Az Izraeli Védelmi Erők kedden közölte, dróncsapásokkal likvidálta a Hezbollah terrorszervezet két vezető tagját Dél-Libanonban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.24.A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje azt szeretné, ha a BKK-BKV csoport munkatársai is országbérletet kapnának.

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra – jelentette ki Tetlák Örs.

Az Izraeli Védelmi Erők kedden közölte, dróncsapásokkal likvidálta a Hezbollah terrorszervezet két vezető tagját Dél-Libanonban.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy mostantól kezdve az ukrán konzulátusok nem nyújtanak szolgáltatást a hadköteles korú ukrán férfiaknak.

Belföldi hírek:

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje azt szeretné, ha a BKK-BKV csoport munkatársai is megkaphatnák a Magyarország teljes területén érvényes országbérletet. Szentkirályi Alexandra a közösségi-oldalán kedden közzétett bejegyzésében azt írta, „nem helyes, hogy Budapest főpolgármestere nemtörődömség miatt elfeledkezne 15 ezer emberről”. A kormánypárti politikus posztjában emlékeztetett: a március1-től bevezetett új tarifarendszer eredményeként a MÁV-Volánbusz csoport dolgozói a teljes országban érvényes országbérletet igényelhetnek 1250 forintért, így jelenleg Budapesten is ingyenesen vehetik igénybe a BKK járműveit. Szentkirályi Alexandra posztjában arra kérte Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy a BKK-BKV csoport munkatársai is legyenek jogosultak ugyanezen az áron országbérletet igényelni a jövőben. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint igazságos és helyes gondolat, hogy a fővárosi közlekedési szolgáltatóknál dolgozó munkatársak a MÁV-Volánbusz csoport dolgozóihoz hasonló kedvezményben részesüljenek.

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a közösségi-oldalán. Kocsis Máté azt írta, a törvénycsomag értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt. Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt – írta. A jogszabály szerint akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek is, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben. A tárcavezető a tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködésében fontos szerepet játszik a légi közlekedés, ezért üdvözölte, hogy nyártól már Hszian is elérhető lesz Budapestről. „Tehát hat kínai nagyváros és Budapest között közvetlen légi összeköttetés lesz már nyártól” – közölte. „Ez azt hiszem, hogy jó hír mindannyiunk számára, ugyanis a kínai-magyar gazdasági és kereskedelmi együttműködés tekintetében a közvetlen légi összeköttetés fontos szerepet játszik” – tette hozzá. A körülbelül 13 milliós lakosságú Hszian Senhszi tartomány székhelye és egyben a legnagyobb városa. Pekingtől mintegy 900 kilométerre délnyugatra fekszik, fontos ipari és pénzügyi központ. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Peking, Sanghaj, Csungking és Ningbó után már Kuangcsou is közvetlenül elérhető lesz Budapestrő.

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra – jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja. Az LMP-s politikus kiemelte: Európa legfontosabb kérdése az elkövetkező időszakban a zöld átállás. Magyarország érdeke, hogy minél több zöld képviselő kerüljön Kelet-Közép-Európából az Európai Parlamentbe. Zöld képviselők kellenek a zöld átálláshoz és kelet-közép-európai képviselők ahhoz, hogy ne úgy valósuljon meg, hogy a haszna, kényelme, előnye a gazdagabb nyugat-európai országokban „csapódik le”, a szennyezés pedig a félperiférián található országokban marad. Érd LMP-s alpolgármestere rámutatott: kulcskérdés az akkumulátor-gyártás, és úgy tűnik a Fidesz akkumulátorgyarmattá tenné Magyarországot, gátlás nélkül kiszolgálva egyszerre a nyugati autóipart és a távol-keleti akkumulátorgyárak profitérdekét, szorosan együttműködve az unió vezetésével.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők kedden közölte, éjszakai és reggeli dróncsapásokkal likvidálta a Hezbollah terrorszervezet két vezető tagját Dél-Libanonban. Az éjszakai támadásban megölték Muhammad Attiját, aki az elit Radwan erő légi egységének tagja volt. Attija ,,terrortámadások előkészítésében és végrehajtásában játszott szerepet” Izrael állam ellen, olvasható a hadsereg nyilatkozatában. Reggel pedig likvidáltak Türosz közelében Husszein Azqult, aki a Hezbollah légvédelmi egységének kulcsfontosságú terroristájá volt. Azqul ,,jelentősen kivette a részét a [légvédelmi egység] műveleteiben, és részt vett különféle terrortevékenységek tervezésében és végrehajtásában”. Megölése ,,jelentős csapás” a Hezbollah légvédelmi egységének. A Hezbollah megerősítette két tagja halálát, így 287-re nőtt a háború óta elvesztett terroristái száma.

Az elmúlt napokban szerzett új hírszerzési információk alapján izraeli vadászgépek számos csapást hajtottak végre melynek eredményeként a Gázai övezet déli részén található két rakétaindító megsemmisítéséhez vezettek, mielőtt a Hamász használhatta volna őket. Mindeközben a Nahal-dandár folytatja terrorelhárító műveleteit és az elért katonai eredmények megszilárdítását a Gázai övezet középső részén lévő folyosó területén. Az elmúlt nap során a csapatok megöltek több terroristát mesterlövésztűzzel. A hadsereg továbbá légicsapást hajtott végre több terrorista ellen, akik egy civil menedékhely közelében bujkáltak Bureidzsben, az övezet középső részén. Az elmúlt nap folyamán több tucatnyi támadást hajtottak végre a Gáza-övezetben, terrorcsoportok által használt épületek, megfigyelőállomások, rakétakilövő helyek, egyéb infrastruktúra és terroristák ellen.

