A kormánypárti képviselők ismét nem mentek el a rendkívüli parlamenti ülésre

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.02.Orbán Viktor nagyszabású mozgósítást hirdetett a választás előtti utolsó hétre.

A kormánypárti képviselők ismét nem mentek el a rendkívüli parlamenti ülésre.

Joe Biden szerint véget vethet a háborúnak az új izraeli béketerv.

Heteken belül kiderül, mikor kezdődhet az újabb magyar űrhajós útja.

Hírek:

A jövő vasárnapi választás előtti hét lesz az igazi kampány, a kormánypártok felállítják a mozgósítás világrekordját – mondta Orbán Viktor. A szombati Békemeneten elhangzott beszédében a miniszterelnök kijelentette, hogy újabb nagy győzelem kapujában állnak. Felidézte, hogy 2006 óta ez már a 11. lesz, szavai szerint az ő táboruk a legnagyobb és az egységük a legszilárdabb. Ugyanakkor arra figyelmeztette híveit, hogy nem szabad elbízniuk magukat, mint mondta, a kampányban a rutin méreg és öl. Orbán Viktor szerint kormánya az egyetlen békepárti kabinet az unióban, a kormánypártokra leadott szavazatok így szerinte életet menthetnek. Úgy fogalmazott, Magyarország csak akkor maradhat ki a háborúból, ha a Fidesz győz a választáson.

A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a teljes magyar társadalmat képessé tegyék az önvédelemre sorkatonaság nélkül is. Orbán Viktor elfogadhatatlannak minősítette, hogy az Európai Unió tagállamait kényszeríteni akarják a sorkatonaság visszaállítására, ami sértené az ország szuverenitását. Emlékeztetett rá, hogy harminc éve azért szüntették meg a sorkatonaságot, mert sikerült Európában békét teremteni, véget ért a hidegháború. Egyúttal nagyra értékelte a hivatásos katonák tevékenységét.

A Párbeszéd-Zöldek egyik vezetője lehetetlennek nevezte, hogy a szuverenitást hangoztató kormánynak nem volt szava, amikor valóban sérült az ország biztonsága. Tordai Bence a külügyminisztérium informatikai rendszerét két éve ért támadás kapcsán beszélt erről. A képviselő a parlament péntek esti rendkívüli ülésén szólalt fel napirend előtt. A tanácskozás csak rövid ideig tartott, miután az ellenzéki pártok által kezdeményezett ülésre a kormánypártok képviselői nem mentek el, így az határozatképtelen volt. A másik téma, amelyet meg kellett volna vitatni, az államfő elleni bizalmatlansági indítvány volt. A DK szerint Sulyok Tamás törvényt sértett, amikor évekkel ezelőtt, még ügyvédként szerepe lehetett abban, hogy magyar földek külföldiek kezébe kerüljenek.

A baloldali pártok európai parlamenti listáját vezető Dobrev Klára szerint világossá vált, hogy a politikusok tudnak monológokat mondani. A képviselő így értékelte azt a programot, amelyet az MTVA szervezett, hogy a 11 listavezető elmondhassa véleményét több témáról. A résztvevők többsége szerint vita egyáltalán nem alakulhatott ki, miután mindegyikük összesen nyolc-nyolc percet kapott nézetei kifejtésére. Így a meghívottak lényegében elbeszéltek egymás mellett és valamennyien azt mondták el, ami már eddig is ismert volt. Így például a fideszes Deutsch Tamás többször is háborúpártinak minősítette az ellenzéket, míg a Tisza párt alelnöke, Magyar Péter azt emelte ki, hogy velük új erő jelent meg a magyar politikában.

Az amerikai elnök szerint a Közel-Keleten nem szalaszthatják el azt a lehetőséget, amelyet Izrael új, három lépcsős tűzszüneti megállapodása kínál. Joe Biden kifejtette, már rengeteg civil halt meg, így ideje, hogy véget érjen a háború. A tervek szerint az első, hathetes fázisban teljes fegyvernyugvás lenne és az izraeli erők kivonulnának a gázai övezet lakott területeiről. Közben a szemben állók megállapodhatnának az ellenségeskedés végleges megszüntetéséről és közben foglyokat is cserélnének. A harmadik szakaszban jelentős újjáépítés indulna a Gázai övezetben. A Hamasz jelezte, csak akkor hajlandó tárgyalni, ha Izrael leállítja a hadműveleteket. Izraelben viszont azt közölték, az októberben elrabolt összes túsz elengedéséért cserébe sem fejezik be a háborút.

A harcok a héten is folytatódtak. Az izraeli hadsereg közölte, csapataik bevonultak a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah központjába. Ugyanakkor viszont elhagyták az övezet északi részén már harmadszor megtámadott dzsabalíjai menekülttábort. Az utóbbiból ugyanis sikerült kiűzniük a palesztin terrorszervezet harcosait, akik rendszeresen oda menekülnek. A jelentés szerint a menekülttábor elleni harcok eredményeképpen megtalálták, és Izraelbe szállították hét túsz holttestét, leromboltak tíz kilométernyi alagutat, és megöltek több száz iszlamista fegyverest. Közölték azt is, az újabb dzsabalíjai harcokban tíz izraeli katona vesztette életét. Így a hadsereg halottainak száma a háromszázhoz közelít a hét hónapja tartó szárazföldi hadjáratban.

