Izrael a következő két hétben tízezer sátrat szállít a dél-gázai Rafah melletti területre, közölték, egy jogi dokumentumra alapozva

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.17.Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján.

A holokauszt nem csak a zsidók története: „velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el” – mondta a főpolgármester.

Izrael a következő két hétben tízezer sátrat szállít a dél-gázai Rafah melletti területre, közölték, egy jogi dokumentumra alapozva.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Pekingben fogadta Olaf Scholz német kancellárt.

Belföldi hírek:

A holokausztra emlékezve, miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk – jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A köztársasági elnök kiemelte: csak akkor emlékezünk tisztelettel és őszintén áldozattá vált honfitársainkra, ha újra és újra „szembesítjük magunkat a múltra néző, de a mának és a jövőnek szóló” kötelességgel. „A múltat, saját személyes múltamat is vállalva hajtok most fejet a holokauszt valamennyi áldozata előtt” – fogalmazott Sulyok Tamás. Jichák Hercog izraeli államelnök videóüzenetben köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. Az államelnök hangsúlyozta: a holokauszt a világtörténelem legsötétebb fejezete, és az elkövetett gonosztettek közül is kimagaslik a magyarok ellen elkövetett bűntett, annak sebessége és akadálytalansága miatt. Azt is mondta: hálás, amiért Magyarország teljes felelősséget vállalt kollaborációjáért a nácikkal, és aktív szerepet vállal a nemzetközi holokausztszervezetekben. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arról beszélt: a hiány, amit a soá okozott és okoz ma is a magyarságnak, máig érezhető, és nem számszerűsíthető, felmérhetetlen.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Reiner Haseloffot, a németországi Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökét, akivel az illegális migrációról valamint a gazdasági és az oktatási együttműködésről is tárgyaltak – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Orbán Viktor a tárgyaláson kifejtette: nagyra értékeljük a tartományi kormányfő elkötelezettségét a magyar-német kétoldalú kapcsolatok fejlesztése iránt, őszinte partnerségét és józan álláspontját a politikai, ideológiai vitákban. Ma már tárgyalópartnereink is elismerik, hogy az idő a magyar álláspontot igazolta, például az illegális migráció elleni fellépés terén. Elhangzott: Németország Magyarország fontos szövetségese, gazdasági és stratégiai partnere; ezért együttműködésünk előremutató elemeire, így a védelempolitikára, a kereskedelemre, az innovációra és a nemzetközi fejlesztésre kell koncentrálnunk, még akkor is, ha a magyar és a német kormány egyes politikai kérdésekben eltérő álláspontot képvisel.

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult – közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Az ülésen Bóka János kiemelte: ha egy tagállam nem jut hozzá az uniós forrásokhoz, az sérti az egyenlő versenyfeltételeket. Ennek minősített esete az, ha nyilvánvaló politikai nyomásgyakorlás miatt nem jut hozzá, még súlyosabb, ha mindez többszörös válsághelyzet idején történik, és még annál is súlyosabb, ha a nemzeti érdekekkel szembehelyezkedő baloldali képviselők magatartása miatt alakul így – mondta. A testület Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő kezdeményezésére folytat vizsgálatot A baloldal brüsszeli politikai akciói a magyar érdekkel szemben címmel.

A holokauszt nem csak a zsidók története: „velünk történt és nagy részben mi, magunk követtük el” – mondta a főpolgármester a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett budapesti megemlékezésen kedden. Karácsony Gergely arra szólított fel, hogy „ne maradjunk többé tétlenek” az újabb kirekesztések, megbélyegzések, gyűlöletkeltések láttán. A holokauszt 80. évfordulója alkalmából a horthyligeti internálótábor áldozatainak emlékére a „NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és a fővárosi önkormányzat köztéri emlékjelet avatott. A Boráros téren elhelyezett alkotás Varga Tamás szobrászművész műve – hangzott el. Karácsony Gergely elmondta, hogy zsidó és nem zsidó magyarok múltja, történelme egybeforrt, ezért „neki kell veselkednünk” a szembenézés szükséges, de embert próbáló feladatának is. „Nem is tehetünk másként” – fogalmazott -, hiszen a zsidó emberek tömeges elpusztítása egyszer és mindenkorra „szilánkokra törte” azt a hitet, hogy az ember minden körülmények között ember tud maradni. A holokauszt nem csak a zsidók története. Mindenkié. „Egy hatalmas, kitörölhetetlen felkiáltójel, hogy mivé is lehet az ember” – hangoztatta a főpolgármester.

Külföldi hírek:

Izrael a következő két hétben tízezer sátrat szállít a dél-gázai Rafah melletti területre, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, egy jogi dokumentumra alapozva. A riport szerint jelenleg további 30 ezer sátor beszerzése zajlik, amiket később visznek a területre. A beütemezéseket tekintve látható, hogy a lakosság evakuálásáig még hosszú az út. Az izraeli hadsereg a héten szórólapok terjesztést tervezte, amelyekben felszólítja Rafah lakóit, hogy hagyják el a helyet. Az utolsó pillanatban egyébként Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy elhalasztja a lépést, és a hadikabinet minisztereit tájékoztatták a döntésről. Netanjahu döntésének oka az lehetett, hogy teljes amerikai támogatást akart szerezni az iráni támadás ügyében.

