Gadi Eisenkot miniszter azzal vádolta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy mind biztonsági, mind gazdasági kérdésekben kudarcot vallott

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.01.Ma tartják a tizedik alkalommal megszervezett, 2012-ben életre hívott békemenetet.

Az idén minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél.

Gadi Eisenkot miniszter azzal vádolta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy mind biztonsági, mind gazdasági kérdésekben kudarcot vallott.

Oroszország növeli katonái létszámát a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, de ezek az erők nem elegendőek egy teljes körű offenzívához – vélekedett az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Belföldi hírek:

Idén június 1-jén, ma a tizedik alkalommal szervezik meg a a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és szellemi honvédői által 2012-ben életre hívott békemenetet, vagyis egy kerek, jubileumi számhoz érkezett a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb tömegeket megmozgató civil kezdeményezése. Az esemény szervezői korábban ismertették, hogy a békemenet gyülekezője 11 órakor kezdődik a Lánchíd pesti oldalán, majd a menet 13 órakor indul meg, és a Széchenyi téren, az idősebb Antall József rakparton, a Jászai Mari téren és a Margit hídon keresztül éri el a Margitszigetet. Orbán Viktor is jelen lesz, és 15 órától beszédet is mond. A 2012 januárjában tartott első meneten Nem leszünk gyarmat! jelszóval mintegy négyszázezren álltak ki a hazai és nemzetközi támadások kereszttüzébe került Orbán-kormány mellett. Ilyen hatalmas tömeg hazánkban még soha nem demonstrált regnáló kormány mellett. A miniszterelnök akkor külön videóban köszönte meg az érte való kiállást.

Magyarország a jelenlegi termelés megduplázásával néhány éven belül azon öt ország közé fog tartozni a világon, ahol évente több mint egymillió autót fognak tudni legyártani, de ehhez elengedhetetlen az, hogy a beszállítóipar is tartani tudja a lépést – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A tárcavezető egy beruházás bejelentésén arról számolt be, hogy egy a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító amerikai vállalat új gyárat épít és komoly technológiai fejlesztéseket hajt végre Zalaegerszegen. Tájékoztatása szerint a beruházás értéke körülbelül 36 milliárd forint, amelyhez a kormány 7,8 milliárd forintnyi támogatást biztosít, így segítve 210 új, jelentős részben magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását. Ezek közül húsz kifejezetten kutatással és fejlesztéssel foglalkozik. Aláhúzta, hogy a világ több mint harminc államában jelen lévő cég csúcstechnológiás alkatrészeket fog gyártani a legnagyobb autómárkák számára, olyanok számára is, amelyek itt gyárral rendelkeznek.

Az idén minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél – ismerteti a Mandilla Hotel és az Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. Az MTI-nek küldött felmérés szerint tízből négy budapesti akar idén a Balatonnál pihenni, minden ötödik magyar pedig még nem döntötte el, hogy üdül-e a tó környékén. A balatoni utazást tervezők döntő többsége (71 százalék) – különösen a 20 év alatti fiatalok (85 százalék) – leginkább nyári üdülést választ, de vannak, akik tavasszal (11 százalék), ősszel (14 százalék), illetve télen (8 százalék) is szívesen kapcsolódnak ki a tónál. Az üdülésre naponta fejenként legalább 10-20 ezer forint közötti összeget szánna a megkérdezettek döntő többsége. Az összes válaszadó közel negyede 20-40 ezer forintot kalkulál személyenként, míg hét százalék ennél is többet áldozna a napi kiadásokra az idén.

Külföldi hírek:

Gadi Eisenkot MK, a háborús kabinet megfigyelője azzal vádolta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy mind biztonsági, mind gazdasági kérdésekben kudarcot vallott Izraelben, miközben azt sürgette, hogy az év végéig tartsanak választásokat, és ezzel éles vádat emelt a kormány ellen, amelynek ő is tagja. „Egyértelmű, hogy ezt a kormányt a lehető leghamarabb le kell váltani” – mondta a Netanja Akadémiai Főiskolán évente megrendezett Meir Dagan-konferencián elhangzott beszédében, hozzátéve, hogy a kormányban a mérsékelt hangok egyre inkább háttérbe szorulnak. Eisenkot azt javasolta, hogy valamikor szeptember és december között tartsanak szavazást „a nemzet építése érdekében”. Különösen a Hamász palesztin terrorcsoport ellen a Gázai övezetben folyó háború miatt bírálta Netanjahut.

