Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfőn, az azóta este beköszöntött pészach előtt Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.23.Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A főváros 1,4 milliárd forintot tud fordítani az elkövetkező években természetvédelmi területek megőrzésére – jelentette be Karácsony Gergely.

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfőn, az azóta este beköszöntött pészach előtt Izraelben.

A Nuclear Sharing NATO-program keretében Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

Belföldi hírek:

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a holokauszt magyarországi emléknapjáról, de szóba került a Szeretetkórház ügye is. A politikus beszámolt arról a megemlékezésről, amit a parlament felsőházi termében tartottak április 16-án a holokauszt magyarországi emléknapján. Mint emlékeztetett rá, egy emelkedett hangulatú esemény volt ez, ahol nagyszerű beszédek hangzottak el. Nagyon fontos volt, hogy a magyar köztársasági elnök és Izrael állam elnöke is szólt a megjelentekhez. Igaz, ez utóbbi videón mondta el szavait. Az államtitkár szavai szerint Kardos Péter főrabbi beszéde volt a legmegrázóbb. A politikus beszélt az oktatásról is, kiemelve azt az együttműködést, amit a magyar kormány kötött a Jad Vasem intézettel. Ezen együttműködés keretében magyar történelemtanárok kapnak képzést a holokausztról, komoly nemzetközi segítséggel. Az államtitkár azt is hozzátette, a magyar kormány jóval jelentősebben támogatja a programot, mint az izraeli együttműködő fél. Végezetül szóba került a Szeretetkórház ügye is. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, valóban jelenleg áll az intézmény felújítása. Mindez azért következett be, tette hozzá, mert bár a kormány egy igen jelentős összeget fordított erre a célra, azonban az építőanyag árak emelkedése miatt ez nem volt elegendő. Folyamatosan érkeztek a jelzések a Mazsihisz részéről, a kormány minden alkalommal elmondta, hogy célja a projekt befejezése, ezt azonban a költségvetés helyzetétől teszi függővé. A kormány folyamatosan tárgyal a Mazsihisz vezetésével, a tárgyalásokról azonban az államtitkár nem kívánt bővebben nyilatkozni, azt azonban hozzátette, minden fél szeretné a projektet befejezni.

Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint. Ebben azt írták: katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt a honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével. A HM közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az erről szóló megállapodás aláírásával hivatalosan is megkezdődhet a két ország közötti katonai együttműködés egyeztetése. A miniszter fontos lehetőségnek nevezte az országok közötti védelmi képességek megismerését, valamint a kutatás-fejlesztés és innovációs téren a közös területek azonosítását.

A Fidesz-KDNP adta le elsőként az európai parlamenti (EP-) választáshoz szükséges 20 ezer aláírást a Nemzeti Választási Irodában (NVI); az NVI hivatalosan nyilvántartásba vette a pártszövetség listáját – írta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi-oldalán. „A tét óriási! Háború vagy béke?! Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát! A munkát végezzük el, a harcot vívjuk meg, és győzzünk, ahogy szoktunk!” – fogalmazott Menczer Tamás. Hozzátette: „nekünk Magyarország az első”.

A fideszes Budai Gyula szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek reagálnia kellene a Lánchíd felújításával kapcsolatos ügyre. A kormánypárti politikus arról beszélt: egy, a részére megküldött levél információi szerint a „Lánchíd-felújítási botrány főszereplője”, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontban található biztonsági céghez, az Árgus Security-hez „járt elszámolni”, az így átadott készpénz pedig „közvetítők útján jutott el a Városházára”. Budai Gyula elmondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése megállapította, hogy az A-híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt Vig Mór cégének, amit ő tovább utalt a magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára, és 900 millió forintot készpénzben vett fel. Hozzátette: a Kehi jelentése szerint egy másik ügyvéd, Hegedűs Dániel letéti számlájára is utaltak 500 millió forintot, amit szintén készpénzben vettek fel. Budai Gyula szerint ez juthatott el a Városházára közvetítők útján.

