Izrael szárazföldi offenzívát indít Rafahban, függetlenül a tűzszüneti tárgyalások sikerétől – ígérte Benjámin Netanjahu miniszterelnök

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.01.A tegnapi parlamenti ülésen a kormány három alaptörvény-módosítást is beterjesztett a parlament elé.

A főváros vezetése a jövőben is folytatja azt a bérpolitikát, amelyet az elmúlt években a szakszervezetekkel partnerségben már kialakított – mondta Budapest főpolgármestere.

Izrael szárazföldi offenzívát indít Rafahban, függetlenül a tűzszüneti tárgyalások sikerétől – ígérte Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

Joe Biden amerikai elnök felszólította Katar és Egyiptom vezetőit, hogy „tegyenek meg mindent” a Hamász túszainak szabadon bocsátása érdekében.

Belföldi hírek:

A tegnapi parlamenti ülésen a kormány három alaptörvény-módosítást is beterjesztett a parlament elé. Ebből az első a köztársasági elnöki kegyelemre vonatkozik, ezt a KDNP-s Vejkey Imre terjesztette be. A második módosító javaslatot a fideszes Kósa Lajos nyújtotta be. Ez az Alaptörvény 47. cikkét érinti, amely az alábbi szöveggel egészülne ki: „A Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő alapvető szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.” Felkerült a honlapra az a módosító javaslat is, amely a közös uniós hitelfelvételről szól. Ezt a fideszes Tessely Zoltán nyújtotta be.

A Magyar Honvédség az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján fejleszti meglévő eszközeinek képességét, kiemelt hangsúlyt fektet a drónok alkalmazására, illetve a dróntámadások elhárítására és vizsgálja a mélységi csapásmérő eszközrendszerek alkalmazását – mondta a Honvéd Vezérkar főnöke. Böröndi Gábor a Hajmáskéren hétfőn végrehajtott gyakorlat kapcsán hozzátette, a páncéltörő eszközök mellett a lőtéren bemutatták a Leopard harckocsi és az új helikopterek pusztító képességét, a Gripenek pedig bombát dobtak a célterületre a páncélosok mozgásának akadályozására. A vezérezredes elmondta, a harckocsik még hosszú ideig a harcmezők szereplői lesznek és míg tíz évvel ezelőtt, egy hasonló bemutatón 1,5-2 kilométerről tudtak csapást mérni a páncélozott erőkre, a mai Magyar Honvédség korszerű eszközökkel, 10-15 kilométeres mélységben képes azok pusztítására. A honvédség megkötött szerződések alapján harckocsik pusztítására alkalmas drónokat szerez be, valamint több száz olcsó drónt vásárolt, amit a katonák minden kiképzési foglalkozáson kötelesek használni, hogy az eszközök alkalmazása beépüljön a harcászati gyakorlatba – ismertette Böröndi Gábor.

Tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok, és több mint 12 ezer magyar vett részt szűrésen vagy egészségfelmérésen – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szinen, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című program sajtótájékoztatóján. Takács Péter közölte: a megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt. Hangsúlyozta, van értelme a szűréseknek és mindenkit arra bíztat, keresse az önkormányzatokat, hogy azok igényeljenek szűrőbuszprogramot. Az államtitkár elmondta, a Belügyminisztérium erre a kormányzati ciklusra azt tűzte ki célul, hogy emelkedjen a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma. Az egészség megőrzésének legjobb eszköze a prevenció, ezért indították útjára a szűrőbuszprogramot – tette hozzá. A szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezi, a szűrőbuszokat a vármegyei kórházak munkatársai üzemeltetik – jegyezte meg Takács Péter.

A főváros vezetése a jövőben is folytatja azt a bérpolitikát, amelyet az elmúlt években a szakszervezetekkel partnerségben már kialakított – mondta Budapest főpolgármestere kedden, miután megállapodást kötött a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségébe (FÖX) tartozó hét szakszervezettel. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy minőségi közszolgáltatásokat csak megbecsült munkavállalókkal lehet szolgáltatni, a főváros vezetése ezt az álláspontot képviseli a jövőben is. Bármennyire is nehéz volt pénzügyileg az elmúlt öt év, sikerült megőrizni és némileg emelni is a közszolgáltatásokban dolgozók reálbérét – mondta a főpolgármester. A megállapodás értelmében a következő években is megőrzik a Budapest-családban dolgozó 27 ezer dolgozó reálbérét, és mindent megtesznek, hogy az növekedjen is – közölte Karácsony Gergely. Hozzátette: olyan minőségi munkahelyeket szeretnének biztosítani, ahol nemcsak a bérek, de minden más tekintetben is a megbecsülik a munkavállalókat.

Külföldi hírek:

Izrael szárazföldi offenzívát indít Rafahban, függetlenül a tűzszüneti tárgyalások sikerétől – ígérte Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden a Hamásszal kötött megállapodást ellenző, a gázai háborút a terrorcsoport megdöntése előtt lezáró, gyászoló családokkal és túszok hozzátartozóival folytatott beszélgetésen. Mivel Izrael választ vár legújabb tűzszüneti ajánlatára, egyelőre nem küld delegációt Kairóba a túszok szabadon bocsátására és a tűzszüneti tárgyalásokra – mondta egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak. A Hamász küldöttsége állítólag azzal az ígérettel indult el Kairóból, hogy a jeruzsálemi javaslatra adott írásos válasszal tér vissza. Izrael egyébként most sem bízik a tárgyalások sikerében.

Késes terrortámadás történt kedden délután a Heródes kapunál, Jeruzsálem óvárosában, jelentette a rendőrség. A terroristát a helyszínen lévő határrendészek több lövéssel agyonlőtték. Egy 30 éves rendőr közepesen súlyos fejsérülést szenvedett, a helyszíni ellátást követően a Sáárei Cedek Orvosi Központba szállították. Nagy rendőri erőket vezényeltek a helyszínre. A rendőrség szerint a terrorista egy 34 éves török turista volt.

