Tiltakozók tucatjai, köztük a Gázában fogságban tartottak rokonai gyűltek össze kedden Jeruzsálemben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.10.Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a Magyar Honvédség kultúraváltáson megy keresztül.

Az LMP szerint Budapestnek nem luxusapartmanokra, hanem megfizethető bérlakásokra van szüksége.

Tiltakozók tucatjai, köztük a Gázában fogságban tartottak rokonai gyűltek össze kedden Jeruzsálemben.

Donald Trump volt amerikai elnök azt állítja, hogy utódja, Joe Biden „100 százalékban” a palesztinok oldalán áll.

Belföldi hírek:

Egyre inkább megerősödik a Brüsszel jelenlegi vonalvezetésével szemben abszolút kritikus, szuverenista, nemzeti erőket képviselő, békepárti, az illegális migrációt megállítani akaró többség – mondta a Fidesz európai parlamenti (EP-) listavezetője. Deutsch Tamás közölte, az utóbbi egy évben az Európai Unió tagországaiban rendezett parlamenti választásokon jelentősen előretörtek a jobboldali, konzervatív erők Hollandiától Spanyolországig, Finnországtól Svédországig. E tények alapján már „a brüsszeli fősodorba tartozó orgánumok” is ijedten beszélnek arról, hogy ezek a választási eredmények megismétlődhetnek június 9-én Európa-szerte, ez pedig átrendezheti az EP erőviszonyait – fogalmazott. Kiemelte, szerinte a kereszténydemokrata gyökerű Európai Néppárttal, annak „totális árulása miatt” ma már öt baloldali párt együttesen az EP nyolcvan százalékát adja, „ők diktálnak Európában”, ezen a helyzeten változtathat a választás.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a Magyar Honvédség kultúraváltáson megy keresztül. Az új biztos feladata, hogy az évszázadokon át méltán híres magyar harcos szellemet adaptálja a jelen és a jövő kihívásaira felkészülő Magyar Honvédségre. Ahhoz, hogy a szervezet maradéktalanul betölthesse küldetését, a 21.századi, high-tech eszközökön kívül elengedhetetlen a több mint ezeréves hadtörténelmünkből fakadó katonai hagyományok élővé tétele a hadsereg mindennapi életében. „A múltunk alapján a jelen katonai identitását is meg akarjuk erősíteni, ez a honvédség korszakváltásának új eleme” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint.

Az LMP szerint Budapestnek nem luxusapartmanokra, hanem megfizethető bérlakásokra van szüksége. Süveg Anna, az ellenzéki párt szóvivője kijelentette: ha az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadja a Rákosrendezőre tervezett beruházásról szóló törvényt, az azt jelenti, hogy a Fidesz elárulta Budapestet. Ebben a formában a beruházás nem lesz más, mint a NER korrupciójának mementója – fogalmazott a szóvivő. Kiemelte: a főváros sorsáról az emberek megkérdezése nélkül döntenek, a kormány nem a budapestiek, hanem kizárólag az arab befektetők érdekeit képviseli. Utóbbi felé vállalják, hogy kiemelt kormányzati beruházásként valósul meg az építkezés, így sem az önkormányzatok, sem a nyilvánosság nem tudja befolyásolni a projektet – fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: a rozsdaövezetek a főváros aranytartalékai, azokat felelősen kell fejleszteni, a szociális és a zöld szempontok figyelembe vétele mellett.

Külföldi hírek:

Tiltakozók tucatjai, köztük a Gázában fogságban tartottak rokonai gyűltek össze kedden a jeruzsálemi Jigal Siloh téren abban a reményben, hogy nyomást gyakorolhatnak a biztonsági kabinetre, hogy megállapodás szülessen a túszok szabadon bocsátásáról. A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma szerint a túszok családjai arra szólítják a kabinet tagjait, hogy „nézzenek a szemükbe”, mielőtt döntenek. „A kabinet felelős a túszok életéért. Kifutunk az időből, mindekit vissza kell hozni, most!”

