Kairóban azt javasolták, hogy Izrael finanszírozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt, vagyis maga vásárolja meg az árut, és teherautókkal vigye be az övezetbe

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.06.A Fidesz odafigyel a fogyatékossággal élők speciális szempontjaira, az a cél, hogy ők is ugyanúgy részei legyenek a közéletnek – írta Nyitrai Zsolt.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy „zöldre festés” helyett védje meg az ország természeti értékeit, és ne csináljon akkumulátorgyarmatot Magyarországból – mondta Schmuck Erzsébet.

Kairóban azt javasolták, hogy Izrael finanszírozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt, vagyis maga vásárolja meg az árut, és teherautókkal vigye be az övezetbe.

Fegyveresek támadták meg az Egyesült Államok libanoni nagykövetségének épületét.

Belföldi hírek:

A Fidesz odafigyel a fogyatékossággal élők speciális szempontjaira, az a cél, hogy ők is ugyanúgy részei legyenek a közéletnek – írta a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi-oldalán. Nyitrai Zsolt a szombati Békemenet kapcsán hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élők a margitszigeti rendezvényen is kiemelt helyen, fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés mellett, jelnyelvi tolmács segítségével vehettek részt. A főtanácsadó közölte azt is, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti listáján biztos bejutó helyen szerepel Szekeres Pál kerekesszékes paralimpikon, akitől azt várják, hogy Brüsszelben ugyanúgy sikerrel képviseli majd a fogyatékossággal élők ügyeit, érdekeit, ahogy azt Kósa Ádám tette az elmúlt ciklusokban. “Most vasárnap: Csak a béke! Csak a Fidesz!” – fogalmazott Nyitrai Zsolt. A bejegyzéshez csatolt videóban Szekeres Pál arról beszélt, hogy az akadálymentesítés jó a babakocsisoknak, az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak, ennek köszönhetően pedig mindenki el tudott jönni a Békemenetre.

Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bakuban. A tárcavezető az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán „történelmi megállapodást” írtak alá, amelynek nyomán Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép. „Ekként megállapodás született arról, hogy Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, amely itt található Azerbajdzsánban” – tudatta.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy „zöldre festés” helyett védje meg az ország természeti értékeit, és ne csináljon akkumulátorgyarmatot Magyarországból – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az ENSZ 52 évvel ezelőtt nyilvánította június 5-ét környezetvédelmi világnappá, azonban azóta a környezet állapota világszerte drasztikusan romlott, a klímaválság egyre erőteljesebben mutatja romboló erejét. Kiemelte: a válságtünetek Magyarországon is jelentkeznek, naponta szembesülhetünk azzal, hogy Kárpát-medence egyedülálló ökológiai rendszere már nem tud védekezni, növekszik az átlaghőmérséklet, csökken az éves csapadékmennyiség, egyre több az aszályos időszak és a villámárvíz. Ez veszélyezteti Magyaraország élelmiszerbiztonságát, a súlyos nyári hőhullámok pedig egyre több emberéletet követelnek – tette hozzá Schmuck Erzsébet, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy 2050-re Magyarország kétharmada „élettelen sztyeppévé” válhat.

Külföldi hírek:

Kairóban azt javasolták, hogy Izrael finanszírozza a Gázának nyújtott humanitárius segélyt, vagyis maga vásárolja meg az árut, és teherautókkal vigye be az övezetbe, jelentette a KAN közrádió szerdán. A részleteket ismerő egyiptomi forrás szerint Kairó valóban nincs megelégedve a Gázai övezetnek szánt humanitárius segélyeik Izrael oldaláról történő beengedésének ütemével, ezért ezt a javaslatot mind az amerikaiaknak, mind az izraelieknek előterjesztették. A forrás hozzátette, és kifejtette, hogy Egyiptom szempontjából Izrael a felelős a kialakult helyzetért, és ő „a Gázai övezetet megszálló erő”, ezért ez az ő felelőssége. Egyiptomban azt is mondják, hogy ezidáig a Gázába érkezett humanitárius segélyek 70%-a Egyiptomból származik. Ennek az egyiptomi javaslatnak az volt a célja, hogy növelje Izrael terheit, és nem légüres térben született. Kairóban egyébként dühösek amiatt, hogy izraeli tüntetők blokkolják az Egyiptomból és Jordániából érkező, Gázába tartó humanitárius segélyszállító teherautók útját.

Izrael bejelentette, javítani fog a foglyul ejtett palesztin fegyveresek fogva tartási körülményein, miután emberi jogi szervezetek petíciója hatására a legfelsőbb bíróság elkezdte vizsgálni a viszonyokat az ország déli részén, a Negev-sivatagban lévő, Szadé Téman börtönben. Az emberi jogi szervezetek követelik a kínzásról és a rossz fogva tartási körülményekről elhíresült börtön bezárását. A panaszos beadványt szerdán vette napirendjére az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság – jelentette a közszolgálati média. A tervek szerint a Szadé Témanban fogva tartottak egy részét átviszik máshova, az eddigi hétszáz helyett csak kétszáz rab marad ott, valamint fejlesztik az infrastruktúrát az Ofer börtönben, és létrehoznak egy új börtönkórházat. A fogva tartás körülményeinek javítására tanácsadó bizottságot is létrehoznak nyugalmazott katonatisztekből.

