Izrael várhatóan csütörtökön megkapja a Hamász terrorszervezet válaszát ,,a nagylelkű” tűzszüneti ajánlatra

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.02.Brüsszelben változás kell, az európai parlamenti választás tétje, hogy háború lesz vagy béke – jelentette ki Zsigmond Barna Pál.

Közös majálist tartott Budapesten, a Városligetben a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd.

Izrael várhatóan csütörtökön megkapja a Hamász terrorszervezet válaszát ,,a nagylelkű” tűzszüneti ajánlatra.

A magyar emberek erősebbé tették Európát, a magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész európai uniót áthatja – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Belföldi hírek:

„Azt ígérem, hogy ha én leszek a főpolgármester, haladni fog ez a város a szó szoros és átvitt értelmében is, meg fog szabadulni a bénító közlekedési káosztól, tiszta, rendezett közterek fognak minket várni” – mondta el Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerdán, a Városligetbe. A főpolgármester-jelölt hozzátette, ha ő nyeri a főpolgármester-választást, onnantól „nem Gyurcsány Ferenc emberei fogják a városházán foglalni azokat a helyeket, amiket azok elől vesznek el, akik dolgozni szeretnének ezért a városért, többek közt én és a kollégáim is ilyenek vagyunk”. Kijelentette: a következő napokban és hetekben azon fog dolgozni, hogy minél többet beszéljen Budapest ügyeiről, a fővárost érintő saját terveiről.

Brüsszelben változás kell, az európai parlamenti választás tétje, hogy háború lesz vagy béke az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára szerint. Zsigmond Barna Pál Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából közösségi oldalán közzétett videóban emlékeztetett arra: Magyarország mindig is „Európa szívében” volt. „Szent István már ezer évvel ezelőtt Európa részévé tette hazánkat, onnan csak az idegen és kommunista hatalmak tudtak minket erőszakkal távol tartani” – fűzte hozzá. Húszéves csatlakozásunk után sem az a kérdés, hogy Európa része akarunk-e maradni, hanem hogy Európa önmaga akar-e maradni, és milyen Európát akarunk. „Mi magyarok nem akarunk sem egy háború sújtotta, sem egy bevándorló kontinenst” – húzta alá.

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek – mondta a kormányszóvivő a munka ünnepén a kormány közösségi oldalán közzétett videóban. Vitályos Eszter hozzátette: ehhez arra is szükség van, hogy a háború véget érjen. „Ezért fontos a júniusi választás, amelynek tétje, hogy háború vagy béke lesz Európában” – fogalmazott. Azt mondta, május 1-jén a munkát és mindazon magyar embereket ünnepeljük, akik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország erősödjön. Közölte azt is, a kormány a dolgozó szülőket családtámogatásokkal segíti. „2010 óta ennek köszönhetően pedig … többek közt növekedési pályára állították a gazdaságot, közel harmadára csökkentettük a munkanélküliséget, egymillióval több embernek adunk munkát.” – emelte ki.

Közös majálist tartott Budapesten, a Városligetben a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd. A rendezvényen a kerekasztal-beszélgetések mellett beszédeket is tartottak, többek között Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt. Dobrev Klára a beszédét azzal kezdte, hogy jelenleg az uniós csatlakozás és a munka ünnepe is támadás alatt áll. Felidézte az uniós népszavazást, amikor az ország együtt döntött arról, hogy belépjünk oda, ahová ezer évig vágytunk, de valami mindig visszahúzta a magyarságot. Döbbenten kell rájönnünk most, húsz év után, hogy ismét valakik ki akarják rángatni Európából az országot, vissza akarják húzni – mondta Dobrev. Karácsony Gergely főpolgármester az országos politikáról úgy fogalmazott, hogy a Magyarországgal együtt belépő tagállamok sokkal jobban jártak az unióval. Míg ott az emberek jobban élnek, nálunk felcsúti kisvasútra költötték a brüsszeli támogatásokat. Ezután pedig parazita államnak nevezte Magyarországot.

Külföldi hírek:

Izrael várhatóan csütörtökön megkapja a Hamász terrorszervezet válaszát ,,a nagylelkű” tűzszüneti ajánlatra. Ha a válasz pozitív lesz és komolyan is gondolják, akkor az utazást eddig elkerülő izraeli delegáció Kairóba megy, hogy megtárgyaljanak számos részletet. Az Al-Akhbar libanoni hírügynökség bemutatta Izrael legújabb fogolycserével egybekötött tűzszüneti javaslatának vázlatát. A három szakaszból álló megállapodás állítólag magában foglalja a tervet az összes túsz szabadon bocsátására és ,,a tartós nyugalom helyreállítására” a Gázai övezetben.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Hamász iszlamista terrorszervezeten múlik a tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere. „Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka” – mondta Blinken szerdán, izraeli látogatásának első állomásán, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán. „Terítékre került egy ajánlat, nincs ok a késlekedésre, a kifogásokra. Eljött az idő. Már régen itt az ideje, hogy hazaküldjék a családjukhoz a túszokat”- tette hozzá. Hercog találkozójukon köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek támogatásáért. Blinken felkereste Tel-Avivban a szállodájánál az elraboltak tüntető családtagjait is. „Nem nyugszunk, amíg nem találkoznak szeretteitekkel” – ígérte nekik.

