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány 88 milliárdot biztosított a budapestiek egészségének a védelmére, és 11 országos intézetben, 13 kórházban és 32 szakrendelőben történt fejlesztés a forrásból. A kormány nemcsak az épületek felújításához járult hozzá, hanem a korszerű felszereltséghez is, 34 milliárd forintot biztosított arra, hogy Budapesten a legkorszerűbb orvosi berendezések legyenek – közölte. Az államtitkár kiemelte: a kormány külön figyelmet fordított arra, hogy tovább javuljon a CT- és MR-ellátottság: öt CT- és négy MR-berendezés állt a betegek szolgálatába az elmúlt években. Továbbá a kormányzat többletfinanszírozást adott arra, hogy Budapesten teljes mértékben leszorítsák a várólistákat a CT és MR tekintetében. Erre a célra több mint 2,7 milliárd forintot költöttek – mondta.

A kormány gazdaságélénkítő intézkedései ütésállóvá teszik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart a gyorsan változó nemzetközi környezetben – mondta Nagy István. Az agrárminiszter a legbiztosabb és legnagyobb lehetőségeket tartogató ágazatnak nevezte a mezőgazdaságot, hozzátéve, hogy az ágazatban javítani kell a termelés hatékonyságát és növelni kell a hozzáadott értéket. Hangsúlyozta továbbá, hogy az élelmiszeripar versenyképessége Magyarország élelmiszer-biztonságának alapja, tehát nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai kérdés is. A kormány ezért fontosnak tartja, hogy megfelelő szabályozási és makrogazdasági környezetet biztosítson az élelmiszeripari és kereskedelmi vállalkozások számára, a támogatási rendszer átlátható módon működve elérhető legyen minden vállalkozás számára, mérettől függetlenül – fogalmazott a tárcavezető.

A fővároshoz ért a dunai árhullám, ezért a Budapest Közút 2024. június 6-án, csütörtökön 20 órától lezárta a forgalom elől a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, illetve a pesti alsó rakpartot a Népfürdő utca és a Közraktár utca között. Az alsó rakpartokon csütörtök reggel 0 óra óta már tilos a megállás. Figyelje a híradásokat az is, aki közösségi közlekedéssel jár a rakpartoknál, ugyanis amennyiben a Duna vízszintje azt indokolttá teszi, a következő napokban bevezethetik a pesti rakparti 2-es, 2B és 23-as villamosok rövidített útvonalon való közlekedését. Az esetleges korlátozásokról a BKK ad majd további tájékoztatást. Az árvízvédelmi intézkedések miatt ezen a hétvégén a megszokott rakpartnyitás is elmarad.

Külföldi hírek:

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterhez közelállók szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek most kell tisztáznia, hogy Beni Gantz (Nemzeti Egység) és Joáv Gallant védelmi miniszter, vagy a jobboldal és Ben-Gvir ideológiai útját kívánja-e követni, jelentette a KAN közrádió. A források hozzátették: Az Otzma Jehudit párt elnökének szemszögéből a kijelentés egyértelmű: vagy Netanjahu tisztázza a szándékait a túszalku és az azon belüli ellenségeskedés beszüntetése – vagy a kormány feloszlatása kapcsán. A miniszter környezete kifejtette az Otzma Jehudit korábbi bejelentését is, miszerint további utasításig nem szavaznak a koalícióval. Azt állították, Netanjahu miniszterelnök előző szombat este megígérte a nemzetbiztonsági miniszternek, hogy bemutatja neki az ügylet vázlatát, és mivel ezt nem tette meg, úgy vehető, hogy fel akarja oszlatni a kormányt, ezért született döntés a kérdésben. A miniszter a közeljövőben több területen is fel kíván lépni a politika megváltoztatása érdekében, beleértve a humanitárius segélynyújtást a túszokra vonatkozó humanitárius gesztusok feltételéül, valamint a Gázai övezetben a zsidó letelepedést.

Több különböző hírügynökség riportja egybehangzóan arról számolt be, hogy az amerikai kormány becslései szerint a Hamásznak jelenleg 9-12 ezer terroristája van. Az amerikaik úgy vélik, a háború előtt körülbelül 25 ezer terroristája volt. Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet egyik fegyverraktárát támadták a dél-libanoni Wadu Dzsiluban, valamint két másik posztot Aadchit közelében. Célba vettek még katonai épületeket Beit Jahunban és Szeddiqine-ben, valamint további terror-infrastruktúrákat Odaisszében. A hadsereg közölte, hogy több héttel elhalasztja az észak-izraeli közösségekben a helyi biztonsági csapatok létszámának csökkentésére tervezett lépést. A háború közepette a polgári biztonsági csapatok tagjait a katonaság behívta aktív tartalékos szolgálatra. A hadsereg azt tervezte, hogy számos tartalékost elenged az észak-izraeli közösségekben, amelyek nincsenek közel a határhoz. A libanoni határtól néhány kilométeres körzetben lévő evakuált közösségekben a biztonsági csapatokat változatlanul hagyták. A hadsereg szerint egy új helyzetértékelését követően úgy döntöttek, hogy néhány héttel elhalasztják a lépést.

