Izrael északi részén az utóbbi napokban egyre súlyosabb károk keletkeznek a Libanonból indított rakéták és drónok okozta bozóttüzek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.05.Egy újabb birodalmi érdek háborúba akar sodorni minket, ám öt nap múlva a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, választásokon mondhatunk nemet erre – közölte Orbán Viktor.

A Demokratikus Koalíció (DK) kicsivel több, mint tízezer aktivistával mozgósítja a választóit a kampány utolsó hetében.

Izrael északi részén az utóbbi napokban egyre súlyosabb károk keletkeznek a Libanonból indított rakéták és drónok okozta bozóttüzek.

Többen megsebesültek egy orosz rakétatámadásban Ukrajna központi városában, Dnyipróban, az ukrán légierő két orosz rakétát lőtt le a térség felett.

Belföldi hírek:

Egy újabb birodalmi érdek háborúba akar sodorni minket, ám öt nap múlva a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, választásokon mondhatunk nemet erre – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök, a felújított geszti Tisza-kastély átadóünnepségén kedden. Öt nap van a választásokig, most megtehetjük azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk: tisztán, demokratikus keretek között mondhat nemet a háborúra az egész magyarság – jelentette ki. A háború sohasem elkerülhetetlen, a háború mindig emberi döntések kérdése, és a fegyverek árnyékában nem nő élet és igazság, csak halál és igazságtalanság – hangsúlyozta a kormányfő. Ma arra kell vállalkoznunk, hogy véghez vigyük azt, ami Tisza István miniszterelnök úrnak nem sikerült: hogy megakadályozzuk Magyarország részvételét egy újabb európai háborúban – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, jobbak erre az esélyeink, mint 110 éve; szuverének vagyunk „és a szuverenitás minden magyar ember saját ügye és joga is”. Felidézte, 110 évvel ezelőtt a Kárpát-medence népei a magyarok ellen harcoltak a szuverenitásukért, akkor még mindenki – a csehek, az osztrákok, a szlovákok, a románok, a szerbek és a horvátok is – örömmel várták és éltették a háborút. Ugyanakkor hozzátette, ma, amikor újra háború fenyeget, az itteni népek világosan tudtára adják a nagyhatalmaknak, hogy megtanulták a leckét, és nem akarnak háborút.

Elég a kátyúkból, elég Karácsonyékból! – hangsúlyozta a kormánypártok főpolgármester-jelöltje.– Elég a kátyúkból, elég Karácsonyékból! – hangsúlyozta a kormánypártok főpolgármester-jelöltje a közösségi oldalára feltöltött videóban, majd hozzátette:– Budapesten ma az utak botrányos állapotban vannak, különösen a külső kerületekben, így Csepelen is. A főpolgármester mégis tizedére csökkentette az útfelújítási alapot….” – A mai lomha Karácsony-tempóban közel száz év alatt újulhatna csak meg egy fővárosi út. Én főpolgármesterként vállalom, hogy évi 50 kilométer utat felújítok. Jobb utakat, Gyurcsány-mentes Budapestet! – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

A Demokratikus Koalíció (DK) kicsivel több, mint tízezer aktivistával mozgósítja a választóit a kampány utolsó hetében – erről beszélt a párt ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba hangsúlyozta, ahol közösen kampányolnak más pártokkal, ott ez a szám a szövetségeseik aktivistáival és önkénteseivel is kiegészül. A DK-MSZP-Párbeszéd közös listájának kampányfőnöke arra is kitért, hogy a Demokratikus Koalíció aktivistái mintegy kilencszáz település közterein lesznek kint. Magyarázatként hozzátette, így érik el azokat a választókat, akik nem tartoznak szorosan pártjuk politikai közösségéhez.

Az érkező dunai árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendelt el Budapest négy árvízvédelmi szakaszára Karácsony Gergely főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján, várhatóan csütörtök este lezárják a forgalom elől az alsó rakpartokat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel. A közlemény szerint az első fokozatú készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg. Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje június 7-re, péntekre virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor a budai és a pesti alsó rakpartot le kell zárni, ezért ezeken már csütörtök 0 órától tilos lesz megállni.