Az amerikai külügyminiszter szerint az ukrajnai orosz agresszió következtében „kritikus pillanatait éli a nemzetközi biztonság „. Anthony Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat továbbra is támogatja Ukrajnát. Minderről a NATO tagállamok külügyminisztereinek informális prágai találkozója után beszélt. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter közölte, a fő cél az volt, az, hogy megegyezzenek a vitás kérdésekben. Ezzel arra magyar álláspontra utalt, amely szerint meg kell állítani a szövetség háborús készülődését. Szijjártó Péter úgy értékelte, hogy a NATO egy hosszú, sokéves háborúra rendezkedik be és – szavai szerint – semmilyen észszerű korlátozást nem tart magára kötelezőnek. Emlékeztetett rá, hogy a szövetség védelmi szervezet, Magyarország pedig nem vesz részt harci műveletekben.

Az űrkutatásáért felelős miniszteri biztos bízik benne, hogy heteken belül kiderül, mikor indulhat a világűrbe az újabb magyar űrhajós. Ferencz Orsolya elmondta, hogy ezt az amerikai úrkutatási hivatal, a NASA határozza meg és várhatóan valamikor az év vége és a jövő év közepe között lesz. A héten a négy jelölt közül már kiválasztották azt, aki a kiképzés után eljut a nemzetközi űrállomásra. Az újabb magyar űrhajós Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, a tartaléka pedig egy 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula lesz. Ezekben a hetekben véglegesítik azt is, hogy milyen kísérletekben vehet részt a magyar űrhajós. Ferencz Orsolya szerint többek között sugárzásbiológiai, növény- és gyógyszerkísérletek is vannak a palettán.

Az Egyesült Államokban senki sem áll a törvények felett. Így kommentálta az amerikai elnök az elődjével szemben hozott esküdtszéki ítéletet. Donald Trumpot az üzleti iratok meghamisítása és hallgatási pénz kifizetése miatt indult per összes vádpontjában bűnösnek találták. A volt és netán leendő elnök szerint a bíróság Joe Biden és a demokrata kormányzat politikai megrendelését teljesítette és manipulálták a pert. A 12 tagú esküdtszék mintegy 11 órán át tartó vita után jutott egyhangú döntésre. Juan Merchan bíró a büntetés mértékét július 11-én közli, vagyis négy nappal a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdete előtt. Ott kell véglegesíteni, hogy Trump ismét elnökjelölt lesz. Orbán Viktor közölte, becsületes embernek ismerte meg az elnököt, akinek személye tiszteletet vált ki a világban.

Franciaországban hatalmas biztonsági készültség előzi meg a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 80. évfordulójára tervezett jövő heti ünnepségeket. A szerdán kezdődő megemlékezésekre 25 állam- és kormányfőt várnak. Ott lesz többek között III. Károly brit uralkodó és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Joe Biden négynapos hivatalos látogatást tesz Franciaországban. Az amerikai elnök csütörtökön beszédet mond a normandiai partaszállás emlékhelyein rendezendő hivatalos ünnepségeken. A francia belügyminiszter közölte, az Omaha Beach közelében tartandó megemlékezésre 12 ezer rendőrt és csendőrt vezényeltek ki. Gérald Darmanin mindenkit megnyugtatott, hogy a hírszerző szolgálatok egyelőre „nem észleltek különösebb fenyegetést”.

A brit Munkáspárt vezetője megerősítette, hogy ha kormányra kerül, nem lépteti vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba. Sir Keir Starmer utalt rá, tiszteletben tartja az erről döntő 2016-os népszavazás eredményét, még ha a kilépésre szavazók alig voltak többen, mint az unió hívei. A parlamenti választást éppen egy hónap múlva, július 4-én tartják. Rishi Sunak miniszterelnök annak ellenére döntött a korai időpont mellett, hogy pártja, a konzervatívok várhatóan elveszítik kormányzati többségüket. A felmérések hónapok óta azt jelzik, hogy a jelenleg ellenzéki Munkáspárt jelentős előnyben van és ezt az utóbbi napokban még növelni is tudta.

Szlovákiában már otthonában gyógyul a miniszterelnök, akire több mint két hete öt lövést adtak le. Robert Ficot a besztercebányai kórházból pozsonyi otthonába szállították. Mint közölték, egészségi állapota jelentősen javult, már megkezdhetik a rehabilitációját, ami azonban egészen az év végéig eltart majd. Az 59 éves politikus ellen a Nyitrabányán tartott kihelyezett kormányülés után követtek el merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai.

Az Egyesült Államok középső részén jelentős károkat okoztak és áldozatokat követeltek az ismétlődő viharok és tornádók. Texas, Oklahoma, Arkansas és Kentucky államban húsznál többen vesztették életüket az ítéletidőben és a sérültek száma is jóval meghaladta a százat. A viharokban a 123 km/órát elérő erejű széllökést is mértek, miközben egyes helyeken golflabda nagyságú jég esett. Texas államban mintegy 760 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. Greg Abbot kormányzó az állam négy megyéjét nyilvánította katasztrófa sújtotta területté. Eközben egyébként Dél-Texasban és Floridában 46 fokos hőség tombolt.

Időjárás:

Itthon nem kell hasonló szélsőségekre számítani. Ma ismét sok napsütés várható, gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol lehet zápor, zivatar. Többfelé megélénkül a délnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet napközben 23 és 29 fok között alakul, estére 8 és 15 fok közé hűl le a levegő. Holnap kisebb hidegfront érkezik, de nem csökken jelentősen a hőmérséklet.