Izrael nem teljesíti a Hamasz követeléseit a túszok szabadon engedéséért

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.18.Az idén már 25. alkalommal tartott évértékelőt Orbán Viktor.

Izrael nem teljesíti a Hamasz követeléseit a túszok szabadon engedéséért.

A tavalyi visszaesés után a kormány idei célja a gazdaság helyreállítása.

A ma esti gálán adják át a britek Oscar-díjait.

Hírek:

Ezúttal huszonötödször értékelte az évet Orbán Viktor.

A nem kormánybarátnak számító médiumok sorra jelezték, hogy elutasították regisztrációs kérelmüket a Várkert Bazárban megrendezett eseményre. A szervező Polgári Magyarországért Alapítvány a helyszín befogadóképességének szűkösségével indokolta a döntést. Többek között a 24.hu, a Telex, a Népszava, az ATV és az RTL sem küldhetett stábot az évértékelőre. A külföldi médiumok közül elutasították az AP, az AFP, a Reuters és a Bloomberg kérelmét is.

A református egyházban felmerült, hogy össze kellene hívni a legfőbb döntéshozó szervet, a zsinatot, hogy határozzon, maradhat-e az egyház élén Balog Zoltán püspök. A héten kétszer tartottak esperesi-főgondnoki értekezletet az ügy miatt. A keddi ülésen a többség bizalmat szavazott a volt miniszternek, de utána többen is úgy vélekedtek, hogy mégis távoznia kell. Előzőleg kiderült ugyanis, hogy a püspök szerepet játszott annak az elnöki kegyelemnek a megadásában, amely Novák Katalin lemondásához vezetett. Balog Zoltán elismerte, hogy hibázott, bocsánatot is kért, de közölte, a felelősség az államfőé, ő csak tanácsokat adott.

Izraelben vegyes érzelmeket keltett, hogy a miniszterelnök megszakította az egyeztetéseket a Hamasz palesztin terrorszervezet képviselőivel. A kairói tárgyalások első szakasza a hét elején eredmény nélkül zárult, Benjámin Netanjahu pedig utána döntötte el, hogy hazája küldöttsége nem mehet vissza a megbeszélésekre. Arra hivatkozott, hogy országa nem engedhet az iszlamisták követeléseinek. Kairóban arról próbáltak megállapodni, milyen feltételek mellett engedné el a Hamasz az október 7-i támadásban túszul ejtett és még mindig fogságban lévő mintegy száz embert. Az elrabolt izraeliek családtagjai dühödten reagáltak a kormányfő bejelentésére. Szerintük ez a halálos ítéletet jelenti az egyelőre még életben lévő foglyok számára.

A gázai övezetben eközben változatlanul harcolnak. Az izraeli hadsereg támadásai elsősorban az egyiptomi határnál fekvő Rafah ellen irányulnak. A kormányszóvivő azt ígérte, a katonai akciók előtt megpróbálja evakuálni az oda menekült palesztin civileket. Az izraeli vezérkari főnök viszont bejelentette, hogy országa északi határánál is felkészülnek a harcra. Herci Halevi kijelentette, addig nem érnek véget a támadások a libanoni határnál, amíg a térségben élő, de október óta elmenekült sok ezer izraeli teljes biztonságban nem térhet vissza otthonába. Egyúttal nagyon veszélyesnek minősítette, hogy a libanoni oldalon állomásoznak a Hezbollah siíta milícia egységei és bármikor megtámadhatják Izraelt.

A Vörös-tengeren a tervek szerint holnap indul több európai állam közös akciója. Ennek célja, hogy biztosítsák a térségben áthaladó kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi lázadók sorozatosan ismétlődő támadásaival szemben. Francia, német, görög és olasz egységek vesznek részt a misszióban, amelynek taktikai parancsnoka egy olasz hadihajó. Emiatt a húszik egyik vezetője nyíltan megfenyegette Olaszországot. Mohamed Ali al-Húszi arra figyelmeztetett, Itália maradjon semleges, különben célponttá válik. Hozzátette, ők csak az izraeli vagy az Izraelhez köthető hajókat veszik célba, vagy azokat, amelyek az Izrael elfoglalta kikötőkbe tartanak.

Itthon a kormány idei fő célja a gazdaság helyreállítása – erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton szerint ez azt jelenti, hogy 4 százalékos gazdasági növekedést szeretnének elérni. Ehhez kulcselemnek nevezte a fogyasztás erősítését, a termelés és a beruházások helyreállítását, valamint a gazdaság élénkítését a munkaerőpiaci aktivitás növelésén keresztül. Eközben viszont kiderült, hogy tavaly összességében 0,8 százalékkal zsugorodott a gazdaság az előző évihez képest. Annak ellenére következett be a visszaesés, hogy a költségvetés eredetileg 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számolt, de még a menet közben kiigazított büdzsé is 1,5 százalékos bővülést prognosztizált. A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint nagyon rosszul teljesített az ipar, az építőipar és a kereskedelem, miközben a másik oldalon elsősorban a mezőgazdaság szárnyalt.