A héten volt a 76 éves évfordulója az izraeli légierő első támadásának. A szabadságharc alatt, csupán alig két héttel az államalapítás után, és amikor az izraeli légierő útja elején járt – a 101. vadászrepülőszázad négy pilótát készítettek fel egy egyiptomi reptér elleni támadásra. Miután felkészültek a küldetésre, hírszerzési információk érkeztek egy egyiptomi konvojról, amely az Ad Halom hídon keresztül Tel-Aviv megtámadására készült. A négy pilótát azonnal mozgósították egy másik tervhez. Az egyiptomiak nem tudták, hogy meglepetés vár rájuk – négy Messerschmitt típusú vadászgép szállt fel és támadta meg őket, még mielőtt rohamot indíthattak volna az izraeli erők ellen. A négy Avia S-199-es repülőgépet néhány nappal 1948. május 29. előtt titkos hadművelet keretében vitték darabokban Izraelbe Csehszlovákiából, Al Schwimmer zsidó New York-i és második világháborús pilóta teherszállító repülőgépein, megsértve ezzel az Egyesült Államok újonnan alapított államra kivetett fegyverembargóját. A repülőgépeket titokban és sebtében egy hangárban szerelték össze, amely ma Tel Nof bázis néven ismert.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy közölte, hogy a most elfoglalt Philadelphi-folyosó a gázai-egyiptomi határ mentén a ,,Hamász oxigénvezetékeként” szolgált a fegyvercsempészethez. A Rafah melletti folyosó mentén a hadsereg eddig mintegy 20 alagutat talált, amelyek behatolnak Egyiptomba. A csapatok további 82 alagútbejáratot lokalizáltak a folyosó területén. A Philadelphi-folyosó 14 kilométer hosszan fut végig a gázai-egyiptomi határ mentén. Az izraeli csapatok fizikailag jelen vannak a folyosó nagy részén. A part közelében van egy kis szakasz, ahol nincsenek szárazföldi erők, de megfigyeléssel és tűzerővel ellenőrzik a területet. Az alagutak egy részéről már tudott a hadsereg, másokat pedig először fedeztek fel. Néhányat már lebontottak, és Izrael is tájékoztatta Egyiptomot a fejleményekről. ,,Az elmúlt napokban az Izraeli Védelmi Erők csapatai operatív irányítást létesítettek a Philadelphi-folyosón, Egyiptom és Gáza határán. A Philadelphi-folyosót a Hamász oxigénvezetékként használta, amelyen keresztül gyakran csempészett fegyvereket az övezetbe” – mondta Hagari.

Az Iráni Forradalmi Gárda repüléstechnikai részlegének vezetője azt állítja, hogy Izrael Egyiptomon keresztül üzeneteket küldött Teheránnak, hogy hajlandó a „kompromisszumra” Gázában, hogy elkerülje az iráni választ Irán szíriai nagykövetsége elleni támadásra, jelentette a félhivatalos Tasnim hírügynökség. Irán áprilisban 350 robbanó drónt és rakétát lőtt Izraelre az első közvetlen támadásában izraeli terület célozva, megtorló csapásként a damaszkuszi izraeli támadásra, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda hét tisztje meghalt. A lövedékek 99%-át elfogta az izraeli és a szövetséges országok hadereje, de Amirali Hadzsizadeh ennek ellenére azt állítja, hogy Irán támadása izraeli katonai bázisokat „semmisített meg”. Azt is állítja, hogy Izrael azért mért csapást a forradalmi gárda tisztjeire Damaszkuszban, mert könnyű győzelemre hajtott az október 7-i kudarcok után, és nem gondolta, hogy ez Teherántól közvetlen választ vált ki.

Oroszország növeli katonái létszámát a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, de ezek az erők nem elegendőek egy teljes körű offenzívához – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka csütörtöki közösségi-bejegyzésében. A katonai vezető szerint ezek a csapaterősítések az orosz határ mentén fekvő Sztrilecsa, Lipci és Vovcsanszk településeknél folynak. Szavai szerint Oroszország további ezredeket és dandárokat képez ki, és helyez át más irányokból erre a területre. Szirszkij megjegyezte, az orosz műveleteket nehezíti, hogy ukrán tartalékokkal erősítették meg a támadások által fenyegetett területek védelmét. „Emiatt a megszállók áttértek arra a taktikára, hogy tüzérséggel és légibombákkal mérjenek csapásokat az ukrán állásokra” – írta. Hozzátette: az ukrán katonai vezetés most „sürgős intézkedéseket tesz a légvédelmi irányítórendszer fejlesztésére, annak automatizálására, valamint a szárazföldi erők tűzérségi csapásainak az elektronikus hadviseléssel való kombinálására”.

Negyvenháromezer rendőrből, csendőrből, tűzoltóból és katonából álló „rendkívüli erővel” készül Franciaország a nyugati szövetségesek normandiai partraszállása 80. évfordulójának alkalmából június 5-7. között rendezendő megemlékezésekre, amelyekre 25 állam- és kormányfő, többi között Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint III. Károly brit uralkodó is hivatalos – jelentette be csütörtökön a francia belügyminisztérium. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden június 5-étől 9-éig lesz Franciaországban. Június 6-án beszédet mond a normandiai partaszállás emlékhelyein, az Utah és Omaha Beach-en rendezendő hivatalos ünnepségeken. Az államfő üdvözölni fogja az amerikai veteránokat és családjaikat. A francia elnöki hivatal emlékeztetett arra, hogy ez lesz Joe Biden első állami látogatása Franciaországban, amelynek során Emmanuel Macron francia elnök június 8-án fogadja hivatalában. „Nyolcvan évvel Európa felszabadítása után a háború visszatért a kontinensre. A két elnök megvitatja az Ukrajnának nyújtandó erős és hosszú távú támogatást” – közölte az Elysée-palota.

Brazília tartós jelleggel visszahívta tel-avivi nagykövetét, akinek helyére jelenleg nem terveznek új személyt kinevezni – közölte egy diplomáciai forrás a két ország között elmérgesedett diplomáciai helyzet újabb eszkalációjáról. Frederico Meyert, akit ideiglenesen már februárban hazarendeltek Izraelből, Genfbe helyezték át, ahol Brazília állandó ENSZ-képviseletét erősíti – derül ki a brazil hivatalos közlöny héten publikált számából. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök februárban népirtással vádolta az izraeli kormányt, a gázai offenzívát pedig a holokauszthoz hasonlította. Izrael válaszlépésként nemkívánatos személynek nyilvánította a brazil vezetőt. A brazil nagykövetet Izrael a holokauszt emlékének megőrzésével foglalkozó jeruzsálemi Jad Vasem Intézetbe hivatta be, ahol a brazil forrás szerint megalázták: nyilvános feddésben részesült, héber nyelven, tolmács jelenléte nélkül.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos idő lesz.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 31 fok körül alakul.