Szerdán délután Libanonból célba vették Arab al-Aramse határközösséget, közel 20-an sérültek meg

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.18.Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre – jelentette ki Zsigmond Barna Pál.

A gyermekvédelmi rendszer egészének megújítása mellett érvelt az MSZP alelnöke.

Szerdán délután Libanonból célba vették Arab al-Aramse határközösséget, közel 20-an sérültek meg.

Robert Fico soha nem adta volna Szlovákia S-300-as légvédelmi rendszereit Ukkrajnának – közölte.

Belföldi hírek:

Feljelentést tett Budai Gyula a Lánchíd felújításával kapcsolatban – ezt a fideszes országgyűlési képviselő maga közölte szerdán a közösségi oldalán. A politikus a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: kapott a napokban egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A levélben foglaltak Budai Gyula szerint fölvetik a hivatali vesztegetés bűncselekményét, ezért – mint mondta – kedden hivatali vesztegetés bűncselekménye miatt feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál. „Csatoltam a részemre megküldött levelet és kértem a hatóságot az eljárás lefolytatására” – tette hozzá.

A jövő héten rendezik meg Magyarországon a termékenységtudatosság hetét, amelyen arra hívják fel a fiatalok figyelmét, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja a gyerekvállalást – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, négy civil szervezet – az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a KétIgen Alapítvány és a Dr. Kőrösi Tamás alapítvány – az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának támogatásával rendezi meg április 23-27. között a termékenységtudatosság hetét Budapesten és több vidéki nagyvárosban. Habár a meddőség ma már népbetegség, a fiatalok sokszor mégsem gondolnak bele, hogy foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel, ezért közérthető módon, ingyenes programokon szeretnék nekik átadni a tudást, és felhívni a figyelmet arra, hogy az életkor és az életmód rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy tud-e valaki gyereket vállalni – közölte az államtitkár.

Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre – jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Röszkén. Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz jogszabályból álló paktum – noha többen ellene szavaztak vagy tartózkodtak – minden tagállamra kötelező lesz és nyílt meghívót jelent az illegális migránsok számára. A magyar álláspont 2015 óta következetes és változatlan, migránskvóták helyett hatékony kiutasítási rendszer, határozott és szakszerű határvédelem kell – közölte a politikus. Hangsúlyozta: az illegális migránsok beáramlásának megelőzése érdekében paradigmaváltásra van szükség Európában.

A gyermekvédelmi rendszer egészének megújítása mellett érvelt az MSZP alelnöke. Korózs Lajos azt mondta, tévúton jár a kormány a gyermekvédelem ügyében, csak a több szigorban tud gondolkodni, holott a büntető törvénykönyv szigorításával nem fog tudni megoldani semmit, a gyerekek ott maradnak az intézményekben. Az ellenzéki képviselő elmondta, az Országos Közös Akarat nevű civil szervezet és az ellenzéki pártok közös országgyűlési határozati javaslatot készítettek a gyermekvédelemről, ezt azonban a Fidesz kedden a parlament népjóléti bizottságában nem támogatta, így nem kerül a plenáris ülés elé.

Külföldi hírek:

Szerdán délután Libanonból célba vették Arab al-Aramse határközösséget. A Magen David Adom mentőszolgálat 18 sérültet látott el és szállított kórházba, kettő állapota súlyos a többiek közepesen súlyos illetve könnyű sérüléseket szenvedtek. A Ynet hírportál szerint hat egy közösségi épületet eltaláló rakéta következtében sérült meg, míg a hetedik akkor, amikor közvetlen rakétatalálat ért egy autót. Nem sokkal később ismét megszólaltak a szirénák a közösségben. A 12-es csatorna szerint az első jelentések alapján legalább hat rakétát lőttek ki Libanonból Arab al-Aramséra. Az egyik rakéta eltalálta az épületet. A kiürítési kísérletek részeként az izraeli hadsereg ágyúzta a libanoni határ területét, és a támadás forrásait. A támadásért a Hezbollah vállalta a felelősséget, mondván, hogy rakétákkal és robbanóanyaggal megrakott drónokkal vette célba az izraeli hadsereg egyik épületét. A támadás válaszul szolgált arra, hogy tegnap Izrael Dél-Libanonban megölte a Hezbollah három tagját, köztük két parancsnokot.

Az izraeli biztonsági erők szerdán lerombolták Ahmed Zidat (25) és Mahmúd Zidat (44) terroristák otthonát Bani Naimban, akik január 15-én terrortámadást hajtottak végre Ra’ananán, megölve a 79 éves Edna Bluesteint és megsebesítettek további 17 személyt. Ezen kívül a biztonsági erők terrorelhárító műveletei során az éjszaka letartóztattak hat keresett palesztint. Október 7 óta mintegy 3850 gyanúsítottat tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 1650 a Hamász terrorszervezethez köthető. Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy azt mondta szerdán a frissen besorozott katonáknak, hogy a hadsereg ,,mindent kész megtenni a sikerért” a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok hazahozatala érdekében. „Egy harci katonának az Izraeli Védelmi Erőkben a túszok, az ellenséges területre hurcolt polgáraink hazajuttatásának feltételeiért küzdeni rendkívüli [fontosságú] feladat. Ez egy olyan feladat, amelyért mindannyian hajlandóak vagyunk kockára tenni az életünket, és hajlandóak vagyunk bármit megtenni a siker érdekében” – mondta Halevi a Nahal és Kfír gyalogdandárokhoz készülő csapatoknak.