Tovább harcolnak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezetben a korábbi csapatkivonások és a Kairóban folyó tűzszüneti tárgyalások ellenére – jelentette a katonai szóvivő. Noha az izraeli csapatok túlnyomó többségét kivonták, az IDF szóvivője bejelentette, hogy a Gázai övezet középső részén az elmúlt napon megöltek légicsapásokkal és mesterlövészek bevetésével több, a még ott állomásozó erőkre fenyegetést jelentő iszlamista fegyverest. Az izraeli légierő megtámadott és lerombolt számos katonai épületet, katonai állásokat és hadi infrastruktúrát, köztük alagutak lejáratait és rakétaindító állásokat, ahonnan hétfőn izraeli területre lövedékeket indítottak, és Hán-Júnisz térségében megölt egy terroristát, aki részt vett az október 7-i mészárlásban. Az IDF bejelentette, hogy légicsapással megölte Hatam al-Amrit, a Hamász-kormány katasztrófavédelmi bizottságának elnökét a Gázai övezet középső részén fekvő menekülttáborokban.

Az amerikai, egyiptomi és katari közvetítéssel folyó kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokon Izrael új javaslatot adott át, amelyről a Hamász képviselői azt közölték, hogy szerintük Izrael álláspontja „makacs és ellenszegülő maradt”, de bejelentették, hogy még vizsgálják az indítványt, és utána válaszolnak a közvetítőknek. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a Hamász október 7-i terrortámadásának hetedik alkalommal találkozott nyolc, amerikai állampolgársággal is rendelkező Gázai övezetbe hurcolt túsz rokonaival. A családok elmondták, hogy nagyra értékelik Joe Biden amerikai elnök kormányának erőfeszítéseit hozzátartozóik hazajuttatására, és megrökönyödésüket fejezték ki, amiért még nem született megállapodás visszajutásukról. A családok elmondták, hogy Sullivan a találkozón megerősítette, hogy az amerikai kormány mindent megtesz az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom közösen megfogalmazott javaslatának előmozdításáért.

Az izraeli hadsereg újabb csapásokat mért a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni állásaira, köztük épületekre, rakétakilövőkre és más terror-infrastruktúrára Kfarchoubában. Egy épületre Odaisszében, ahol a Hezbollah terroristái gyűltek össze. Korábban ,,egy gyanús légi célpontot”, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe, elfogott a Vaskupola Metula északi közösség felett. Este számos rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galilea és Har Dov térségére, ezek egy része nem jutott át a határon, a többi pedig nyílt területeken landolt Izraelben.

Washingtonba utazott David Cameron brit külügyminiszter, azzal az elsődleges céllal, hogy Ukrajna támogatásának folytatásra biztassa az amerikai törvényhozást. A londoni külügyi tárca keddi tájékoztatása szerint Cameron azt kérte a kongresszus meghatározó befolyású illetékeseitől, hogy „változtassanak az Ukrajnával kapcsolatos beszédmódon”, és hagyják jóvá Ukrajna számára azt a 60 milliárd dollárnyi kiegészítő finanszírozást, amelyről jelenleg folyik a vita a törvényhozásban. Cameron a brit külügyminisztérium ismertetése szerint hangsúlyozza washingtoni tárgyalásain az Oroszországra gyakorolt gazdasági nyomás fokozásának fontosságát is, és azt, hogy folytatni kell Ukrajna katonai és humanitárius támogatását. A tárca megfogalmazása szerint meg kell adni a szükséges segítséget ahhoz, hogy Ukrajna „az idén tarthassa a frontot, 2025-ben pedig offenzívába lendülhessen”.