A főváros 1,4 milliárd forintot tud fordítani az elkövetkező években természetvédelmi területek megőrzésére egy elnyert európai uniós pályázat keretében – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a Föld napján. Karácsony Gergely az egyik érintett területen, a Tétényi-fennsíkon tartott sajtótájékoztatón közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyhatja jóvá az erről szóló szerződést. „Az elmúlt években a főváros vezetése megpróbálta ledolgozni azt az adósságot, amit az előző évtizedekben felgyülemlett a természetvédelmi területek védelme szempontjából” – fogalmazott a főpolgármester, majd rámutatott: az elmúlt időszakban 212 hektár új természetvédelmi területet alakítottak ki Budapesten.

Külföldi hírek:

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfőn, ezek után teljes készültségben várták a biztonságiak az este, azóta beköszöntött pészachot, a zsidó húsvétot Izraelben. Ketten könnyebben megsérültek a hétfőn, egy zsinagóga mellett történt, jeruzsálemi gázolásos merényletben. A rendőrség tájékoztatása szerint a két terrorista elmenekült a helyszínről, miután sikertelenül próbáltak használni egy házi készítésű géppisztolyt, melyet szökésük során eldobtak. A helyszínen találtak egy fejszét is. A merénylők egy fehér személygépkocsival érkeztek, és összeütköztek egy másik járművel. Az ellenük folytatott hajtóvadászatban helikoptert is bevetettek a hatóságok.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hadikabinet ülésének elején elítélte a tárgyalócsoporttól származó kiszivárogtatásokat: ,,Azt kell mondanom, hogy a tárgyalócsoport hamis tájékoztatása csak árt a túszok hazahozatalára irányuló erőfeszítésnek” – mondta. ,,A túszok családjaiban kétségbeesést keltenek. A Hamásznál csak azt eredményezték, hogy megkeményítette álláspontját, és ezek hazugságok.” ,,Ha van valaki a tárgyalócsapatban, aki nem hajlandó elfogadni a politikai döntéseket csak azért, hogy névtelen és hamis főcímeket kapjon a médiában politikai célokra, legyen benne tisztesség, és ne legyen itt.” Netanjahu továbbá azzal vádolta Joáv Gallant védelmi minisztert, hogy szivárogtat a médiának az ülésekről. A KAN szerint az egyik ülés végén Netanjahu a kabinet minisztereinek és biztonsági tisztviselőinek jelenlétében azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor szűk körű találkozót tartott Gallant miniszterrel, a Moszad vezetőjével és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjével – ,,minden kiszivárog.” „Tudom, hogy nem a Moszad vezetője, és nem a Sabak vezetője” – mondta Netanjahu. „Akkor ki lehet az?” Gallant és a biztonsági szervezetek tisztviselői fizikailag nem voltak jelen a megbeszélésen, telefonon keresztül kapcsolódtak be.

Benyújtotta lemondását hétfőn Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője, mert nem tudta megakadályozni a Hamász palesztin terrorszervezet támadását 2023. október 7-én. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a vezérkari főnök elfogadta Haliva lemondását, és megköszönte neki a szolgálatát. A katonai hírszerzés távozó vezetője már nem sokkal a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadást követően közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett. „Nem teljesítettük küldetésünket. Örökké magammal hordom a fájdalmat” – vélekedett a vezérkari főnöknek küldött levelében a katonai hírszerzés vezetője, aki már másfél héttel a háború kitörése után felelősséget vállalt a történtekért. A katonatiszt bejelentette, hogy miután jelenleg gyakorlatilag már véget ért a gázai háború, úgy döntött, beváltja korábbi ígéretét, és lemond. Haliva levelében állami vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a személyes felelősség meghatározására, amiért a Hamász támadása meglepetésként érte a katonai és a politikai vezetést.

Az Izraeli Védelmi Erők dél-gázai Rafahban tervezett hadműveletére készülve Izrael jelentősen kiterjeszti a humanitárius övezetet Gázában, jelentette a KAN közrádió. Az új humanitárius terület lényegesen nagyobb lesz, mint a jelenlegi al-Mawaszi térségében. A riport szerint a terület a déli al-Mawaszitól kezdve a part mentén az övezet középső részén lévő Nuszeirat külvárosáig terjed majd. A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek befogadási potenciálja ezen a területen eléri az egymilliót. A területen öt tábori kórház működik az állandó kórházak mellett. Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője két hete közölte, hogy arra számít, a Gázába naponta belépő segélyszállító teherautók száma hamarosan eléri az 500-at, megjegyezve, hogy a számuk jelenleg átlag 350. Hagari a külföldi médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy egy új szárazföldi átkelő megépítésén dolgoznak az övezet északi részén.

