A háború és a béke peremén egyensúlyoz a világ és Európa

A háború és a béke peremén egyensúlyoz a világ és Európa

?si=Uqaxr42jsXhZ3Tm8

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Heti TV Pirkadat című műsorában a háború és a migráció veszélyeiről beszélt.

 

A főtanácsadó elmondta, olyan feszült helyzetet él át jelenleg a világ, amilyenre a második világháború után született nemzedékek nem is gondoltak, amikor egy újabb nukleáris háború veszélye jelenhet meg.  Egy uniós kutatás is bizonyítja, az európai polgárok 67 százaléka tart egy harmadik világháborútól, és ők azok, akik szerint békére van szükség. Az emberek belátták, nem engedheti meg magának senki a mindenre kiterjedő háborút. Sajnálatos módon azonban vannak olyan vezető politikusok, akik egyfajta háborús pszichózisban élnek, és így is látják a világot. Európában a magyar kormány az, amelyik következetesen kiáll  a fegyverszünet és a béke mellett, szerencsére ma már más országok kormányai is hajlanak erre az álláspontra. Azért is van szükség ennek a gondolatnak a megerősítésére, mert jelenleg a háború és a béke peremén egyensúlyoz a világ és Európa.

            Bakondi György szerint hasonló feszültségeket jelent a migrációs helyzet is. Ebben a kérdésben is már kimutatta egy kutatás, az európai polgárok számára gazdasági és biztonsági veszélyt jelent az ellenőrzés nélküli migráció. Európai országok vezetői is egyre többen mondják, hogy a túlzott migráció komoly problémákat jelent. Ezzel kapcsolatban a főtanácsadó megjegyezte, kicsit korábban is gondolhattak volna erre. Ám hiábavalóak ezek a felismerések, mert az EU vezetői olyan politikát folytatnak, amelyből az látszik, semmit nem tanultak 2015 óta. Példaként hozta fel Bakondi György a nemrégiben elfogadott migrációs paktumot, amelyik szerinte semmilyen pozitív előrelépést nem mutat. Ebben az ügyben is emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 2015 óta azon a következetes állásponton van, mely szerint Európa külső határait meg kell védeni, és csakis egy az EU-n kívüli országban szabad benyújtani hivatalos menekültkérelmet. Amennyiben mindez pozitív elbírálásban részesül, úgy okmányokkal lehet belépni az Európai Unió területére. Bakondi György szerint ezekre a problémákra a választópolgároknak kell megadni a választ június 9-én. Olyan Európai Parlamentre van szükség, ahol a szuverenista képviselők kerülnek többségbe, egy olyan Európai Bizottság kell, amelyik felelős módon képes gondolkodni a közösség jövőjéről.