Közzétették a kormány Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiáját, amely az idei és a jövő évre vonatkozik. Ennek jegyében felkérték a Közbeszerzési Hatóságot, hogy fokozza ellenőrzési tevékenységét. Az érintett szakmai kamaráknak meg kell vizsgálniuk, miképpen tudják tagjaikat ösztönözni az előzetes piaci konzultációkra, így pedig elősegíteni a közbeszerzési eljárások eredményességét. Varga Mihály pénzügyminiszter feladata lesz annak ellenőrzése, hogy a támogatások odaítélése összhangban van-e az uniós előírásokkal. Egyúttal szabályozási koncepciót kell készítenie a hazai nagyvállalatok belső kontrollrendszerének fejlesztésére. A stratégia kapcsán szakemberek felidézték, hogy Lánczi András, a Századvég Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke még 2015-ben úgy fogalmazott: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

A NATO főtitkára szerint a tagállamoknak a békeidőben megszokott lassú tempóról át kell térniük a konfliktusok által megkövetelt, nagy ütemű termelésre. Jens Stoltenberg emlékeztetett rá, hogy az utóbbi néhány hónapban a NATO 30 milliárd dollár értékben kötött szerződéseket a lőszergyártókkal, ez pedig segít Ukrajnának. Minderről annak kapcsán beszélt, hogy a NATO – Ukrajnával együtt – közös katonai elemző- és oktatási központot hoz létre a lengyelországi Bydgoszczban, ami segít a háború tanulságainak leszűrésében. A főtitkár közölte, biztos benne, hogy az Egyesült Államok továbbra is a NATO elkötelezett tagja marad. Így reagált Donald Trump egyik kijelentésére, miszerint, ha ő lesz újra az elnök, országa nem védené meg azokat a szövetségeseit, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat. Stoltenberg egyúttal utalt rá, hogy a 30 tagállam közül már 18 védelmi kiadásai elérik a bruttó hazai termék, a GDP 2 százalékát.

Az Egyesült Államokban Donald Trump lesz az első volt elnök, akinek büntetőügyben bíróság elé kell állnia. Egy New York-i bíró ugyanis elutasította keresetét és kötelezte, hogy egy hónap múlva jelenjen meg a tárgyaláson. A gyanú szerint Trump a 2016-os kampány idején 130 ezer dollárt – mai árfolyamon 47,2 millió forintot – fizetett az ügyvédjén keresztül egy pornósztárnak azért, hogy hallgasson egy tíz évvel korábbi afférjukról. A vád alapján a bukott, de az idén újra indulni kívánó elnök 34 rendbeli üzleti csalást követett el az elnökválasztás tisztaságának aláásására irányuló összeesküvés részeként. A hallgatási pénz kifizetésével pedig megsértette a kampányfinanszírozási törvényeket. Trump egyébként újra azzal érvelt, hogy az ügyet politikai ellenfelei kreálták.

Londonban, a Royal Festival Hall-ban este rendezik meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia idei díjátadóját. Bár a brit filmeket külön is jutalmazzák, de a jelölések nagyon sok esetben hasonlítanak az egy hónap múlva tartandó Oscar-gála nominálásaira. Christopher Nolan Oppenheimer című filmje 13, Jorgosz Lanthimosz Szegény párák című alkotása pedig 11 kategóriában esélyes az elismerésekre. Az atombomba atyjaként emlegetett elméleti fizikusról, Robert Oppenheimerről szóló életrajzi dráma címszereplője, Cillian Murphy is elviheti a legjobb férfi színésznek járó díjat. A legjobb rendezők mezőnyében itt is csak egyetlen nő, az Egy zuhanás anatómiáját készítő Justine Trier szerepel a jelöltek között.

Egyelőre halasztást szenved a Nemzet újabb Színészének megválasztása. Ezúttal a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére kellett volna jelölni. A Nemzeti Színház titkára azonban lemondta a nemzet színészeinek eheti találkozóját. Az ok a Nemzeti Színház igazgatójának balesete. Vidnyánszky Attila a hónap elején, a Petőfi Zenei Díjátadó színpadán esett el és súlyosan megsérült. Meg kellett operálni és a rehabilitáció hosszú ideig tart. Mint ismert, a Nemzet Színészei tizenketten vannak: öt nő és hét férfi. Az elhunyt művész helyére mindig a többiek választanak új tagot. Tavaly háromszor is össze kellett ülniük választásra, mert elhunyt Máthé Erzsi, Csomós Mari és Balázsovits Lajos.

Időjárás:

Ami pedig az időjárást illeti, egyelőre tart még az előrehozott tavasz. Egy hideghullám azonban már érkezik, emiatt változékony az idő. Általában felhős lesz az ég, de helyenként kisüt a nap is. Kisebb esők is lehetnek, miközben megélénkül a szél. A hőmérséklet napközben 8 és 14 fok között alakul, estére mínusz 2 és plusz 7 fok közé hűl le a levegő.