Eközben komoly felháborodást kavartak a telepeseket támogató, jobboldali Becalel Szmotrics pénzügyminiszter elnökségével működő Vallásos Cionisták párt parlamenti képviselőnőjének, Orit Sztroknak a katonai rádióban szerda reggel elhangzott szavai. „Katonák százezrei harcoltak, nincs létjogosultsága olyan kormánynak, amely ezt a kukába dobja, hogy megmentsen huszonkét vagy harminchárom embert” – nyilatkozta Sztrok és közölte, hogy szerinte „beteges, borzalmas és szörnyű” a jelenleg a Hamásszal készülő megállapodás. „Nem életképes az az ország, amelynek vezetői megfeledkeztek értékeiről és az élet szentségéről, amelyre épült. Követeljük a miniszterelnöktől és a kabinettől, hogy ne szavakkal, hanem tettekkel bizonyítsák be, hogy elsőbbséget élvez minden túsz, élő és halott, és már a jelenlegi megállapodásban hazajuttatja őket” – válaszolta az elhurcoltak családjainak központja szerda reggel Sztroknak és a kormánynak. „Aki megment egy lelket, az olyan, mintha egy egész világot mentette volna meg”- idézték a Misna nevű zsidó szent szöveget a vallásos képviselőnőnek.

A hadsereg este közölte, hogy dróncsapással likvidált egy terrorsejtet, amely aknavetőgránátokat lőtt ki az izraeli csapatokra a Gázai övezet középső részén. A környékén további infrastruktúrát és a csapatok közelében lévő két másik terroristát is célba vettek. Az izraeli légierő a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetekhez tartozó célpontokat támadott a Gázai övezetben, köztük fegyverraktárakat, katonai épületeket, rakéta és aknavetőgránát indítókat, melyekkel az erőket lőtték. Továbbá vadászgépek a tüzérséggel csapást mértek számos terroristára, akik támadásra készültek az erők ellen az övezetben.

A magyar emberek erősebbé tették Európát, a magyarok pezsgő kultúrája és a gazdasági dinamizmusa az egész európai uniót áthatja – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából. Ursula von der Leyen a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében azt mondta: „húsz évvel ezelőtt végre egyesült a családunk egy közös otthonban”. Magyarország mindig is Európa szívében helyezkedett el – hangsúlyozta. Emlékeztetett: a vasfüggöny mögött magyarok nemzedékei harcoltak azért, hogy visszaszerezzék a szabadságukat. „Önök húsz évvel ezelőtt úgy döntöttek, elfoglalják méltó helyüket kontinensünk közepén. Önök Európát választották” – fogalmazott. Szavai szerint az Európai Unió azóta megerősödött, és Magyarország is számtalan módon gyarapodott: új iskolák, kórházak, autópályák létesültek, és saját fejlesztésű megújuló energiaforrások épültek ki. Többségük európai uniós forrásból – jegyezte meg. Von der Leyen kiemelte, az elmúlt évben magyar tudósok két Nobel-díjat is kaptak. Mindkét díj a magyar leleményességet dicséri – jelentette ki. „Együtt erősebbek vagyunk. Éljen sokáig Európa!” – tette hozzá üzenetében az uniós bizottság elnöke.

Sztrájkok és tüntetések kezdődtek szerdán, május 1-je alkalmából Athénban, az emberek magasabb béreket követeltek, valamint a gázai háború ellen is tiltakoztak. A 24 órás munkabeszüntetéshez csatlakoztak a közlekedési dolgozók is, így a kikötőkből nem indultak hajók, továbbá leállt a busz-és metróforgalom is. Helyszíni beszámolók szerint több száz tüntető gyűlt össze a görög parlament előtt, többen palesztin zászlókat emeltek a magasba. Áprilisban már sztrájkoltak a közlekedésben és a fuvarozásban dolgozók az alacsony bérek és a növekvő árak miatt. Görögországban április elején 6,4 százalékkal megemelték a havi minimálbért, így az jelenleg 830 euró (327 ezer forint). Ez az elmúlt öt évben a negyedik ilyen emelés, miközben az ország még mindig próbál kilábalni a több mint egy évtizede tartó pénzügyi válságból. A munkások szerint azonban a béremelés még mindig nem elég arra, hogy megéljenek belőle a folyamatosan emelkedő árak és megélhetési költségek mellett.

A rohamrendőrség egységei benyomultak New Yorkban a Columbia Egyetem palesztinpárti tüntetők által elfoglalt főépületébe, hatósági források szerint több tucatnyi embert őrizetbe vettek. A rohamsisakos rendőrök az ablakokon keresztül jutottak be az épületbe, ahonnan a tájékoztatás szerint „három órán belül eltávolították a tüntetőket”. Minouche Shafik, az egyetem rektora közzétett egy levelet, melyben arra kérte a rendőrséget, maradjon a kampuszon a diplomaosztó ünnepségig, biztosítani, hogy az eseményig további rendzavarás ne történjen. Emellett sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrség segítségéhez kellett folyamodnia, ám leszögezte, osztja Eric Adams, New York-i polgármester véleményét, aki nem sokkal korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők között külső agitátorok is vannak.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős időre lehet számítani.

Este többfelé alakulhat ki csapadék is.

A hőmérséklet jellemzően 18 – 25 fok körül alakul.