Mindkét palesztin területen, a Gázai övezetben és Ciszjordániában is folytatódtak az izraeli katonai műveletek kedden – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője. Közlése szerint a légierő az elmúlt nap folyamán több tucat légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben. A célpontok között rakétakilövő-állomás, alagút, katonai célra használt épületek és a terrortámadásokért felelős Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyéb infrastruktúrája volt. A hadsereg Gázában maradt hadosztálya az övezet középső részén, Nuszeirat menekülttábor környékén az elmúlt napon megölt több, az iszlamista szervezetekhez tartozó, az izraeli erőkhöz közeledő fegyverest – tette hozzá. Ciszjordániában a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat katonái hétfő éjjel huszonhárom körözött palesztint tartóztattak le, és elkoboztak „terrorcélokat szolgáló” pénzeket. Ugyanebben az övezetben, Dzsenínben elfogtak öt, Hable faluban pedig négy körözöttet.

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Izraelt az iráni drón- és rakétatámadás után az amerikai védelmi miniszter, de egyúttal felhívta a figyelmet a Közel-Kelet stabilitásának fontosságára, illetve arra is, hogy elejét kell venni a konfliktus továbbterjedésének. Tárcájának tájékoztatása szerint Lloyd Austin több közel-keleti és európai partnerével folytatott telefonbeszélgetést, köztük Joáv Galant izraeli és Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, valamint a bahreini és a katari kormányzat tagjaival. A közlemény szerint kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kívánja fokozni a helyzet kiéleződését a térségben, de továbbra is kiáll Izrael és a régióban tartózkodó amerikaiak megvédelmezése mellett. Galanttal tárgyalva hozzáfűzte, hogy Washington stratégiai célként kezeli a Közel-Kelet stabilitását. Az amerikai védelmi tárca szóvivője azt is megerősítette: az Egyesült Államok Izrael jogának tartja, hogy döntsön arról, milyen válaszlépéseket tesz Irán ellen.

Irán „mind ez idáig soha nem használt fegyverekkel, másodpercek alatt” adna választ egy esetleges izraeli támadásra – szögezte le az iráni külügyminiszter-helyettes az állami televíziónak adott interjújában, melyet a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség szemlézett. „Ez alkalommal nem lenne 12 napjuk várni” – jelentette ki Ali Bakeri Káni arra utalva, hogy a szombat éjjel Izrael ellen intézett iráni drón-és rakétatámadást a teheráni vezetés Izrael Irán damaszkuszi konzulátusa ellen 12 nappal korábban, április 1-jén elkövetett légicsapásával indokolta.

Kína meggyőződése, hogy Irán nem szítja továbbá a közel-keleti régióban dúló feszültséget és képes felelősen kezelni a helyzetet, miközben őrzi szuverenitását – szögezte le Vang Ji kínai külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Hosszein Amirabdollahiánnal folytatott telefonbeszélgetésén. Vang ji az egyeztetés során – melyről a kínai állami média kedden számolt be – méltatta Teheránt, amiért nem vett célba „régiós és szomszédos országokat”. Irán szombat éjjel intézett drón-és rakétatámadást Izrael ellen, a művelet Teherán szerint válasz volt Izraelnek a síita állam damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott csapására. Vang Ji az iráni akcióval kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az korlátozott volt és önvédelmi célokat szolgált, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a konzulátus elleni izraeli csapást. Amirabdollahián elmondta, Teherán tisztában van a közel-keleti régióban uralkodó feszültséggel, melyet nem kíván tovább élezni.

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Pekingben fogadta Olaf Scholz német kancellárt, és megbeszélésükön a kölcsönös együttműködés fontosságát és annak potenciális előnyeit hangsúlyozta. Hszi szerint „hatalmas” potenciál van a Kína és Németország közötti, mindkét fél számára kölcsönösen előnyös együttműködésben, melyet véleménye szerint ki kell használni. Közölte, hogy a Kína és Németország közötti együttműködés nem „kockázat”, hanem garancia a stabil kapcsolatokra és lehetőség a jövőre nézve. A kínai elnök hozzátette, hogy a Németországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődni fognak, amíg mindketten tiszteletben tartják egymást, és a vitás kérdések fenntartása mellett keresik a „közös pontokat”. „A kétoldalú kapcsolatokat hosszú távú és stratégiai szemlélettel kell mindenre kiterjedően megközelítenünk és fejlesztenünk” – mondta Hszi a német kancellárnak.

Időjárás:

Ma is főképp hűvös, szeles idő lesz.

Este is marad a felhős, szeles időjárás.

A hőmérséklet jellemzően 11 – 14 fok körül alakul.