Izraeli vadászgépek az előző este katonai épületeket támadtak Ajtarun térségében. Továbbá drónnal csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet két terroristájára, akiket Ajtarun térségében azonosítottak. A biztonsági szervezetek jelezték, hogy egy hadműveletre Libanonban csak a Rafah-offenzíva befejezése után kerülhet sor, jelentette a KAN közrádió. A Walla hírportál két amerikai és egy izraeli tisztviselőre hivatkozva este arról számolt be, hogy a Biden-kormány az elmúlt hetekben óva intette Izraelt ,,egy korlátozott háború” gondolatától Libanonban, és figyelmeztetett, hogy ez beavatkozásra késztetheti Iránt. Az egyik forgatókönyv, amelyet felvetett, hogy Libanont eláraszthatják a szíriai, iraki és még jemeni iránbarát milíciák fegyveresei, akik csatlakozni szeretnének a harcokhoz. Az Egyesült Államok és Franciaország próbál diplomáciai megoldást találni a határon tapasztalható feszültség csökkentésére, de egyelőre nem történt előrelépés.

Az izraeli védelmi minisztérium hivatalosan is aláírta az Egyesült Államokkal a harmadik F-35-ös vadászrepülőgép-század beszerzéséről szóló megállapodást. A minisztérium közölte, hogy az Egyesült Államokba utazó küldöttség aláírta a 3 milliárd dolláros üzletről szóló megállapodást, amely a Lockheed Martin által gyártott 25 darab fejlett lopakodó vadászgépet foglalja magában. A gépeket 2028-tól kezdődően kezdenék szállítani, évente három-öt darabos tételekben – közölte a minisztérium. A repülőgépekkel az Izraeli Légierő F-35-ös flottája 75-re nőne az elkövetkező években. Izrael eredeti 50 darabos F-35-ös megrendeléséből eddig csak 39 érkezet meg. Az üzlet teljes értéke mintegy 3 milliárd dollár, amelyet az Izraelnek nyújtott amerikai katonai segélyből finanszíroznak – közölte a minisztérium. Az aláírásra azt követően került sor, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter és Betzalel Szmotrics pénzügyminiszter között a beszerzéssel kapcsolatban többnyire megoldódott a vita.

Három héttel az ellene elkövetett merénylet után először szólalt meg a nyilvánosság előtt Robert Fico. A szlovák miniszterelnök a közösségi oldalára töltött fel egy videót. A kormányfő videója elején köszönetet mondott a besztercebányai kórház munkatársainak, hogy megmentették az életét és a pozsonyi orvosoknak, akik jelenleg is kezelik. Elmondta azt is, ha minden jól alakul, június végén vagy július elején térhet vissza dolgozni – írja a Ma7 szlovákiai hírportál. Ezután kiemelte, „megbocsát annak személynek, aki megpróbálta meggyilkolni, mert nem érez iránta gyűlöletet, és nem is fog ellene jogi lépéseket tenni.” „Nyilvánvaló, hogy csak a gonosz hírnöke volt, amit a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék kezelhetetlen méretűvé fejlesztett” – fogalmazott Fico. Mint mondta, nem hisz abban, hogy a merénylet egyetlen személy támadása lett volna, felidézte, hogy több hónapja beszélt a merénylet veszélyéről. Utalt arra is, hogy ilyen jellegű titkosszolgálati információkat viszont nem kapott.

Olaf Scholz német szövetségi kancellár ígéretet tett arra, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében Németország ne sodródjon bele az ukrajnai háborúba. Felelősként mindent meg kell tenni, hogy egyetlen Németországban született gyereknek se kelljen átélnie a háború borzalmait saját országuk területén – jelentette ki Scholz a német szövetségi parlament (Bundestag) alsóházának ülésén, kiemelve; „ez az elsődleges fontosságú szempont”. A kancellár korábban engedélyezte Ukrajnának, hogy a Németországból kapott fegyvereket oroszországi területen található célpontok ellen is bevesse, annak ellenére, hogy korábban határozottan ellenezte a lépést. A nemzetközi joggal alátámasztva Németország biztosította Ukrajnát azon jogáról, hogy megvédhesse magát a területe, városai és állampolgárai elleni támadásokkal szemben – jelentette ki Scholz.

Magyarország külügyminiszteri szinten részt vesz a június 15-én kezdődő svájci Ukrajna-békecsúcson, a kormány ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy azon nem lesz jelen mindkét érintett fél – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szentpéterváron. A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy Magyarország külügyminiszteri szinten fogja képviseltetni magát a konferencián. „A részvételünk oka, hogy mi abszolút a béke pártján állunk, és ezért minden olyan rendezvényen részt veszünk, amelyen a béke van napirenden” – szögezte le. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország nélkül kerül megrendezésre a konferencia, így az eseményen nem lesz jelen mindkét szemben álló fél. „Úgy hisszük, hogy akkor lenne valódi eredmény várható, ha mindenki ott lenne a tárgyalóasztalnál” – mondta. „Ezúttal nem ez a helyzet, de mivel tiszteletben tartjuk a svájciak békeerőfeszítéseit, részt fogunk venni külügyminiszteri szinten” – tette hozzá, arra is kitérve, hogy a békéről beszélni mindig hasznos.

Időjárás:

Ma is a kánikula lesz a meghatározó.

Erős UV-sugárzásra kell számítani! Este kisebb záporok kialakulására kell készülni.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 33 fok körül alakul.