Külföldi hírek:

Izrael északi részén az utóbbi napokban egyre súlyosabb károk keletkeznek a Libanonból indított rakéták és drónok okozta bozóttüzek. Az izraeli tűzoltó- és mentőszolgálat kedd reggeli jelentései szerint mintegy húsz óra elteltével sikerült úrrá lenni a Galilea észak-keleti részén fellobbant tüzek legtöbb tűzfészkén, de még mindig vannak olyan erdők és hegyoldalak, ahol nem sikerült megállítani a lángokat. Lángok lobbantak fel az országhatár közelében fekvő kibucoknál és mosávoknál, vagyis szövetkezeti falvaknál, az északi határnál fekvő katonai bázisok közelében, valamint Cfat város körzetében is. Jelentős térségek lángoltak a Golán-fennsíkon is a Libanonból érkező rakéta- és dróntámadások miatt, ahol az erős szél, és a sűrű aljnövényzet nyomán igen gyorsan továbbterjedt a tűz. A hegyes-völgyes domborzati viszonyok miatt számos helyre csak tűzoltó repülőkkel jutnak el, de tűzoltó autókkal is megpróbálták megközelíteni a veszélyeztetett területeket. Tizennyolc tűzoltócsapat, a katasztrófavédelem szakemberei, a természetvédelmi hatóság emberei és önkéntesek dolgoztak a tüzek megfékezésén, melyek a nyári, száraz időjárás megjelenésével állandósultak a becsapódó libanoni rakéták, vagy elfogott, és lezuhanó lövedékrészek nyomán.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ellátogatott az észak-izraeli Kirjat Smonába, és tájékoztatást kapott a tüzek helyzetéről. ,,Szerintem csodálatos látni az odaadó tűzoltókat, a rendőrséget, akik éjjel-nappal itt vannak, és most a hadsereg kötelessége a Hezbollah megsemmisítése” – mondta Ben-Gvir. ,,Országunk egy részét károsítják, lövik, kiürítik. Nem lehet, hogy csend van Libanonban. Felégetik a területeinket, fel kell égetnünk a Hezbollah összes fellegvárát, el kell pusztítani őket. Háború!” – mondta Ben-Gvir. Tegnap 20 órába telt eloltani a tüzeket a városban és környékén. Míg északon tombolnak a tüzek, Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, aki a tűzoltókért felelős, részt vett egy shown Jeruzsálemben, melyet Amichai Elijahu örökségügyi miniszter szervett – „Tisztelgő show a szellem és lélek hőseinek”. Irodája reggel azt állította, hogy csupán öt percére ugrott be. Előtte még a 14-es csatornában is jelenése volt. A hadikabinet este várhatóan összeül az északi fejlemények miatt.

A gázai háborúban Izrael és a Hamász között közvetítő szerepet betöltő Katar kedden hangsúlyozta, hogy egyértelmű álláspontokra van szükség mindkét féltől a tűzszüneti megállapodás megkötéséhez. „Egyértelmű izraeli álláspontra várunk, amely az egész kormány válasza az Egyesült Államok gázai ajánlatára” – jelentette ki a katari külügyminisztérium szóvivője, Madzsed al-Anszári. „A tűzszüneti megállapodás azonnal véget vetne a Gázai övezet lakosokai, a túszok, valamint családjaik hosszú szenvedésének, és útmutatóként szolgálna a tartós tűzszünet eléréséhez, illetve véget vetne ennek a krízisnek” – tette hozzá Anszári. Katar továbbra is mind a két fél számára elfogadható párbeszédre törekszik – tette hozzá. Joe Biden amerikai elnök pénteken mutatta be Izrael új háromlépéses tűzszüneti ajánlatát, azonban az elképzelés tartalmazott néhány, az eredeti tervtől eltérő elemet.