A 401. páncélosdandár, a Nahal-dandár és a 215. tüzérezred csapatai és más egységek a 168. hadosztály alatt folytatják célzott műveleteiket a Gázai övezet középső részén, jelentették az Izraeli Védelmi Erők. A területen végzett műveletek részeként az elmúlt 24 órában légicsapásokkal megöltek számos terroristát és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg. Az egyik akció során légicsapást mértek egy terrorsejtre, melynek tagjai egy fegyveres drónt reptettek a térségben bevetett izraeli erők felé. Más támadásokban a légierő együttműködve a 215. tüzérezreddel lerombolt számos használatra kész rakétaindítót. A Nahal-dandár harcosai drónnal megöltek egy terroristát, aki az erők közelében tevékenykedett. A csapatok mesterlövésztűzzel megöltek egy másik terroristát is, aki feléjük tartott. Az elmúlt 24 órában vadászgépek és légi járművek több mint 40 célpontot támadtak az övezetben, köztük földalatti rakétavetőket, becsapdázott épületeket, katonai épületeket bennük fegyveres terroristákkal, megfigyelőállomásokat, földalatti terror-infrastruktúrát és más katonai infrastruktúrákat.

A Nemzetbiztonsági Minisztérium éves munkatervébe egy precedensértékű és vitatott cél is bekerült – a Templom-hegyi status quo megváltoztatása, jelentette a Kan.A minisztérium másik szándéka, hogy a rendőrség technológiai eszközöket vessen be a hegyen, ami a múltban erős ellenállást váltott ki a Waqf és a jordánok részéről, sőt palesztinok erőszakos zavargásához is vezetett a rendőrség ellen. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter álláspontja a Templom-hegy kapcsán évek óta ismert, de szokatlan módon – az ügy az általa vezetett minisztérium hivatalos céljává vált. A 2024-es munkatervben kitűzött célok között szerepel: „A Templom-hegyi irányítás megerősítése, alapvető jogok biztosítása, valamint a diszkrimináció és rasszizmus megelőzése a hegyen”, ami a zsidók diszkriminációját jelenti.

Európa progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete, a megfelelő hely, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőre vonatkozóan – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Orbán Viktor, a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon), Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott pódiumbeszélgetésén azt mondta, a szabadság harcosainak ismételten aktívnak kell lenniük és cselekedniük szükséges Európában. Konzervatív civil társadalmakat kell létrehozni olyan konzervatív emberekkel, akik készek harcolni a szabadságért. Magyarország megfelelő hely ehhez – jelentette ki a kormányfő.

Az Európai Tanács közelgő rendkívüli ülésén Szlovákia számára az lesz a legfontosabb, hogy garanciát kapjon arra, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség bilaterális jellegű lesz – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának ülésén. A szlovák miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a csúcstalálkozón az Ukrajnának szállítandó légvédelmi rendszerekről is szó lesz. Ezzel kapcsolatban rámutatott: Szlovákiának már nincs semmije, amit Ukrajnának adhatna. Robert Fico bírálta az előző pozsonyi kormányzatot is, amely egyebek mellett Ukrajnának adta Szlovákia S-300-as légvédelmi rendszereit is, amit – mint azt a miniszterelnök hangsúlyozta – ő soha nem tett volna meg.

Orosz rakétatámadás érte szerdan az észak-ukrajnai Csernyihiv városát, legkevesebb nyolcan meghaltak, 18-an megsebesültek – közölte a Telegramon Olekszandr Lomako polgármester, hozzátéve, hogy az orosz fél „szándékosan célzott polgári infrastruktúrára”. „Oroszország sajnos folytatja terrortámadásait a polgári személyek és a civil infrastruktúra ellen, ahogy ezt a mai, csernyihivi támadás is bizonyítja” – szögezte le. Csernyihiv Kijevtől 150 kilométerre északkeletre, a fehérorosz határtól 60 kilométernyire fekvő nagyváros, megyei székhely, melynek az ukrajnai háború előtt csaknem 300 ezer lakosa volt. Vjacseszlav Csausz, Csernyihiv megye kormányzója ugyancsak a Telegramon közzétett videóüzenetében – melyben a légvédelmi szirénák is hallhatók – azt mondta, hogy az orosz erők három rakétát lőttek ki Csernyihivre, melyek a belvárosban csapódtak be, és az áldozatok civilek. Az utóbbi hetekben az orosz erők fokozták az ukrán városok elleni, elsősorban a létfontosságú infrastruktúrát célzó drón- és rakétatámadásokat. Volodimir Zelenszkij elnök a támadásra reagálva leszögezte: az ukrán légvédelem a nyugati katonai segítség apadása miatt nem tudta megakadályozni a szerdai légicsapásokat.

Halálos áldozatot is követeltek a heves esőzések az Egyesült Arab Emírségekben. Az országban több mint másfél évnyi eső esett. Az országos meteorológiai központ jelentése szerint összesen 254 milliméternyi csapadék hullott le, ilyen magas mennyiségre az 1949-ben kezdett mérések óta nem volt példa. Bár a heves esők estére mérséklődtek, a közlekedési fennakadások másnap is folytatódtak. Egy hetvenes éveiben járó helyi férfi életét vesztette amiatt, hogy járművét magával sodorta egy villámáradás az ország északi részén található Rász el-Haima-i Emírségben. Az északi térségben a hömpölygő víztömeg számos üzletben és lakásban is károkat okozott.

Időjárás:

Ma mindenütt kitisztul az idő, napsütés várható.

Este továbbra is hűvös lesz.

A hőmérséklet jellemzően 12 – 14 fok körül alakul.