Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról – jelentették be hivatalosan Jeruzsálemben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.04.A Fidesz-KDNP Magyarországon az egyedüli politikai közösség, amely békepárti, meg tudja és meg is akarja védeni az ország békéjét – vélekedett Menczer Tamás.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a június 9-i választásról, valamint a szépkorúakat segítő programokról.

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról – jelentették be hivatalosan Jeruzsálemben.

Az orosz külügyminiszter helyettese egy esetleges világháborúra figyelmeztette Washingtont, ha az ukránok amerikai fegyverekkel támadják Oroszországot.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt Toshihiro Suzukival, a japán Suzuki Motor Corporation cég elnök-vezérigazgatójával – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen áttekintették az európai és a magyar autóipar helyzetét, a technikai átállás kihívásait. A miniszterelnök kifejtette: érdekeltek vagyunk a Suzuki sikerében, a magyarok és a Suzuki kapcsolata már több, mint üzlet: barátság. A magyar gazdaság helyzetéről Orbán Viktor elmondta: az idén és jövőre is nőni fog a gazdaságunk; a hitelminősítők, a beruházók, a magyar vállalkozók és a magyar emberek is bíznak Magyarországban. Tehát optimisták vagyunk, ugyanakkor a háború nagy veszélyt jelent, e tekintetben a helyzet nagyon nehéz, a háború ugyanis nemcsak az életeket, a családokat, az emberek vagyonát, de teljes gazdaságokat is romba dönt.

Brüsszel el akarja nyomni a békepárti erőket, s az utolsó akadályt is el akarják tüntetni a háború útjából azzal, hogy elhallgattatnák, illetve kizárnák Magyarországot a döntéshozatali folyamatokból – szögezte le a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető belga kollégája azon friss kijelentésére reagált, miszerint tovább kellene léptetni a hetes cikk szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, így megfosztva hazánkat a szavazati jogától az Európai Unió Tanácsában. Leszögezte: akik esetleg eddig kételkedtek az e heti európai parlamenti választás fontosságában, most meggyőződhetnek arról, hogy ilyen fontos döntés talán még nem is állt a magyar emberek előtt, mivel Brüsszelben eluralkodott a háborús őrület, a béke pártján állókat pedig el akarják hallgattatni. Brüsszelben ezzel most próbálják eltüntetni az utolsó akadályt is a háború útjából. „Kapuzárási pánik van, hat nap van hátra az európai parlamenti választásokig, hat nap van hátra addig, hogy az emberek meghúzzák a vészféket a háborúpárti vonaton, amely jelenleg feltartóztathatatlannak tűnő módon robog végső állomása, a harmadik világháború felé” – figyelmeztetett.

A Fidesz-KDNP Magyarországon az egyedüli politikai közösség, amely békepárti, meg tudja és meg is akarja védeni az ország békéjét – jelentette ki a kormánypártok kommunikációs igazgatója Pátyon. Menczer Tamás, aki egyben Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, a települést az M1-es autópályával összekötő csomópont második ütemének átadásán arról beszélt: a vasárnapi választások legfontosabb kérdése, hogy háborúba megy Európa és Magyarország, vagy béke lesz. „Ha nem tudjuk a békét megőrizni, ha a háború kiterjed és Európa háborúba megy, és Magyarországot is belekényszerítik, akkor nem fejlesztésekről, nem autópálya-lehajtóról és elkerülő útról fogunk beszélgetni”, hanem arról, hogy mit veszítettünk el” – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a június 9-i választásról, valamint a szépkorúakat segítő programokról. A politikus elmondta, nagy öröm volt látni egyrészt, hogy milyen sokan vettek részt a Békemeneten, másrészt pedig az, hogy nagyon sok nyugdíjas korú polgár is elment erre a rendezvényre. Minden résztvevő, és azok is, akik televízión keresztül követték ezt az eseményt, megértették a mostani békemenet üzenetét. Mindenki örömmel fogadta a miniszterelnök szavait is. Hozzátette azt is a képviselő, ahogy azt Orbán Viktor is elmondta, a június 9-i választás két kifejezés köré épült, ezek pedig a háború és a béke. Senki nem gondolta korábban, hogy a mostani EP választás ezekre a súlyos szavakra épül. Most az a feladat, hogy minél több békepárti képviselő kerüljön az Európai Parlamentbe, ezért is bíztatott mindenkit arra Nyitrai Zsolt, hogy éljen a választójogával. A főtanácsadó a szépkorúakat illetően két fontos projektről is beszélt. Egyrészt az okosóráról, amit a kormány minden 65 év feletti igénylőnek biztosít ingyenesen. Ezzel az eszközzel megkönnyítik az idősek életét, nem beszélve arról, hogy már 10 ezer ember életét is megmentette az okosóra. Másodsorban Nyitrai Zsolt beszélt a legnagyobb példányszámban megjelenő újságról, a Jó-Kor Magazinról, amiből negyedévente 2 millió példányt nyomtatnak. A lapban a nyugdíjasokat érintő rendeletekről, szabályzatokról van szó, de mellette érdekes interjúkat is lehet olvasni, receptekkel keresztrejtvénnyel.

Külföldi hírek:

Megkezdődtek Egyiptomban a tárgyalások a Gázai övezeti háborút érintő újabb, izraeli-amerikai fogolycsere- és tűzszüneti javaslatról – jelentették be hivatalosan Jeruzsálemben. Ülést tartott az izraeli hadikabinet, és megvitatta a javaslatot, amelynek része a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő rafahi átkelő újbóli megnyitása is. A hadikabinet tanácskozása közben a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt ismét tüntettek a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elhurcolt emberek hozzátartozói és az őket segítő aktivisták, sürgetve a túszok kiszabadítását. Az új amerikai-izraelli javaslatot péntek este Washingtonban tették közzé. Ezt követően minisztériumának közlése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon külön-külön beszélt Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel és Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, aki szintén tagja a hadikabinetnek.

Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael azon dolgozik, hogy a Hamász uralmát leváltsa a Gázai övezetben, és ígéretet tett arra, hogy a háború nem ér véget mindaddig, amíg a terrorcsoport katonai és kormányzati képességeit le nem bontják. ,,A háború befejezésének egyik folyamatában sem fogadjuk el a Hamász uralmát. Egy alternatív kormányra törekszünk, amelynek keretein belül elszigeteljük a területeket, eltávolítjuk a Hamász tagjait, és más erőket vonunk be, amelyek lehetővé tesznek egy más kormányt” – mondta Gallant a Déli Parancsnokságnál tartott helyzetértékelésen Beerseván. ,,Egyrészt a katonai akció, másrészt a kormány leváltásának képessége vezet a háború két céljának eléréséhez, a Hamász kormányzati és katonai erejének lebontásához, valamint a túszok hazahozatalához”.

Egy izraeli légitámadásban többen meghaltak hétfőn a szíriai Aleppo közelében – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet úgy tudja, hogy legkevesebb 16-an haltak meg az Irán-barát milíciák ellen irányuló, feltételezett izraeli légicsapásban Észak-Szíriában. A SANA jelentése szerint a város délkeleti peremét érő légicsapások „számos halálos áldozatot követeltek, és anyagi károkat is okoztak”, a károk mértékéről és az áldozatok pontos számáról azonban nem adott tájékoztatást a hírügynökség. A nagy-britanniai székhelyű OSDH viszont hozzátette, hogy az áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog, miután a sebesültek egy része kritikus állapotban van. Az éjfél utáni támadásban a harcigépek Aleppótól északra, Hajjan és Tamúra között egy fémipari üzemet és egy fegyverraktárt vettek célba, amely az Irán-barát milíciákhoz tartozik – közölte a háborús eseményeket aktivistahálózat révén figyelő szervezet.

Meg kell védeni a demokratikus választási folyamatot és tágabb értelemben az európai nyilvános vitát a külföldi beavatkozástól, az információmanipulációtól és a rosszindulatú külföldi szereplőktől, akik Európa bukását akarják – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn. Josep Borrell közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború megindítása után „rosszindulatú külföldi szereplők, különösen Putyin Oroszországa”, tovább növelték az információ manipulálását célzó műveleteiket hibrid és kibertámadások formájában Európában és másutt a világban. Az információmanipulációs műveletek nemcsak online, hanem a való életben is zajlanak, a rosszindulatú tevékenység pedig komoly biztonsági fenyegetést jelent – írta. A Kreml-barát médiafelületek nemcsak az Európai Unión belüli információs környezetet próbálják szennyezni, hanem az EU hírnevét is „bemocskolják” a Közel-Keleten, a Nyugat-Balkánon, Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában, mindezt több mint 20 nyelven. „Minket hibáztatnak mindenféle gonoszságért” – fogalmazott.

Az orosz külügyminiszter helyettese komoly figyelmeztetést adott Washingtonnak. Végzetes következményekről beszélt Szergej Rjabkov. Világháború is lehet abból, hogy az ukránok amerikai fegyverekkel támadják Oroszországot. Oroszország óva inti az Egyesült Államokat attól, hogy olyan hibákat kövessen el, amelyek végzetes következményekkel járhatnak – mondta Szergej Rjabkov. Az orosz külügyminiszter-helyettes azután tette az egy esetleges világháború kitörését is előrevetítő nyilatkozatát, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott Kijevnek, hogy amerikai fegyverekkel támadásokat hajtson végre oroszországi célpontok ellen. „Szeretném figyelmeztetni az amerikai tisztviselőket, hogy ne hozzanak olyan téves döntéseket, amelyek végzetes következményekkel járhatnak. Számomra ismeretlen okokból alábecsülik az esetleges ellenállás súlyát. Oroszország elnöke pedig többször is megszólalt ebben a témában” – emlékeztetett Rjabkov.

Az európai és az afrikai embereknek egyaránt érdeke, hogy minél előbb véget érjen az ukrajnai háború, s minél előbb véget érjen az a világháborús őrület, amely kirajzolódni látszik Európában – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. A tárcavezető az angolai kollégájával, Téte Antónióval közös sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy Európa jelenleg rendkívül kritikus időszakban van, ugyanis a korábban a béke szigetének tartott kontinenst ma háborús hisztéria uralja, világháborús készülődés figyelhető meg a politikai folyamatokban. Ennek kapcsán ugyanakkor kiemelte, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus nemcsak Európának, hanem az egész világnak, így Afrikának is óriási károkat okozott már eddig is, és így az eszkaláció kockázata sem csak regionális, hanem egyenesen globális veszélyt jelent. „A háborús őrület egyre inkább elszabadul, ezért most a béketábor hangjára minden eddiginél nagyobb szükségünk van. Ezért is becsüljük nagyra a józan ész Afrikából érkező hangjait, s ezért becsüljük nagyra azokat az afrikai államokat, amelyek egyértelműen, nyíltan és őszintén kiállnak a béke ügye mellett” – szögezte le.

Időjárás:

Ma mindenütt kitisztul az időjárás.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 25 fok körül alakul.