Támogatásáról biztosította az Egyesült Államok által javasolt gázai tűzszüneti megállapodás tervét Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki kedden a katasztrofálisnál is súlyosabbnak nevezte a palesztin térségben kialakult állapotokat. Türk elmondása szerint Gázában súlyosan megsértették a hadviselés szabályait, így minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely véget vethet az ellenségeskedéseknek. „Csak reménykedhetünk abban, hogy a tűzszüneti megállapodás megvalósul, már csak a humanitárius helyzet miatt is,(…)már nem is lehet szavakkal leírni a helyzet súlyosságát, amely túlmutat a bizonytalan vagy katasztrofális állapoton” – mondta a kétnapos malajziai látogatása végén tartott sajtótájékoztatón az osztrák diplomata.

Itamar Ben-Gvir (Otzma Jehudit) és Becalel Szmotrich (Vallásos Cionizmus) szélsőjobboldali miniszterek politikai nyomásának hátterében Benjámin Netanjahu miniszterelnök és hivatalának tagjai tárgyalásokat folytatnak a Likud Kneszet tagjaival, akikről úgy tartják, hogy ellenezhetik a túszok szabadon bocsátására irányuló megállapodást, jelentette kedd reggel a KAN közrádió. A miniszterelnök igyekszik meggyőzi őket, hogy nyilvánosan támogassák ,,az izraeli javaslatot”. A miniszterekkel és a Kneszet tagjaival nem ismertették a javaslat minden részletét, de Netanjahu a beszélgetés során azt állította, hogy a javaslat jó, és lehetővé teszi a háborús célok elérését. Eddig az ultraortodox pártok és több likudos miniszter nyilvánosan bejelentette, hogy támogatja a javaslatot.

Nyolc ember, köztük két gyermek sebesült meg egy orosz rakétatámadásban Ukrajna központi városában, Dnyipróban, és polgári infrastruktúra is megrongálódott hétfőn este – közölték az ukrán hatóságok. Az légierő arról számolt be, hogy két orosz Iszkander típusú (hadműveleti-harcászati) rakétát lőtt le a térség felett. Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint a rakétatörmelék polgári létesítményeket rongált meg, tüzet okozott, és helyi lakosok is megsebesültek. A kormányzó és az állami mentőszolgálat előzetes tájékoztatása alapján a sérültek között hat felnőtt mellett egy egyhónapos és egy tizenhét éves fiú is volt. A támadásban autók és lakóházak rongálódtak meg, egy kórház ablakai kitörtek – írta Líszak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Borisz Filatov, Dnyipro város polgármestere ehhez még hozzátette, hogy legalább 47 lakóház és egy iskola rongálódott meg. A mentőszolgálat kedd reggel eloltotta a támadás miatt keletkezett tüzet.

Lengyelországban a jelenlegi, Donald Tusk által vezetett kormány sérti a jogállamiságot, miniszterelnöki utasítások alapján kormányoz, míg a Jog és Igazságosság által vezetett, Brüsszel által bírált előző kabinet törvényes módon járt el – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök egy keddi rádióinterjúban. Az egyik lengyel kereskedelmi rádióban elhangzott beszélgetésben Andrzej Duda felidézte: az Európai Bizottság (EB) múlt héten lezárta az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti, 2017-ben elindított eljárást Lengyelországgal szemben. „Kiderült, hogy elég volt leváltani a lengyel kormányt, és az EB szemében visszaállt a jogállamiság, ez nagyon különleges megközelítése a demokráciának” – fogalmazott Duda. „Teljesen jogtalannak” nevezte az elnök a tavaly novemberben beiktatott Tusk-kormány egyes lépéseit, köztük az ügyész leváltásának módszerét. „Megmondom röviden: a jogállamiságot Lengyelországban csak most sértik” – jelentette ki.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp napos időre számíthatunk.

Este helyenként előfordulhatnak kisebb záporok.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 29 fok körül alakul.