„Nehéz időszakra” számít Ukrajna a fronton május közepe és június eleje táján, ebben az időben várhatóan rosszabbodni fog a helyzet – figyelmeztetett Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC ukrán nyelvű szolgálatának adott interjúban hétfőn. Budanov szerint az orosz hadsereg „komplex műveletet folytat”, és Ukrajna azzal számol, hogy a közeljövőben nehéz időszak vár rá, de a helyzet „azért nem lesz katasztrofális”. „Az Armageddon nem fog bekövetkezni, ellentétben azzal, amit jelenleg sokan jósolnak. De problémákra számítani kell május közepétől” – mondta Budanov. Az ukrán hadsereg már most sok nehézséggel küzd, súlyos hiányok mutatkoznak az utánpótlásban, nagy késések vannak a nyugati fegyverek szállításában is. A jobban felszerelt és sokkal több katonával rendelkező orosz hadsereg pedig szünet nélkül nyomul előre Kelet-Ukrajnában, és sorra von ellenőrzés alá kisebb településeket a Donyec-medencében.

A Nuclear Sharing NATO-program keretében Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, amennyiben a szövetségesek úgy döntenek – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt lengyel napilapban megjelent interjúban. A múlt heti észak-amerikai útja során adott interjúban a lengyel államfő a többi között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról (Nuclear Sharing) beszélt. Úgy érvelt: Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is. Amennyiben az lenne a szövetségesek döntése, hogy a Nuclear Sharing keretében, a NATO keleti szárnya biztonsága erősítése érdekében atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén is, Varsó készen áll erre – fogalmazott Andrzej Duda. Közölte: a kérdés „bizonyos ideje” a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint nem lehet tovább késleltetni a Nagy-Britanniába illegális módon érkező menedékkérők ruandai áttelepítési tervének végrehajtását. Sunak a Downing Streeten tartott indulatos hangvételű hétfői sajtótájékoztatóján – a tervet megalapozó törvénytervezet hónapok óta húzódó parlamenti vitájára utalva – úgy fogalmazott, hogy „ami sok, az sok, most már tényleg fogytán a türelmem, ahogy a brit népé is”. Kijelentette: a parlament két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza mostantól addig ülésezik, amíg nem sikerül elfogadni a törvénytervezetet. A konzervatív párti miniszterelnök a helyszín megnevezése nélkül elmondta: a kormány már készenlétbe helyezett egy repülőteret, kereskedelmi charterjáratokat bérelt és ötszáz embert képzett ki arra, hogy az áttelepítendőket egészen Ruandáig kísérjék. További háromszáz kísérő képzése jelenleg folyik. Sunak szerint az első járatok 10-12 hét múlva szállhatnak fel.

Joe Biden amerikai elnök megsértette Pápua Új-Guineát, amikor egy beszédében az országra rásütötte a kannibalizmus bélyegét azzal, hogy felvetette: a második világháború idején ott eltűnt nagybátyját emberevők ehették meg – jelentette ki James Marape, a csendes-óceáni szigetország miniszterelnöke. A kormányfő hivatala által hétfőre virradóra kiadott közlemény szerint Biden inkriminált megjegyzése nyelvbotlás is lehetett, amikor az elnök a világháborúban eltűnt amerikai katonák pennsylvaniai emlékművénél tett látogatása során „arra utalt, hogy nagybátyját kannibálok ették meg, miután repülőgépét 1944 májusában lelőtték Pápua Új-Guinea felett”. Marape hangsúlyozta: országa „nem érdemli meg, hogy ily módon megbélyegezzék”. A pápua új-guineai kormányfő emellett arra kérte Bident, hogy intézkedjen a második világháborúban a csendes-óceáni szigetvilágban fellelhető maradványok eltakarításáról, hogy nagybátyja, „Ambrose Finnegan, és más amerikai katonák eltűnésének valódi körülményeit tisztázni lehessen.”

Időjárás:

Ma főképp erősen felhős időre számíthatunk.

Este többfelé lehet csapadékra készülni.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 19 fok körül alakul.