Irán két éven belül ki akarja irtani Izrael népét – jelentette ki Avigdor Liberman, a jobboldali Izrael a Hazánk ellenzéki párt elnöke egy interjúban. „Irán nyilvánosan bejelentette, hogy célja Izrael megsemmisítése két éven belül. A kellős közepén vagyunk azon tervének, hogy kiirtson bennünket. Átfogó támadásra készül, több fronton egy időben fog támadni” – jelentette ki Liberman a katonai rádióban. „A Hezbollah és más síita milíciák Libanonból, Szíriából, illetve Irakból, a Hamász a Gázai övezetből indít támadást, Jemenből a húszik, Ciszjordániából szervezett palesztin csoportok, Irán pedig több ezer ballisztikus rakétával akarja támadni Tel-Avivot és Izrael stratégiai infrastruktúráját”- tette hozzá. Ez alatt a két év alatt Iránnak sikerül kifejlesztenie a saját területét védő, elrettentő nukleáris fegyvereit. „Ez nem feltételezés vagy vélekedés” – hangsúlyozta. „Nem is titok, hiszen nyíltan kimondják, megjelenik az iráni vezetők nyilatkozataiban, erről a döntés már megszületett”- mondta.

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett átfogó ütemtervet, amely tartós tűzszünethez vezethet Gázában, az összes túsz szabadon bocsátásához és a Gázának nyújtott humanitárius segítségnyújtás megsokszorozásához – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő. Josep Borrell, az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta: az EU nagyra értékeli az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti háború befejezését célzó tárgyalások elősegítésére, biztosítva Izrael biztonságát, amely mellett – mint kiemelte – az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett. Kijelentette: sürgősen tartós tűzszünetre van szükség a civilek védelmének biztosítására, az összes túszt feltétel nélkül és azonnal szabadon kell engedni, valamint növelni kell a Gázába juttatott humanitárius segélyek mértékét, tekintettel az egyre mélyülő humanitárius válságra. A Közel-Kelet békéje és stabilitása mindkét népnek, a régió, valamint világ egészének érdeke – hangoztatta.

Az izraeli kormány azon döntésének, hogy 300 000-ről 350 000-re emeli az Izraeli Védelmi Erők szükség esetén behívható tartalékosainak számát, semmi köze az észak-izraeli feszültségekhez, közölte a hadsereg. A felső határ megemelésének oka, hogy a dél-gázai Rafahban zajló hadművelet az eredetileg tervezettnél több embert követel. A Gázai övezetben zajló háború közepette a hadsereg összesen 287 000 tartalékos katonát hívott be, bár sokukat egyelőre elengedték. Ez volt Izrael történetének eddigi legnagyobb tartalékos behívása. A felső határt eredetileg 300 000-ben határozták meg, majd a háború első heteiben 360 000-re emelték. Ezután 300 000-re csökkentették, most pedig 350 000-re növelik.

Fegyveresek támadták meg szerdán az Egyesült Államok libanoni nagykövetségének épületét, egyiküket – egy szíriai állampolgárságú férfit – elfogták – közölte a hadsereg. A szűkszavú közlemény szerint a katonák megsebesítették, majd őrizetbe vétele után kórházba szállították a támadót, akinek indítéka egyelőre ismeretlen. A hadsereg azt nem közölte, hogy a Bejrúttól északra fekvő Aukarban működő amerikai nagykövetség épületénél kialakult tűzharcban hány fegyveres vett részt. Az AP hírügynökség biztonsági forrásból úgy értesült, hogy négy terrorista vett részt a támadásban, egy volt a sofőrjük, és hárman lőttek. A tisztségviselő szerint az elfogott terrorista egyik társát tűzharcban agyonlőtték, egy másik pedig elmenekült a helyszínről. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy a támadásban senki sem sebesült meg munkatársai közül, a libanoni biztonsági erők és a nagykövetség őrei pedig gyorsan reagáltak. Noha a libanoni hadsereg szerint a támadás motivációja nem tisztázott, a libanoni médiában közzétett felvételeken az elfogott fegyveres fekete mellényén az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevének angol rövidítése (IS), valamint arab nyelvű változata is kivehető.

Elnöki rendeletben korlátozta Joe Biden az illegális határátlépést követő menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét. Az amerikai elnök intézkedése értelmében, amennyiben egy héten keresztül napi átlagban meghaladja a zöldhatár mentén feltartóztatott törvénytelen érkezők száma a 2500-at, akkor számukra – bizonyos kivételekkel – ideiglenesen felfüggeszthetik a menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét. A menedékkérelmek benyújtása azt követően folytatódhat az illegális határátlépésen ért emberek számára, amikor a napi átlagos szám 1500 alá csökken. A felfüggesztés ideje alatt, akit illegális határátlépésen érnek kitoloncolhatják. Az elnök az amerikai bevándorlási törvényben az elnökre ruházott joggal élt, amikor meghozta a határátlépések szigorításáról szóló rendeletet. A jelenlegi adatok szerint az illegális bevándorlók napi átlagos száma 5000, ami azt jelenti, hogy az intézkedés azonnal hatályba léphet. A statisztikák szerint a törvénytelen határátlépések napi átlagos száma legutóbb négy évvel ezelőtt volt az 1500-as szint alatt.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp napos időre készülhetünk.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 26 – 30 fok körül alakul.