A dél-gázai izraeli katonai akciókkal szembeni növekvő nemzetközi nyomás háttérben, valamint a közvetítők próbálkozásai közepette a túszok szabadon engedésére irányuló új megállapodás megkötése érdekében, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ideiglenesen leállítja a rafahi hadművelet előmozdítását, jelentette a KAN közrádió. A KAN tudomása szerint már két időpontot is kitűztek a művelet megkezdésére. Ugyanakkor, ha a fogolycserére irányuló kísérletek sikertelenek lesznek, a művelet várhatóan a közeljövőben megkezdődik. Netanjahu irodája határozottan cáfolta a rafahi hadművelet elhalasztásáról szóló korábbi jelentést. Netanjahu tanácsadója, Jonatán Urich azt állította, hogy a riport hazugság. Most azonban kiderült, hogy az akciót már kétszer elhalasztották, és ha a feltételek teljesülnek egy újabb fogolycsere-megállapodáshoz, a műveletet a közeljövőben várhatóan nem indítják el.

Netanjahu már jóváhagyta a rafahi szárazföldi hadművelet terveit, de még nem engedélyezte az elindítását. Mindezek hátterében Netanjahu és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter tegnap találkozott a miniszterelnöki hivatalban. Izrael rugalmasságot mutatott a Hamásznak benyújtott legfrissebb javaslatánál, Ben-Gvir pedig figyelmeztetett, hogy a vakmerő ajánlatok a kormány végét jelenthetik.

Amerikai szenátorok és a kongresszus tagjai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a magas rangú izraeli tisztviselők elleni elfogatóparancsok kiadását, és lépéseket terveznek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellen – ha az elfogatóparancsot ad ki, jelentette a KAN közrádió. Izraelben is folytatják az erőfeszítéseket a színfalak mögött a különböző arénákban, hogy megpróbálják megakadályozni a nemzetközi elfogatóparancsot a gázai háborúval kapcsolatban Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök ellen. A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálja mind az izraeli erők, mind a palesztin terroristák lehetséges háborús bűncselekményeit, amelyek a 2014-es Izrael-Hamász háborúig nyúlnak vissza. Amerikai tisztviselők azt mondták, nincs egyértelmű jelük arra, hogy a bíróság kiad-e elfogatóparancsot, de azt mondták, hogy az ügyészségre nem kormányzati szervezetek és több ICC-tagállam is nyomást gyakorol. Netanjahu egyébként arra kérte Joe Biden elnököt, hogy segítsen megakadályozni az intézkedés.

A rivális palesztin csoportok, a Hamász és a Fatah politikai akaratukat fejezték ki, hogy párbeszéd útján próbáljanak megbékélni, ezáltal a két csoport képviselői biztató előrelépést értek el a kínai fővárosban a megbékélés előmozdításáról folytatott legutóbbi tárgyalásokon – közölte a kínai külügyminisztérium. „A Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom és az Iszlám Ellenállási Csoport képviselői néhány nappal ezelőtt érkeztek Pekingbe, hogy mélyreható és őszinte párbeszédet folytassanak” – mondta Lin Csien külügyi szóvivő kedden. „Megállapodtak abban, hogy folytatják a tárgyalások menetét a palesztin szolidaritás és egység mielőbbi megvalósítása érdekében” – közölte, hozzátéve, hogy a felek számos konkrét kérdésről folytattak megbeszélést és biztató előrelépést értek el.

Joe Biden amerikai elnök felszólította Katar és Egyiptom vezetőit, hogy a gázai tűzszünetről szóló tárgyalások részeként „tegyenek meg mindent” a Hamász túszainak szabadon bocsátása érdekében – közölte a Fehér Ház. Washington, Doha és Kairó hónapok óta közvetít, hogy fegyverszünet szülessen a palesztin területen, amelyet a Hamász szélsőséges szervezet október 7-i véres támadása óta Izrael könyörtelenül bombáz és teljesen ostromol. Egyiptom, Katar és a Hamász képviselői hétfőn Kairóban találkoztak, és a palesztin mozgalom várhatóan választ ad a túszok szabadon bocsátásával egybekötött második gázai tűzszüneti javaslatra. Az amerikai elnök Tamím bin Hamad ál-Száni sejkkel katari emírrel és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is megbeszélést folytatott „a jelenleg napirenden lévő megállapodásról” – közölte a Fehér Ház két, szinte azonos tartalmú közleményben. Biden sürgette a két, az Egyesült Államokhoz igen közel álló arab vezetőt, hogy „tegyenek meg mindent a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében, mivel ez az egyetlen akadálya az azonnali tűzszünetnek”.

Ismét orosz légicsapás érte a kelet-ukrajnai Harkiv városát kedden, ketten meghaltak és hatan megsebesültek. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt közölte, az orosz erők irányított bombákkal támadták a várost. A város polgármestere, Ihor Terehov azt mondta, a támadás nyomán egy lakóépületben is kár keletkezett. Hozzátette, hogy a mentőalakulatok jelenleg is a helyszínen vannak. A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) kedden helyi egészségügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az 1,4 milliós városban – melyet az orosz erők már a háború kezdetén megpróbáltak elfoglalni – jelentősen romlottak az életkörülmények az utóbbi fél évben, sok körzetben egyáltalán nincsen áram, több épületben pedig – a támadások miatt – korlátozott a vízfogyasztás. Orvosok szerint sok lakos állandó szorongásra panaszkodik.

Időjárás:

Ma is marad a nyárias, meleg idő.

Este többfelé kell csapadékra készülni.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 26 fok körül alakul.