Oroszországban és a szomszédos Kazahsztánban már több mint 90 ezer embert evakuáltak az áradások miatt – közölték a kazah és orosz hatóságok. A kazah polgári védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hatalmas területű közép-ázsiai ország áradás sújtotta nyugati és északi területeiről mintegy 86 ezer embert mentettek ki és helyeztek biztonságba, köztük 29 ezer gyereket. A víz több mint 3700 házat öntött el. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő, aki a napokban az elmúlt 80 év talán legnagyobb természeti katasztrófájaként számolt be az áradásokról, azzal vádolta a helyi hatóságokat, hogy nem készültek fel kellőképpen az árvízhelyzetre. A kazahsztáni mentési munkálatokon az érintett minisztériumok és a hadsereg állományának 23 ezer tagja dolgozik, emellett több ezer civil önkéntes is részt vesz a munkában. Az orosz hatóságok 6500 ember kimenekítéséről számoltak be kedden, hozzátéve, hogy az áradás mintegy 10 550 házat érintett az uráli és a szibériai régióban.

Magyarország energiaellátással kapcsolatos döntései mögött kizárólag két megfontolás áll, az ellátás biztonsága és az ár, s a kormány nem hajlandó más, politikai vagy ideológiai szempontokat figyelembe venni ezen a téren – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az 5. Budapest LNG Summit konferencián először az utóbbi évek válságairól beszélt, a kiszámíthatatlanságról, amely drámai hatást gyakorolt az energetikai szektorra is, különösképpen azon országokban, amely nem rendelkeznek számottevő saját forrásokkal vagy legalább tengeri kikötővel. Ismét felszólalt az energiaellátás kérdésének túlpolitizálása és túlideologizálása ellen, s úgy vélekedett, hogy maga a krízis jó lehetőséget adott volna a visszatéréshez a józan ész, a racionalitás talajára, de az eddigi tapasztalatok ennek épp az ellenkezőjét mutatják. Szavai szerint az ügy politikai kérdésként kezelése veszélyeztetheti az ellátásbiztonságot. „Így Magyarország továbbra is ragaszkodik ahhoz a megközelítéséhez, hogy az energiaellátás ügyét a helyén kell kezelni, a fizikai realitások talaján, nem pedig a politikai ideológiák dimenziójában” – fogalmazott.

A magyarok elvárása az, hogy a valóságtól és az európai emberek érdekeitől elszakadt jelenlegi uniós politikai elit ne tegye tönkre az Európai Uniót – mondta az Országgyűlés elnöke kedden a Drezdában rendezett Közép-Európa Fórumon. Kövér László – a szászországi parlament által életre hívott eseményen – úgy fogalmazott, „bennünket, közép-európaiakat, sokkal gyakrabban oktatnak ki arról, hogy az Európai Uniónak milyen elvárásai vannak velünk szemben, mintsem arról kérdeznének, hogy nekünk, közép-európaiaknak, milyen elvárásunk van az Európai Unióval szemben”. A magyarok elvárása, hogy az Európai Uniót békeprojektből ne tegyék háborús projektté, demokráciaprojektből ne tegyék diktatúraprojektté, jóléti projektből ne tegyék elszegényedési projektté, a kétezer éves európai keresztény kultúra földjén az Európa Uniót ne tegyék keresztényellenes politikai erővé – emelte ki a házelnök.

Donald Trump volt amerikai elnök azt állítja, hogy utódja, Joe Biden „100 százalékban” a palesztinok oldalán áll — számolt be a Times of Israel. „Az a zsidó ember, aki Bidenre szavaz, nem szereti Izraelt, és őszintén szólva, beszélni kellene vele – Hogyan szavazhat egy zsidó ember Bidenre vagy egy demokratára, mert azok 100 százalékban a palesztinok oldalán állnak, aki nem tudja, hogyan lehet ebből kimászni” – mondta Trump a konzervatív Real America’s Voice tévécsatornának. „Őszintén szólva hihetetlen, hogy a zsidó emberek történelmileg a demokratákra szavaznak. Ezt nem értem” – mondta.

Időjárás:

Ma többfelé felhős, szeles időre számíthatunk.

Este mindenütt felszakadozik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 14 – 25 fok körül alakul.