Katarnak nincs semmi oka arra, hogy bezárassa a Gázai övezetet ellenőrző Hamász terrorszervezet dohai irodáját a gázai háborút lezáró katari közvetítési kísérletek közepette – jelentette be a Perzsa-öböl menti állam külügyminisztériuma. Sajtótájékoztatóján Mádzsid el-Anszári külügyi szóvivő leszögezte: a dohai kormány továbbra is elkötelezett a közvetítés mellett, és sérelmezi, hogy a vállalás miatt támadások érik. „A Hamász Dohában marad egészen addig, amíg a jelenléte hasznos és előnyös az egyeztetések szempontjából” – szögezte le, hozzátéve, hogy Doha semmilyen korlátozást nem rótt ki a Hamász Katarban lévő politikai vezetőire, akik, mint mondta, szabadon mozoghatnak az országban. A Hamász 2012 óta tart fenn irodát Dohában, a napokban pedig a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap arról adott hírt, hogy a szervezet elhagyhatja az országot a tűzszüneti tárgyalások zsákutcába kerülése miatt. A hírt a Hamász tagadta. Katar – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború októberi kitörése óta igyekszik közvetíteni a szemben álló felek között.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy mostantól kezdve az ukrán konzulátusok nem nyújtanak szolgáltatást a hadköteles korú férfiaknak, de megígérte, hogy a Külügyminisztérium hamarosan tisztázza a konzuli szolgáltatások igénybevételének új eljárását. Az ukrán külügyminiszter megjegyezte, hogy a tárca prioritása továbbra is a külföldön élő állampolgárok jogainak és érdekeinek védelme, de egy teljes körű háború idején a legfontosabb a haza védelme, írja a Zn.ua. „Hogy néz ez jelenleg ki: egy sorköteles korú ember külföldre megy kifejezve, hogy a túlélésünk kérdése nem érdekli őt, majd jön és szolgáltatást akar kapni az államtól” – mondta Kuleba. „Ez nem így működik. Háború van az országunkban.” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy már az új mobilizációs jogszabály elfogadása előtt is kötelező volt a személyes adatok frissítése. Megígérte, hogy még annak hatálybalépése előtt tisztázzák a katonakorú férfiak konzuli szolgáltatásainak igénybevételére vonatkozó új eljárását.

Az elmúlt öt évben az Európai Bizottság által diktált uniós politika az Európai Unió eddigi történetének legnagyobb kudarcát okozta, mert Európa a világgazdasági versenyben súlyosan lemaradt a versenytársaihoz képest, az európai emberek többsége rosszabbul él, mint öt éve – hangsúlyozta a magyar Országgyűlés elnöke az európai uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának zárónapján, kedden a spanyolországi Palmában, a Baleár-szigetek székhelyén. „Jeffrey Sachs hírneves amerikai közgazdász szerint Brüsszelt az USA irányítja. Én azonban ahhoz a bölcsességhez tartanám magam, mely szerint ott, ahol az emberi gyarlóság elegendő magyarázat, ott nem érdemes bonyolultabbat keresni. Az ennek megfelelő magyarázat szerint a kudarcok oka, hogy a brüsszeli bürokraták ideológiai válaszokat erőltetnek gazdasági kérdésekben” – fogalmazott Kövér László. A házelnök felszólalásában azt firtatta, hogy ha az Amerikai Egyesült Államok olyan energia- és iparpolitikát folytat, amelyben egyoldalú előnyökre tesz szert európai szövetségeseivel szemben, akkor az Európai Unió miért nem képes válaszolni erre.

A túlterheltség, a munkaerőhiány és a tanítás alacsony minősége ellen demonstráltak kedden Brüsszelben a belga tanárok- írta az RTBF közszolgálati hírportál. A hírportál szerint a demonstrálók – az ország északi és déli részéből érkezett általános iskolai tanárok és igazgatók – azt az üzenetet akarják eljuttatni a politikusoknak, hogy a választási kampányban ne feledkezzenek meg az oktatásról, amikor a francia ajkú belga régió, Vallónia és a főváros alkotta közösség, valamint a flamand közösség kormányalakításáról tárgyalnak. A több ezer tüntető a brüsszeli központi pályaudvar előtt gyülekeztek, a reggeli órákban és a francia nyelvű közösségi kormányt alkotó pártok székhelye elé vonultak. A rendőrség becslése szerint 5400 ember volt jelen az eseményen. A június 9-i belgiumi választások előestéjén a tanárok meg akarják ismételni követeléseiket, amelyek egyaránt vonatkoznak a személyzet munkakörülményeire és a diákok tanulási feltételeire.

Időjárás:

Ma főképp felhős, helyenként esős időre számíthatunk.

Este is marad a borús égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 14 fok körül alakul.